Преди 10 години: Прокуратурата разигра екшън с публични личности

Антоан Николов след разпита през 2001г.

© Надежда Чипева

Антоан Николов след разпита през 2001г.В рубриката "Преди 10 години"  четете материали, които "Дневник" е публикувал в броя си на съответната дата, но през 2001 г.


Разровихме архивите покрай рождения си ден и решихме, че си заслужава да припомним някои текстове отпреди едно десетилетие.


В началото "Дневник" е излизал и в събота, затова е имало брой на 3 март. Днес избрахме челото (водещия материал на първа страница):
Върховната касационна прокуратура (ВКС) вчера привика по спешност за разпити банкера Венцислав Йосифов, депутата и член на НИС на СДС Никола Николов и председателя на Столичния общински съвет Антоан Николов. Тримата трябваше да се явят през един час вчера следобед при прокурорите.


Още сутринта националното радио предаде, че срещу Антоан Николов и Никола Николов са образувани предварителни проверки за "финансови афери и корупция". Двамата са разбрали, че трябва да се явят в прокуратурата също вчера от журналисти.


На влизане в сградата на ВКС вчера Николов заяви, че обаждането на служител от прокуратурата го е върнало в София, тъй като е пътувал за Разград. Антоан Николов пък разбрал новината по време на обяда си с кмета на Москва Юрий Лужков. Арестуваният няколко пъти и многократно разпитван бивш шеф на Първа частна банка Венцислав Йосифов на свой ред се появи с един сак с багаж и на въпроса "Защо?" отговори: "Защото от прокуратурата може да се очаква всичко."


По-рано през деня след срещата на прокуратурата с представители на следствието главният прокурор Никола Филчев заяви: "Никола Николов ли? Не го познавам", и допълни, че не се занимава с конкретни разследвания и проверки. Пресцентърът на ВКС не разпространи допълнителна информация до редакционното приключване на броя.


В парламента също цареше пълно объркване по повод внезапните проверки и разпити.


"Нямам коментар, току-що и аз научих. Предполагам, че става въпрос за предварителна проверка, която не касае депутатски имунитет. Народните представители и изобщо хората, които имат имунитет,...и магистратите могат да дават обяснения по предварителни проверки", обясняваше синият депутат и член на НИС Димитър Абаджиев.


"Не мога да коментирам. Сега научавам от вас. Какво, като е член на НИС, всички са равни", заяви друг представител на ръководството на СДС - Росица Тоткова. Същата беше и реакцията на председателя на парламента Йордан Соколов. "Нищо не знам и нищо не съм чул", каза той.


На излизане от прокуратурата видимо нервният Антоан Николов заяви, че е бил извикан за рутинна проверка като член на управителния съвет на Столичната общинска агенция за приватизация и че това не е първият път, в който дава обяснения.


С Николов ситуацията е още по-сложна, защото като депутат той има имунитет и внезапното нареждане да се яви в касационната прокуратура и да попита полиция на входа при кого да отиде, е повече от странно. "Той не е бил длъжен да се явява. Има си начини за призоваване и този начин не е чрез медиите. След такава публична демонстрация или имунитетът на Никола Николов трябва да бъде отнет, а той - осъден, или прокуратурата този път трябва да си понесе отговорността", заяви независим юрист, който отказа да бъде цитиран по разбираеми причини.


Прокурорското развихряне дойде само ден след като правната комисия на парламента прие да предложи на първо четене закона за съдебната власт, според който следствието се подчинява процесуално и административно на прокуратурата. Висшите органи на СДС не са подкрепили официално тази промяна, но тя е предложена и гласувана в правната комисия по настояване на няколко сини депутати, в това число Юри Юнишев, Иван Димов и члена на НИС Димитър Абаджиев.


"Ние нямаме никакво намерение да подчиняваме следствието", най-изненадващо заяви Филчев вчера.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK