Спорният проект за конфискация - на първи тест пред кабинета

Спорният проект за конфискация - на първи тест пред кабинета

© Юлия ЛазароваПроектът за нов закон за отнемане на незаконно придобито имущество до два месеца може да бъде внесен в Министерския съвет, съобщи зам.-министърът на правосъдието Жанета Петрова. Така проектозаконът, който предвижда конфискация на имущество без присъда за престъпление, ще се изправи пред първия тест за политическа подкрепа след серията от критики на правозащитниците и всички бизнес организации.


Първият му вариант беше написан преди година и половина и оттогава беше преработен на няколко пъти докато не получи положително становище от Венецианската комисия. Досега проектът не е задвижван по законодателната процедура, но събра много сериозни възражения в аванс.


Още преди три месеца едно от първите становища за проекта беше на правната дирекция на Министерския съвет, в което юристите на кабинета критикуваха сериозно цялостната концепция на правосъдното министерство и заявиха, че той ще доведе до нарушаване на конституционни права.
"Това е мнението на правната дирекция, ръководена от Галя Маринска, а не на Министерския съвет. Повечето становища, които получихме в хода на съгласувателната процедура, са на обратното мнение", заяви Петрова. По неофициална информация обаче становището на Маринска, посочило рисковете в проекта, е довело до притеснения на най-високо ниво в изпълнителната власт.
Зам.-министърът каза, че съгласуването на проекта е към края си. Според Петрова ще бъдат взети предвид всички мнения, включително и на организации, които не са потърсени за становище от министерството, а сами са го изпратили. От думите й обаче стана ясно, че принципните възражения няма да бъдат съобразявани, защото министерството държи на концепцията си за гражданска конфискация, за която не е необходима влязла в сила присъда.


Законопроектът беше коментиран в последния доклад на Европейската комисия от февруари. Там се казва: "Важно е окончателната версия на новия закон при съблюдаване на основните права да дава възможност за включване на принципа, според който отнемането може да бъде решено без присъда, както и да позволява предприемането на действия по анонимни сигнали." Така Брюксел даде положителен коментар по две от най-критикуваните положения в проекта.


Подкрепа на конфискацията без присъда преди време даде и американският посланик Джеймс Уорлик. Междувременно експерт от САЩ с дългогодишен опит в отнемането на имущество разясни процедурата, по която се работи там. Макар в САЩ да съществува гражданска конфискация, подобна на тази, която се предлага у нас, тя се различава съществено по няколко важни въпроса с идеите на Министерството на правосъдието.


Процедурата при нас започва, след като разследващите установят, че например измамник разполага с голяма сума в банковата си сметка, но знаят, че наказателното дело срещу него няма да се увенчае с успех или много ще се забави, обясни пожелалият анонимност американски специалист. Той посочи, че на процедурата по отнемането на имущество се дава ход с доклад на разследващите до прокурора и че често до нея се прибягва, когато престъпникът има имунитет, починал е или се е укрил от правосъдието. След това съдия решава дали има достатъчно данни за престъпен произход на парите по сметката и ако е така, разпорежда запорирането й.


В САЩ разследващите са длъжни да докажат връзката на между престъпната дейност и натрупаното имущество. Един от методите е изследването на нетната стойност на активите на човека, ако през 2001 г. тя е била 50 хил. долара, а през 2006 г. - 10 млн. долара, ще е достатъчно да докажем, че през този период той е бил ангажиран с престъпна дейност, каза експертът. След това пък проверяваният има възможност да обори този извод, като 80% от случите в САЩ завършват със споразумение, при което и двете страни правят компромис - държавата не конфискува цялото имущество, а човекът се съгласява с отнемането на част от него.


Основните разлики между подкрепяния от САЩ проектозакон за конфискацията и процедурата, която се прилага в Америка, са следните: Там не може да започне конфискация само защото някой е извършил административно нарушение, а само ако е има данни за престъпна дейност. В предлагания проект в България и административното нарушение може да е повод за разнищване на доходите и имуществото на някого за последните 20 години. Гражданската конфискация в САЩ започва по искане на полицията, ФБР и прокуратурата въз основа на доказателствата, събрани при разследване, дори и самото разследване за престъпление никога не доведе до присъда. Проверките за имотите се правят от разследващи специализирани в областта на финансите и счетоводството. В България комисия (известна като "Кушлев" на името на председателя й, проверяван от парламентарната комисия за корупция) извън системата на правоохранителните и правораздавателните органи ще решава за кого да внесе в съда искане за отнемане на пари и имоти. Разминаването между законните доходи и имуществото в САЩ е само метод на доказване на незаконното забогатяване, но разследващите трябва да докажат и престъпна дейност. В България се предлага това разминаване, ако е над 60 хил. лв., да освобождава комисията "Кушлев" от нуждата да доказва престъпния произход на средствата.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dermanik
  dermanik
  Рейтинг: 458 Весело

  Спорният проект за конфискация - на първи тест пред кабинета"
  Пред кого ?
  Пред офиса на ТИМ или на Златев ?
  Или този на Мишо Бирата?

 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Жанета Петрова е зам.-министър на правосъдието на Република България. За интерелктуалния потенциал на тази жена говори факта, че в интервю за Капитал, тя се пита на кого е било необходимо да направи Търговския регистър електроенен и нужно ли е това! Патки като тази пишат закони за отнемане на имоти на хората, КОИТО НЕ СА ИЗВЪРШВАЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ и това се приема едва ли не за нормално от някои депутат. С такива хора на власт не е чудно, че държавата се превръща в тресавище.

 3. 3 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 571 Неутрално

  А коя е Маринска и има ли връзка с вицепрезидента Марински.

 4. 4 Профил на barsa
  barsa
  Рейтинг: 684 Весело


  Като се създаваше Комисията Кушлев

  пак се чуха същите лакардии и се проявиха същите психиатрични оплаквания ...
  за преследване, подслушване .......

  Очаквам Гоце да се появи да каже, че и него го е страх от тези работи .... въпрос на мат'рял !

  "BARSELONSKI" отново е "модериран", но НЕ може да бъде цензуриран !
 5. 5 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Пътят към ада е постлан с добри намерения - в нашия случай - с добри намерения на изключително некомпетентни чиновници.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 6. 6 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 685 Неутрално

  "Важно е окончателната версия на новия закон, при съблюдаване на основните права, да дава възможност за включване на принципа, според който отнемането може да бъде решено без присъда, както и да позволява предприемането на действия по анонимни сигнали."

 7. 7 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Стана интересно - носете жертвеното агне!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 8. 8 Профил на conserva
  conserva
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Самата идея да се отнема имущество, да се конфискува собственост, без притежателят на тази собственост да е признат за виновен за престъпна дейност, която е станала източник на тази собственост, от лргитимен съд, е подигравка с правосъдието.

  Ако някой наистина подкрепя подобни мерки, той или е идиот, или се надява да си напълни джоба от въвеждането на подобна практика.

  А, вероятно истинската цел е да се насажда страх сред хората, тъй като е ясно, големите престъпници и властта са дупе и гащи.

 9. 9 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 676 Неутрално

  "проектозаконът, който предвижда конфискация на имущество без присъда за престъпление..."

  Забележете, коя от характеристиките на проектозаконът е избрала авторката, за да ни то представи: "конфискация на имущество без присъда за престъпление".

  Не: "конфискация на имущество при разминаване на декларираните доходи и иимотното състояние с 50 000 лв.", а именно "конфискация на имущество без присъда за престъпление".

  Авторката отдавна се е определила от коя страна на барикадата да бъде във войната (именно ВОЙНАТА) с престъпно придобитото имущество в ошушканата ни родина: от страната на престъпниците.

  Дали ѝ е неудобно? - Едва ли.

  Проклета да е Русия!
 10. 10 Профил на conserva
  conserva
  Рейтинг: 564 Неутрално

  "подкрепяния от САЩ проектозакон за конфискацията",
  "експерт от САЩ с дългогодишен опит в отнемането на имущество"
  " пожелалият анонимност американски специалист" - Дневник, нещо на луди ли ни правите, толкова ли не уважавате читателите си?

  '

 11. 11 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#9] от "КДС":

  "Не: "конфискация на имущество при разминаване на декларираните доходи и иимотното състояние с 50 000 лв.", а именно "конфискация на имущество без присъда за престъпление". "

  Ама и ти си един коректен ...

  не размина с 50 000 лв, а с 60 000 и не просто разминаване, а РАЗМИНАВАНЕ С 60 000 ЗА ЦЕЛИ 20 ГОДИНИ?!?!

  Значи, като работило детето в чужбина и пращало по 2000 евро на година на майка си и баща си и те готови за конфискация след акт за неправилно пресичане. Щото на всичкото отгоре и никой не е длъжен да си пази бележките 20 години. Значи всички сме за конфискация!

  И ти значи си се определил- от страната на престъпниците с власт.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Аре бе, давайте направо Народния съд и чл. 1.
  От лагери няма нужда, ние сами ше си изпукаме...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#11] от "zumm":

  Детето от чужбина нали ги е изкарало тия пари по някакъв законен начин? Доста некоректен пример.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 684 Весело

  Ахъм! И ако е било преди 13 години какво правим? Бележките ги няма и ... ?

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 15. 15 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Подкрепям т.н. "гражданска конфискация " :)
  Особено актуална за т.н. бивши социалистически страни !!! И ТОВА не е комунизъм !!!................
  Особеностите са различчни ..Така например ,, в САЩ неплащането на данъци ОТДАВНА е криминализирано , т.е. то е престъпление-за над определен размер .
  .У нас -НЕ беше криминализирано -т.е.-"административно " , само , нарушение ..:::))) С такива 'административни " нарушения , някои другари станаха мулти милионери и даже палатите си не регистрират ..)))
  После и при тази конфискация имаш право на защита !!! Обосноваваш се ..и т.н. :))
  У нас , освен това ИЗНУДВАНЕТО /рекетът/ също бяха и СА престъпления..) КОИ от мултимилионерите НЕ са го използували ??? Или ПРИСВОЯВАНИЯТА на чуждо имущество , измамата , документни престъпления и т.н.:)) ТЕ също бяха престъпления по НК - към момента , когато са извършвани ..ЗАЩО ги изпускате ??? Това е престъпна дейност , която не винаги може да се докаже , но в съчетание с огромното имущество - ЗАЩО да няма конфискация ???
  КАК например някои са със СТОТИЦИ милиони за 10- години ?? Сикаджии, мултита , тимаджии,герговци , манджуковци ,..)
  АМИ да си докажат милионите ...))))))..
  Колко работническо-мениджърски дружества са обрали някои другари т.н..:))
  Темата е голяма и ТОВА не е комунизъм..Тогава НЯМАШЕ право на защита - взимат ти го и толкова ..СЕГА можеш да се защитиш-доказвайки го...
  Голяма тема ..Друг път- повече ..>)) Комунистите даже те и пращаха на Белене или ти теглеха куршума, в допълнение на конфискацията ...Времена ...
  Сега само , има надежда , да ти вземат крадениет мангизи , в което не вярвам , разбира се ..При това правителство...
  .............................................................................
  """ако през 2001 г. тя е била 50 хил. долара, а през 2006 г. - 10 млн. долара, ще е достатъчно да докажем, че през този период той е бил ангажиран с престъпна дейност, каза експертът. След това пък проверяваният има възможност да обори този извод,"""..
  Е , другарки - Цветита, герговци , сикаджии и сие , нима не сте престъпници ???? Ха,ха,ха,хааааааа.....

  BIG AL
 16. 16 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#8] от "conserva":

  "Ако някой наистина подкрепя подобни мерки, той или е идиот, или се надява да си напълни джоба от въвеждането на подобна практика. "

  Би ли ми обяснил ЕК идиоти ли са или си пълнят джоба от това?

 17. 17 Профил на Павлина Желева
  Павлина Желева
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#9] от "КДС":

  Уважаеми КДС,

  реших да отговоря на коментара Ви, защото в него давате определения за автора, а това съм аз.

  Позицията ми за законопроекта на Министерството на правосъдието е критична и такава трябва да е всяка журналистическа позиция. По-добре е да се критикува сега, преди проектът да е станал действащ закон, за да не се пишат после материали за поредната вратичка или недомислие, позволили злоупотреби било на държавата спрямо отделен гражданин, било на недобросъвестни граждани спрямо държавата.

  При този проект, както впрочем и за всеки нормативен акт, всяка запетайка и дума са важни, защото могат да засегнат права или да извратят целта на закона. Уверявам Ви аз съм чела проекта на Министерството на правосъдието, той е публикуван на сайта му и всеки може да се запознае с него. И има някои неща, които ме смущават. Писала съм за повечето от тях в материалите си в “Дневник”.

  Дяволът тук е в детайлите - как, при какви условия и процедури, а не в принципите - дали трябва да се отнема незаконно придoбитото имущество.

  Няма нищо лошо в гражданската конфискация – има я в Колумбия, Тайван, Италия... Явно до нея прибягват държави със сериозен проблем с организираната престъпност. Има я и в САЩ и Великобритания. Държави с друга правна система. Това, че не сме Колумбия, разбира се не означава, че нямаме сериозен проблем с мафията, а че сме от континенталната правна система, също не прави гражданската конфискация неприложима в България. Просто излагам факти.

  Наричам проектозакона – “за конфискация без присъда”, защото това е основната промяна на ниво философия, която прави. Не му казвам проект “за конфискация на имущество при разминаване на доходите и имуществото с 60 000 лв.”, просто защото и действащият закон има това изискване.

  Уважавам и споделям позицията в подкрепа на борбата с престъпността, това е позицията на всеки нормален човек, но войната (както я наричате) никога не трябва да е за сметка на гражданските права, едно от които е неприкосновеността на частната собственост, защото иначе ще се върнем във времето преди 1989 г.

 18. 18 Профил на conserva
  conserva
  Рейтинг: 564 Неутрално

  до антикомунист (пост # 16)

  ЕК е Европейската комисия, нали. Те са като някакво квази правителство на Европа, издават директиви и разни други актове, задължителни за националните правителства. Не знам да има някаква директива на ЕК за конфискация на имущество.

  По начало конфискация на имущество се прилага от авторитарни или тоталитарни режими, които пет пари не дават за конституции, закони, съдилища, здрав разум, и т.н. Това е начин да се съсипват политически опоненти, да се всява страх в хората.

  Виж какво пише в Конституцията.
  Чл. 17.
  (1) Правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона.
  (2) Собствеността е частна и публична.
  (3) Частната собственост е неприкосновена.

  След като частната собственост е неприкосновена, как така без съдебно решение, Сульо и Пульо ще те карат да доказваш правото си върху тази собственост.

  Целта на този закон е
  1. да предизвика оргазъм сред милионите българи, които ги е яд, че прехода не ги направи тях богати, а само няколкото десетки хиляди любимци на ДС и БКП.
  2. същевременно да всее страх сред цялото население, че с един донос можеш да се превърнеш в жертва на някоя комисия, и евентуално да се простиш с имуществото си.
  Разбира се, истински незаконно забогателите, хората които получиха куфарчетата от Луканов и сега са милионери и милиардери никой няма ги пипа.

  И пак: да, само идиот може да иска такъв закон.

 19. 19 Профил на conserva
  conserva
  Рейтинг: 564 Неутрално

  до Павлина Желева (пост#17)

  Много е хубаво, че сте написали личното си мнение. То е изстрел в правилната посока с изключение на абзаца почващ с думите "Няма нищо лошо в гражданската конфискация...".

  Естествено, че има много лошо в конфискацията. Собствеността е това, което прави човека свободен, нищо друго. Отнемеш ли собствеността на човека, правиш го роб.

  Ако една държава е в състояние да предостави на НЕЗАВИСИМ СЪД достатъчно доказателства за осъждане на определено лице съгласно съществуващите закони, то само тогава, само съдът може да постанови конфискация на имущество. Иначе - в никой случай.

  Малко странно е да пишеш нещо, което е очевадно. Явно все още сме си примитивно, варварско общество, средновековни хора, съсипани от комунизъм, но с западни автомобили, мобилни телефони и компютри.

 20. 20 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#17] от "Павлина Желева":

  Уважаема Павлина Желева

  Не очаквах такава реакция поне затова, че винаги съм бил критичен към Вашите материали, а до сега не е имало нещо подобно. Но добре е, че този диалог се провежда.

  Сега на въпроса: Всичко, което казвате, би било вярно при условие, че България е правова държава, с ИСТИНСКА съдебна система, с нормално (имам предвид с честен труд, колкото и банално да звучи) придобито имущество, страна, в която не действат тъмни сили с произход първо в Партийния дом, а след "промените" - на позитано 20, страна, в която не са дерибействали комуно-изродите.

  Едва ли е нужно да Ви напомням, че България беше ограбена в буквалния смисъл на тая дума, грабеж, какъвто светът не познава в най-новата си история и грабителите останаха ненаказани, защото ЗАДЪРЖАХА ВЛАСТТА. (Извинявам се, че употребявам на моменти главни букви, това е, защото не мога да подчертавам по друг начин важните според мен неща в текста). В резултат на това, грабежът продължава: неплащане на ДДС (работя в счетоводна къща и знам, какво казвам), криене на приходи, контрабанда, производство на анфетамини и други подобни. В резултат София и всички главни градове на страната са опасани от квартали като Бевърли хилз, но с много по-помпозни, безвкусни и скъпи дворци и резиденции на хора, които за нашата съдебна система са чисти, като момина сълза. Тези пък, които требва да доказват, че не са толкова чисти, понеже са от същото котило, никога не изготвят обвиненията така, че да има осъдени. Като капак, както казваше един френски министър, няма в света прокуратура, която да изготви доказателства, годни за българския съд.

  Ножът отдавна е опрял до кокала и са нужни извънредни мерки, за да се постигне елементарна справедливост на тая нещастна територия.

  Иначе всичко е теория.

  Проклета да е Русия!
 21. 21 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#18] от "conserva":

  Глупак! чети европейския доклад от февруари и мълчи! Или мислиш, че скромното ти мнение тежи повече от това на европейската комисия и на комисията по правата на човека (венецианската комисия)? Или че те искат да ни превърнат в тоталитарна държава? Такива мизерни душици като тебе са виновни за това да сме най корумпираната и престъпна държава в Европа...

 22. 22 Профил на conserva
  conserva
  Рейтинг: 564 Весело

  Леле мале, колко сме страшни, как смело обиждаме по форумите, как нареждаме да се мълчи! И като фатмаци се позоваваме на по-старшите, на авторитетите.

  Човече, липсва ти възпитание, липсва ти способност да мислиш самостоятелно, липсва ти и въображение и предвидливост. Защо преди време не се записа в ДС, можеше да ти дадат куфарче и на тебе, и сега нямаше да подсмъчаш и да се давиш от злоба като гледаш "помпозни, безвкусни и скъпи дворци", а щеше да обитаваш някой от тях. 23. 23 Профил на Ивайло Йосифов
  Ивайло Йосифов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Еми другарите от ГЕРБ/к/ какво да измислят - нещо нормално ли?

  http://5starhospitality.weebly.com/
 24. 24 Профил на Фронт за Национално Обединение
  Фронт за Национално Обединение
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#21] от "antikommunist":

  Или мислиш, че скромното ти мнение тежи повече от това на европейската комисия и на комисията по правата на човека (венецианската комисия)?

  Естествено че не тежи повече,нали ако тия дето са там на меките червени килимчета ако се вслушваха повече в гласа на народа сега нямаше да сме на това дередже.Но тях повече ги интересува мнението на някакви европейски комисии и такива венециански.Какво ми пука на мен какво мислели някакви си чужденци,нали утре не на тях, а на такива като теб ще вземат имуществото без съд и присъда.Не ти ли напомня на нещо това драги ми antikommunist-те,или ти просто такъв ник си сложил щото е модерно.Май си позабравил кой вземаше имущество без съд и присъда,а ако не си тогава си махни това Анти за да те знаят хората кой си.

  И въпреки всичко,и въпреки всички ще я има България
 25. 25 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "След това съдия решава дали има достатъчно данни за престъпен произход на парите по сметката и ако е така, разпорежда запорирането й." Как ще има достатъчно данни за това, ама няма да има достатъчно данни за осъждане на виновния? Ебати шизофренията е този "закон".

  http://ide.li/
 26. 26 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#22] от "conserva":


  До коментар [#24] от "Владимир Български Ви честити Баба Марта":

  Брей тука е станало много модерно да се обиждаме на ДС и комунисти... Епитетът който ви лепнах горе го потвърдихте напълно. Нямам нищо общо с ДС защото съм от семейство на репресирани и бях дете когато оня строй си замина в канала на историята. И живея от над 10 години западно от Бг, така че не съм нито облагодетелстван нито засегнат от тази мярка. Още по-малко пък ме интересуват нечии дворци. Само че обичам родината си и ми е писнало тя да е нарицателно за престъпност. Затънала е България до гушата в помия и не се измъква сама, цял свят и казва какво да направи, ама не, нашенеца знае както винаги по-добре от всички и смята че е по-добре да си седи в калта. И му се привиждат вече диви национализации и нарушения на правото на собственост.
  Ало, събудете се! Тук става въпрос за отнемане на имущество придобито от престъпна дейност. Имаш акт за наследство - не става, имаш акт за реституция - не става, имаш договор за кредит/ипотека с която си закупил имота - не става, имаш документи за възнаграждение с което си придобил имота - не става. Имаш изведнъж вила с двор за 1 милион и казваш, че за да я купиш си спестил от помощите за безработни... отнема се. Ако пък е било несправедливо съдиш държавата. Има и съд в Страсбург. Ако си в право получаваш не само имота си обратно а и обезщетение. Капиши? Или смятате че е в реда на нещата да си станал по незнаен начин изведнъж от селянин мултимилионер (без да плащаш данъци разбира се). Пробвай го това в Германия и гледай какво става.
  Можело да става само след присъда от легитимен съд? Ало, не разбрахте ли колко срува Бг-правосъдието? Та то не заслужава дори това име, по правилно би било кривосъдие. Бих ви препоръчал пак поглед върху докладите за правосъдието и вътрешния ред, но забравих че вие не вярвате на експертни мнения...
  Как ли в редица други държави тази практика съществува и функционира?
  Заради такива като вас пазители на статуквото България е мафиотския рай!

 27. 27 Профил на dagobert
  dagobert
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най после да дойде едно правителство което да започне да разнищва кражбите през всичките тия 20 години.
  Дано на Бойко му стигнат силите и довърши започнатото.
  А то се очаква всички които са крадили да се опитват да лаят из форумите.
  ДАВАЙ БОЙКО!!!
  НАРОДА Е С ТЕБЕ!!!!!

 28. 28 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  В родината на зависта възможноста да те гонят за доходи 20 години назад по анонимен донос е лудост. Човек става играчка в ръцете на всеки мръсник или корумпиран полицай.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 29. 29 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 773 Неутрално

  По конфискацията сме най- големите експерти в света: ту експроприация, ту национализация , ту коопериране, ту комасация.... Няма нужда да вземаме акъл от американците. Но виж нещо смислено да свършим и облекчим положението на народа ни няма. За рационални инициативи акъл нещем. Искаме пари, а тях много добре знаем как да сложим в задния джоб.

 30. 30 Профил на revolution13
  revolution13
  Рейтинг: 478 Гневно

  До коментар [#15] от "BIG AL":
  Правната НЕкомпетентност на ГЕРБ и привържениците му ,обединява треторазрядните финансово и властнически неудовлетворени милиционеро-мутри ,които по силата на безумието на 15-20% от електората завзеха властта...
  И както е обичайно за тях , те твърдят непрекъснато ОЧЕВИДНИ лъжи , които "хвърлят" в общественото пространство на безпросветните, които като някакви безумци ги повтарят папагалски ...
  Един тест за Ентелигентност на цялата тази пасмина, фрапиращо ще докаже липсата на такава !

  Ето една от поредните ЛЪЖИ на гъзолизците на ГЕРБ , намерила място и в коментарите :
  "... САЩ неплащането на данъци ОТДАВНА е криминализирано , т.е. то е престъпление-за над определен размер .
  .У нас -НЕ беше криминализирано -т.е.-"административно " , само , нарушение ..."

  ЛЪЖЕШ , герберски гъзолизнико, ЛЪЖЕШ ПО НАЙ-ДОЛЕН НАЧИН и то целенасочено ЛЪЖЕШ !!

  Чл. 255. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 89 от 1986 г., отм., бр. 10 от 1993 г., нов, бр. 62 от 1997 г., в сила от 5.11.1997 г., изм., бр. 75 от 2006 г.) (1) Който избегне установяване или плащане на данъчни задължения в големи размери, като:

  1. не подаде декларация;


  2. потвърди неистина или затаи истина в подадена декларация;


  3. не издаде фактура или друг счетоводен документ;


  4. унищожи, укрие или не съхрани в законоустановените срокове счетоводни документи или счетоводни регистри;


  5. осъществява или допуска осъществяването на счетоводство в нарушение на изискванията на счетоводното законодателство;


  6. състави или използва документ с невярно съдържание, неистински или преправен документ при упражняване на стопанска дейност, при водене на счетоводство или при представяне на информация пред органите по приходите или публичните изпълнители;


  7. приспадне неследващ се данъчен кредит,


  (изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба до две хиляди лева.


  (2) (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2008 г., бр. 12 от 2009 г., в сила от 1.01.2010 г. - изм., бр. 32 от 2009 г.) Когато деянието по ал. 1 е извършено с участието на служител от гранична полиция, митническа администрация, Националната агенция за приходите или регистриран одитор, наказанието е лишаване от свобода от две до шест години и глоба до пет хиляди лева, както и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 7.


  (3) Когато данъчните задължения са в особено големи размери, наказанието е лишаване от свобода от три до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.


  (4) Ако до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд необявеното или неплатеното данъчно задължение бъде внесено в бюджета заедно с лихвите, наказанието по ал. 1 и 2 е лишаване от свобода до две години и глоба до петстотин лева, а по ал. 3 - лишаване от свобода до три години и глоба до хиляда лева.

  Чл. 255а. (Нов - ДВ, бр. 75 от 2006 г.) (1) Който избегне установяването или плащането на данъчни задължения в големи размери чрез преобразуването на търговско дружество или друго юридическо лице, чрез извършване на сделка с търговско предприятие или чрез извършване на сделка със свързани лица по смисъла на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и глоба до десет хиляди лева.

  (2) Когато данъчните задължения са в особено големи размери, наказанието е лишаване от свобода от три до осем години и конфискация на част или цялото имущество на виновния.


  (3) Ако до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд необявеното или неплатеното данъчно задължение бъде внесено в бюджета заедно с лихвите, наказанието е лишаване от свобода до три години и глоба до хиляда лева.

  Но ЛЪЖИТЕ ТИ не учудват никого- ГЕРБ , не само като партия , но и като обединение на лъжци , трафиканти, кариеристи и чалгаджии ДОКАЗА , че е обединение на милиционерско-мафиотски ИЗРОДИ !...

  NATO = North Atlantic Terroristic Organiztion.
 31. 31 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#26] от "antikommunist":

  Колкото и да си обективен и логичен в разсъжденията си - нема кой да те чуе (справка: броят на минусите под поста ти).

  Заглавието на статията е привлекло като пеперуди на петромаксова лампа всички, които са засегнати ПРЯКО от тоя законопроект.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK