Преди 10 години: Прокуратурата няма да проверява подслушването на мобилни телефони

Главен прокурор по това време е Никола Филчев (снимката е архивна от 2001г.)

© Юлия Лазарова

Главен прокурор по това време е Никола Филчев (снимката е архивна от 2001г.)В рубриката "Преди 10 години"  четете материали, които "Дневник" е публикувал в броя си на съответната дата, но през 2001 г.


Разровихме архивите покрай рождения си ден и решихме, че си заслужава да припомним някои материали отпреди едно десетилетие.


Днес избрахме текст от първа страница по актуален и за началото на 2001 скандал - с МВР и подслушване:
Върховната касационна прокуратура няма намерение да прави проверка в МВР за подслушването на мобилните телефони. Това е решено въпреки препоръката, отправена преди месец от Висшия съдебен съвет (ВСС) към главния прокурор Никола Филчев да удостовери дали законно се подслушват безжичните телефони.


"Не предвиждаме проверка за мобилните телефони", заяви за "Дневник" заместник-главният прокурор Цони Цонев, ръководител и на Върховната административна прокуратура. Според него съществували редица съображения за това решение. Един от основните въпроси е свързан с влизането в частни фирми като "Мобилтел" и "Мобиком". Висшият прокурор каза, че резултатите от такава проверка ще зависят и от това дали тя ще бъде предварително разгласена. Освен това препоръката на ВСС няма задължителен характер.Скандалът с подслушването на мобилни телефони от страна на МВР избухна през януари, когато във ВСС беше внесен доклад на прокуратурата за незаконното използване на специалните разузнавателни средства (СРС) във вътрешното министерство.

"Не е планирана проверка за подслушването на GSM-ите и мобифоните, сега решаваме други важни задачи", потвърди и прокурорът Цеко Йорданов, началник на отдел "Следствен надзор" във Върховната касационна прокуратура. Магистратът посочи, че за подобна проверка не е определен срок и тя е възможно да бъде извършена по-късно през годината.


Скандалът с подслушването на мобилни телефони от страна на МВР избухна през януари, когато във ВСС беше внесен доклад на прокуратурата за незаконното използване на специалните разузнавателни средства (СРС) във вътрешното министерство. И макар че проверката обхващаше само обикновените телефони, апелативният прокурор на Пловдив и член на ВСС тогава заяви от името на съвета: "Имаме основания да смятаме, че и мобилните телефони са били подслушвани неправомерно от МВР.


Прокурорският доклад сочеше пропуски по веригата между оперативите служби на МВР и председателите на окръжните съдилища, които са издавали разрешения за използване на специалните средства.


За две години са били издадени 1020 разрешения за подслушване, като резултатите от само 2% от тях са представени в съда като доказателства. Анализът стигаше до заключението, че са необходими спешни промени в Закона за специалните разузнавателни средства, така че контролът върху използването им да се осъществява от прокуратурата.


Тогава ВСС взе решение да накаже някои от председателите на окръжните съдилища, за които прокуратурата твърди, че са потвърждавали използване СРС без необходимия контрол. В отговор засегнатите съдии протестираха и отрекоха обвиненията.


МВР отказа да коментира доклада и обяви, че главният секретар ген. Славчо Босилков ще извърши проверка на всеки един от цитираните от прокуратурата случаи. "Още не сме приключили работата", заяви вчера Нина Селвелиева, началник на пресцентъра на МВР.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK