Едва 7% от субсидията за гражданския сектор ще се разпредели с конкурс

Финансирането е най-големият проблем на неправителствените организации

Едва 7% от субсидията за гражданския сектор ще се разпредели с конкурс

© ДневникСамо 7% от предвидените в държавния бюджет за тази година субсидии за неправителствения сектор ще бъдат разпределени чрез конкурс. Останалите 93% от 10.6 млн. лв. ще бъдат раздадени "на тъмно" по неясни критерии. Това съобщиха създателите на информационния портал за неправителствени организации - ngobg.info, които обобщиха данни за състоянието на гражданския сектор през последната година.


Проектът за портала е на Българския център за нестопанско право (БЦНП) и фондация ПАЦЕП.
Най-голяма субсидия без конкурс традиционно получава Националният съвет на Българския червен кръст - за тази година субсидията му е 3 млн. лв. За сравнение през 2010 г. сумата, разпределена на състезателен принцип, беше само 1.5% от отпуснатите над 10 млн. лв., като преимущество имаха проектите със спортна насоченост, съобщиха още създателите на портала.


Две последователни години от бюджета беше финансиран спортен клуб "Ипон" за проектите "Нови перспективи чрез спорт" и "Здраве за всички". С пари на данъкоплатците през 2009 г. развиха дейност клубът по бейзбол и софтбол "Девълс" за проекта "Физическата култура и спортът – здравословен начин на живот", сдружение "Олимпик" за проекта "По-активни за спорта", "Спортен клуб по гребане Академик София" за  инициативата "Да спортуваме заедно – спортът като начин на живот и въпрос на избор", "Атлетически клуб по вдигане на тежести – Нафтекс" за "Трайни навици за общуване посредством спорт", "Шахматен клуб Пирин" за "Шанс за младите таланти в Югозападна България", Обединен спортен клуб "Академик" за "Утвърждаване на духовните ценности в гражданското общество – физическа култура, здравословен начин на живот, наука и изкуство за всички възрасти".
Дори хората с увреден слух и незрящите кандидатстваха със спортни проекти. През октомври 2010 г. доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) предупреди, че в гражданския сектор навлизат представители на тежката организирана престъпност - чрез спортни клубове и под формата на лобистки организации и псевдоаналитични центрове.


Финансирането е най-големият проблем на неправителствените организации през последната година заради изтеглилите се големи донори и предлагането единствено на малки грантове, които не гарантират оцеляване. През следващата година положението ще се влоши заради оттеглянето на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа, който ще напусне страната. В резултат на финансовите проблеми голяма част от малките неправителствени организации са преустановили дейността си, а броят на активните сдружения е намалял от 5000 на 1500.


Единствената алтернатива на оттеглящите се големи международни донори са програмите, финансирани със средства от Европейския съюз, обясни Любомир Панов, програмен директор на Българския център за нестопанско право. Те обаче са предназначени главно за държавни структури, общини и бизнес.


Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК), която има специален компонент за развитие на гражданското общество, не предвижда нито стотинка за неправителствени организации през тази година. Конкурси по това перо не са обявявани и през предишните две години, тъй като парите за НПО за целия програмен период от 7 години са договорени в първите 7-8 месеца от началото на програмата, през мандата на тройната коалиция.


Тогава управляващите масово регистрираха фондации и сдружения с цел да "усвоят" европейските пари. Стигна се до бум на т.нар. PONGO - политически неправителствени организации, които изконсумираха ресурсите за гражданското общество поради факта, че приемането на Закона за конфликт на интереси, който забранява това, беше максимално забавено.


Финансирането от общините също не дава шанс за устойчивостта на НПО, тъй като едва 10% от местната власт сключват договори с неправителствени организации, които да доставят социални услуги.Предлагането на доброволци изпреварва търсенето


Увеличава се броят на желаещите да работят като доброволци, съобщи Георги Генчев от фондация ПАЦЕП. Данните от портала на неправителствения сектор показват засилена активност на гражданите, като този ръст изпреварва търсенето. Според Мария Петкова от фондация "Лале" организираният доброволен труд е едно от решенията на проблема с устойчивостта на НПО, особено във финансовата криза, в която се намира страната, въпреки че обучението на хора, даряващи труда си, също изисква ресурси от страна на приемащите ги организации.  Тя посочи, че доброволчеството допринася 3% от БВП в ЕС и има средна възвращаемост от 5 евро за всяко вложено 1 евро. От няколко месеца "Лале" работи по проект за улесняване на комуникацията между неправителствените организации и бизнеса поради нарасналия взаимен интерес на двата сектора. Все повече компании, които имат програми за подкрепа, търсят контакти с НПО, за да са по-ефективни, съобщи Красимира Величкова от "Български дарителски форум". Тя посочи, че вече съществуват няколко фондации на богати личности, които се финансират с техни лични дарения, като тази на Димитър Бербатов.


Сред 26-те късметлии, които ще получат бюджетни пари без конкурс, са:


- Български институт за стандартизация - 1.074 млн. лв.
- Рилски манастир - 580 хил. лв.
- Национален съюз на трудово-производителните кооперации - 404.4 хил. лв.
- Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство - 400 хил. лв. 
- Съюз на ветераните от войните в България - 255 хил. лв.
- Национален дарителски фонд "13 века България" - 220 хил. лв.
- Център за психологически изследвания  - 168 хил. лв.
- Съюз на народните читалища - 84 хил. лв.
- Сдружение "Комисия по интеграция на хората с трайни увреждания" - 54 хил. лв.
- Национална организация "Малки български хора" -  40 хил. лв.


Източник: Закон за държавния бюджет за 2011 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK