Професионалните фондове прехвърлиха над 69 млн. лв. в НОИ

Професионалните фондове прехвърлиха над 69 млн. лв. в НОИ

© Красимир ЮскеселиевПрофесионалните пенсионни фондове са прехвърлили 69 336 399 лв. във фонд "Пенсии" на Националния осигурителен институт (НОИ). Това са средствата, натрупани до края на 2010 г., по индивидуалните партиди на осигуряваните в тях близо 31 хил. работници от първа и втора категория (мъже, родени от началото на 1952 г. до края на 1959 г. и жени, родени от началото на 1955 г. до края на 1959 г.), за които се смята, че ще получат право на ранна пенсия до края на 2014 г.


От деветте професионални фонда досега единствено "Доверие" не е превел средствата. "Оттам се очаква най-голямата сума – около 37.5 млн. лв. за 14 784 души, но нямаме информация на какво се дължи забавянето", каза управителят на НОИ Христина Митрева. По закон срокът за прехвърлянето на средствата е 31 март.


Митрева обаче обясни, че на среща с фондовете и Комисията за финансов надзор се решило това да стане по-рано. Тя добави, че за "около 15-20 минути" сметката, на която е трябвало да бъдат преведени парите е била сгрешена, но това "не е ощетило фондовете". Само един от тях се опитал да прехвърли средства, но преводът не станал. Тя добави, че служителят на НОИ, допуснал грешката няма да бъде наказан, защото всичко е станало заради "бързината и напрежението, под което се работи".
Прехвърлянето на средствата беше записано в Кодекса за социално осигуряване след дълги дебати през есента на миналата година, когато се разбра, че по личните сметки на работещите при тежки условия няма достатъчно средства, за да се плащат ранните им пенсии от началото на 2011 г., както предвиждаха тогавашните разпоредби. Тогава се реши НОИ да продължи да плаща до края на 2014 г., а за сметка на това професионалните фондове да преведат в солидарния пенсионен стълб парите, натрупаните по индивидуалните им партиди на работниците.


След прехвърлянето НОИ няма да инвестира средствата, а ще ги използва средствата за плащане на пенсиите за всички останали пенсионери.


В момента право на ранна пенсия имат работилите 10 години труд от първа категория (миньори, химици, водолази), ако са навършили 47 г. за жените и 52 г. за мъжете. Другото изискване е сборът от осигурителният стаж и възрастта им да е 94 за жените и 100 за мъжете. Ако тази разпоредба не беше удължена до края на 2014 г. "голяма част от хората нямаше да могат да се пенсионират или щяха да получат много ниски пенсии от професионалните фондове", каза Христина Митрева.


Изчисленията на НОИ показали, че ако получават пенсия от индивидуалната си партида само 4 души, работили труд от първа категория, ще получат между 320 и 270 лв. на месец. "39% от тях ще вземат между 10 и 30 лв. Средната пенсия, която се отпуска от НОИ за категорийните работници е 355 лв.", каза Митрева.


Тя обясни, че разликата идва от това, че при отпускането на пенсия по общия ред осигурителният институт превръща стажа тежък труд в такъв от трета категория, което увеличава размера на пенсията. Ако тя се отпусне от професионалния фонд, сумата се определя само от средствата по личната партида на работника.


Статистиката показва, че до 31 декември 2010 г. НОИ е плащал ранни пенсии за 44 952 души, а разходът за тях е 450 млн. лв. В същото време средствата, получени от професионалните фондове от партидите на пенсиониралите се е 109.4 млн. лв. "Ние доплащаме 340 млн. лв. и фонд "Пенсии" е на минус, но така се съхраняват правата на хората", каза Митрева.


Тя обясни, че ако човек има право на ранна пенсия, но работи до общата пенсионна възраст (63 години за мъжете и 60 г. за жените), натрупаните по личната му сметка пари, ще му се платят еднократно до 6 месеца след подаването на необходимото заявление. При смъртен случай на наследниците се възстановяват всички средства, прехвърлени в НОИ.


От осигурителния институт казаха, че теоретично е възможно някой работник да чака над 10 години за пенсия. Това ще се случи, ако не му достига дори и един месец стаж към края на 2014 г. Тогава той няма да отговаря на критериите на НОИ за ранна пенсия, а индивидуалната му партида в професионалния фонд ще е закрита. Така ще се наложи да чака за пенсия, докато навърши общата пенсионна възраст, когато ще получи и парите от личната си сметка.


"Не е ясно дали изобщо ще има такива кузиси. Ако възникнат, ще им се търси решение на момента", каза Снежана Малакова, главен юрисконсулт на НОИ.


Христина Митрева коментира още, че ако Конституционният съд уважи жалбата на депутати от опозицията и обяви прехвърлянето на партидите от частните фондове в НОИ за противоконституционно, средствата ще трябва да се преведат обратно. "Ако се стигне до такова решение, недоволните пенсионери ще са повече, отколкото доволните депутатите, които сезираха съда, но след това други ще обясняват защо се е получило така. Това няма да е НОИ", каза Митрева.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Хора, отворете си очите! Държавата няма пари, няма приходи - опоскаха фискалния резерв, национализираха здравния, сега национализират пенсионния и т.н. и т.н. Управляващите харчат като разпрани безконтролно, незнайно как и всички дупки, които се отварят, искат да попълнят от нас, обикновените хора! Да не говорим и за осигуровките, които държавата не плаща за своите служители, също и за това, че са ни нарушени човешките права - лишени сме от качествени и изобщо от медицински услуги при платени осигуровки, на болните не са осигурени необходимите жизненоважни лекарства и т.н. и т.н. Държавата затъва!

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  "След прехвърлянето НОИ няма да инвестира средствата, а ще ги използва средствата за плащане на пенсиите за всички останали пенсионери"

  >>> Наистина нека не бърза, защото Конституционният съд има да каже нещо по въпроса. Не че са някакви свръхкапацитети, ама някои казуси са толкова прости, че се решават и насън да те бутнат

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 3. 3 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 860 Любопитно

  Неотдавна писах, че тази не трябва да бъде допускана до Дневник без да преодолее входното ниво. И нищо не пишете за сгрешената банкова сметка на НОИ, която подлуди фондовете.

 4. 4 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Въпрос:
  Защо от НОИ толкова бързат и има ли връзка допуснатото за разглеждане дело в Конституционния съд по искане на 52 депутати за отмяна на спорните разпоредби в Кодекса за социално осигуряване, регламентиращи прехвърлянето на средствата?


 5. 5 Профил на msc
  msc
  Рейтинг: 627 Разстроено

  Всъщност излиза, че НОИ от парите на нашите осигуровки ще покрие недоинвестираното, както и нискодоходно инвестираното на миньори, полицаи и всички категоризирани.
  Стремим се да правим капиталопокриваща пенсионна система, тоест който каквото си е залужил, а на края правим разходопокривна, тоест социалистическа!?!?
  Ако правилно разбирам решението на правителството, следва всеки нормален работник и работодател (с изключение на категоризираните) в България да преустанови да плаща осигуровки мигновено и цялата икономика да навлезе в сивия сектор!!!

  От какъв зор ще плащаме това, което друг не е заслужил!!!

 6. 6 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 860 Весело

  "бързината и напрежението, под което се работи".
  Това се знае от преди повече от три месеца. За каква бързина и за какво напрежение става дума?

  "Другото изискване е сборът от осигурителният стаж и възрастта им да е 94 за жените и 100 за мъжете."

  Това не е в сила от 01.01.2011г.

 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Гневно

  От осигурителния институт казаха, че теоретично е възможно някой работник да чака над 10 години за пенсия. Това ще се случи, ако не му достига дори и един месец стаж към края на 2014 г. Тогава той няма да отговаря на критериите на НОИ за ранна пенсия, а индивидуалната му партида в професионалния фонд ще е закрита. Така ще се наложи да чака за пенсия, докато навърши общата пенсионна възраст, когато ще получи и парите от личната си сметка.

  "Не е ясно дали изобщо ще има такива кузиси. Ако възникнат, ще им се търси решение на момента", каза Снежана Малакова, главен юрисконсулт на НОИ
  ========================================
  Още от сега им казвам на Уважаемите госпожи, че има такива случаи и предполагам не съм само аз.
  Какво ще ги правите хората които са родени 1960-65 год. и имат нужният стаж при ІІ - ра категория труд но нямат и няма да навършат нужната възраст 57 год. към 31.12.2014 год. както и
  няма да имат 100 точки понеже са започнали при ІІ - ра категория направо след казармата от1981 год. нататък и така до 1999 год. а след това пак са работили на същите длъжности но те вече от 01.01.2000 г. попадат в ІІІ - та категория ?
  Защо 2 - те години казарма не ги признавате като І - ва категория труд както на професионалните войници ?
  Нищо лично към професионалните войници но и те и ние сме вършели едно и също и по тази причина се получава дискриминационен момент който трябва да се изчисти защото най - вероятно ще има и заведени дела.
  Предполагам, че това поколение е и едно от най - ощетените от пенсионната реформа.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 8. 8 Профил на danailov
  danailov
  Рейтинг: 1078 Весело


  "Христина Митрева коментира още, че ако Конституционният съд уважи жалбата на депутати от опозицията и обяви прехвърлянето на партидите от частните фондове в НОИ за противоконституционно, средствата ще трябва да се преведат обратно." - че за какво е това бързане тогава, като дори да се изплатят суми от тези пари, след това трябва да се възстановяват? Или дайте сто милиона левчета, пък после ще видим..., я пенсията ,я пенсионера!

 9. 9 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#5] от "msc":

  Всъщност проблема с категорийните пенсии идва от времето, когато Митрева беше главен актюер на НОИ. Тъй като има работници, които са полагали труд 1 или 2 категория преди създаването или в първите една две години от създаването на Професионалните пенсионни фондове е нормално по техните партиди сумите да са много малко и те няма как да нарастнат, дори да бъдат управлявани десетки години.
  И тъй като НОИ няма актюерски разчети на категорийните работници (това го призна самата Митрева преди време) - т.е. колко са категорийните работници, кога ще придобият право на пенсиониране, какви средства имат натрупани по партидите си в ППФ, необходимо ли е НОИ да поеме част от изплащането на пенсиите тъй като осигуровките са привеждани в НОИ, а не в ППФ, не може да се вземе правилно решение, което да е в полза на всички, а най-лесно беше да се обвинят ППФ че не си вършат работата. Несвършената работа е на бившия главен актюер.

  На полицаите не се внасят осигуровки(само се начисляват), а има един общ трансфер от бюджета към НОИ, който по традиция не е обвързан с размера на начислените осигуровки, което говори за друго неправилно управленческо решение (това се прави от поне 20 години).

 10. 10 Профил на Schwejk
  Schwejk
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Смешна работа. Да не казвам тъжна. Какъв проблем точно ще им реши прехвърлянето на тия пари? И за какво е това бързане? Да не говорим, че подобни ходове имат плачевен ефект върху доверието към държавата – вътрешното и външното. Само Унгария си позволи да прави подобни глупости и ефектът е повече от показателен – масово изтичане на пари навън. http://tinyurl.com/64l4tz2

 11. 11 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Някой може ли да ми каже дали тези ли пари влизат в перо "приходите" на бюджета за февруари??

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 12. 12 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 860 Любопитно

  И още бъркочи от НОИ -
  "Списъци на хора с два единни граждански номера са получени в професионален фонд „Доверие”, съобщи за Дарик шефът на дружеството Даниела Петкова. Тя допълни, че фондът е приготвил сумата, която трябва да изплати на НОИ за лицата, които са осигурени в професионални фондове, но няма да бъде направен превод, докато не се изчистят всички неточности."

 13. 13 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#11] от "ostin22":

  Не, не влизат. Парите не отиват в държавния бюджет, а в бюджета на ДОО

 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#5] от "msc":

  Да не говорим за случаи като "Кремиковци", където работодателят с години не внася осигуровките на работниците, но най-парадоксално синдикатите възпрепятстват фалита на такива дружества, а държавата се огъва пред тях. Накрая предприятието хлопва кепенците, а ние разбираме от 2 сухи реда от пресата, че "вземанията на НОИ са в размер на 500 милиона лева и ставт част от масата на несъстоятелността". Сиреч, нои ще събере сигурно 5-10% от тях, спроед квотата на обезщетяемост. Така заради синдикатите, иначе призвани да защитават интересите на работниците, накрая не само работникът няма нищо по индивидуалната сметка, но и през солидарния стълб останалите не-синдикални работещи трябва да му поемат пенсията на плещите. И такива предприятия май има доста, все държавни: топлофикациите, бдж, градският транспорт, ТЕРЕМ, ВМЗ Сопот....

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 15. 15 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Национализацията на тези пари е временно закърпване на положението и прехвърляне на топката на следващото правителство, което няма да е от ГЕРБ.

 16. 16 Профил на ideli
  ideli
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#8] от "danailov":
  Тази Митрева като се докопа та стана шефка на НОИ май сега се гласи за КС. Само дето са и невежи И правните познания. Ако КС каже, че промяната е противоконституционна, то за хората ще е най-добре - хем ще им се върнат парите по сметките, хем ще могат да се възползват от преференциалния си режим на пенсиониране. Абе явно "плаши гаргите" тази ГурГулица

 17. 17 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  И тези пари ще свършат бързо а след това накъде..

 18. 18 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Гневно

  До коментар [#14] от "cinik":
  И фирмите на спосора на гоце Хр.Ковачки.
  Нали това е целта на занятието да се омешат в общия кюп и после на всички които имат годините към 31.12.2014 год. без значение дали са внесени или не осигуровки ще получат пенсия а другите както вика чичовото да духат супата
  На тия мизерници повече една стотинка няма да внеса а и няма да стоя повече тук само да си оправя едно две лични неща и адио рио .

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 19. 19 Профил на neznam
  neznam
  Рейтинг: Неутрално

  такаааа значи.. христинчето оправи осигуряването и сега ще ходи да "оправя" други сфери. горките ние!!

 20. 20 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  "Доверие"- най-големите, май повлякоха крак?!
  Дали е случайно - май не е?!
  Какво следва - сиромашка мъка и много ракия?!
  Пирувай българино за последно и отчислявай заплатата си на позлатените червени фондове!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 21. 21 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 812 Гневно

  Браво ГЕРБ, браво д/бясно правителство. Евала. Национализация, контрол на цените, ДанС, следене, подслушване, рязане на лентички..... А ми то кумунизъма пак дошъл!!!!

 22. 22 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#7] от "tanas":

  Абе, Танасе, чакай си нормалната пенсия. Не стига, че до 01.01.2000 г. сте се водили ІІ вместо ІІІ категория труд, ами на всичкото отгоре искате и ранни пенсии.
  И защо въобще І и ІІ категория внасят по-малко от ІІІ при положение, че могат да работят само 10 години и да ползват ранна пенсия, а после и максимума на нормалната пенсия. Би било логично точно обратното - да имат по-големи вноски поне донякъде да компенсират, че ще получават пенсии многократно над внесеното. Ами както се оказа, още за ранната пенсия НОИ ще плаща много над това, на което сте осигурявани, за по-нататък да не говорим.

 23. 23 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#22] от "kumcho___valcho":
  Кумчо чекам я бре как да не я чекам кога на Бюрото по Труда кога на минимална заплата а тъкмо да стигем до 65 през 2021 год. и ще го направят на 67 год. а благодарим

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 24. 24 Профил на ruru
  ruru
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Ай сега да видим сега с колко ще нараснат бонусите към заплатата на служителите от НОИ ?

 25. 25 Профил на MissingPerson
  MissingPerson
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#21] от "4e":

  Форе, много се гневиш, нищоправенето е още по-зле!

  Caveat lector! "Тоя победен човек да ми вземе кафеварката..."
 26. 26 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 860 Весело

  До коментар [#24] от "ruru":

  При толкова приходи ще има ДМС
  (допълнително материално стимулиране - би трябвало да се дава при свършена повече работа отколкото е записано в длъжностната характеристика)
  през месец март.

 27. 27 Профил на dan1koplatec1t
  dan1koplatec1t
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И трите предни правителства ма СДС, НДСВ и Станишев трупаха резерв, привличаха инвестиции и имаше растеж. Сега опоскаха резерва, ще ни вкарат в нови дългове и се чудят от къде да докопат пари до края на мандата. След изборите ще лъсне грозната истина, че ние обикновените хора ще плащаме масрафа на некадърните ГЕРБ.

 28. 28 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Демек бедните даскали да плащат пенсии на охранени четиридесет годишни пенсионирани милиционери, с пенсии по-големи от учителска заплата!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 29. 29 Профил на uriah
  uriah
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Език мой -враг мой!
  "Прехвърлиха" - гаче ли са техни!
  Ма моля ве, дето рекла онази кюстендилска циганка - "Бе, ха дано - ама надали.......... "

 30. 30 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Нямам никаква жал към пенсионерите. С Глупостта си, мързела, умствена и духовна леност държаха и държат извергите на БКП-ДС 20 и повече години на власт. Колкото и да бяха фалшифицирани изборите през 1990г, ако овчия народ бе станал като един за правата си и за истината, нямаше да вземат комунягите властта отново и да окрадат всичко. Щеше да ги дострашее. Както ги достраша Чешките, Полските, Унгарските и Словашките комунисти. За това техните пенсионери сега нИ рИват! РИват булгаристанските - хак да им е. Сполука.., нали така ги баламосваха!

  Жал ми е за пенсионерите 1955-1965, защото ще платят с кръвта си глупостта на родителите си и алчността на скотовете-комунисти!!!

 31. 31 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 796 Неутрално

  А не се размърдаха, защото всички си правеха тънки сметки по селски:

  1. Ще взимам мизерна, но СИГУРНА пенсия от държавата
  2. Ще мога да ПОКРАДВАМ от държавното, както винаги съм правил (нали построих цяла вила с камиона от черни курсове, а даскала още ходи с велосипед на училище).
  3. Милицията ще ми ПЛАЩА и тупа по рамото за всеки сполучлив донос (потули някоя дребна простъпка-кражба)
  4. Някой по-способен ще вземе да прокопса повече, а това много ме ДРАЗНИ.
  4. На докторчето (инженерчето, даскалчето) заплатата ще вземе да стане ПО-ГОЛЯМА от моята - честния шофьор на камион (старшина, закупчик, магазинер, барман), а това вече е НЕПРОСТИМО!

 32. 32 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 571 Неутрално
 33. 33 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#30] от "Yankee":


  До коментар [#31] от "Yankee":

  Дрисльо ти сега какво правиш по въпроса за бъдещата ти пенсия ? А явно си още много малък и не работиш за това си пас, най-вероятно живееш в Хамериканско с мама и тата и ръсиш мозък по форумите

 34. 34 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1614 Любопитно

  Между другото, когато се структурираха тези фондове не чух, нито от политици, нито от представители на фондове изказване в духа, че сумите които ще се изплащат ще са смешно малки от порядъка на 50 лв. месечно. Всички се надяваха, че ще стане както преди с масовата приватизация или РМД, определени хора /много малка група/ ще се облагодетелства за сметка на всички. И така и стана, няма реален отчет кой фонд, какви пенсии евентуално би изплатил при тази схема и т.н. Съответно Държавата, тоест всички ние поемаме дефицит от 300-400 млн поне.

 35. 35 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Пенсионните фондове са основно направени и се управляват от крадци - може да направите справка с някои публикации на Капитал по отношение на 'врътките' с портфейлите им с местни акции.

  Пенсии няма да видим от тези структури - хубаво е, че поне с тази национализация някакви пари са спасени.

  Не че ме кефи национализацията, но в родните условия по отношение на пенсиите друг изход няма - иначе просто ще направим разни като Черепа, Коивачки, Вълка и компания просто по-богати...

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 36. 36 Профил на neznam
  neznam
  Рейтинг: Неутрално

  Мастичка, ти братче си снощен, ама много...
  Как може изобщо да говориш , че национализацията ще спаси парите от фондовете. От какво и къде ще ги спасява бе мастичка??
  Да не би тия същите национализирани парици да няма да влязат в общия кюп наречен НОИ, който всички бивши и най-вече сегашните управляващи изпразват по своя воля когато и колкото си искат..
  Защо според теб никой не иска да прави ревизия на НОИ и всеки гледа да си изкара мандата и оттам нататък да му мислят следващите?..защо?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK