Горският закон почти успокои екозащитниците

Организациите остават подозрителни към облекченията за ски курорти и ВЕИ

Горският закон почти успокои екозащитниците

© Цветелина Белутова, КапиталПочти всички текстове в новия Закон за горите, предизвикали опасенията и възраженията на природозащитните организации, са отпаднали при окончателното му приемане в края на миналата седмица. Днес земеделският министър Мирослав Найденов и заместникът му Георги Костов разясниха стъпките на заложената в него реформа в горския сектор.


Законът дава изцяло нова рамка за управлението му, разделяйки стопанските функции от контрола. Стопанската дейност в държавните гори ще се осъществява от 6 регионални държавни предприятия - във Враца, Габрово, Шумен, Благоевград, Смолян и Сливен. Контролът ще се извършва от Агенцията по горите с подчинените й регионални управления по горите (РУГ) и горските инспектори, които ще имат полицейски правомощия – ще имат право да носят оръжие, да обискират и задържат.


На новия модел се възлагат очаквания системата на горите да започне да се самоиздържа и да се подобри управлението й. Според министър Наденов прогнозираният ръст на приходите ще спомогне за изграждане на повече горски пътища например, което пък е условие пък за повишаване на дърводобива. В момента в България се добиват 6 милиона кубика дървесина годишно, а за санитарната сеч за подобряване състоянието на горите са нужни поне 14 милиона кубика.
От окончателния вариант на горския закон екоорганизациите остават подозрителни към една от промените, която според тях ще даде неоправдани облекчения за инвеститорите в ски зони и ВЕИ в горите. Първоначално проектът предвиждаше ски съоръженията, вятърните и слънчевите паркове да се допускат в горите с право на строеж, без земята под тях да се изключва от горския фонд. Мотив на вносителите беше, че така държавата остава собственик на парцелите и ще може да ги залесява, след като експлоатацията на съоръженията приключи.


Екоорганизациите обаче посочиха, че така на инвеститорите се спестяват сериозните такси за изключването от фонда - защото ски курортите се изграждат за десетилетия напред, през които изсечените за целта парцели биха били само на хартия. След споровете депутатите премахнаха текста за правото на строеж, като го замениха с учредяване на сервитут - вид право за ползване на терените, отново без да се изваждат горите от фонда. Екозащитниците смятат, че така инвеститорите в ски и ВЕИ се облекчават още повече, тъй като плащането за сервитут е много по-евтино от правото на строеж. Какво отпадна


- Възможността да се застрояват придобити със замени държавни гори
- Поправката "Лечков", позволяваща природни паркове да се прехвърлят на управление на общините
- Възможността собствениците на неузаконени строежи в защитените територии (като някои от лифтовете на Витоша и множество хижи в страната) да си купят земята под тях
- Сериозно беше променено правилото, че при влязъл в сила общински ОУП предвидените за застрояване горски парцели автоматично ще се вадят от горския фонд. То няма да важи и за горите в екомрежата "Натура 2000".

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Строим писти и ги смятаме за гори - пак така излезе, а?
  А искате ли да видите "харгументите" на ВАС защо са "законни" двата нови лифта в парк Пирин? Голата сеч не била гола сеч, когато било за лифтове, а не за лесовъдна дейност. Скилифтовете не били за спортна дейност (те замениха в случая два скивлека),а за обслужване на посетителите (като чешмите и пейките).
  Въобще совите не са това, което са, а законът е врата у поле. Ако не те прецакат на входа (законодателят), ще те прецакат на изхода (съдът). Тука е България - мястото, където нищо не работи и нищо няма смисъл.
  Ето текста:
  "- съгласно чл. 21 от ЗЗТ в Националните паркове не е забранено изграждането на ски-лифтове, тъй като те представляват „съоръжения за обслужване на посетителите” (освен чешми, пейки и др.) , въпреки че същият член допуска единствено „ремонт на съществуващи спортни съоръжения”;
  - новият лифт с дължина 1500 м не е с по-голяма дължина от подменяните два успоредни ски-влека, защото общата им дължина е 2400 м;
  - забраната за голи сечи съгл. чл. 21 от ЗЗТ не се отнася за „засягането” на 6 декара белмурови и клекови гори при изграждане на лифта, а се отнася единствено за лесовъдски дейности;
  - строителството на новия лифт е допустимо, защото попада в зона IV по плана за управление на парка (зона на сгради и съоръжения, където строителството е разрешено), и не попада в зона III ( зона за туризъм, където новото строителство е забранено), въпреки че инвеститорът сам твърди, че частта от лифта, която засяга гора е именно в зона III;

  - територията на инвестиционното предложение не излиза извън обхвата на концесията, защото следва да се счита като противоречие разминаването между границата на териториално-устройствени план и границата на концесията по концесионен договор, което „противоречие” обаче никой 10 г. не е оспорил;
  - не е нарушено решение WHC-10/34 COM 8B.5 на КСН към ЮНЕСКО, тъй като подмяната на 2 влека с нов лифт не представлява ново строителство, въпреки усвояването на няколко декара вековни гори."
  http://forthenature.org/news/1860

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 2. 2 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  А все пак не разбрах какво ще се прави с незаконната сеч по цялата територия на България, нелегалните цехове за преработка, организираните банди и пр.?

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 3. 3 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 815 Неутрално

  И пак в крайна сметка всичко си продължава по старо му , а депутатите трият с гумичка написаните закони и сменят ли сменят думи с други думи , от които объркването и безсмислието стават още по-големи .

 4. 4 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 476 Неутрално

  За пъври път чувам, че у нас се сече малко !!! ... трябвало да се сече двойно и нагоре ... тц тц.
  А в тия 6 милиона кубика дървесина годишно сметната ли е нелегалната сеч? Колко % е тя ... 20-30-60% ?
  Около села и градове в Родопите цели била се обезлесяват ... санитарно предполагам.

 5. 5 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 877 Разстроено


  Аз не мога да намеря думи на отвръщение от поредното посегателство над последното национално богатство - природата!

  "Родолюбивите" дупетати приели, че перверзно наричаните "инвеститори" ще могат да "инвестират" в горите, като ги секат - без те да престават да са гори!!!

  Нещо като обесеният да бъде обесван, ама без да го бесят!!!

  Понеже до сега първо трябваше да се извади гората от горския фонд, да се защити това "обезгоряване", да се преминат процедурите, да се плати на държавата и т.н.... цъ, мнооого слооожноооо!

  Но вече няма да е така! Гората ще е винаги гора - независимо дали има бетонни стълбове и голи поляни вместо дъвета.

  Ето плажовете на Слънчев Бряг са най-големите плажове на планетата, защото имат стотици хилади "лежащи места" от бетон, нищо че няма дървета и пяскък.

  Това е поредното нагло мазане на лобистите от ГЕЕРБ в стил "и вълка цял и овцата малко наядена"

  Така формално се запазва природата, нали?

  От ГЕЕРБ вероятно ще излязат с нещо като "Какво искате, нали горите си остават гори"?

  Нищо, че сега строенето ще става по-лесно.
  По тоя почин скоро може да се окажем с най-големите в Европа горски площи ..... от бетон!  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 6. 6 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1491 Разстроено

  Не знам какво са се "успокоили", но освен калпави и откровенно за6титава6ти нечии лобистични интереси със законите в БГ има един друг осовен проблем - НЕ СЕ СПАЗВАТ.

  Без това да води до каквито и да е било "сериозни" санкции към ведосмтвата и чиновниците чиято работа е именно това.

  Резултат - градчета в "ча6ите" на язовирите, строежи на "нуждае6ти се" роднини на магистрати, лифтове и писти къде ли не.
  Прасетата усвояват неуморно об6тетствен ресусрс който не им принадлежи. Съсипването на природата е тотално, но освен на малко "луди" и "платени" екоорганизации като на никой да не му пука...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 7. 7 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Горският закон почти успокои екозащитниците"

  В България всичко е " почти " , " ще " , " би трябвало " и накрая " трябваше да "

 8. 8 Профил на katak
  katak
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#1] от "moreni":
  Хо, супер! Аре сега тръгвам с една дружина мургавелковци да сека наред бяла мура в парк Пирин! Няма да засаждаме отгоре, заклевам се, така че няма да е гола сеч, значи МОСВ-то и съдиите от ВАС ми разрешават, ухааа! Давай, сечи, там Юнеско-Мунеско, кво ти пука!

 9. 9 Профил на makca
  makca
  Рейтинг: 442 Неутрално

  На теория зви4и добре" България се добиват 6 милиона кубика дървесина годишно, а за санитарната сеч за подобряване състоянието на горите са нужни поне 14 милиона кубика"
  Само ,4е тези 6 мил. се добиват на лесно достъпни гори близо до пъти6та и там състоянието на горите е катастрофално!

  София=мъдрост(превод от древногръцки) "Тъй града се казва ( ирония жестока) гдето глупостта е най-евтината стока" Проф. Иван ШиШманов преди 110
 10. 10 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Цитата е от линка долу:

  "В "света" (най-вероятно имат предвид Алпите) всичките ски съоръжения са построени над горския пояс и количеството изсечена гора за един огромен курорт като Китцбюел с, да речем, 200 км писти е по-малко от това над Банско. Просто планината има по-ниска горска граница и повече пасища и го позволява. Докато у нас не е точно така. В коментарите по плана за ски зона над София се мъдри следното: "Проектът предвижда зоната да е с площ около 915 хектара, 615 от които са гори и трябва да бъдат изключени от горския фонд", според "Дневник".

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2011/03/01/1052449_nju_vasjuki/

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 11. 11 Профил на Стефан Генов
  Стефан Генов
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Твърдението, че санитарната сеч трябва да бъде повече от два пъти по голяма от колкото е сега, просто ме ужасява. Живея в село, което е на южния склон на Стара планина, единствения начин на отопление е с дърва. Всяка къща която се обитава през зимата ( или по точно всяка печка) изгаря около 10 куб.м. дърва за един отоплителен сезон. Дърводобива в района е толкова интезивен, че е чак страшно да гладаш! А часта от изсечения материал, която остава за консумация в района е пренебрежително малка. Контрола над тези дейности е много лош и това се прави умишлено.

  Стефан Генов
 12. 12 Профил на skatelite
  skatelite
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Е как не се намери един да каже, че въпреки недостатъците за първи път се предприемат мерки срещу застрояването на горските площи, застрояване в територии от НАТУРА ... неприятен факт, че лобистките интереси са минали, това явно няма да се оправи никога, но не може да се отрича и положителното. Дано да има смисъл от тези промени и да не се налагат нови.

 13. 13 Профил на izzida
  izzida
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "v_l":

  За съжаление наистина санитарната сеч в България е по-малко от колкото се налага за поддържане на горите. И тази санитарна сеч не се прави на 100%, защото горските нямат достъп до голяма част от горите, горските пътища са в укаяно състояние. Но нелегалната сеч никой не я брои в статистиките...въпреки това тя няма нищо общ със санитарната сеч, която е необходима, за да се развиват дърветата и горите. Нелегалната сеч е отделен и много сериозен проблем, който обаче може да бъде решен сега с разделянето на стопанските от контролните функции на агенцията по горите. Идеята е чудесна, защото дава свобода на ръководителите по места да управляват горите според изискванията на пазара и във връзка с това те имат интерес да ловят бракониерите, а не да ги прикриват. Много интересна реформа в горския сектор - ще видим как ще бъде изълнена!

 14. 14 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 529 Любопитно

  Еми да го връщат закона и да си го доработват - тази гора не е за еднократно ползване, господа парламентаристи! Каква е тази правна антилогикат - сервитут за строеж на приференциални обекти??? Пак мирише на лобизъм ??

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 15. 15 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#1] от "moreni":
  Новия закон за горите!!!!
  Чл.105, т Не се смята за гола сеч отсичането на всички дървета на определена територия, когато това се извършва за:
  .........
  т. 7. изпълнение на договори за учредяване право на строеж, право на ползване или сервитути;
  ............
  А за лифтовете, влековете и ски пистите се предвижда учредяването на сервитути.

 16. 16 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#15] от "tonitod":

  Добре, разбрах, че вместо да затруднява унищожаването на гора за писти, лифтове и ВЕИ, законът го улеснява.
  Какво мислиш за аргументите на МОСВ и ВАС за законността на двата нови лифта в парк Пирин? Забраната за сеч изобщо в национален парк може ли да се тълкува само като забрана за възобновителна сеч? Защото звучи повече от абсурдно. А това че лифтовете са ги изкарали пейки за посетителите в парка, само дето лекичко повдигнати на стоманено въже? Като е ясно, че се построиха заради скиорите? Много интересно ако лифтовете не са спортни съоръжения, то кое е?

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 17. 17 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#16] от "moreni":

  Много ми се иска да прочета жалбата на Асоциацията на парковете в България!
  .....съгласно чл. 21 от ЗЗТ в Националните паркове не е забранено изграждането на ски-лифтове, тъй като те представляват „съоръжения за обслужване на посетителите” (освен чешми, пейки и др.) , въпреки че същият член допуска единствено „ремонт на съществуващи спортни съоръжения”;
  .....
  Чл 21 ал 1 от ЗЗТ гласи 1. (изм. - ДВ, бр. 48 от 2000 г.) Забранява се строителство, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземни комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения;
  .......забранява се строителство освен съоръжения за нуждите на управлението и обслужване на посетителите /ски влековете обслужват посетителите / - според мен аргумента е правилен.
  Тълкуването в статията след цитирането на чл. 21 е подвеждащо.

  - новият лифт с дължина 1500 м не е с по-голяма дължина от подменяните два успоредни ски-влека, защото общата им дължина е 2400 м;
  Предполагам, че ски-влековете са заведени като материален актив с определена дължина /не като трасе с координати/, която не е увеличена.

  - забраната за голи сечи съгл. чл. 21 от ЗЗТ не се отнася за „засягането” на 6 декара белмурови и клекови гори при изграждане на лифта, а се отнася единствено за лесовъдски дейности;
  Съгласно наредбата за сечите в България, голи сечи са възобновителни сечи с последващо възобновяване. Уловката е в израза " последващо възобновяване", защото тук има лесовъдско мероприятие - гората се възстановява, т.е. има фиданки, които ще станат отново гора след време.
  Направата на трасето за влека е вид просека, която се чисти периодически от всякакви дървета - няма го възобновяването, значи не е гола сеч......

  - строителството на новия лифт е допустимо, защото попада в зона IV по плана за управление на парка (зона на сгради и съоръжения, където строителството е разрешено), и не попада в зона III ( зона за туризъм, където новото строителство е забранено), въпреки че инвеститорът сам твърди, че частта от лифта, която засяга гора е именно в зона III;
  Направен е недопустим пропуск, ако не са снети координата на трасето на лифта, които после да се наложат на картите със зоните на парка.

  - територията на инвестиционното предложение не излиза извън обхвата на концесията, защото следва да се счита като противоречие разминаването между границата на териториално-устройствени план и границата на концесията по концесионен договор, което „противоречие” обаче никой 10 г. не е оспорил;
  Не мога да коментирам, тъй като не съм чела договора за концесия!

  - не е нарушено решение WHC-10/34 COM 8B.5 на КСН към ЮНЕСКО, тъй като подмяната на 2 влека с нов лифт не представлява ново строителство, въпреки усвояването на няколко декара вековни гори.
  По смисъла на чл. 6, ал. 2, т. 2. от НАРЕДБА № 1 за номенклатурата на видове строежи, кабинкови и открити въжени линии и съоръженията към тях са строежи от трета категория, буква "б" - елементи на техническата инфраструктура, хидротехнически, хидромелиоративни, кабелни и др. мрежи, съоръжения и инсталации, непопадащи в горните категории
  А съгласно чл. 7 гласи: Строежи от трета категория са и реконструкции, преустройства, основни ремонти и смяна на предназначението на строежите по чл. 6, ал. 1 до ал. 6 включително.
  Мисля, че може да се поспори - това си е ново строителство.

  П.П. Дълго се получи, дано да имаш търпение да го прочетеш!

 18. 18 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#17] от "tonitod":
  Благодаря за изчерпателния отговор, беше ми от полза
  По т.1 съм на точно обратното мнение. В най-добрия случай скивлекове и скилифтове могат да се смятат за спортни-и-обслужващи посетителите съоръжения (въпреки че за влековете това си е физически невъзможно). За обслужващите строежът е разрешен. За спортните – само ремонтът, т.е. строежът е забранен. А решението ги тълкува само като обслужващи, не и като спортни, което означава, че спортната им функция трябва да се забрани. Скиорите не тр. да се качват на лифтовете, понеже скиорите не са посетители на парка, а спортуващи в урбанизираната зона, изключена от парка. В противен случай съоръженията следва да се разглеждат и като спортни и като такива строежът им да е забранен.
  По т.2: тълкуването на МОСВ и ВАС води до абсурд. Ако след сечта нещо може да поникне – сечта е забранена. Ако не може – е разрешена. Значи ако сечта малко уврежда парка – в смисъл, че му се дава после да се възстанови, тя е зарбанена. Ако сечта окончателно унищожава парка и го урбанизира – тя е разрешена. В такъв случай самата забрана за сеч се обезсмисля.
  И аз се надявам да си имала търпението да прочетеш всичко. Приятни почивни дни!

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 19. 19 Профил на hypercube
  hypercube
  Рейтинг: 481 Неутрално

  А какво ще кажете за наглостта "санитарна сеч" дето като я направят няколко пъти се получава разстояние между 2 дървета по 10 и повече метра.

  Не питайте какво страната ви може да направи за вас, попитайте какво вие можете да направите за нея! Дж.Кенеди
 20. 20 Профил на hrige
  hrige
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Отново обслужиха ПИБ и сие!
  Да не говорим, че дадоха и възможност да се изключват гори по ОУП -ве и мераците на кметове като Говедаров и Арнаудов имат вратички за осъществяване и време поне до октомври!
  Интересно мие кои ли са "шриродозащитниците", които са почти доволни?!
  Сигурно М.Михайлов в МОСВ!
  Или пък Е.Манева - жената дала възможност на "Юлен" да направи всичките си поразиии в Пирин!
  Искам авторите да цитират поне едно име на организация или човек "почти доволен"!

 21. 21 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#17] от "tonitod":

  "забраната за голи сечи съгл. чл. 21 от ЗЗТ не се отнася за „засягането” на 6 декара белмурови и клекови гори при изграждане на лифта, а се отнася единствено за лесовъдски дейности..."
  - Най-злокобното е, че това са доводите на МОСВ - институцията, която е разработила Закона за защитените територии (и която по обществено призвание ги стопанисва).
  В момента, преди да е влязал в сила новият Закон за горите, няма действаща дефиниция на невъзобновителна сеч. По тази логика тя не е забранена в защитените територии, което е правен абсурд, кой знае защо "незабелязан" от съставителите на ЗЗТ.

  ЦАЦАта се вмирисва откъм главата
 22. 22 Профил на qwertyu
  qwertyu
  Рейтинг: 222 Любопитно

  Аве защо всички се интересуват от "санитарните сечи" и изграждането на две-три-пет писти ? Гората има многооо по-големи проблеми от дебатираните по-горе !!!

 23. 23 Профил на Димка Гочева
  Димка Гочева
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Който не вярва, че санитарната сеч трябва да е двойно повече от това, което се прави, моля да разгледа този линк:
  http://www.public-republic.com/magazine/2011/03/69129.php#more-69129

  Витоша просто я изтървахме.
  Смърчовете загинаха от бездействие пред напастта на короядите, а след смъртта на смърчовите гори започват свлачищата, ерозията и нацепването на пътеките.
  Разгледайте, моля, снимките.
  Правени са в събота, преди два дни.

  димка гочева
 24. 24 Профил на qwertyu
  qwertyu
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#23] от "Димка Гочева":

  Санитарната сеч неможе да реши проблема на Витоша и на др. места. Ако санитарната сеч е двойно повече, то тя минава в друг клас сеч (отгледни и т.н.). Не ме разбирайте погрешно - и аз съм за, да се сече повече,защото с този темп изоставаме и гората заминава. Все едно гледаш домати - когато презрее то загнива и пада на земята. Друг е въпроса защо не се извеждат навреме санитарните сечи и се затлачват още нещата - кои би КУПИЛ загнил и прояден домат от магазина с цел после да го продаде ?

 25. 25 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#22] от "qwertyu":

  Когато се прави забележка за посоката на дискусията, се предлагат алтернативи. Кои са тези други проблеми, които са "по-големи"?


  До коментар [#23] от "Димка Гочева":

  Санитарната сеч не би решила проблема с корояда на Витоша. Реално за момента няма установена световна практика, която да указва как най-ефективно да се противодейства в този случай. Най-често се препоръчва изнасяне на цялата поразена дървесина извън огнището, докато в други случаи - точно обратното, предписва се минимална човешка намеса. Може би трябва да приемем факта, че не за всичко е отговорен човекът с действие или бездействие.

  ЦАЦАта се вмирисва откъм главата
 26. 26 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#23] от "Димка Гочева":
  Ако искаш да помогнеш чрез залесяване за борбата със заболелите витошки гори, разгледай тази е-страница http://vitoshagroup.org/index.php?page=4 :
  "През 2006 г. няколко ентусиасти сформираха инициативна група с цел да подпомогнат решаването на проблема с унищожаването на смърчовите гори на Витоша. Дейността на групата стартира с поредица от експертни срещи, събиране и анализ на информация, разработване на пилотен модел за осиновяване на горски участъци, организиране на акции по залесяване и привличане на средства и ресурси за решаване на проблема. През м. март 2007 г. Инициативна група “Витоша” се регистрира като сдружение с обществено полезна дейност и започна активна работа.
  До края на 2008 г. чрез разработените 2 успешни проекта сдружението осигури финансиране в размер на 114 000 лв за дейности по възстановяване и опазване на горите в ПП "Витоша". По линия на привлечените корпоративни дарители и партньори бяха осигурени допълнителни 38 212 лв. за създаване и отглеждане на нови гори.
  С помощта на сдружението, през 2007 г. са залесени хиляди дръвчета върху площ от 52 дка с подизпълнители и участието на повече от 300 доброволци. През 2008 г. бе осъществено залесяване на още 30 000 дръвчета върху повече от 100 дка нови гори, както и изпълнението на поредица от превантивни, възстановителни, информационни и др. дейности на територията на Природен парк "Витоша" (заснемане на филм, издаване на стикери, дипляни и брошури, изграждане на туристическо-информационн инфраструктура и др.).
  Работата ни през 2009 г. продължи с осигуряването на допълнителни средства за залесяване на нови площи, организиране на акции и привличане на допълнителни партньори. Нов аспект в дейността ни беше разработването на проект за възстановяване на горски екосистеми в ценни природни териториии и в други райони на страната, който стартира през ноември 2009 г."
  През 2010 г. бяха възстановени близо 400 дка гори чрез засаждането на повече от 120 хиляди дръвчета на територията на ценни природни територии (НАТУРА 2000 зони) в Западни Родопи и Природен Парк "Витоша". Заедно с партньорите ни от Горичка реализирахме и поредица от дейности, свързани с привличане на допълнителни партньори и ресурси, повишаване на информираността и обществената ангажираност при решаването на екологични проблеми в България. Съвместно с Горска семеконтролна стнация - София разработихме нов проект, подаден за финансиране към програма LIFE+ на ЕС, който надгражда дейностите по досегашните ни проекти и включва създаване на генна банка за защитени и приоритетни видове. При одобрение за финансиране, проектът ще стартира в края на 2011 г."
  Впрочем, доколкото ми е известно годишният бюджет на парк "Витоша" възлиза на около 50 хиляди лева. Спомням си, че само за облагородяването на Руски паметник общината даде към 30 хиляди лева. А алеята Княжево-Владая, правена, ако не се лъжа, преди около 5 години, е струвала към 180 хиляди лева. Всичко в парка си иска поддръжка, борбата с болните горски участъци също не е евтина и не опира само до санитарна сеч. Да не говорим как пистостроителите на бърза ръка биха превърнали санитарната сеч в невъзобновима и окончателна.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 27. 27 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Ето и филмче за залесяването
  http://www.adventure-bulgaria.org/Video/Video_vitoshafilm.htm

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 28. 28 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#26] от "moreni":

  Здравей!
  Малко предистория........
  В България са запазени най-добрите смърчови хабитати в Европа.
  През 2001 в резултат на смерч пострадват около 760 дка от тези гори (м. Бистришкобранище 620 дка, м. Офелиите 140 дка)
  Бистришко бранище е биосферен резерват, което е пък от своя страна означава, че човешката намеса е сведена до мининум.
  Общо взето повалената дървесина не е проблем. Случвало се е и преди. Но..........
  Върху повалената и наранена правостояща дървесина се появява едно мъничко бръмбарче наречено боров типограф.
  Размножаването му протича под кората на нападнатите дървета, където ларвите на насекомото прегризват проводящата тъкан. В резултат на това се нарушава движението на вода и хранителни вещества в дърветата и те загиват безвъзвратно.
  И понеже годината е благоприятна се получава едно явление наречено каламитет - масовото развитие на популацията на типографа.
  Тъй като повечето повреди са в биосферен резерват, природните процеси са оставени да протичат свободно, без човешка намеса (това е изрично записано в ЗЗТ). В резултат на това от 800 дка, след няколко години площта с болни дървета е над 400 ха........
  И така тук се появява едно противоречие -от една страна имаме засилена динамика на развитие в следствие на смерч и последвал каламитет и от друга страна резерват с определени обществено значими функции. Тук също така трябва да се вземе в предвид, че преди да бъде обявяването за резерват тук са се извършвали редица лесовъдски дейности, т.е. естествените процеси са лекооооооо компрометирани!
  Като цяло такива поражения на сравнително малки площи са предпоставка за развитие на разновъзрастни и устойчиви насаждения, най-често със смесен характер. Те са по-устойчиви на повреди от биотичен и абиотичен характер.
  Колкото до направените залесявания, опитът показва, че е за предпочитане естествено възобновяване с пионерни широколистни видове и подпомагането му със смърчови фиданки.
  Та мисълта ми е, че с това залесяване, което показваш отново се създават неустойчиви монокултури, а не естествени и устойчиви гори.

  П.П. Относно тълкуването ти на чл. 21 от ЗЗТ никъде не намерих, че лифтовете и влековете са спортни съоръжения. Според НАРЕДБА № 1 за номенклатурата на видове строежи те са елементи на техническата инфраструктура, т.е. служат за обслужване.
  И моля те, бъди джентълмен - съгласи се, че не си съгласен и спорът да свърши до тук


 29. 29
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:54 на 07/03/2011 от неговия автор.

 30. 30 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#28] от "tonitod":
  Здрасти. Склонен съм единствено да се съглася, че законът е умишлено извратен, така че да не отговаря на здравия разум, а да обслужва едни инвеститори в скиспорта, които много обичат лифтове, влекове и писти и държат непременно те да са за сметка на парковете и горите на България.
  А във филмчето се вижда, че залесяването е шарено, точно както казваш - подражавайки на естественото възстановяване, засаждат бук, смърч и бял бор, фиданките са от местни семена, събират се шишарки от Витоша и т.н. Явно опитват и двете стратегии - извън резерватите се засажда, (но не един вид дървета), а в резервата се изчаква естествения процес.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 31. 31 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#28] от "tonitod":

  "преди да бъде обявяването за резерват тук са се извършвали редица лесовъдски дейности"
  - Гората в този резерват е вековна, като има и дървета на възраст над 150 години. Смесена е, като се състои основно от смърч и по-малко бук. Не мисля, че човекът има особена заслуга за формирането на тази екосистема. Освен това почти половината от територията на резервата не е гора.

  И още една забележка - с поправка от 2002 г. в ЗЗТ са разрешени санитарни мероприятия в резерватите, ако се установи научно обоснована необходимост от такава. Не съм сигурен, но предполагам, че тази поправка е във връзка със събитията в "Бистришко бранище". Все пак се е преценило, че такава намеса не е необходима, т.к. се наблюдават процеси на самовъзстановяване от незасегнатия подраст. Е, новата гора няма да е вековна отсега, но нали затова резерватът е биосферен - не за красота, а защото ни показва как протичат процесите в биосферата, където части от природата загиват и се възстановяват без пряка човешка намеса.
  Затова и ски писти и разни съоръжения наблизо, засилващи човешкото присъствие, не трябва да има.

  ЦАЦАта се вмирисва откъм главата
 32. 32 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#31] от "keen":

  Преди да стане на 150 години тази гора е била на 100, 80, 60, и т.н. Което не изключва в нея да се водени отгледни сечи и други мероприятие свързани с естественото възобновяване. Дори възобновителните сечи във високостъблени насаждения започват след 60 година.
  Колкото до поправката в ЗЗТ /макар, че аз изходих от първоначално взетото решение и тогавадействащата нормативна уредба/ , най-вероятно е направена точно заради големите поражения в резервата, но и моят спомен е, че бе взето решение нещата да се оставят в ръцете на природата. Мисля, по две причини:
  1. Да се проследят възобновителните процесите след природни катаклизми ипо тази начин да се открият възстановителните механизми на гората.
  2. Да се премине към естествени и устойчиви гори като се премахне ефекта на изкуствено "опростяване" на горските системи в резултата на дългогодишната човешка дейност /не само лесовъдска/ .
  И да, новата гора /която ще заеме място на унищожената/ няма да е вековна за нас и нашите деца, но за нашите внуци...........!
  Аз много обичам една стара индианска поговорка която гласи, че Земята, върху която живеем, не сме я получи в наследство от дедите си, а сме я взели назаем от децата си.

  П.П. Сечите биват отгледни и възобновителни. Не съществува такова понятие като невъзобновителна сеч. Според мен по-скоро трябва да се третира въпроса с поддържането на изкуствени нелесопригодини площи - пътища, просеки, дивечови ниви и рампи/това е във връзка с пост №21/!


 33. 33 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#32] от "tonitod":

  Разбира се, че няма "невъзобновителни" сечи, използвах термина в парадоксален контекст. Безумно е да се мисли, че може да се унищожава необратимо гора в горски фонд чрез сеч. Затова законодателят е предвидил възможност за изключване на земи от горския фонд - изсечена гора, за която няма намерение да бъде подновена, вече не трябва да се счита за гора. Така е по сега действащия Закон за горите.

  Относно лесовъдски мероприятия в резервата "Бистришко бранище", не знам, може да е имало. Но самият резерват е съставен от естествено формирана биоценоза. Т.е. не е залесен изкуствено.

  ЦАЦАта се вмирисва откъм главата
 34. 34 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1256 Весело

  До коментар [#33] от "keen":

  Съгласна съм с Вас!
  Хубав ден!

 35. 35
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:12 на 08/03/2011 от неговия автор.

 36. 36 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 768 Неутрално

  И все пак остава да виси въпросът що е то спортни съоръжения (строежът на които в парка е забранен) ако не скилифтове и скивлекове, обслужващи спортуващите извън парка скиори. Умишлена недомислица в закона може би.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах