България отбелязва националния си празник

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (576)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xyz84014722
  xyz84014722
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Честит празник на всички българи!

  Малко предистория.

  Правата на християните в Османската империя.

  Алинея 9 от Парижкия мирен договор (13 февруари 1856), сключен в края на Кримската война, задължавала Османската империя да спазва равни правата на християните и мюсюлманите в империята. Но тази работа не отишла по-далеч от подписването на указ на султана, т.е спазването на правата на християните останало само на хартия. В частност, в съдилищата не се приемало немюсюлмани да свидетелстват срещу мюсюлмани, което лишавало християните от защита при религиозни преследвания.

  През 1860 година в Ливан били изклани около 10 000 християни. Заплахата от френска военна интервенция заставила Високата порта да въведе ред. Под натиска на европейските държави, Османската империя назначила в Ливан губернатор християнин, чиято кандидатура била съгласувана с европейците.

  През 1866-69 имало възстание на о-в Крит с искане за обединение с Гърция, Възстанниците взели под контрол целия остров, с изключение на 5 града, в които се укрепили мюсюлманите. В началото на 1869-а възстанието било потушено, но султана направил отстъпки, като въвел на острова самоуправление, което укрепило правата на християните. В хода на възстанието голям отглас в Европа получили събитията в манастира Moni Arkadiou, където повече от 700 жени и деца, намерили убежище зад стените, предпочели да взривят барутните погреби и да загинат, вместо да се предадат.

  Последствията от възстанието привлякло вниманието на Европа и особено на Великобритания, към въпросите за правата на християните в империята.

  Изменение на баланса на силите в Европа

  От Кримската война Русия излязла с минимални териториални загуби, но била принудена да се откаже от стопанисването на военна флота в Черно море, както и да събори укреплението в Севастопол.

  Преразглеждане на Парижкия мирен договор станало основно направление на руската външна политика. Това не било толкова просто. Парижкия мирен договор предвиждал гаранции за целостта на Османската империя от страна на Великобритания и Франция. Откровенно враждебната позиция, която заела Австрия усложнявала още повече ситуацията. От великите държави само Прусия съхранила дружеските си отношения с Русия.

  Русия заела неутрална позиция по отношение на обединението на Германия, като в обединението активно участвала и Прусия. Така била образувана Германската империя, а в нея като много влиятелен държавник се изявявал Бисмарк, който е бил съюзник на Русия като висш държавник в Прусия. През март 1871 г. Русия се възползвала от поражението на Франция в френско-пруската война и с помощта на Бисмарк си осигурила международно съгласие за отмяна на някои положения в Парижкия договор, който забранявал на Русия да разполага военен флот в Черно море.

  Останалите положения в договора обаче продължили да бъдат в сила. Алинея 8 давала право на Великобритания и Австрия в случай на конфликт на Русия с Османската империя да се намесят на страната на последната. Това заставило Русия да бъде изключително бдителна в отношенията си с турците и съгласувала всичките си действия с другите велики държави. Война с Турция едно на едно била възможна само при получаване на карт-бланш за това от останалите Велики сили. Така руската дипломация зачакала удобен момент.

  Потушаването на възстанията в България и реакциите в Европа

  През лятото на 1875-а година в Босна и Херцеговина започнало антитурско възстание, основната причина за което били високите данъци, наложени от финансово несъстоятелното османско правителство. Независимо от някои намаления на данъците, възстанието се проточило края на годината и в крайна сметка провокирало избухването на Априлското възстание в България през пролетта на 1876-а.

  В хода на потушаването на българското възстание, турската войска извършвала масови убийства сред мирното население. Загинали повече от 30 хиляди човека. Като особено свирепи се проявили нерегулярните военни части "башибозук".

  Против протурската политика във Великобритания, водена от Д'Израели, редица журналисти разгърнали пропагандна кампания обвиняваща последния в игнориране на жестокостите на нерегулярните турски части. Особена роля в тази кампания изиграли материалите на американския журналист, женен за рускиня, Janarius Aloysius McGahan, който писал в опозиционното издание Daily News.През юли-август 1876-а Дизраели бил принуден нееднократно да защитава в палатата на общините политиката на правителството по Източния въпрос, както и да оправдава лъжовните донесения на британския дипломат в Истанбул Sir Henry George Elliot. Премиера Д'Израели бил поставен в пълна изолация, след като двете основни партии снели доверието си от него.

  Публикациите в Daily News предизвикали вълна от обществено недоволство в Европа. В подкрепа на българите се изказали Чарлз Дарвин, Оскар Уайлд, Виктор Юго и Джузепе Гарибалди. В частност, Виктор Юго написал във френски опозиционен вестник:

  "Необходимо е да привлечем вниманието на европейските правителства към един факт, към един съвършенно мелък факт, който правителствата даже не забелязват. На изтребление е подложен цял народ. Къде? В Европа... Ще бъде ли сложен край на мъченията на този малък героичен народ?"

  Общественото мнение в Англия било окончателно преобърнато против туркофилската политика на подкрепа на Османската империя. През септември 1876 година лидера на опозицията Гладстон издал брошура "Българските ужаси и Източния въпрос", което било основния фактор за ненамесата на Англия на страната на Турция при обявяването през следващата година на войната, от страна на Русия. Брошурата предлагала програма за предоставяне на автономия на Босна, Херцеговина и България.

  В Русия през есента на 1875-а се разгърнало масово движение за поддръжка на славянските борби, обхванало всички обществени слоеве. Била повдигната остра обществена дискусия, прогресивните кръгове обосновавали освободителните цели на войната, консерваторите разсъждавали за възможните политически дивиденти, такива като превземане на Константинопол и създаване на славянска федерация начело с Русия.

  При тези дискусии една на друга се противопоставили главно позициите на славянофилите и западниците. Първите, в лицето на Достоевски виждали във войната особена историческа роля на руския народ, изразена в сплотяване около Русия на славянските народи на основата на православното християнство. Вторите, в лицето на Тургенев, отричали значението на религиозния аспект и считали, че целта на войната не бива да е защита на православието, а освобождаването на българите.

  Поражението на Сърбия и дипломатическото маневриране

  През юни 1876-а Сърбия, а след нея и Черна гора обявили война на Турция. Представителите на Русия и Австрия официално предупреждавали против това, но сърбите не придавали на това особено значение, тъй като били уверени, че Русия няма да допусне да бъдат разгромени от турците.

  На 26-ти юни Александър II и Горчаков се срещнали с Франц-Йосиф и Андраши в Райхщадския замък в Бохемия. В хода на срещата, те се договорили Русия да получи съгласието на Австрия за възвръщането на югозападна Бесарабия и присъединяването на пристанище Батуми, в замяна на което австрийците да окупират Босна и Херцеговина. На Балканите България щяла да получи автономия (според руската версия - независимост).

  През юли-август сръбската армия претърпяла няколко съкрушителни поражения от турците и Сърбия се обърнала към европейските държави с молба да посредничат за прекратяване на войната. Бил отправен съвместен ултиматум, в който се искало със Сърбия да се сключи примирие за срок от един месец, след което да започнат мирни преговори. Турция от своя страна поставила много тежки условия за евентуалния мирен договор, които били отхвърлени от държавите.

  На 31-ви август 1876-а султан Мурад V бил обявен за недееспособен по болест и на престола се качил Абдул-Хамид II.

  През септември Русия се опитала да договори с Австрия и Англия приемлив вариант за мирно урегулиране на конфликта на Балканите, който да бъде поставен като искане на Турция от всички европейски държави. Тези преговори не били увенчани с успех, тъй като Русия искала окупация с руски войски на България и извеждане на обединената ескадра на великите държави в Мраморно море. Първото не устройвало Австрия, а второто - Англия.

  В началото на септември изтекло примирието със Сърбия и турските войски възобновили настъплението. Положението на Сърбия станало критично. На 18 октомври 1876-а руския посланик в Истанбул граф Игнатиев предявил ултиматум на Високата порта за сключване на примирие със Сърбия за срок от 2 месеца, искайки отговор в следващите 48 часа. На 20-ти октомври Александр II произнесъл реч, съдържаща аналогични искания и заповядал да бъде извършена частична мобилизация на 20 дивизии. Портата приела руския ултиматум.

  На 11-ти декември започнала свиканата по инициатива на Русия Константинополска конференция. Било изработено компромисно проекторешение, което давало на България, Босна и Херцеговина автономия под обединения контрол на Великите сили. На 23-ти декември Портата обявила приемането на конституция, провъзгласяваща равенство за всички религии в империята. Това послужило като основание Турция да отхвърли приетото проекторешение.

  На 15-ти януари 1877-а Русия сключила писмен договор с Австро-Унгария, гарантиращ неутралитета на последната в замяна на правото да окуопира Босна и Херцеговина. Били потвърдени за валидни и по-рано договорените положения в Райхщадското споразумение.

  На 20-ти януари Константинополската конференция завършила безрезултатно. Граф Игнатиев заявил, че Портата носи отговорност, ако предприеме настъпление срещу Сърбия и Черна Гора. Вестник "Московские ведомости" охарактеризирал конференцията като "пълно фиаско", което можело да се очаква от самото начало.

  През февруари 1877-а Русия постигнала договореност с Великобритания. Лондонския протокол препоръчвал на Турция да предприеме сериозни реформи. На 31-ви март протокола бил подписан от всичките 6 държави. На 12-ти април Портата отклонила протокола, заявявайки, че това е намеса във нейните вътрешни работи, което било "против достойнството на турската държава".

  Игнорирането от турците на общата воля на европейските държави дало на Русия възможност да обезпечи неутралитета на Великите сили във войната. Голяма помощ за това оказали самите турци, които със своите действия помогнали да се премахнат някои положения в Парижкия договор, които защитавали Турция от война едно на едно с Русия.

  На 12-ти април 1877-а Русия обявява война на Османската империя.

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Това следва да е водещата новина, а не в колонката отстрани, г-да и дами от "Дневник".

 3. 3 Профил на granik
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:36 на 03/03/2011 от неговия автор.

 4. 4 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Честит празник на всички българи.Бъдете истински,честни,добронамерени и... всичко ще бъде наред!

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 5. 5 Профил на Wornoxmaniak
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:16 на 03/03/2011 от неговия автор.

 6. 6 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Поздрав за всички българи!

  Честит празник!

  http://www.youtube.com/watch?v=NazLPhZYqoA

 7. 7 Профил на maniask
  maniask
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Честит празник! Нека поне днес сме първо българи, а после всичко останало.

 8. 8 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 778 Неутрално

  "Дневник " ,
  а Русия има ли някаква заслуга при Освобождението ни , защото никъде не се споменава в статията откъде идва нашето Освобождение !?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 9. 9 Профил на mnimia
  mnimia
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Горда Стара планина,
  до ней Дунава синей,
  слънце Тракия огрява,
  над Пирина пламеней.

  Припев:
  Мила Родино,
  ти си земен рай,
  твойта хубост, твойта прелест,
  ах, те нямат край.

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ!

 10. 10 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Честито на България и на българите!

  Yet another blue planet.
 11. 11 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Честит празника на всичи българи!

 12. 12 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#9] от "mnimia":

  Де е България
  Иван Вазов

  Питат ли ме де зората
  ме й огряла първи път,
  питат ли ме де й земята,
  що най-любя на светът.

  Тамо, аз ще отговоря,
  де се белий Дунав лей,
  де от изток Черно море
  се бунтува и светлей;

  тамо, де се възвишава
  горда Стара планина,
  де Марица тихо шава
  из тракийска равнина,

  там, де Вардар през полята
  мътен лей се и шуми,
  де на Рила грей главата
  и при Охридски вълни.

  Там, де днес е зла неволя,
  де народа й мъченик,
  дето плачат и се молят
  се на същият язик.

  Там роден съм! Там деди ми
  днес почиват под земля,
  там гърмяло тяхно име
  в мир и в бранните поля.

  До чукарите Карпатски
  е стигнала тяхна власт
  и стените Цариградски
  треперали са тогаз.

  Вижте Търново, Преслава -
  тие жални съсипни:
  на преминалата слава
  паметници са они!

  Българио, драга, мила,
  земля пълна с добрини,
  земля, що си ме кърмила,
  моят поклон приемни!

  Любя твоите балкани,
  твойте реки и гори,
  твойте весели поляни,
  де бог всичко наспори;

  твойте мъки и страданья,
  твойта славна старина,
  твойте възпоминанья,
  твойта светла бъднина.

  Дето ази и да трая -
  за теб мисля и горя,
  в теб родих се и желая
  в теб свободен да умра.

  Yet another blue planet.
 13. 13 Профил на бат Здравко
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на бат Здравко
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Здравейте Форумци - Честит 3-ти Март!

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 16. 16 Профил на darinka555
  darinka555
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Нека носим йоще срама по челото,
  синила от бича, следи от теглото;
  нека спомен люти от дни на позор
  да висне кат облак в наший кръгозор;
  нека ни отрича исторйята, века,
  нека е трагично името ни; нека
  Беласица стара и новий Батак
  в миналото наше фърлят своя мрак;
  нека да ни сочат с присмехи обидни
  счупенте окови и дирите стидни
  по врата ни още от хомота стар;
  нека таз свобода да ни бъде дар!
  Нека. Но ний знаем, че в нашто недавно
  свети нещо ново, има нещо славно,
  що гордо разтупва нашите гърди
  и в нас чувства силни, големи плоди;
  защото там нейде навръх планината,
  що небето синьо крепи с рамената,
  издига се някой див, чутовен връх,
  покрит с бели кости и със кървав мъх
  на безсмъртен подвиг паметник огромен;
  защото в Балкана има един спомен,
  има едно име, що вечно живей
  и в нашта исторья кат легенда грей,
  едно име ново, голямо антично,
  като Термопили славно, безгранично,
  що отговор дава и смива срамът,
  и на клеветата строшава зъбът.

  О, Шипка!

  Нека да ни е честита тази свята дата!

 17. 17 Профил на Ивайло Йосифов
  Ивайло Йосифов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Да пребъдат България, българското и българите заради нашите родители, деца внуци и правнуци.

  http://5starhospitality.weebly.com/
 18. 18 Профил на The 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на uran
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:07 на 03/03/2011 от неговия автор.

 20. 20 Профил на The 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на bramasole
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:30 на 03/03/2011 от неговия автор.

 22. 22 Профил на Dreamer69
  Dreamer69
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Честит национален празник! Поклон пред паметта на всички загинали руски войни и български опълченци в руско-турската освободителна война! Този ден е резултат от борбата на всички български герои преди и по време на Априлското въстание. Те са дали живота си за една свободна България. Те са вярвали и са се борили за това. Поклон!

  Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал. Конфуций
 23. 23 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Честит 3-ти Март!
  Малко четиво за един истински Българин:
  Преценявайки слабостта на Османската империя, Стамболов съчетава политика на приятелство и натиск спрямо султана.
  В резултат са постигнати редица църковни и просветни придобивки, което води до събуждане на българския елемент в Македония. В лицето на Османската империя Стамболов вижда необходим съюзник срещу сръбските и гръцки интереси в Македония. Тази политика е съчетана с изграждането на модерна армия по европейски стандарти, която в бъдеще да изпълни задачата на национално обединение. Стамболов провежда политика на твърдост и лавиране спрямо Великите Сили в името на националния интерес. По този начин той успява да сключи изгодни за българската икономика търговски договори.

  Стамболов следва енергично политика за икономическо развитие на страната на базата на 3 основни принципа: протекционизъм, строга данъчна политика, промишлено и гражданско строителство. Той развива активна законодателна дейност с подчертано протекционистичен характер.

  Приема закон за насърчаване на производството на местни тъкани, закон за насърчаване на местната индустрия и закон, който определя железниците за собственост на държавата. Така предотвратява опасността от изпадане на страната в икономическа зависимост. Развива банковото и застрахователното дело, поставя основите на общинските здравни служби и пенсионното дело.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 24. 24 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#20] от "The 8":

  Доста е странно. Електронни медии, а реагират доста бавно. По Коледа водещата новина за празника бе сложена от ранна утрин, а сега честването на националия празник чак към 9:30 стана такава. Погледни сайта на "Дарик" - http://www.dariknews.bg - там още новината е встрани, в ъгъла, сякаш е дребна подробност от делника.

 25. 25 Профил на wissen
  wissen
  Рейтинг: 213 Неутрално

  http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:HouseOfSanStefanoTreaty.jpg&filetimestamp=20060621040323

  >>>Преди всичко използвам възможността да поздравя от името на посолството на Русия и от свое всички българи с националния им празник. Желая на всеки здраве, мир, топлина и благополучие у дома, а на целия български народ - щастие, успехи и благоденствие.
  За Руско-турската война в Русия знае всеки, с изключение на безнадеждните двойкаджии.
  На тази война в учебната програма на Русия е отделено значително място.
  За да напомня вечно за едно от най-тежките сражения, в центъра на Москва е издигнат паметник на героите от Плевен.
  А преди няколко години темата за войната 1877-1878 г. “зарази” и кинематографите ни. Филмът за Плевенската епопея “Турски гамбит”, който бе излъчен и в България, запали отново интереса към героичните събития от онова време, при това предимно сред младежите.<<<

  Юрий ИСАКОВ, извънреден и пълномощен посланик на Русия в България


  От русофобията Pусия няма да загине!... ами ще ни затрие нас, българите като нация...
 26. 26 Профил на ra4ko
  ra4ko
  Рейтинг: 418 Неутрално

  не е ли по-хубаво да се каже "празнува"?

  Горното мнение не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
 27. 27 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 470 Неутрално

  честит празник на всички които се чувстват българи.всичко в тази държава е тотално изкривено-жалкотое че е с умисъл.

  за чиста и свята република-но не с този народ
 28. 28 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#24] от "Читател":

  Ами има една дума - "родоотстъпници"! Тук поне нещата се коригираха...макар че е непростимо! Аз как в Скайп още в 0 часЪ тази нощ сложих поздрав в "News and alerts" ?!

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 29. 29 Профил на wissen
  wissen
  Рейтинг: 213 Неутрално

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Sanstefanska_Bulgaria.png

  С Юрий ИСАКОВ, извънреден и пълномощен посланик на Русия в България, разговаря Ивета Стратиева

  - Ваше превъзходителство, утре България ще отбележи 133 г. от освобождението си. Свързват ли руснаците датата 3 март с България, или за тях това е просто годишнина от победата в Руско-турската война?

  - Преди всичко използвам възможността да поздравя от името на посолството на Русия и от свое всички българи с националния им празник. Желая на всеки здраве, мир, топлина и благополучие у дома, а на целия български народ - щастие, успехи и благоденствие. За Руско-турската война в Русия знае всеки, с изключение на безнадеждните двойкаджии. На тази война в учебната програма на Русия е отделено значително място. За да напомня вечно за едно от най-тежките сражения, в центъра на Москва е издигнат паметник на героите от Плевен. А преди няколко години темата за войната 1877-1878 г. “зарази” и кинематографите ни. Филмът за Плевенската епопея “Турски гамбит”, който бе излъчен и в България, запали отново интереса към героичните събития от онова време, при това предимно сред младежите.

  - В онези години русофилството у нас е силно особено заради признателността към Русия за приноса й в освобождението на страната ни. Какво по ваши наблюдения е днес отношението на българите към Русия - страната ни вече е член на НАТО и на ЕС, подслонява американски военни бази, сред немалка част от обществото е разпространено мнението, че трябва да се отдалечим максимално от руската сфера на влияние и да се отърсим от зависимостта от Русия…

  - Като оставим настрана очевидно некоректните думи за “руската сфера на влияние и зависимост”, изглежда имате предвид мнението на българите за това струва ли си или не вашата страна да поддържа и развива близки, добри и привилегировани отношения с Русия. Не мога да се съглася с твърдението, че негативното мнение по този въпрос е разпространено сред немалка част от българското общество. Уверявам ви, несравнимо по-голяма част от българите са на противоположното мнение. Всеки ден се сблъсквам с искрени примери за приятелско отношение към Русия, при това общувайки с хора на различна възраст, с различно материално, социално и обществено положение, живеещи в различни краища на страната ви. Значително мнозинство от българите добре разбират една проста и неизменна истина - когато България поддържа много активни отношения с Русия, има по-голяма геополитическа тежест като европейски партньор, а и като член на световната общност, отколкото ако не поддържа такива отношения. Между другото искам да напомня, че русофилството в България се е развивало не само като знак на признателност за освобождението от турско иго. То се заражда много по-рано. В неговата основа са общата ни история и православни традиции, славянският манталитет, езиковата близост.

  - Какво би могло да охлади отношенията между страните ни и какво да ги затопли? Всъщност по тази своеобразна скала “топло-студено”, вие къде бихте поставили днешните ни връзки?

  - Не се наемам да гадая. Дипломацията и футурологията са съвсем различни области. В нашата професия, както и в историята, не се използва условно наклонение. Но мога да кажа със сигурност, че искреността, взаимното уважение, добрата историческа памет и яснотата за националните интереси на двете страни винаги са в полза на международния диалог. Що се отнася до температурата на руско-българските отношения - аз я измервам по добре известната скала: нашият термометър показва 36,6 градуса по Целзий. А това означава добро здравословно състояние.

  - Сред обявените от Комисията по досиетата имена на висши дипломати, сътрудничили на бившата Държавна сигурност, е и това на българския посланик в Москва Пламен Грозданов. Как Русия гледа на този факт? Вреди ли той на репутацията на страната ни?

  - В Русия възприемат г-н Грозданов като Извънреден и пълномощен посланик на Република България в Москва. Лично аз познавам Пламен като много добър професионалист - дипломат, който е направил много за развитието на руско-българските отношения. Той е добре познат и уважаван сред най-различни кръгове на руското общество. А за репутацията на България - за това трябва да съдят самите българи. Доколкото ми е известно, българската дипломатическа служба традиционно се ползва с висока репутация заради своя професионализъм. Днешните външнополитически позиции на България, които, бих казал, в известна степен изпреварват нейния военен, икономически и друг потенциал, са постигнати не на последно място благодарение на приноса на моите колеги от българското МВнР.

  - Извиват ли си Русия и България ръцете, както преди време бе казал премиерът ни Бойко Борисов, и ако да - за какво?

  - Нормалният, а дори и по-твърдият преговорен процес е съвсем обичайно нещо в международните дела. А нашите български партньори са известни като сериозни преговарящи, макар че и моите сънародници не им отстъпват. Но вярвам, че колкото и сложен да е преговорният процес, руско-българските отношения, включително и по най-важната тема - енергетиката, ще се развиват въз основа на партньорството, взаимното уважение и отчитайки интересите и на двете страни.

  Нека оставим извиването на ръцете на българските и руските спортисти борци.

  - Навярно знаете, че някои анализатори в България (например Едвин Сугарев) обясняват сегашния политически натиск спрямо вицепремиера Цветан Цветанов и премиера Бойко Борисов като опит да се направи българското правителство по-сговорчиво за т. нар. руски енергийни проекти - АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен поток". Вашият коментар? И как по-конкретно оценявате съвместната работа по тези два проекта и по новите договори за доставка на газ за България, чиито параметри трябва да бъдат съгласувани до края на юни 2011 г.?

  - Ще си позволя да не коментирам методи на водене на вътрешнополитическа борба в България. Искам само да подчертая, че при реализацията на споменатите проекти руската страна действа в съответствие със съществуващите междуправителствени споразумения и договорни задължения. Не само за нас, но и за всеки безпристрастен специалист, а и просто здравомислещ човек, е очевидно, че тези проекти са изгодни за България. Същевременно, естествено, изхождаме и от факта, че българското правителство има суверенното право да взема решения за участие на страната в тяхната реализация. Русия от своя страна, ръководейки се, специално подчертавам, от икономически, а не от политически съображения, разчита тези решения да се приемат своевременно. Особено за АЕЦ "Белене" - проект, за който се знае, че могат да се появят конкуренти в съседни страни. Искам да обърна внимание на неотдавнашното заявление на "Росатом", в което се посочва, че ако в най-скоро време не бъде подписано Допълнение 12 към споразумението по АЕЦ "Белене", то след 31 март "Атомстройекспорт" няма да има юридически основания да продължи работата си по изграждането на централата. Съвместната работа по "Южен поток" през последните месеци набра осезаемо темпо. През декември м.г. бе регистрирана съвместната компания "Южен поток България". Избраният през февруари т.г. като подизпълнител консорциум ОАО "ЮЖНИИГИПРОГАЗ" и АО "ГАЗТЕК" скоро трябва да завършат технико-икономическата обосновка на газопровода. Искам да отбележа, че руската страна разчита на съдействието на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма на България за предоставянето на "Южен поток" на статут на проект от европейски интерес в съответствие с приетата през ноември 2010 г. в рамките на ЕС процедура. За новите газови договори - доколкото аз знам, преговорният процес между "Газпром" и "Булгаргаз", включително и по въпроса за прехода към преки договорни отношения, се води много активно.

  - Без съмнение сътрудничеството ни в ядрената област е от голямо значение. През миналата година нашата страна пропусна да извози за Русия планираното по договор количество ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй". Съществуват ли някакви проблеми това да се случи през тази година?

  - Доколкото ми е известно, през 2010 г. тази операция не бе осъществена, тъй като българските ни партньори нямаха необходимите финансови средства. От руска страна няма никакви препятствия за извозването на отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" за Русия.

  - При посещението на премиера Владимир Путин у нас бе планирано разнообразяване на икономическите взаимоотношения между двете страни - в строителството, транспорта, машиностроенето, отбранителната промишленост. Изминаха четири месеца. Какви са резултатите?

  - Има напредък по редица от изброените направления. През февруари т.г., след заседанието в София на съвместната работна група за военнотехническо сътрудничество, бе съгласуван проект за междуправителствено споразумение за организирането в България на ремонт и модернизация на хеликоптери руско производство. Което ще позволи на базата на български предприятия да се създаде голяма ремонтна база на регионално ниво. Освен това страните ни се договориха за продължаване на програмата за ремонт на кораби на руските ВМС в български корабостроителници, а също и за техническото обслужване на самолети руско производство, които са на въоръжение във ВВС на България. Сериозна крачка за обогатяване на палитрата на икономическото ни сътрудничество бе направена с решението на Русия да участва през есента на т.г. в Международния технически панаир в Пловдив като страна официален партньор. През последните месеци значително нарасна двустранната търговия, разширява се туризмът, инвестициите в български недвижими имоти. Така че раздвижване има.

  - Как гледа Русия на случващото се в Северна Африка? Американският сенатор Джон Маккейн каза, че събитията там трябва да са предупреждение за Владимир Путин, защото вятърът на промяната духа в различни посоки. Как коментирате това мнение?

  - За всички е ясно, че този регион навлиза в нова, не лесна фаза от своята история. Този нов етап отправя сериозни предизвикателства и към международната стабилност, общуването между цивилизациите, икономическите и енергийните интереси на световната общност. Русия гледа на случващото се в Северна Африка с искрено съчувствие и загриженост. Това е древен регион с богата история и голям принос за световната цивилизация и култура. Страните и народите в този регион разполагат с всичко необходимо за решаването на натрупалите се задачи, при това, подчертавам, без външна намеса. Всички опити да се наложат чужди модели на развитие, без отчитането на местните реалности, са недопустими и контрапродуктивни. А що се отнася до изказването на американския сенатор, мога да кажа само едно: очевидно започналият процес на презареждане в руско-американските отношения, на който дадоха старт президентите Дмитрий Медведев и Барак Обама, трябва да бъде ускорен от долу до горе на всички политически, икономически, обществени и други нива. От това без съмнение ще спечелят и Русия, и САЩ, и Европа, и Близкият изток.

  От русофобията Pусия няма да загине!... ами ще ни затрие нас, българите като нация...
 30. 30 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 682 Весело

  Честит празник на всички български граждани!Наздраве и ден без политика!

 31. 31 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 591 Гневно

  Трети март 1878г. е Първият Девети септември!

 32. 32 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  До коментар [#13] от "бат Здравко":

  Честит Празник,Бат Здравко...!!!Обаче ПРОСТОТИЯТА ти няма КРАЙ...!!
  Точно на този ден ли,бе...!!???

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 33. 33 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1296 Весело

  До коментар [#29] от "wissen":

  Знаеш ли, те и французите освобождават Алжир от Османската империя, но не са много обичани там, понеже забравиха да си тръгнат.
  Наполеон пък, освобождава Рейнската провинция от Феодализма през 1806г.
  и много странно някак, точно тази провинция е с най-малко гласове за Хитлер през изборната 1933г.
  Хайде помисли малко по темата, преди да постваш обръщения на руски дипломати.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 34. 34 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#26] от "ra4ko":

  Не е "по-хубаво" защото ще се получи тавтологията "празнува празник", НО СИ ПРАВ, че "отбелязва" не е най-подходящата дума!
  "Отбелязва" е някак "като за отбий номер" - правилната дума тук е ЧЕСТВА, но и правилният въпрос към народа е - "ние честваме ли си вече националния празник или наистина само го "отбелязваме", "отчитаме"?

  Аз довечера съм на Царевец - "Звук и Светлина" във Велико Търново, за вас не знам...

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 35. 35 Профил на Einzigen
  Einzigen
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Другари и Другарки честит празник ама не изпадайте в някакъв исторически фанатизъм или транс !
  Не на педагогическите гений стигнали до фундаментални прозрения, че у младите хора в България първо трябва да се възпитава патриотизъм и родолюбие, а такива баналности като добро и зло, редно и нередно, морал , възпитание или етика могат да почакат!

  No hagas lo que no quieres que te hagan
 36. 36 Профил на yoda_master
  yoda_master
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Нека днес отново си спомним за чудото, което Русия направи за нас българите:

  http://www.youtube.com/watch?v=PP0BKfaeNhE&feature=related

 37. 37 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#35] от "einzigen":

  Това, което посочваш, върви ръка за ръка. Или ти правиш различие между едното и другото?

  Апропо, не гений, а гении.

 38. 38 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  До коментар [#33] от "СДС":
  Да не забравяме,че на Руската Империя и е било през онази работа за българския народ...!!!Единствената цел е била СТЪПКА на БАЛКАНИТЕ...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 39. 39 Профил на wissen
  wissen
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#33] от "СДС":

  От всеки неграмотник и необразован очаквам подобно мнение, но от човек, който ползва немски, не съм очаквал, че ще застане на страната на немскоговорящи страни, в чиито исторически учебници собствения му народ е отразен и описан като дебилски, и където ни възприемат и до ден днешен като subhumans.

  От русофобията Pусия няма да загине!... ами ще ни затрие нас, българите като нация...
 40. 40 Профил на xyz84014722
  xyz84014722
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  До коментар [#38] от "yu22":

  "Да не забравяме,че на Руската Империя и е било през онази работа за българския народ...!!!Единствената цел е била СТЪПКА на БАЛКАНИТЕ...!!! "

  Викаш, ние сме се излезли на бял свят отново заради една крива стъпка на Русия ли?

 41. 41 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1296 Любопитно

  До коментар [#38] от "yu22":

  Единствената цел е била СТЪПКА на БАЛКАНИТЕ...!!!
  ..................
  Разбира се. Да не забравяме, че руснаците финансират 2-а Българска Легия в Белград, но сърбите още тогава ни правят сечено и я разтурват. Интересът на Русия към Константинопол е толкова стар, колкото и нейната държавност.В похода си към Византия руснаците разпляват България и държат гарнизон в Плиска години наред.
  В краят на 19 век България е трябвало да стане подстъп, база за бъдещи операции на руснаците към Цариград, така както Влахия става плацдарм на руската армия през 1877-78г. и бива наградена със Северна Добруджа- изконна българска територия- Онгъла.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 42. 42 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#38] от "yu22":

  Да не забравяме,че на западните държави им е било през онази работа за българския народ...!!!Единствената цел е била да подържат Османската Империя

  Ортодоксален комунист
 43. 43 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Да, днес е вълнуваща дата.
  Точно преди 133 години по същото време почти всички българи са вярвали в постижимостта на своята Санстефанска България. И в очертанията на картата й като неделимо цяло е била вписана Македония. Загубата на тази вече друга и чужда България бележи смисъла на всичките ни борби, надежди и болезнени разочарования през 20-ти век.
  И сега, когато някой иска да се опре, да пристъпи, сигурно по покритите с мъгла, стародавни пътища на онова минало, за да съзре криволичещата от много препятствия истина за това кое ни е свързвало и преплитало в сложна историческа съдба с Македония, и дали тя е била пълнокръвно българска по време на Освбождението, може просто да протегне ръка и да вземе книгата на писателя Алберт Сониксен- един наш американски приятел...Или за миг да погледне през неговите очи една сцена, която силно го е развълнувала по време на обиколките му в Македония:
  „Доста късно следобед седнах при прозореца на квартирата си и се загледах към ниските кирпичени стени на една недовършена къща, разположена върху една могила. Група деца се бяха
  събрали там. Заинтересувах се от играта им.
  Десетина по-възрастни момчета се бяха качили на стените и дигаха оглушителна врява срещу тридесетина юноши, налягали в подножието на могилата. Внезапно момчетата от по-голямата група се спуснаха дружно към могилата с викове: "Аллах! Аллах!" Отгоре ги посрещнаха с облак буци земя и викове "ура!" Започна същинска битка, но беше явно още отначало, че атакуващите трябва да бъдат разбити. Те почнаха да се търкалят по гърбовете си надолу, а обсадените тичаха след тях и ги мушеха с тояги.
  Когато бяха избутани всички нападатели от могилата, битката престана. Тогава "умрелите" станаха
  и се събраха с другите на нещо, което аз мислех, че е мирна конференция, дордето не бях
  просветен от един писклив глас:
  – Аз не искам да бъда аскер.
  Това бе любимата игра на македонските деца.”
  Да, това е била любимата игра на македонските деца.

  Каква игра само! Изглежда всичко в нея толкова познато на всеки българин, нали? Тя е пресъздадено, чистосърдечно вълнение на една истинска битка-най-важната, която българи са извоювали за тези 133 години...Шипка! И няколко захласнати, с очукани коленца от честите, „велики” сражения, шумни малчугани играят с учудващо старание тази битка отново и отново през 1906 г. някъде из Воденските покрайнини, а и не само там! В никакъв случай не искат да са на страната на „аскера”, и да се вживеят в неговия образ, дори за миг. Малките им, трепетни сърца чакат само края на битката и победоносно да извикат:”Ура!”.
  Тези македонски деца са били българчета в мислите си, в постъпките си, в стремежите си, в себеусещането си за света и тяхната любима момчешка игра е онзи увековечен от Сониксен спомен, който трябва да ни напомня за това какво е значела България за Македония и Македония за България някога.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 44. 45 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Весело

  Честит празник на всички

  low riders team
 45. 46 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#39] от "wissen":

  че ще застане на страната на немскоговорящи страни
  ............
  а, не, моля те. няма такова нещо. не съм на немска страна.
  просто съм по-внимателен с обичта към Русия.
  Нямам нищо против руснаците- познавам много, имам приятели и тн., но против имперските интереси на Матушка към България- да.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 46. 47 Профил на yoda_master
  yoda_master
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Къде са турските ви приятелчета от форума, с които заигравате, да ви поздравят за празника?

 47. 48 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Първо, честит празник!


  До коментар [#38] от "yu22":

  Да, за Руската империя си прав, но не забравяй, че, независимо по каква причина, мнозинството от тези, които са се сражавали тук, са го правели с ясното съзнание, че освобождават своите братя-християни от чуждото робство. Така че, извън политиката и всички съпровождащи я дивотии, трябва преди всичко да си спомним за тези десетки хиляди българи, руснаци, украинци, финландци, които са дали живота си за това, днес България да бъде свободна. А също така - както правилно отбелязва един колега горе, за всички, които са допринесли за това, не само участниците във войната 1877-1878 г. Това са и Васил Левски, и Владислав Варненчик, и Иларион Макарлиополски, и Йосиф Щросмайер, и Уилям Гладстон, Тургенев... Много са, и слава Богу, всички ги знаем.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 48. 49 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#46] от "СДС":

  Кви имперски интереси от страна на Русия към нас- като ние сме в НАТО и ЕС

  Ортодоксален комунист
 49. 50 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1291 Весело

  Честит 3-ти март!
  http://www.youtube.com/watch?v=S_pj9ij1LYY
  http://www.youtube.com/watch?v=kYqyO-EL7T8&feature=related

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 50. 51 Профил на xyz84014722
  xyz84014722
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  До коментар [#41] от "СДС":

  "Интересът на Русия към Константинопол е толкова стар, колкото и нейната държавност."

  Че за какво им е на руснаците Константинопол? Какъв им е интереса там?

 51. 52 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1296 Любопитно

  Защо след като Кутузов и Суворов са били турците на българска територия,
  Москва се сеща да ни освободи чак през 1877г.?
  след като преди това е била частично освободена Гърция, Сърбия, Влахия,
  защо нашият ред идва най-накрая?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 52. 53 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#38] от "yu22":

  Ако прочетеш първия пост, ще видиш, че Русия е била силата, която е била способна да ни освободи. Нито Англия, нито Австрия или която и да е от Великите сили към онзи момент са имали такава решителност, още повече, че турската армия е била с английско въоръжение и дори с техни офицери (един от които преследва капитан Петко войвода, исторически документирано).

  В самата Русия е имало две тези за това настъпление. Така че без значение как го тълкуваме от днешна дата, факт е, че без тяхна помощ, свободата ни щеше да се отложи още във времето. Обикновена признателност. Всичко останало, в контекста на съвременните геополитически и икономически интереси, е отделен въпрос (проблемът днес не е това, че сме имали комунизъм, а какво се случва след него).

 53. 54 Профил на nakataetuk
  nakataetuk
  Рейтинг: 367 Гневно

  зажележете!!! тези писачи от този смешен вестник никъде не са упоменали от кого сме се освободили? може би от марсианците, или пък от новозеландците! абе събудете се бе - напишете ОСВОБОЖДЕНИЕ ОТ ОСМАНСКО ИГО, от турското робство! защо премълчавате истината!

 54. 55 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1296 Любопитно

  До коментар [#51] от "Отнесен":

  Че за какво им е на руснаците Константинопол? Какъв им е интереса там?
  ......................
  Първо, Владимир Велики си взема за жена сестрата на Василий Българоубиеца.
  Царската династия е в кръвна връзка с Константинопол.
  Второ, Православието.
  Константинопол е за Православието това, което Йерусалим за Катоицизма- колко кръстоносни похода бяха организирани? от къв зор?
  Трето, на Русия й е трябвало една победна война за вдигане на престижа си
  след срамното поражение в Кримската война през 1853-56г.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 55. 56 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1194 Разстроено

  Къде по-тържествено би звучало "България ПРАЗНУВА Освобождението си", ако можехме да го произнасяме и пишем с леко сърце и чиста съвест! За съжаление през десетилетията са ни натрапвани толкова лъжливи дати и фалшиви идоли, че загубихме представа и вкус за това, как се празнува истински. Затова и "отбелязваме" националния празник-слагаме поредното ченгелче и това е. До догодина по същото време, по същия начин...!

 56. 57 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  Партии и Правителства бол - БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА и е на всички нас!
  Честит празник на всички българи! Желая на всички повече самочувствие и самоуважение и по-малко нихилизъм и самосъжаление. Пред знамето и герба всички сме равни, така както би трябвало да бъдем и пред закона!

 57. 58 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Чесстит празник другари и другарки, дами и господа.
  В пост #44 се вижда много ясно колко държави честват като национален празник Ден на независимоста и колко други дати от тяхната история ние пак не сме където трябва .
  Това е лично мое мнение и не ангажирам никого с него.
  Давам и пример :
  Какъв национален празник е в Пловдив да речем като на 3 - ти март те са в Източна Румелия ?
  Аз го чествам по задължение защото е определен като такъ в Конституцията.
  По навик преди да помислите започнете с ----- ите

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 58. 59 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#54] от "nakataetuk":

  Нашите седерасти приеха да се казва турско присъствие

  Ортодоксален комунист
 59. 60 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#49] от "бат Здравко":

  Кви имперски интереси от страна на Русия към нас- като ние сме в НАТО и ЕС
  ...............
  Големият Шлем какво е бе, бат Здравко?
  Набуко или южен поток, само един от двата проекта може да бъде осъществен, понеже се взаимноизключват.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 60. 61 Профил на Елена
  Елена
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ !!!!!!

  ЗАЩО СЪМ БЪЛГАРИН
  Защото България е моята родина.
  Защото държавата ми отвоюва своята над 13 вековна история на Балканите.
  Защото българите днес удивяват света със своите постижения, знания и успехи.
  Защото българите са носител на цивилизацията на Балканите.
  Защото в Добруджа е побит меча на Аспарух.
  Защото Македония е българска земя.
  Защото звездите са най-ярки над Пирин.
  Защото небето се оглежда в езерата на Рила.
  Защото в Родопите ехти камбанен звън.
  Защото Вардар, Струма, Места и Марица се срещат в Бяло море.
  Защото България помни своите герои.
  Защото Балканът пази спомена за Караджата.
  Защото опълченците все още бдят над Шипка.
  Защото екът от Сливница се чува все още в Пирот.
  Защото "Одрин падна".
  Защото над Дойран още се носи българското "ура".
  Защото враговете на България още помнят удара "на нож".
  Защото нито едно българско знаме никога не падна в плен.
  Защото моя народ създаде и съхрани през вековете своята писменост и култура.
  Защото България е там, където има и един българин.....

  "You must be the change you want to see in the world" Gandhi
 61. 62 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#25] от "wissen":
  Наистина трябва да бъдем благодарни на Царска Русия,че ни освобождава от турците.Руско турската война за нас е освободителна.Всички знаем,че след болшевишкия метеж в Русия,болшевиките разстрелват царското семейство.През втората световна война,България е съюзник на Германия,поради което Съветския Съюз обявява война на България и нахлува на територията и

 62. 63 Профил на yoda_master
  yoda_master
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#54] от "nakataetuk":

  Ега си, беше първото, което си помислих, докато четях матриялчето!

  Абе, неблагодарници, поне днес изкривете устата си и кажете едно тенкю на Освободителката ни! Народ, който не оценява свободата си, не я заслужава!

  http://www.youtube.com/watch?v=8ZWJsSlo6js&NR=1

 63. 64 Профил на voltaire
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 65 Профил на Пламен Войтилски
  Пламен Войтилски
  Рейтинг: 1291 Весело

  Честит празник, скъпи сънародници!
  Вслушайте с тази песен. Моята любима песен от малък.
  Много е вдъхновяваща и силна:
  http://www.youtube.com/watch?v=EiQSNsie3pg&feature=related

 65. 66 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#60] от "СДС":

  Тва се казва капитализъм бре човек, по добрия проект с по голямо финансиране и без проблем с суровината- тои печели

  Ортодоксален комунист
 66. 67 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Трети март 1878 е репетиция за 9.9 1944г.

 67. 68 Профил на аналлизирам протести всякакви
  аналлизирам протести всякакви
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Някои форумци имат нужда от дълбочинна психоанализа.

  Анатомията е съдба.
 68. 69 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  До коментар [#55] от "СДС":

  "Първо, Владимир Велики си взема за жена сестрата на Василий Българоубиеца.
  Царската династия е в кръвна връзка с Константинопол."

  Царската династия на Владимир Велики няма нищо общо с династията "Романови", която властвува в Русия през 19 век.

 69. 70 Профил на Пламен Войтилски
  Пламен Войтилски
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#43] от "Диана Димитрова":
  До коментар [#61] от "Елена Донева":
  Браво.

 70. 71 Профил на Пламен Войтилски
  Пламен Войтилски
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#68] от "freud":
  Несъмнено!

 71. 72 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#69] от "Дон Кихот":

  Царската династия на Владимир Велики няма нищо общо с династията "Романови", която властвува в Русия през 19 век.
  .....................
  Също както и Катерина Велика няма нищо общо с руският народ, понеже е германка.
  Но говорим за държавнически традиции, които се спазват от всички руски царе, без значение на потеклото. Монархията си има канони, политиката - интереси. Ако ще и цат Киро да седне на трона на Русия, тоя ще бъде принуден да продължи линията на предшествениците му.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 72. 73 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Честит 3-ти Март!

  БЬЛГАРИЙО ,ЗА ТЕБ УМРЯХА,
  ЕДНА БЕ ТИ ДОСТЙНА ЗАРАД ТЯХ,
  И ЗА ТЕБ ДОСТОЙНИ,МАЙКО БЯХА,
  И ТВОЙТО ИМЕ САМО КАТ МЬЛВЯХА,
  УМИРАХА БЕЗ СТРАХ.

  Макар и далеч от Бьлгария ,гордея се è сьм Бьлгарка.

 73. 74 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1291 Весело

  молостива царска воля
  заедно със здрав сибирски кур
  освободиха от неволя
  неблагодарний български потур

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 74. 75 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#73] от "nicoleta":

  Поздравявам те за което!

 75. 76 Профил на reso
  reso
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Захари Стоянов-за Русия
  Захари Стоянов
  Кой въстана срещу нашето свещено дело - съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навля-зат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата сре¬щу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на него¬вата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Слив¬ница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на Бълга¬рия ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде в сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее?

  Така ли излезе? Кой изпрати подир няколко дена подлия Генерал Каулбарс да развращава, подкупва, лъже, бунтува и беснее? Кой поду¬чи пичовите и вагабонтите да вдигат бунтове в Бургас, Сливен, Силистра и Русе, да леят кръв и въвеждат анархия, щото по тоя начин да се отвори път за чужда окупация? Кой унизи и се поди¬гра с България като й препоръчваше за княз един развратен черкезин - Мингрели? Кой прибра под свое крило всичките чапкъни в България, а законните власти, в това число и В. Н. Събра¬ние, за незаконни с единствена цел, да се продължи още в Бълга¬рия безредицата, да се отчая и омаломощи българският народ и да каже: „Дойдете и ни спасете" - Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, христи¬янската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв!

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука... То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Никсолая, които ни говореха: „Ще плачете за зеленото парцалче". Видели тия и патили, на основание на факти и на събития говорели горните думи. Цял свят, хора, които не ни бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благородните ни борби, само московците стоят настрана и викат: „Стрижено е !" - Необяснимо. Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти. От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек. Но и това е недоволно. Малко ли други държави има, които също така се стремят да владеят над чужди земи и народи. Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България.

  И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне
  Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние идиотите заедно с много още идиоти славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!

  Но в София, в столицата на България, гдето живеят най-голямото количество интелигенти и патриоти, един развратен до в черната си душа, калугер излиза дьрзостно пред очите на всички и говори, че народът е признателен на своята освободителка! Не е крив той. Криво е онова стадо, което е стояло гологлаво отпреде му. То трябваше да запита мръсния калугер, да каже добро ли, зло ли е направила тая покровителка на България от две години насам, то трябваше да му предложи горните въпроси, изложени начело на нашата статия.

  Време е, трябва вече, щото българските деятели, офицери, учители и пр., когато говорят на своите подчинени и слушатели за вънкашните неприятели на отечеството, официалният московец със своите донски и кубански казаци да стои на първо място. Това учение трябва да се продължи дотогава, докогато в Петерсбург царствува Александьр III... Защо московците не са десет или петдесет милиона? Колко любезно ще си решим и наредим аладжака!...
  Отг: Захари Стоянов-за Русия
  Русофилството е най-голямото проклятие на България...
  Цитат от Захарий Стоянов:

  “Моля ви се, где на друго място под ясното небе има такова блаженство, каквото съществува в България – особено по селата? Когато нашите сиромаси освободители (простите солдати) преминаха в България, още на Свищов те прехапаха език.

  Като видяха, че братушките, за които те имаха понятие от по-напред, че са някакви си същества без облекло, без къщи и покъщнини, ходят по улиците да подават ръка на проходящите, като ги видяха, казвам, че на всякого в къщата могат да се поберат по 20 техни семейства; че яхърите им са сто пъти по-добри от техните в Русия хашеви и изби, неволно почнаха да псуват.

  „Проклети братушки! От какво се вие оплаквахте? От какво искахте да ви освободим?“ – питаха те, нещастниците, нашите селяни, а тия последните им отговаряха: „От турки и черкези, братушко.“  Един цитат от писмо на Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов:

  “Байо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгарско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ В. Лъвский

  Ето ви и друг „русофоб“ какво е писал, казва се Захарий Стоянов:

  „По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава.

  Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла.

  Ще ни кълне Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села.

  Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние идиотите заедно с много още идиоти славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!“

  Ако и това не ви стига, четете Вазов, комуто дължим популяризирането на термини като „братушки“, “ турско иго“ и т.н., но му е стигнал патриотизмът да се възмути от руската агресия срещу България през 1916 г. със следното стихотворение:

  ИВАН ВАЗОВ

  На руските воини

  О, руси, о, братя славянски,
  защо сте вий тука? Защо сте
  дошли на полята балкански
  немили, неканени гости?

  Желали би вас възхитени
  да срещнем со сълзи и с китки…
  Но идете вий настървени,
  на грозни зовете ни битки!

  Желали би вас да прегърнем
  и тоз път сърдечно, горещо.
  Но взорът ви свети зловещо…
  Как ръце сега да разгърнем?

  Дошле сте да браните,клети,
  на хищник грабежа хайдушки,
  та вместо любов и привети
  вий срещате нашите пушки.

  О, руси! Аз друг път ви славях
  за подвиг велик и чудесен,
  високо ви ликът поставях
  във мойта душа, в мойта песен!

  Вий някога знаме Христово
  развяхте за благо човешко –
  строшихте ни игото тежко,
  а днеска ни носите ново!

  И пак не ви мразим (не крия:
  обича ви още народа);
  но любим и свойта свобода,
  стократно по любим я ния.

  За тоз кумир ние се бием
  и с чужд, и със близък упорно
  и няма ний врат да превием
  пред никакво иго позорно!

  Posted by Иво Инджев

  Русофилството е проклятието на България...

 76. 77 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Нека на този празник си спомним завета на В. Левски. Ето част от писмо на Левски до Л. Каравелов.

  "Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско?
  Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките."

  - В. Лъвский
  http://boristodorov56.blogspot.com/2010/11/blog-post_15.html

  Кирил Кирилов
 77. 78 Профил на xyz84014722
  xyz84014722
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  До коментар [#55] от "СДС":

  "Първо, Владимир Велики си взема за жена сестрата на Василий Българоубиеца.
  Царската династия е в кръвна връзка с Константинопол. "

  Е, тези роднински връзки отдавна ги няма. Династиите в Иснатбул са други от много време.

  "Второ, Православието.
  Константинопол е за Православието това, което Йерусалим за Катоицизма- колко кръстоносни похода бяха организирани?"

  Православието отдавна е отстъпило на исляма в Истанбул. Да се преобръща целия огромен и многовековен процес на трансформацията е немислимо и едва ли е смятано за възможно от тогавашните руски интелигенти. Освен това, такива причини не излизат извън предела на "християнския фундаментализъм". Не мисля, че руснаците тогава са били такива.

  "Трето, на Русия й е трябвало една победна война за вдигане на престижа си
  след срамното поражение в Кримската война през 1853-56г. "

  Мислиш ли, че от суета са пристъпили към това? Самото поражение в Кримската война, освен срам, носи друга още по-голяма беда - разтуряне на черноморския флот на Русия. Майната му на срама, но положението с флота трябва да се оправи, защото мине се не мине десетина години и се случва още една война с Русия на най-различни основания, а това е много слаба точка. Трябва да се запълват дупките в защитата.

  Аз не вярвам в тези причини за искането на Русия да контролира Константинопол. Трябва да има други.

 78. 79 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#77] от "Кирил Кирилов":

  +++++++++

  nemo malus felix, minime corruptor.
 79. 80 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3640 Неутрално

  До 41
  Или си "отнесен", или се правиш на по-загубен, отколкото си.
  След падането на Константинопол през 1453 част от фамилията Палеолог се изселва в Рим, и през 1472г. племенницата на загиналия в отбраната на Константинопол Константин Палеолог, Зоя (София) Палеолог сключва брак с московския княз Иван ІІІ Василиевич. Тази династическа сватба укрепила авторитета на руския княз, Москва се обявила за правоприемник на Източната Римска империя (третия Рим, оттам и втория орел в хералдиката на Русия), а и този брак се считал за голям дипломатически успех на тогавашния папа, който насочил усилията на московското княжество към Константинопол, т.е. против Османската империя. Оттогава руският княз получава правото да се нарича "цар", или "император". Та т.нар. "освободителна война" е една от много руско-турски войни за византийското наследство. С убийството на последните Романови се слага край на мечтите за Византия, но вторият орел от герба на Русия не изчезва.
  http://www.hrono.info/biograf/bio_s/sofia.php

 80. 81 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Честит празник, братя българи!

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 81. 82 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1296 Любопитно

  До коментар [#78] от "Отнесен":

  Аз не вярвам в тези причини за искането на Русия да контролира Константинопол. Трябва да има други.
  .................
  В това виждам смисъла на форума -
  да обменяме мисли.
  Аз не съм мегафон, който бълва речи еднопосочно.
  Бих искал да чуя твоите преположения.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 82. 83 Профил на ledzeppelin
  ledzeppelin
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  http://www.youtube.com/watch?v=tGtEgyuW5Hk

  In my thoughts I have seen, rings of smoke through the trees, and the voices of those who stand looking.
 83. 84 Профил на faith24
  faith24
  Рейтинг: 1291 Весело

  Да пребъде България!
  http://www.youtube.com/watch?v=c96Tatufb7w
  http://www.youtube.com/watch?v=DRvZ37_j3r0
  Горда съм, че съм българка.

  Всички искат да разберат живописта. Защо не искат да разберат пеенето на птиците? Пабло Пикасо
 84. 85 Профил на dundio
  dundio
  Рейтинг: 360 Неутрално

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ !

 85. 86 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Вечна памет на борците за Свободата ни !

 86. 87 Профил на yoda_master
  yoda_master
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Хе-хе, халал да ви е свободата, ама с тез инфантилни пожелания на наште революционери (вечна им памет!) още щяхте да сте си шалварковци с червени фесчета:

  http://www.youtube.com/watch?v=PP0BKfaeNhE&feature=related

 87. 88 Профил на athanatosify
  athanatosify
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Честит празник!!! Един въпрос искам да задам на форумците....България под Османско Робство ли била или под Османско Владичество, както се признава официално от МВР, което се извини хилиада пъти в Афганистан и пойска прошка от Турския Генерал????? А ако е била под османско владичество, какво ли се празнува днеска???

 88. 89 Профил на СДС
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:45 на 03/03/2011 от неговия автор.

 89. 90 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1296 Любопитно

  Кой уби Стефан Стамболов

  "Стамболов беше стоял 8 години на стража до България. Русия не може­ше да му прости това.
  И когато три дена пре­ди убийството митрополит Климент заедно с друга­рите си от депутацията за помирение с Русия нап­раздно търси да се предс­тави на императора Нико­лай II, княз Лобанов му каза: „Немаме нищо про­тив помирението, но кой ще ни гарантира, че Стам­болов няма да вземе пак властта?"

  Климент, който на 9 август 1886 г. беше пред­седател на привременно­то предателско правител­ство, разбра отлично рус­кия министър на външни­те дела и побърза да му отговори: "Ваше сиятелство, Стамболов никога вече не ще се повърне на власт."

  На 3 юли убиха Стам­болов в София, а на 6 съ­щия месец българската депутация целуваше ръка на руския цар - тя беше приета с велика милост от императора."
  http://www.bg-history.info/3830/Koi-ubi-Stefan-Stambolov.html

  nemo malus felix, minime corruptor.
 90. 91 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 880 Неутрално

  ЧЕСТИТ НИ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК !

  Поклон пред жертвите за свободата ни - който за миг не преклони глава в тяхна памет, не заслужава свободата в която живее.

  Пожелавам на всички ни ЕДИНСТВО и уважение към различните идеи на човека до него - иначе сме лесна плячка за всекиго !

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 91. 92 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1296 Весело

  До коментар [#87] от "yoda_master":

  Хе-хе, халал да ви е свободата, ама с тез инфантилни пожелания на наште революционери (вечна им памет!) още щяхте да сте си шалварковци с червени фесчета:
  ..............
  Хе-хе,
  интересно Албания, как така не е освободена от никого, ами от себе си, хе-хе.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 92. 93 Профил на Сулим Бекмирзаевич
  Сулим Бекмирзаевич
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Честито на българите от братския чеченски народ!

  Я боялся только Всевышнего.
 93. 94 Профил на athanatosify
  athanatosify
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Ако България била под османско робство, тогава Слава на руснаците който са освободили България, защото ако на са били руснаците сега България щяла да е епархия на Турция!!!

 94. 95 Профил на ръпончо
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:52 на 03/03/2011 от неговия автор.

 95. 96 Профил на yoda_master
  yoda_master
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Забелязвам, че ката форумец изобилно ръси поздравления наляво и надясно... А знаете ли наистина какъв е поводът за днешното всенородно веселие и радост? Ако не, нека ви припомня:

  http://www.youtube.com/watch?v=l9n3xxDYffs&feature=related

 96. 97 Профил на steppenwolf
  steppenwolf
  Рейтинг: 418 Разстроено

  До коментар [#61] от "Елена Донева":

  Ирония усещам. Така ли е ? Наистина е хубаво да се замислим какво точно празнуваме. Днес живеем в държава в която
  1. Има беззаконие. Няма правосъдие за богатите, но цялата суровост на закона се стоварва върху бедните.
  2. Бабаитлъкът е на почит
  3.Чалга и простотия
  4.Мръсотия в градовете, Ниска хигиена.
  За какво бяха хилядите жертви. Ако бяхме кротували всичко това щяхме да го имаме ако си бяхме останали в Османската империя. И съм сигурен че ако Ботев и Левски бяха живи днес, щяха да се борят срещу тази система и нашите управници начело с Борисов и Първанов щяха да бъдат първите, които да им метнат въжето на шията.

 97. 98 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Честит Празник, Българи!

 98. 99 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Честит национален празник и от мен!
  http://www.vbox7.com/play:77edab08


  До коментар [#8] от "USSR":

  Русия не ни е освободила от любов към братята славяни! Просто не се могли да пробият през Кавказ, затова са пробвали от тук.

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 99. 100 Профил на yoda_master
  yoda_master
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Как казаки турок били:

  http://www.youtube.com/watch?v=zEVvgRtEKfg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK