Спорният проект за конфискацията - на първи тест пред кабинета

Жанета Петрова, зам.-министър на правосъдието

© Дневник

Жанета Петрова, зам.-министър на правосъдиетоДо два месеца проектозаконът за отнемане на незаконно придобито имущество може да бъде внесен в Министерския съвет, съобщи зам.-министърът на правосъдието Жанета Петрова. Така проектът, който предвижда конфискация на имущество без присъда за престъпление, ще се изправи пред първия тест за политическа подкрепа след тежките критики на правозащитниците и бизнеса.


Принципните критики - без значение


Първият му вариант беше написан преди година и половина и оттогава беше преработен няколко пъти, докато не получи положително становище от Венецианската комисия. Досега проектът не е задвижван по законодателната процедура, но събра много сериозни възражения в аванс. Преди три месеца правната дирекция на правителството излезе със становище, в което критикува цялостната концепция на правосъдното министерство и заяви, че тя ще доведе до нарушаване на граждански права.
"Това е мнението на дирекцията, а не на Министерския съвет. Повечето становища, които получихме при съгласувателната процедура, са на обратното мнение", заяви Петрова. Според неофициална информация обаче становището на юристите на кабинета е накарало хора най-високо ниво в изпълнителната власт да настояват за преработка на проектозакона. От думите на Петрова стана ясно, че принципните възражения няма да се вземат предвид, защото министерството държи на концепцията си за конфискация без присъда.


Подкрепата и практиката на САЩ


Идеите в проекта бяха подкрепени в последния доклад на Европейската комисия, както и от американския посланик Джеймс Уорлик. Междувременно експерт от САЩ с дългогодишен опит в отнемането на имущество разясни вчера процедурата, по която се работи там. Макар в САЩ да съществува гражданска конфискация, подобна на тази, която се предлага и у нас, тя се различава съществено от идеите на Министерството на правосъдието.


В САЩ не може да започне конфискация само защото някой е извършил административно нарушение, а само ако има данни за участието му в престъпна дейност. В предлагания проект в България и обикновено нарушение може да е повод за разнищване на нечии доходи и имущество за 20 години назад. Гражданската конфискация в САЩ започва по искане на полицията, ФБР и прокуратурата въз основа на доказателствата, събрани при разследване, дори и самото то никога да не доведе до присъда.


Проверките за имотите се правят от полицаи и агенти, специализирани в областта на финансите и счетоводството. В България това прави комисията "Кушлев". Разминаването между законните доходи и имуществото в САЩ е само метод за доказване на незаконно забогатяване, но разследващите трябва да докажат и престъпна дейност. В България се предлага това разминаване, ако е над 60 хил. лв., да освобождава комисията "Кушлев" от нуждата да доказва престъпния произход на средствата. В САЩ 80% от делата за конфискация завършват със споразумение и през последните пет години години държавата е отнела имоти за над 1 млрд. долара.


В България за шест години комисията "Кушлев" е внесла в бюджета едва 230 хил. лв., след като е спечелила окончателно едва 16 дела. За същия период заплатата на председателя на органа Стоян Кушлев е общо 500 000 лв., съобщи "Медиапул". 

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Важно е конфискацията да се задейства дори само при достатъчно недекларирани доходи. Недекларирането само по себе си е неморално деяние (не ме интересува дали клакьорите на мафията го наричат престъпление).

  подпис
 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иван К":

  С последното съм съгласен и мен не ме интересува дали Шестака и другите, го наричат престъпление, но ме интересува дали е доказано пред съд престъпление. Не съм съгласен да бъде взет и 1 лв. от никой български гражданин, който НЕ Е ИЗВЪРШВАЛ престъпления, ни пък да се отменя презумпцията за невинност.

 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Не трябва да забравяме и култовото интервю на женетана на снимката пред Капитал, в което тя се учудва че някой е направил търговския регистър електронен и изразява съмнения дали трябва да бъде такъв, но великодушно отсича, че стореното-сторено няма да го връща на хартия. Същата патка смята, че на българите, които не са извършвали престъпления и имат повече от панелка в Люлин трябва да се отнема имуществото!

 4. 4 Профил на bennito
  bennito
  Рейтинг: 374 Неутрално

  " Идеите в проекта бяха подкрепени в последния доклад на Европейската комисия, както и от американския посланик Джеймс Уорлик. " - Ахам... нали разбрахте.... имаме одобрението на Уоролик господа! Вече всички сме спокойни, да действаме!

 5. 5 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#2] от "svoboden":

  "но ме интересува дали е доказано пред съд престъпление. "

  Пред кой съд - български ли? Нема на света доказателства, които да са достатъчни за български съд, когато става дума за престъпления от такъв характер (то и за други престъпления - също нема).

  Как па за 20 и кусур години по едно-единствено дело не се намериха достатъчно доказателства - това не ти ли прави впечатление?

  Ако требва да се чисти кочината от съда требва да се почне!

  Проклета да е Русия!
 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  До коментар [#5] от "КДС":

  Не знам откъде взимаш данни, но България е на едно от първите места в Европа по % осъдителни присъди, т.е. проблемът е точно обратен. Ако бъдеш обвинен в нещо вероятността да бъдеш осъден е много по-висока тук, отколкото в Белгия примерно. Впечатлението за обратното се създава от няколко десетки дела, по които широката публика си прави заключение от медиите, а не от материалите по делата.

 7. 7 Профил на Николай
  Николай
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Нека разгледаме правораздаването, като една цялостна система, където съдът е върха на пирамидата. Нима МВР осигурява безусловната фактология за извършено престъпление вкл. и дискретност за да не са иформират пряко замесените но незадържани лица и да им се даде време да разработят неверни тези. Прокуратурата пък според мен е мястото, където е най - слабото звено просто защото там може едно престъпление да падне с обяснението " липсват данни за извършено престъпление". Дали поради корупция, дали поради немарливост на полицията или други причини. В съдът вече нещата са на друго ниво - там става признаването и оценяването на усилията на МВР и Прокуратурата. Ако има пропуски, нещата са ясни. Разбира се корупцията тук също е възможна. Така че пришиването на отговорност само на съда е несериозно също толкова, както твърдението на Шестака, че единствено той си бил изчистил къщичката /МВР/. Ма разбира, аз знам, нали видях мармота с фуражка и полицейска палка в ръка. Апропо тоя идиот не се ли притеснява, че този закон ще засегне и него?

 8. 8 Профил на mars_attack
  mars_attack
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Тази поредна милиционерка, с мутра на ТКЗС-арка е била юрисконсулт, съдия-изпълнител и съдия... и накрая едно нищо!!
  Такива са типични службогонци , от които само " мутроикономически " идеи могат да се породят ...

  Тук ОЧЕВИДНО можете да намерите крещящо доказателство че има една НЕДОСТЪПНА за българина мозъчна функция - МИСЛЕНЕТО !
 9. 9 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#6] от "svoboden":

  Естествено, естествено... Всички кокошкари и крадци на вафли са в затвора.

  Аз говоря за тези, които имат резиденции около София, например. Ти имаш ли резиденция около София? Не бих се учудил.

  Проклета да е Русия!
 10. 10 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#8] от "mars_attack":

  Гротеската тука се състои именно в това, че "Тази поредна милиционерка, с мутра на ТКЗС-арка", както казваш (с което съм напълно съгласен) е упълномощена да предложи проектозакон, който сигурно не я устройва, съдейки по това, че била изразила несъгласие с публикуването на Търговския регистър в Интернет.

  Но в случая се налага да застана на нейна страна, по-точно на страната на законопроекта, който тя внася в МС.

  Проклета да е Русия!
 11. 11 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 583 Неутрално

  RE: """министерството държи на концепцията си за конфискация без присъда."""
  COMMENT: НЕПОНЯТНО НАМ - ПРАВОСЪДИЕ - БЕЗ ПРИСЪДА!?!

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
 12. 12 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  До коментар [#9] от "КДС":

  За съжаление нямам резиденция край София, това обаче не означава че не искам да имам, нито пък че искам тези които имат да бъдат вкарвани в затвора.

 13. 13 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#12] от "svoboden":

  На това се казва "Диаметрално противоположни позиции."

  Днес "криминално проявения Йоско" е утрепал с бронирания си джип мерцедес двама души в Бояна, а други двама се борят за живота си. Йоско е бил оправдан от "апелативния съд" за убийство, ако не се лъжа. Бил невинен като агънце. за неколко убийства.

  Та, какво казваш за съда в Белгия, че не си спомням?

  Проклета да е Русия!
 14. 14 Профил на news_expert
  news_expert
  Рейтинг: 426 Гневно

  До коментар [#13] от "КДС":

  Добре де ! Толкова ли е трудно да разберете ?
  Я си представи, че някой ти завижда ! Или злобее, че... за нещо си, срещу тебе.
  Прави си свободно съчинение и го изпраща анонимно, при което и ти ни лук ял, ни лук мирисал, плащал си редовно и почтено данъците през последните 20 години, изведнъж се оказваш без никакво имущество и без петак в джоба... Защото всичко ти е конфискувано от някой тъпоумен милиционер, назначен, защото рита топка с Боко Тъпото е решил, че си сгазил лука !...
  ТОВА ЧАКА МНОГО БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ , ако това БЕЗУМИЕ БЪДЕ ПРИЕТО !!!!


  И СТИГА СТЕ ПЛЮЛИ ПО СЪДА !

  Необходимо е съдът да правораздава въз основа на доказателствата, а не на базата на изказвания на държавни органи или на обществените очаквания.
  Защото отидем ли там, става много страшно и се дискредитира самата идея за правосъдие !!!

  Или казано по друг начин, трябва да има призната и неоспорима от никого върховна власт на съда да решава спорове и да прилага закона, без да е подвластен на какъвто и да било авторитет ! Бил той политическата власт на монарх или господар от какъвто ще да е вид, религиозен йерарх, ББ или пък променливите страсти и желания на тълпата…

  Ние искаме ли мъст без съд?

  Присъди, постановени или предрешени от полицията или "службите"?

  Ако не е това целта, дошло е време да приемем, че съдът са над всички и да разберем, че само съдът може да отсъди кое е право, кой е виновен и кой - не.

  ”ГЕРБЕРСКАТА” полицейщина иска и цели точно обратното !!!

  А се намират и такива, които да ги подкрепят, за съжаление !

  За тях точно ще кажа :
  И понеже много сте знаещи , пожелавам ви с анонимен свидетел , че сте „ сгазили лука” , да ви пратят в затвора . Ама нищо, че той би глух или кьорав , ама нищо, че той ви бил обиден, че сте чукали жена му , ама нищо, че той просто искал да ви отмъкне бизнеса, защото ви е конкурент , ама нищо , че ченгетата са ви вдигнали мерника, защото не сте им симпатични , ама нищо че ...

  ПРОБЛЕМЪТ ВИ Е, че изобщо нямате мисловна дейност и не се замисляте, че няма оправдан престъпник, когато ИМА безспорни и категорични доказателства по което и да е дело !!!

  Когато ПОЛИЦЕЙСКАТА НЕКАДЪРНОСТ Е НАДДЕЛЯЛА , когато няма доказателства , а само клюки и празни приказки , когато ...

  "Ако доказателствата срещу обвиняемите са много силни и убедителни, съдът на практика не е в състояние да вземе оправдателно решение.” казва германският експерт Ролф Шлотерер, съветник по борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

  НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ , че важни за гаранциите на всички са и твърденията че не е нужно да си бандюга, за да те сгази милиционeрщината , както това не веднъж се е случвало !!!

  И дано го усетите на собствения си гръб, че тогава да тръгнете да доказвате, че „ нямате сестра” , а още по-малко сестра ,която е курва ...

  Ще е безкрайно късно !

  Тъжно е , но тук можеш да "срещнеш" не един Български идиот...
 15. 15 Профил на ner0n
  ner0n
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#2] от "svoboden":
  Те и да искат не могат да вземат нищо от никого без да са доказали вината му, естествено, ако потърпевшият потърси правата си в Европейския съд.
  Според член 5 на Европейската Конвенция по Човешки Права, всеки един е невинен до доказване на противното. Като член на ЕС, България трябва да изготвя законите си в СЪОТВЕТСТВИЕ с тази конвенция.

 16. 16 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2299 Весело

  Даа, сега ще се разбере какво точно иска този народ и какво точно мислят форумистите. Реално погледнато почти всеки във форума (или лично или родителите му) и на практика цялата държава е въртяла далавери я със занижена оценка на купен имот, я с продажби и делби на наследствени имоти, приписвания на невръстни деца и т.н. Сега целият български народ ще вземе да се окаже на проветрение и на произвола на нечия чиновническа благосклонност. Ясно е отсега че при такава всенародна съпротива този закон я мине я не.

  Иначе всички искаме ред, но от утре, а не за вчера. И всички сме за конфискация и проверки но само на "големите риби". Ама такива закони няма, щото пред закона ужким всички сме равни. И какво ще правим сега?

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 17. 17 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Когато имаше политическа директива от съкращаване на армията (2001-2006-7 г.), съдия Ж. Петрова от ВАС като от конвейр бълваше съдебни решения за законност на уволненията на офицери. Всички нарушения не били съществени, как не съря едно съществено. Чудесен пример за кариера, основана на съглашателство със силните на деня политици.

  При това положение да си говорим с принципни правни аргумени "за" и "против", особено на територията на гражданските отношения, докъдето се разпростира въпросният законопроект, е свръхзадача. Няма принципи, има политически директиви: гони се електорален ефект и това е. Нищо, че в крайна сметка масрафът на глупостите се плаща от гражданите.

 18. 18 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#14] от "news_expert":

  100 000 + имаш от мен.

  Дано най-накрая разберат, че една от съществени разлики между диктатурата и демокрацията е в това, че

  при диктатурата:
  един невинен в затвора не е проблем, важното е всички виновни да са вътре,

  при демокрацията:
  важното е да няма невинни в затвора, може и да има виновни навън.

  На пръв поглед на немислещите принципът при дикратута им звучи по-добре. Стига обаче ТОЗИ НЕВИНЕН В ЗАТВОРА ДА НЕ СА САМИТЕ ТЕ ИЛИ ТЕХЕН БЛИЗЪК.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 19. 19 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#16] от "emil_":

  За това си напълно прав! Преди време, като разправях във форума, Боко и герберите да го дават по-леко, че по закон всички сме, ако не престъпници, то правонаришители, тука малоумните милиционери ми скочиха, че били честни и не били крали, най-вероятно за разлика от мене и такива, като мене.

  Ама сега какво се оказа?

  Те нещата са много по-дълбоки, ама кой го интересува, че чак до там да се замисля, особено пък милиционер, който разсъждава, като обикновена машина- пише го в закона, значи е така. Или казват го социологическите агенции, че хората иската така, значи така.

  Така, ама не е така. Щото валиден ли е един закон, когато никой не иска да го прилага- нито този, който трябва да го изпълнява, нито този, който трябва да съблюдава за изпълнението му? А това, че някой си мисли, че иска нещо и го казва на социологическата агенция, дали означава, че въпросният човек наистина това иска?

  Е, сега като изгубят изборите, ще разберат, че не всичко, което хвърчи се яде и че първо сме хора и следователно те трябва да управляват хора, а не машини.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK