Мирослав Найденов: Държавата няма да определя, а ще контролира формирането на цените

Мирослав Найденов

© Надежда Чипева

Мирослав НайденовДържавата няма да определя, а ще контролира формирането на цените на храните по производствената верига, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от БТА, по време на първия събор-изложение "Златни ръце български" във врачанското село Челопек.


След неколкомесечни публични изявления срещу "спекулата" и акция за цените в търговската мрежа покрай коледните и новогодишни празници, преди дни Найденов съобщи, че ще предложи на Министерския съвет да бъде създаден механизъм за следене на цените на храните и в случай че има "отклонение" държавата да се намеси.


Министърът обясни, че управлението е твърдо решено да въведе контрол върху формирането на цените на хранителните продукти от началото на производствената верига до магазина, защото хората имат право да знаят как става това. В отговор на въпрос той отрече планираният орган да има нещо общо с познатия от миналото Комитет по цените.
"Няма да определяме цени, а ще проследяваме производствения процес чрез стандарти, ако има драстични отклонения - нека хората да знаят, защото в крайна сметка изборът е техен", обясни Мирослав Найденов.


По думите му подобен контрол има не само в Испания, но и във Франция, Словения, Унгария и в други страни от Европейския съюз. "Проучваме техния опит и ще вземем най-подходящото за нас", уточни той, като не се ангажира със срок, в който контролът върху формирането на цените ще бъде въведен.


Министър Найденов каза още, че се е запознал с испанския закон за защита на селските райони. Според него може би има нужда от такъв закон и в България. Големият проблем е, че има много средства по Програмата за развитие на селските райони, но не знаем дали ще останат хора в тях, за да използват тези средства, коментира той.В зимните курорти се предлага некачествена храна, показала проверка на Агенцията по безопасност на храните, съобщи земеделският министър. "Мерките са масирани и всъщност доказва, това, за което имах съмнение, че се опитват, особено в големите планински курорти, недобросъвестни търговци и ресторантьори да пробутват храни с минал срок на годност, при недобра хигиена на приготвяне на храните и тези, които бъдат хванати ще усетят строгостта на агенцията и на закона", обясни той.

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  Още една Калинка сложете у ДФ "Земеделие" и сте готови. Камък върху камък няма да остане от селските райони и развитието им.

  Ecrasez l’infâme
 2. 2 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Тоя не е на ясно и със себе си.
  "Държавата няма да определя, а ще контролира формирането на цените на храните по производствената верига"-Как бре?
  " ще проследяваме производствения процес чрез стандарти"-К'ви стандарти бре?Единственото което ти е позволено да контролираш е дали няма стоки вредни за здравето.Стандартите са пожелателни,както и всичките ти мерки.Виж ако насърчиш производителите и поведеш борба с картелите,това е друга работа.Ама ти нещо се ослушваш и за двете.

 3. 3 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Това е нужно. Още 200 души чиновници да висят по цял ден във "Фейсбук", сграда, компютри, мрежи, поръчков софтуер, 13-ти заплати. Държавната администрация се разрасна още при мадридския крадец, но при ГЕРБ придоби безобразни размери. Държава на милиционери и писари. Мизерията е нормално следствие при такова управление.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 4. 4 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 648 Весело

  Да де, но утре като излезе в "Дневник" поредната глупава статия как баба Гицка от село Гинци има 150 лв пенсия и че едвам си купува хляб да преживее, пишещите в този форум ще са първите да обяснят как търговските вериги са мошеници, как правителството не може да контролира цените и т.н.

 5. 5 Профил на bennito
  bennito
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#2] от "peshistia":

  Аз не разбирам, господата, които не одобряват мнението ти, защо не вземат да предложат тези мерки, за които са "за" и с двете ръце. Дайте да не натискаме едно бутонче "за" и "против" само поради партийни интереси примерно.
  Не ви харесва, това което ви казва peshistia, ми тогава предложете конкретни действия, които да не са в разрез със добрите практики на пазарната икономика. В противен случай въобще не ни трябва мнението ви!
  За какъв контрол говорим въобще ? Нещо, някой от вас да е чул конкретна мярка? Всичко е едно "общо взето", "общо казано", едно такова "генерално". Да де, ама така не се решава конкретен казус. Конкретика господа!!! Конкретика е нужна в едно управление, а това което чета до момента си е чисто и просто "амбиция"...

 6. 6 Профил на mrivanoff
  mrivanoff
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Пълна демагогия, зад която прозира поредният ПР напън. Явно министърът не е наясно докъде му се простират правомощията. Очевидно е, че под контрол на цените има предвид цените на храните, това, което най-много тревожи електората. Досегашните опити за контрол над тези цени винаги е водел до дефицит или още по-голяма спекула. Каквото и да значи спекула. Министърът така и неможа да каже какво е спекула. Дали спекулантът е някой, който купува нещо по-евтино и го продава по-скъпо? Тогава всеки търговец е спекулант. Министърът ли ще определи маржа на печалба?
  Или ще субсидира цените? И колко ще струва този контрол на цените и кой ще плаща за него?
  Вместо да се занимава с глупости да вземе да намери начини да стимулира пеоизводството и да помогне на земеделците да изкарват повече пари. Тогава инфлацията няма да е толкова страшна. Ама в мозъка на един ветеринарен лекар (работил като чиновник, а не по специалността си) само контрол витае, а не икономически реалности.

 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  Отдел БОРСПЕК - борба със спекулата. Тия ще удвоят администрацията буквално....

 8. 8 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1437 Гневно

  А, за какво била борбата в крайна сметка....
  "Няма да определяме цени, а ще проследяваме производствения процес чрез стандарти, ако има драстични отклонения - нека хората да знаят, защото в крайна сметка изборът е техен".

  Демек ще създадат "орган" с функции на кибик, сладки синекруни позицийки за наши хора.
  Хем сте тъпи, хем сте нагли. Но пък номерчето минава, изсира се едно лайно, опакова се в целофан и се обяснява на матрЯла как се гружат за него...
  Но да се захванат да мачкат БАШ монополистите, да притеснят Ковача, Черепа, Златния - един друг път.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 9. 9 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  на първия събор-изложение "Златни ръце български"

  Давай Миро, то у вашето управление с тия златни ръце злато да хванете - на лайно ше стане, като викаше дедо ми.

 10. 10 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1567 Любопитно

  аха, ще контролира. И как по-точно?

  Мирооо, що не вземете вие, от правителството, да спрете да ръсите глупости и да започнете най-сетне да работите?

 11. 11 Профил на Lyubomir Lambov
  Lyubomir Lambov
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dehumanizer":

  ++++++++++++++++++++
  да не забравяме БОРКОР и задаващата се митничарска ДЕА

 12. 12 Профил на ne
  ne
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Назначаване на милиционери, митничари, .....служители всякакви.

  И кой ще работи???

  Нема такава държава!

 13. 13 Профил на gerbun
  gerbun
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Под контролиране на цените да се разбира:който не си плаща където трябва,дупе да му е яко.Всяка изречена дума от ветиринаря значи повишаване на цените в крайния потребител,но не и в земеделците.

 14. 14 Профил на branko666
  branko666
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Държавата може да фиксира минимална работна заплата а не може да фиксира цените на продуктите. Направете месечния бюджет при 240 лв. заплата. Крайно време е да има запор на цените след като работодателите не се съобразяват с нарастващата инфлация.

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  ...Министърът обясни, че управлението е твърдо решено да въведе контрол върху формирането на цените на хранителните продукти от началото на производствената верига до магазина, защото хората имат право да знаят как става това...

  Мамка му и прасе, наш Миро пак се е изцепил!

  "Ще въвеждат контрол върху формирането на цените"? Ами досега? На каква законова база глобяваше например КЗК?
  Оооо, идиотино!

  А и според Миро излиза, че ще въвеждат контрола за да знаят хората "как става това"...
  Неееееее!

  Абе, идиоти, просто си свършете работата и пресечете монополните изкривявания и картелните споразумения по веригата. И закони си имате, и комисии и агенцийки. К'во чакате и още предъвквате от пусто в празно?
  Действайте бе, ей, недомаслените!

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dehumanizer":

  Само едно уточнение - администрацията набъбна взривно пти Триглавите.
  По схемата 3:5:8.

 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  ...Големият проблем е, че има много средства по Програмата за развитие на селските райони, но не знаем дали ще останат хора в тях, за да използват тези средства, коментира той...

  Тоя е наистина пълен идиот!
  Вместо да си действа хората да се оправи усвояването, той се загрижил дали щяло да има селяни да усвояват!

  Направете така, че парите да стигат до който иска и който отговаря на критериите. От там нататък не е нито Мирова работа, нито на чиновниците му да се кахърят за демографията!
  Да не говорим, че ако влязат пари у село самите селяни няма да бягат толкова към градовете ...

  Ама некадърниците и мързеливците предпочитат вместо да си свършат читаво работата да си чоплят носа и да разсъждават дълбокомислено по въпроса що е то български селянин и има ли той почва у нас....

 18. 18 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 861 Неутрално

  "Найденов съобщи, че ще предложи на Министерския съвет да бъде създаден механизъм за следене на цените на храните"
  ...
  Ако тоя пич иска да каже, че досега са нямали механизъм за следене цените на храните, не ми е ясно каква информация са имали за инфлацията и изобщо за икономическите процеси, които вървят в държавата и вследствие на управлението им!.. Освен ако се интересуват само от това как върви бизнеса на Мишо-Бирата и Лев инс.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 19. 19 Профил на агресивен комплексар
  агресивен комплексар
  Рейтинг: 754 Гневно

  Миналия декември бях във Виена,пазарувахме в Била и си купихме кремвирши "Clever".Аз попитах спътничката ми дали стават за нещо и тя много категорично ми каза че компромис във качеството не може да се допусне,че контрола е изключително силен и всяко отклонение се наказва сурово.За информация-цената им беше около 3.50 Евро за кг.Оказаха се превъзходни.Като се прибрах отскочих до Била,купих от същата марка кремвирши и естествено нямаше нищо общо м/у продаваните тук и тези там.Като заключение искам да кажа че контрол си трябва и то сериозен!

 20. 20 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1343 Гневно

  С удоволствие ще предоставя няколко числа на м-р Найденов, а и на всеки, проявяващ интерес:
  - "Каменица светло" - 0,5 л. бутилка - доставна цена на едро (от всички дистрибутори на завода) - 0,77 лв. с ДДС - цена на дребно - 0,95 лв.

  - "Шуменско спеиално" - 0,5 л. бутилка - цена на едро с ДДС 0,85 лв. - цена на дребно - 1,05 лв.

  - "Бленд-а-мед" паста за зъби цена на едро с ДДС - 1,89 лв. - цена на дребно 2,38 лв.

  - водка "Флирт" 0,7 л. - цена на едро с ДДС 7,07 лв. - цена на едро 8,48 лв.

  и т.н. мога да изброя още 3500 артикула. СРЕДНА НАДЦЕНКА МЕЖДУ ДОСТАВНА ЦЕНА И ЦЕНА НА ДРЕБНО - прибл. 16-17 % (най-малки са за млечни и месни произведения - около 10-12%).

  На желаещите да ме конролират - нека заповядат. Ако искат по-малък процент - да си намерят. И аз искам по-ниски доставни цени, ама не дават. Не се изживявам като спекулант, а с още двама работника взаимно си спасяваме кожите.

  ЯМХ, Найденов!

 21. 21 Профил на hohot
  hohot
  Рейтинг: 434 Неутрално

  То е едно и също бе, ливадо неокосена!

 22. 22 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Безхаберие и скудоумие на квадрат.

 23. 23 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Този министър е най-големият балонер в правителството, по-голям дори от Цецо. Като клоун на детско парти ги надува. И сам си ги пука (като "Стара планина".

 24. 24 Профил на constant
  constant
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#18] от "charlyb":
  Не знам дали те имат точен механизъм.Искам аз да имам достъп до ценна търговска информация.Публично.И става въпрос за храни.Оказа се че ПАЗАРЪТ в БГ не гарантира НИщО.Конкуренцията е повече от съмнителна , качеството на продуктите без съмнение е лошо.Потребителя е принуден да плаща боклуци на високи цени.Лицензионните и разрешителни режими, които привидно всички приемат за гаранция на качеството на кандидатът, всъщност гарантират само едно.Затвореност на пазара и спокойствие за платилите ги играчи.Спекулата някой се хващат за думата и спекулират с нея всъщност е възможна когато пазарът е по някакъв начин затворен и поради това влиянието на големите акули може да е неконтролируемо.Всъщност и цаците придобиват мигновено усещането за неконтролируемост просто защото са си платили и с това гарантирали спокойствието си и липсата на какъвто и да било дразнител да търсят ефективност.Спекулират със спекула.Ха ха ха!Всъщност 20г. доказахме безспорно че имаме жестоко контролиран пазар.

 25. 25 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  "...Министърът обясни, че управлението е твърдо решено да въведе контрол върху формирането на цените на хранителните продукти от началото на производствената верига до магазина, защото хората имат право да знаят как става това...."Т.е. нещо като Биг Брадър на цените! Как се формират цените?-Ами производствени разходи,заплати,осигуровки, и данъци при производителя,печалба.После транспортни и складови разходи,заплати,осигуровки, данъци,печалба при търговците на едро,същото+ магазинни при търговците на дребно.Аз знам как се "формират" и какво от това?Ако някой не знае-нека пита,нека се учи! Но за какво е нужна цяла институция за това?

 26. 26 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 754 Весело

  Най -големия спекулант е държавата.Дали даден бизнес като цяло
  е на печалба или загуба тя си търси 20% от надценката
  /данък върху добавената стоиност/ след това си търси така наречените" осигуровки" срещу които не се задължава с нищо конкретно/което за мен си е почти данък/в размер на около 40% от доходите.Най накрая за десерт лапва и 10% подоходен данък.
  Между основните хранения за да не заслабне лапа акцизи ,такси,
  и подобни.

 27. 27 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 754 Весело

  Та като проследим ценообразуването по веригата да не се окаже ,
  че във цената на всяка стока и услуга над 50% са взимания на
  държавата .Как тогава ще се бори държавата срещу самата себе си?

 28. 28 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Весело

  БоЙкор, БоЙСпек/Шпек... (нИ) бой сА!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 29. 29 Профил на masay
  masay
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Този ветеринар защо не се допита до икономисти! В държавата НЯМА нормативен документ, който да фиксира надценки, търговски отстъпки, норма на печалба и пр.
  На какво основание ще дойде някой да ме пита защо продавам сирене по 400.00 лв, ако някой си го купи, получи касова бележка, а аз платя на държавата-ламя 20% ДДС от сделката?
  Този е по-елементаен популисти от шефа си!

 30. 30 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1248 Разстроено

  До коментар [#26] от "Крез":

  Не мога да разбера защо течните горива у нас са най-скъпите от ЕС? Купуваме нефт от Русия на световни цени - приемам. Транспортните разходи от Русия до Бургас са в пъти по-малки в сравнение с тези на Германия например от Саудитска Арабия, Нигерия или Либия. Технологиите са аналогични и следователно технологичните разходи - също. В Германия заплатите са 5-6 пъти по-високи от тези на нашите нефтохимици. Къде се стопяват нашите плюсове и защо не се отразяват върху продажната цена на дребно? Защо китайските стоки, поради ниската цена на труда са евтини, а нашите горива - СКЪПИ -защо?

 31. 31 Профил на masay
  masay
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#30] от "Дедо Либен":

  Защото в цената на горивата освен себестойност, транспортни разходи, разходи за персонала - заплати и осигуровки, печалба, корпоративен данък има и АКЦИЗ и 20% ДДС, които отиват в бюджета. Акциза и ДДС-то са около 60% в цената.

 32. 32 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#31] от "davidkovb":

  има и АКЦИЗ и 20% ДДС, които отиват в бюджета
  ----------------------

  Ако имаш информация как е в други страни от ЕС, можеш ли да напишеш съответните проценти? Благодаря

  un buen dia empieza con un solo rayo
 33. 33 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#30] от "Дедо Либен":
  Монопол на Лукойл.И по важно покровителство от най-високо ниво.

 34. 34 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#31] от "davidkovb":
  И като се добави това дето правилно си писал ,дедо дано разбере.

 35. 35 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 61 Неутрално
 36. 36 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 482 Гневно

  Н И К А К В А заплата на този човек!!!

  Аз не плащам за приказки и "намерения".

  Ква стана тя, година и половина получава заплата - резултати никакви?!?!

 37. 37 Профил на Ивелина
  Ивелина
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Голям проблем е не че има много средства по Програмата за развитие на селските райони, а че няма хора по селата. Животновъдството ни замира, никой вече не стои на село да гледа кози, крави и овце. Причините са много- ниската, направо смешна цена за изкупуване на краве мляко (по мои последни данни 0.30 лв за литър), а в същото време за отглеждането на такъв род животни изисква страшно много средства и труд, което изобщо не си заслужава. Всички искаме да ядем качествени храни, обаче няма шанс, докато нещата не се подобрят. Дано това да стане по- скоро, че иначе лошо...

 38. 38 Профил на 0nzi
  0nzi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#31] от "davidkovb":
  Ъъъъ не е съвсем така. Акциза например за 1000л дизел е 615.00 лв
  т.е. при 2.50 лв/л акциза и ДДС са около 1.03 лв/л или около 40 и малко %, за бензина ще са около 45% . Акциза и ДДС-то в Европа са горе долу близки до нашите, така че тук монополиста си лапа лъвския пай.

  Реалността е състояние на духа, предизвикано от липсата на алкохол.
 39. 39 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Дори и в публикуваните стенограми от заседанията на правителството,очевидно рецензирани и филтрирани,проличава основната поръка,която ББ отправя към своите министри-да се шуми,или както в моя град е популярно да се казва:да се клатят гръстите.Какви ли указания тогава тези министри получават в кабинета на ББ,където разговорите не се стенографират/а дали се записват знае ли някой/?Наблюдението като способ за опознаване на явленията се прилага най-често в научната област.Ако Миро се е втурнал да заема позиции в тази област-да става научен работник,то едно такова наблюдение на движението на цените за определен период от време,факторите,които влияят на ценообразуването,въздможнстите на държавата при пазарната икономика да им въздейства може да доведе до някакви нови открития в областа на икономиката,който да доведат врачанския ветеринарен лекар и до нобелова награда.Дай-боже!А иначе,клатиме гръстите.

 40. 40 Профил на constant
  constant
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#29] от "davidkovb":
  Защото е очевидно от твоя пример, че ще купи на цена 400лв. защото НЯМА от къде да купи за 200лв.И никой няма да пита ТЕБ защо продаваш на 400лв.Сами ще си отговорят хората, разбира се при наличието на достоверна информация.Теб какво те притеснява публичноста на буцата сирене за 400лв.И ти като опитен играч няма ли да искаш да разбереш как конкурента ти продава сирене за 400лв.На кого го е продал, как го е привлякъл и т.н.Та буцата сирене за 400лв очевидно си е прелюбопитна.

 41. 41 Профил на BoKa
  BoKa
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Миро, зарежи цените - Комитета по цените го закриха преди двайсетина години. Зарежи и храните - има си агенция за тая работа. Ами се захвани и мисли как да се комасира земеделската земя (ако не знаеш какво значи тая дума, виж в някой речник на чуждите думи), щото с тая разпокъсана земица цените са направо ниски за бутиковото ни производство.

 42. 42 Профил на 0nzi
  0nzi
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#41] от "BoKa":
  И що требе да ги комасираме, нали до оня ден се борехме да върнем земите в реални граници.
  А ако трбе да съм сИрЬОзен - е тва на Костов нема да му простим никога. Ликвидацията.

  Реалността е състояние на духа, предизвикано от липсата на алкохол.
 43. 43
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:04 на 05/03/2011 от неговия автор.

 44. 44 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#38] от "0nzi":
  Акциза и ДДС-то в Европа са горе долу близки до нашите, така че тук монополиста си лапа лъвския пай.
  ----------------------------------------------
  Благодаря ти за коментара.
  По-лошото е, че монополистът има навика да забравя да спусне осезателно цената на горивата надолу при значителен спад на на цената на борсата. Как в другите държави се регулира подобна амнезия?


  un buen dia empieza con un solo rayo
 45. 45 Профил на vlakexpres
  vlakexpres
  Рейтинг: 488 Гневно

  Тоя почва да става досаден с неговите смешни брътвежи!

 46. 46 Профил на constant
  constant
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#37] от "Ивелина":
  Точно така.Е отговорът е точно в жестоко контролирания пазар.
  Нали се вижда ясно че земеделието става все по-едро и по-мащабно.Собствениците на земя стават все по-малко и все по-едри.Е от къде ще дойде конкуренцията и ефективността.
  От никъде.
  Единственият шанс е след време собствениците да се сменят защото се провалят.Ама знаете ли колко едри собственици на земя са фалирали?НИКОЛКО.И кога ще се случи такова нещо?
  НИКОГА.
  И така заключението е.НИКЪДЕ.НИКОЛКО.НИКОГА.
  Най-страшното е, че въпросите с такива отговори могат да не са тези, а които и да е.

 47. 47 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  "Няма да определяме цени..." (м-р Найденов).

  Самото въвеждане на тази тема - дори и като отрицание, трябва да накара всеки свободен човек да настръхне. Как да го разбираме - като някакво великодушие, или милост, или какво? Все едно властта да каже: "Няма да въвеждаме данък върху дишането", или "Ще ви оставим правото да имате повече от един недвижим имот".

  Въобще никой политик от 1989 г. насам не си е позволявал да плещи подобни идиотии. Пред все по-реалната катастрофа, май тези палячовци ще ни говорят за добре забравените неща от комунизма.

 48. 48 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#46] от "constant":

  Проблемът с контролирания пазар може да се реши, ако производителите сами или чрез друг търсят реализация на продукцията си навън при по-добра цена или като сами се организират (при липса на повече средства - кооперират) в производството на крайни продукти и вече не зависят от прекупвачите с ниски цени.

  В обратната ситуация - при висока продажна цена от монополист регулацията става наистина трудна, ако няма силен внос от вън. Трайков гарантираше, че в България не е възможно задържане на висока цена на горивата, защото видите ли Ромпетрол ще коригира цените на Лукойл надолу. Аз поне такава силна корекция не видях за близките 2-3 години при всички значителни промени, които настъпиха на световния пазар. Т.е. някъде тази система с конкуренцията в случая на горивата не работи в нашата татковина

  un buen dia empieza con un solo rayo
 49. 49 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1248 Разстроено

  До коментар [#31] от "davidkovb":

  "Акциза и ДДС-то са около 60% в цената." Ми то по-лошо и от турско бе джанъм!

  Там, в Германия, например, ДДС и Акциз няма ли бе чоджум?
  Разбирам много добре, че искаш да минимизираш нивото на печалбата на Лукойл и да докараш нещата на кантар, но това устройва В. Златев и компания, но не и българския народ.

 50. 50 Профил на 0nzi
  0nzi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#44] от "rayo":
  Ами различно. Примерно през 2008г, когато цената на петрола стигна до 147 долара за барел в Германия намалиха акциза. Между впрочем през май 2008 г беше пика на цената на петрола - 147 долара и цената на дизела беше 2.50 лв/л. Сега цената е около 110 долара/барел и цената пак е 2.50. Акциза през 2008 беше малко под 600 лв/1000л, сега е 615 лв. ДДС си е 20%. Отплеснах се.
  В други държави има комисии от рода на нашата ДКЕВР, които наблюдават и горивата и дупе да ти е яко, ако печалбата ти е повече от 1-2 % от средната за отрасъла.
  В трети държави за стратегически за страната услуги и стоки има максимална надценка изчислявана върху себестойността на производител или вносител.
  В общи линии това е. Пазарната икономика си е пазарна икономика, но държавата (ако я има) се грижи за населението си.

  Реалността е състояние на духа, предизвикано от липсата на алкохол.
 51. 51 Профил на constant
  constant
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#47] от "inn":
  Е те точно комунистите дали не знаеха или криеха , но информация не даваха.Те не казаха на народа си даже за Чернобил,а търсеха чиста храна.И го отровиха за 100 години напред, което си е за смъртна присъда.Така че не виждам какво всички се плашат от малко прозрачност в ценообразуването на храните при ясно очерталата се хранителна криза.
  Всъщност това не е криза.Това ще е нормалното състояние на нещата.Цените на храните-нагоре.
  И точно затова ще им е от полза прозрачността, разбира се ако няма какво да крият.Ама нали ,когато има някъде "ако", има опасност да замирише.

 52. 52 Профил на 0nzi
  0nzi
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#49] от "Дедо Либен":
  Цените са си в реда на нещата. Всичко си върви по план. По плана РАН-ЪТ. Така че нема кво да се чудите, сичко е под контрол!

  Реалността е състояние на духа, предизвикано от липсата на алкохол.
 53. 53 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#50] от "0nzi":

  В други държави има комисии от рода на нашата ДКЕВР, които наблюдават и горивата и дупе да ти е яко, ако печалбата ти е повече от 1-2 % от средната за отрасъла.
  В трети държави за стратегически за страната услуги и стоки има максимална надценка изчислявана върху себестойността на производител или вносител.
  В общи линии това е. Пазарната икономика си е пазарна икономика, но държавата (ако я има) се грижи за населението си
  --------------------------

  Явно е нужен подобен механизъм, защото не може в едни страни да виждаш осезателна промяна в цената още на следващия ден, а тук да излиза някой министър и да казва "Ще чакате 6 месеца, щото монополистът се е запасил със суровина на максимална цена за такъв период и ще трябва да му я изкупите първо, пък тогава". Само у нас правителството явно се грижи за доходите на петролните компании, а не за тези на населението........не, че не сме им свикнали, но прекаляват

  un buen dia empieza con un solo rayo
 54. 54 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Напоследък във връзка с актуалната тема за ръста на цените,особено на хранителните продукти/твърди се,че това в момента е световна тендеция и се очаква от видни икономисти проблема да се задълбочава/ ,с основание се се поставя на преден план борбата срещу монополите.Когато става въпрос за ситуацията у нас,практика вече е да се громи Лукоил.С основание.Това е типично поведение на монополист.Едва ли проблема може да бъде решен от държавата с някаква регулация/да не чакаме намаляване на акциза!/!Отговора според мен е:1Още една рафинерия от друга мощна западна компания и 2.Внос на горива с конкурентни цени.Но къде са нашите големи фирми
  -български,за внос на такива горива,какъв е техния пазарен дял?Нищожен е.Там е разковничето на проблема.

 55. 55 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Бойко днес каже нещо, утре противоположното.
  Дянков ръси лъжи наляво и дясно.
  Цветанов вече не знае къде се намира.
  Този след като Бойко го тръшна на тепиха в Япония бълва простотия след простотия.
  На мене вече ми е гадно да ги коментирам.

 56. 56 Профил на invent_mg
  invent_mg
  Рейтинг: 488 Весело

  То това е вече смешно, управляват ни клоуни !

 57. 57 Профил на 0nzi
  0nzi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#53] от "rayo":
  Мммм. Да не забравяме и конкуренцията. При нас просто я няма и затова са необходими някакви мерки. Само че нашата ДКЕВР защитава монополистите, то тя и затова е създадена. И според мен такава ще е работата на всяка друга комисия, която ще се занимава с монополистите. Тия комисии се създават за да оправдават цените на монополистите на пазара, а не за да защитават населението от безобразията на монополистите.
  Неприятно, но такива са фактите.

  Реалността е състояние на духа, предизвикано от липсата на алкохол.
 58. 58 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#54] от "molesan2":

  има и друго решение и то по-добро, ама нещо автомобилните гиганти не бързат с решението на проблема за компресиране и съхраняване на електроенергия, та да се отървем от бензиновите колонки веднъж завинаги

  un buen dia empieza con un solo rayo
 59. 59 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 991 Гневно

  Като вземем предвид някои супер важни разходи, нещата се изясняват:

  1. Разходи за спонсориране на партийни централи
  2. Разходи за директно спонсорство на политици за лобизъм
  3. Фонд "И аз съм парвеню".

  Ето как с най-ниските акцизи в Европа (по думите на м-р Трайков) цените са на равнището на европейските (ние сме пред доста европейски страни, включително и Австрия). Като вземем предвид горните 3 точки и всичко си идва на мястото.
  А ако "държавниците" в България имаха някаква грижа за реда и законността, а и не бяха обвързани с т.1 и т.2, те просто щяха да приложат разпоредбите на закона срещу картелите, монополите и "силовите" търговци. Да, ама не! Нека някой наивник се опита да вкара отвън цистерна с петролни продукти (може и зехтин), да видим какво ще му се случи. Това как да го наречем? И защо е възможно? Да ми го обясни ако може поохраненият кучкар.

 60. 60 Профил на 0nzi
  0nzi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#54] от "molesan2":
  1. - Да
  2. - Не - преди около 2 години или малко повече, масово малките бензиностанции зареждаха от Ромпетрол. Поне във Североизточна България. И тогава от метрологията масово "провериха" всички бензиностанции. В резултат на проверката всички, които зареждаха от РП се оказаха с дизел не отговарящ по БДС. Глобата за това нарушение е 40 000.00 лв, не до 40 000.00лв, а 40 000.00 български левчета. По закон "негодното" гориво се изпомпва от бензиностанцията в отделен съд(съдове) и се запечатва от представители на метрологията и на бензиностанцията. След ходене по мъките и плащане на глобата, собствениците дадоха за анализ след около 3 месеца проба от същото гориво на същата лаборатория. Горивото се оказа прекрасно. След неизбежния въпрос относно анализа, служитлят на лабораторията отговори дословно - Ами зареждайте от Лукойл и няма да имате проблеми. Те това е милата родна действителност.

  Реалността е състояние на духа, предизвикано от липсата на алкохол.
 61. 61 Профил на constant
  constant
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#48] от "rayo":
  "Проблемът с контролирания пазар може да се реши, ако производителите сами или чрез друг търсят реализация на продукцията си навън при по-добра цена или като сами се организират (при липса на повече средства - кооперират) в производството на крайни продукти и вече не зависят от прекупвачите с ниски цени."
  Точно така.Директен достъп до пазара е най-доброто решение.Но той никога не е бил достъпен.Мутрафоните се грижат вътре никой да не вдига глава.Акулите внасят къде законно къде не от Турция,Гърция,Македония и от..... Йордания например.И това е така 20 години.Е как да не се опразнят селата?И кой да се кооперира.Човеците имат 60, 70 години в най-добрият случай живот.От тях 40-50 що годе осъзнат.Махаме първите 20 и остават 20-30 години.Е двете числа са прекалено близки.Съвсем близо сме до границата на която нещата стават необратими.20 години са дълго време за да искаш някой нормален да се бори с всичко това.Мдаааа скоро и данъци за земята ще се плащат, така че якото лапане продължава.

 62. 62 Профил на constant
  constant
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Стига с тези горива.България е финансирала войните и армията си със заеми които е изплащала със хранителни стоки,кожи, тютюн, лека промишленост.Не с горива или нефт.Произвеждани дребни собственици.Златен заем от Париба.Пращат хора да проучат с какво българите могат да си платят исканият заем.3 000 000 население.5 000 000 глави дребен и едър рогат добитък.Заемът е отпуснат.

 63. 63 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#51] от "constant":

  Ако информацията за цените по веригата ще ги спре да растат, или пък току виж ни направила по-платежоспособни, готов съм да си публикувам цените на 3500 аритикула -и доставни, и продажни на дребно. Само не виждам кой какво ще го стопли това - имам конкурент на 15 м. и по-голям контрол от това - здраве му кажи.

  Дразнещото е, че пред страхотната катастрофа, която явно ни предстои, тези жалки шмекери (демагозите от ГЕРБ), се опитват да ни пробутват биберони-залъгалки от рода на епохалното откритие: ще създадем орган, който да следи цените на храната. Пардон - ще ги "контролира", но няма да ги "определя"?! /май даже и екип от професори-лингвисти няма да може да установи какъв е точният смисъл на казаното от министъра/.

 64. 64 Профил на constant
  constant
  Рейтинг: 381 Неутрално

  И да комунистите се страхуват най-много от доволни дребни и средни собственици на земя.Защото другите са мобилни ,а тези са закотвени към земята си и ако тя ги храни добре с мотиката в простата комунистическа чутура и толкова.Абе всички ги е страх.

 65. 65 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#61] от "constant":

  Съвсем близо сме до границата на която нещата стават необратими. 20 години са дълго време, за да искаш някой нормален да се бори с всичко това.
  -----------------------------

  Прав си, затова чувствам, че нямам подкрепа в желанието си хората, и то най-вече образованите да се опитат да променят нещата. Нямаше ме в България 20 години, точно тези години, в които са ставали масово извращенията в подмяната на собственността и законите. От далече нещата не изглеждат толкова трагично, въпреки че до мен достигаха притесненията на хората от липсата на работа.... но за 2-3 години от както съм тук с всеки ден все повече се ужасявам как сме допуснали нещата да станат толкова неконтролируеми и да загубим едва ли не възможността да дишаме свободно в собствената си страна, сковани от наложеното ни мизерно съществуване, обкръжаваща ни простотия и чувството за безизходица.

  Лошо е да изпадаме в апатия и да позволяваме с нас да се отнасят като с крепостни селяни, които само покорно кимат с глава и на крака носят в указаната от "богопомазаните" банка поредната надута такса, вместо да си платим директно единствено държавната услуга.

  Нямам представа как можем да стигнем до там, че да позволяваме толкова безцеремонно да ни грабят на всяка крачка и да нямаме право на нормален съд, защита, лечение, нормално съществуване. Ако вкусите от постиженията на западната демокрация никога няма да се примирите с това положение. Трябва да се търсят решения и как да се реализират те в нашите условия.

  Лека вечер ------------------>

  un buen dia empieza con un solo rayo
 66. 66 Профил на 0nzi
  0nzi
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#62] от "constant":
  Верно. Стига. Но примера с горивата е приложим за всеки един продукт е България. Ее за почти всеки.
  Отпуснали викаш. Само, че тогава е имало стратегия за развитието на земеделието. Създали са селскостопански камари, които са определяли насоките за развитие на селското ст-во, пак в 30-те години на миналия век, Държавата прави няколко компенсационни сделки на тютюн срещу техника. И пак по тия години Държавата намалява данъците на селскостопанските производители. И пак в тия години държавата стимулира Българска земеделска банка и Българска кооперативна банка да отпуснат нисколихвени кредити на селскостопанските производители. И пак по тия години и пак Държавата въвежда Закона за земеделските пенсии. Забележи, че сме първата държава, която пенсионира земеделците на 60, словом ШЕСТДЕСЕТ години. И още, и още, и още. Не ми се рови в записките ми.
  Атанас Буров го е казал най-добре. "Приставите и джандарите бърборят, поучават, а пристав и джандар да те поучават, това е вече истинска трагедия..."
  Какъв пророк а?

  Реалността е състояние на духа, предизвикано от липсата на алкохол.
 67. 67 Профил на constant
  constant
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Нямаш цени на вносители.Без тях е безмислено.Цялата верига.Хей ,ако можеше и цени на стоките в периода на вноса в държавите източници картината щеше да стане пълна.Защото нали се сещате.Турция например, може да дотира производителите на зеленчуци в Одринско например.И да стане дебела работата.

 68. 68 Профил на constant
  constant
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#66] от "0nzi":
  Пак се смесват нещата.Казваш ,че е от значение кой прави НЕЩОТО, а не какво прави.То все още е НЕЩО.Нещо като нищо.
  Казват "информация... по цялата верига".Ще видим!
  Кое му е лошото?
  Гледа се кой и какъв по време на избори.Хубаво се гледа.Какво гледаха хората на изборите?
  Грешките са предвидими ,а лиспата на възможност за коригирането им предвидена.Скъпа ни е демокрацията и и ни излизат скъпо смените.Така е намислено.Силен пазар значи евтини фалити.В политическия пазар също.Политически пазар?!Свободен?! При нас винаги загубите са кратни.
  А да и РЗС е враг на правителството.Поне така изглежда.Ти от тях ли си?

 69. 69 Профил на constant
  constant
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#66] от "0nzi":
  Да не забравя + от мен.

 70. 70 Профил на this is it
  this is it
  Рейтинг: 434 Неутрално

  И най-странното е, че проблемът не е нито в началото
  (земеделците), нито в края на веригата (супермаркетите).
  Е, тогава Найденов да отиде при неговите приятелчета и да им каже, че не може 1кг. кашкавал, направен с 10л. прясно мляко от 0.30ст да струва 17лв. Няма как.

  Аз вече минах на Гауда и Ементал.

 71. 71 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Аз пък искам да знам кой, къде, колко си слага по веригата. Иначе някъде някой си слага нещо повече отколкото му се полага, т.е. системно граби.
  Които пари потребителят можеше да вложи в нещо друго и да подсигури оцеляването/развитието и на някой друг.
  Ако не ми вярвате вижте понятието "пазарна (информационна) асиметрия" в Гугъл.
  И изобщо надценките, които "зрелите" бизнеси в тази кочина (организирани на олигополна основа) държат да си начисляват за сметка на потребителя изглеждат, малкичко, как да кажа, ... прекалителни.
  Сигурно и в ЕС са си помислили същото миналата година когато започнаха "разследване" (точен превод!) на веригата на млечните продукти.

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 72. 72 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 168 Неутрално

  До коментар [#62] от "constant":

  10++++++++++

  ЕС няма нжда обаче от България с развито земеделие и животновъдство. Ставаме опасен конкурент за техните стоки. А в момента сме консуматори и вносители именно защото нямаме горното.

 73. 73 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#70] от "this is it":
  Виж не си съвсем прав .Качествено прясно мляко /маслено и тн/
  няма да намериш на 30ст .около 50ст му е цената.
  Ако е читаво млякото при съвременни технологии 8л стигат
  тоест суровината е около 4лв.Следват производствени разходи
  ток доста скъп,транспортни при изкупуването доста високи,
  персонал -заплати и осигуровки сравнително евтини,амортизационни отчисления техниката в БГ си е на международни цени,консумативи и тн това е около 1,5лв за килограм та стана 5,5 лв/кг сложи и разходите по пласмента
  около 20-30ст кги отиваме на 5,80 сложи сега 20-25% печалба
  на производителя тоест 1,20-1,40 на кг станаха около 7-7,50
  цена на производител айде и 10% данък печалба ,15ст ,
  сега идва 20% ДДС и отиваме 8,5 крайна цена.
  Идва търговец на едро 10% надценка та около 9,5
  Аз поне на толкова купувам за магазините си 9-9,50 съответно
  продавам на около 11-12лв/кг. Това е и средната цена в момента
  на дребно за кашкавала а ти маже да намериш и по 20лв/кг
  кой те кара да купуваш на тази цена?Виж при олиото си е картел
  затова цената е толкова висока,също и при захарта.Но за млечни и местни мисля ,че цената горе долу е реална .Е може да има
  стотинки /50-60/ спекулативан елемент но това е около 5%
  от цената и го смятам за нормално просто се тества пазара
  за малко по голяма печалба.

 74. 74 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 168 Неутрално

  До коментар [#73] от "Крез":

  Мои познати се върнаха преди броени дни от екскурзия в Истамбул. На връщане си купили турски кашкавал. Цена 5 долара килограм . И понеже взели цяла пита им направили отстъпка по около 50 цента на кило. Опитах го и имаше вкуса на нашето Витоша преди години. Съответно и твърдостта. За сравнение -минималната им пенсия е 411 евро в Турция. Казали са на нашите хора ,че преди около 10 год. те са си поръчвали кашкавал от България заради доброто му качество и двойно по-ниската цена от турската. Имате ли представа колко сме изпаднали вече???

 75. 75 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#74] от "todorovivan37":
  Имам и то голяма представа от 15-16 г се занимавам с по сериозен бизнес в БГ и от година на година все по-лошо става за среден и дребен бизнес.Колкото до цената ,да нормално е да е по-евтин
  там все пак ,енергия,горива,изисквания за производствени помещения,ДДС,лихви по кредити са доста по-ниски там.
  Предполагам ,не пълнят и партийни каси,а и рушветите за чиновници от които зависи бизнеса са по-малко.

 76. 76 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 168 Неутрално

  До коментар [#75] от "Крез":

  Аз лично не виждам с какво бих се похвалил пред едни турци като гражданин на държава в ЕС ,ако нашата минимална пенсия е 136,08 лв//по-малко от 70 евро/ при тяхна 411. За заплати не ми се говори. За бизнес въобще. Изпадам вече в желание за тотална национализация пред ибора за реализиране от последните 20 год. хеле пък в последните две съм в пълно неверие. И това при положение ,че нямам никакви партийни "любови".

 77. 77 Профил на 0nzi
  0nzi
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#68] от "constant":
  Казвам, че е важно кой го прави, какво прави и как го прави.
  Например през 1938 година министър на земеделието е Иван Багрянов - крупен земевладелец и човек запознат с нуждите на селското стопанство, т.е. човек който си разбира от работата и е запознат със селското стопанство и в най-дребните му детайли. Можем ли да кажем същото за Ветеринаря сега?

  Реалността е състояние на духа, предизвикано от липсата на алкохол.
 78. 78 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Искам само да кажа, че много се радвам когато виждам, че в този форум има достатъчно много хора, които освен, че могат да анализират, най-вече търсят решения на проблемите и то без всякаква конфронтация. Ако го правеха това хората, които избирахме с мисъл за всички нас, мисля, че настоящето щеше да е много по-различно

  un buen dia empieza con un solo rayo
 79. 79 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Учителите застаряват, училището губи връзка с обществения живот", ЗАЩОТО ПРЕВЪРНАХМЕ ШКОЛАТА СИ ВЪВ СЪМНИТЕЛНИ ТЪРГОВСКИ ФИРМИ, А ДЕЦАТА КАТО ИНСТРУМЕНТИ НА ПЕЧАЛБА.
  НИКОЙ ВЕЧЕ НЕЗНАЕ КАК СЕ ПИШЕ ТЪНКО И ДЕБЕЛО.
  ШЛЯКЙОСВА СЕ НА ЛЯВО И НА ДЯСНО МЕШЕЙКИ БУКВИ С ЦИФРИ.

  СЛЕД Горбачевският БАНКОВО-ЗАРОБИЛ НИ КАПИТАЛИЗЪМ, ДОЙДЕ ВРЕМЕТО НА БЕЗПЛАТНИЯТ СОЦИАЛИЗЪМ.
  СТУДЕНТИЕ ВЕЧЕ "НЕ ИМ ТРЯБВАТ" СТИПЕНДИИ.

  НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ БИЛИ И ЩЕ ОСТАНЕМ КАТО НАЙ-ВИСОКО “ОБРАЗцОВАН” НАРОД НА ПЛАНЕТАТА, ЗАТОВА "НЕ НИ ТРЯБВАТ" И УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ГРАДИНИ.
  УЧИМЕ САМО АЗБУКАТА В ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ И ВЕДНАГА ПРЕД ТВ-тaтa И КОМПЮТРИТЕ.

  ТАМ ВСИЧКО БИГ-БРАДЪРСКО, Ф€С-БУКЛЬОВСКО, ГУГЛЬОВСКО И
  яAXO-ВСКО, НИ „гарантира” Б€ЗПЛАТНО Р€ГИСТРИРАНО, БЛЮ-ЧИП имплантирано и ПАСВОРДИРАНО више, МОЗЪЧНО-ПРОМИТО “ОБРАЗЦОВАНИe”.

  НЕКА Г€РБ-оПЕЙСКОТО НИ ПРАВИТЕЛСТВО "СП€СТИ" ПОНЕ МАЛКО ЗА ДА НАМАЛИ БЕЗРАБОТИЦАТА вследствие от поголовната кастрация на щата.

  Eто че дойде и времето на Б€Зплатните ХОТ€Л- нощувки, и още по-радостното е че, от Коледните праздници започва €рата и на Б€Зплатните P€сторанти.
  Bече на нас Българите не ни трябва нито пари, ни левове ни КОЛОНИАЛНИТ€ ТАМ €ВРО-ве.

  Сега е вече времето на истинската Cоциална и Pелигиозна ПЕРЕСТРОЙКА.

  БИ-СМИЛ-AЛЛО, РАХМАН Ал-РАХИМ, АМИН!!
  СМЪРТ НА П€ТРОЛ-Г€НОЦИДНИTE ПИС-КИЛЪРИ!

  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"

  С уважение:
  И.П.Енчев / enchev.i@abv.bg

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 80. 80 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "БОРБАТА Е БЕЗМИЛОСТНО ЖЕСТОКА"
  NАТО-ПЕТРОЛ ГЕНОЦИДНА,
  GLOBAL КОЛОНИЗИРАЩА и ЗЛАТО-ЛИКА

  Парламент-ДИСКРИМИНАЦИОНН,
  ГРУП СРЕЩУ ГРУПА, човек срещу ЧОВЕКА,
  Нелоял срещу ТАЛАНТA, Мижитуритетна!

  "КАКВО ТУК ЗНАЧИ НЯКАКВА СИ ЛИЧНОСТ"?
  Н.Йо.ВАПЦАРОВ

  Ние €С-есовците псевдо демократи, преди да се бъркамe в работите на други независими държави, нека първо да ОТСТРАНИM КОЛОНИАЛИСТИТЕ от €С-членство ( в случаят АНГЛИЯ ) и направим истински ДЕМОКРАТИЧНАТА СОЦИАЛНА ПРОМЯНА в Европа.
  ПРОМЯНА ЗАДЪЛЖИЛА ПРИЕМАНЕТРО И ВПИСВАНЕТО НА ЗАКОНА НА ПРИЕМСТВЕНОСТТА!!
  Полит-ИДЕОЛОГИЧЕСКА ПРИЕМСТВЕНОСТ,
  Религиозна ПРИЕМСТВЕНОСТ,
  Етническа ПРИЕМСТВЕНОСТ,
  ЗАБРАНЯВАЙКИ НА ТЕЗИ ЧАСТНИ, КУЛТ-АМАТЙОРСКИ ТЕЧЕНИЯ ДА СЕ БЪРКАТ В ОБЩО-ДЪРЖАВНИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ ДЕЛА!
  УСЛОВИЯ КОИТО ВЪОБЩЕ ЛИПСВАТ И ОБЕЗАТЕЛНО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ВКЛЮЧЕНИ В КОНСТИТУЦИИТЕ И РЕЛИГИОЗНИТЕ КАНОН-СВЕЩЕННИ ПИСАНИЯ, НА ВСЯКА ЕДНА ЧЛЕНКА В КОНГЛОМ€РАТА.
  ВСИЧГКО ТОВА ЗА ДА ПОДГОТВИМ ПЪТЯ НА МИРНИЯТ ПРЕГОД КЪМ ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ.

  В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ И €ВРОПА Я ЧАКАТ СЪЩИТЕ СОЦИАЛНО-ПОЛЯРИЗИРАНИ РАЗМИРИЦИ КАКТО И В БЛИЗКИЯТ ИЗТОК!!

  ЗАБЕЛЕЖЕТЕ МЕЖДУ-ПАРТИЙНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ КУЛТОВО-ИДЕОЛОГИЧЕСКИ НАПАДКИ, ПРЕРЕКАНИЯ СВАДИ И БОЕВЕ В ПАРЛАМЕНТА, НА КОИТО ВСИЧКИ СМЕ СИ ЗАТВОИРИЛИ ОЧИТЕ, НЕ Е ЛИ ТОВА ДОКАЗАТЕЛСТВО НА ИСТИНСКИ "узаконена" ПАРЛАМЕНТАРНA-ДИСКРИМИНАЦИЯ??
  ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ПАРЛАМЕНТ-ГРУПИРАНО (МИЖИТУРИ-ТЕТНО), ДА НАПАДАШ ИНДИВИД ИЛИ ДРУГА ПАРЛАМЕНТ-ГРУПА КОЯТО НЕНАВИЖДАШ, ПО ЕДНА ОТ ТЕЗИ ТРИ ЧАСТНО-КУЛТОВИ ПРИЧИНИ??

  ДО КОГА , пита вече истинският Българин?
  http://www.bulgarlar.com/Pravda/Vostok/Gruz_Bulgar.html

  КОГА НАЙ-ВЕЧЕ ЩЕ ЗАБРАНИМ ДА МЕШИМ ЧАСТНО-ГРУПИРАНИТЕ СИ, МИЖИТУРИ-ТЕТНИ, КУЛТОВО-АМАТЬОРСКИ УВЛЕЧЕНИЯ, В ДЪРЖАВНО-ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ДЕЛА и ОТНОШЕНИЯ??
  КОГА??

  ДЪРЖАВАТА не значи правителството, а НАРОДА В НЕЯ.
  Какъвто е народа такава ще е и Държавата.
  А правителството е само един временен "резултат" от РАБОТАТА на Народа.
  От това следва изводът че, щом една "работа" не е свършена както се полага, то и "резултата" от нея НЯМА ДА Е ДОБЪР!!

  С уважение:
  И.П.Енчев / enchev.i@abv.bg

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK