Четирите политически риска за България според Ройтерс

Четирите политически риска за България според Ройтерс

© Надежда ЧипеваНай-бедната държава членка на ЕС – България, бавно се възстановява от дълбоката рецесия, която намали доходите и увеличи безработицата, нанасяйки удар върху популярността на дясноцентристкото правителство, пише в анализ за основните политически рискове пред страната агенция Ройтерс


Икономическата криза принуди балканската страна да намали разходите и да замрази заплатите на държавните служители и пенсиите, за да овладее фискалния дефицит и да предотврати натиск върху валутния борд.


Строгото ограничаване на разходите, отложените реформи и неотдавнашния скандал с подслушването, който предизвика подозрения за шуробаджанащина по високите етажи на властта, подкопа подкрепата за правителството на малцинството, но то все още здраво държи властта благодарение на подкрепата на националистическата партия "Атака", посочва агенцията
Правителството на премиера Бойко Борисов трябва да покаже резултати в борбата с корупцията и с организираната престъпност, за да запази доверието на ЕС, да спечели доверието на инвеститорите и да си гарантира влизането в Шенгенската зона за свободно движение.


Агенцията отбелязва четири основни политически рискове за България, започвайки от


подкрепата за правителството


Подкрепата за партията на Борисов ГЕРБ бавно намаляваше след спечелването на изборите през 2009 г. и понесе допълнителен удар заради политическата шуробаджанащина и увеличаването на цените на хранителните продукти, сривайки се до 26% спрямо 40% на изборите. Според изтеклите в медиите записи от подслушани телефонни разговори Борисов предложил на бирен бос защита от митнически проверки.


Борисов отрече да е извършвал нещо нередно и заяви, че изтеклите записи са резултат от усилията му за скъсване на връзките между корумпираните високопоставени държавни служители и босовете на организираната престъпност.


Изборите по-късно тази година едновременно за президент и за местната власт могат да доведат до разместване на баланса на силите, прогнозира Ройтерс.


Президентът социалист Георги Първанов даде да се разбере, че смята да се завърне в активната политика и анализаторите твърдят, че той може да се окаже популярна фигура, способна да отправи предизвикателство към Борисов, чийто мандат изтича през 2013 г.


Според агенцията трябва да се наблюдава колко от подкрепата за ГЕРБ ще бъде загубена заради обвиненията в протежиране на близки до властта кръгове. Макар че е малко вероятно в краткосрочен план да загуби контрола върху властта, партията може да бъде изправена пред растящо противопоставяне и вотове на недоверие в парламента.


Политическата несигурност е малко вероятно да засегне лева, защото той е обвързан с еврото, но може да увеличи разходите по обслужването на суверенния дълг на България и да увеличи лихвите по заемите, смята Ройтерс.


Борбата с корупцията и престъпността


е вторият основен рисков фактор за политическата стабилност според Ройтерс.


Корупцията и организираната престъпност продължават да разяждат балканската страна 20 години след падането на комунизма, се казва в анализа. Клиентелизмът и необходимостта от даване на подкупи за осигуряване на бизнес сделки са спирачка пред чуждестранните инвеститори и подкопават икономическия растеж.


Германия и Франция призоваха Брюксел да отложи приемането на България и на Румъния в Шенгенската безвизова зона, планирано за март, заради опасенията им за корупция. Издадените неотдавна присъди срещу двама високопоставени представители заради злоупотреба с власт и присвояване на средства са стъпки в правилната посока и София беше похвалена от ЕС, но все още е необходимо да се продължат усилията и корумпирани висши държавни служители да бъдат изпратени в затвора, за да докаже правителството, че е сериозно в намеренията си, отбелязва Ройтерс.


Анализът посочва, че е необходимо да се наблюдава дали правителството ще запази политическата си воля да се справи с корупционните практики. Това трудно би могло да промени пазарите в краткосрочен план, но изпраща важен сигнал, че става по-лесно да се прави бизнес в България.


Слабата икономика


е третият политически риск, посочен от агенцията.


Кабинетът прогнозира, че икономиката ще отбележи растеж от 3,6% тази година след като увеличаването на износа я извади от рецесията през второто тримесечие на 2010 г., но растежът все още е по-малък от бума в сектора на недвижимите имоти, което пречи предишната експанзия да се повтори.


Кабинетът замрази заплатите и пенсиите и намали министерските разходи с около 20% през 2010 г. и планира да запази подобно ниво на разходи и тази година, за да предотврати ново намаляване на търсенето. Но ако растежът остане анемичен, приходите от данъци ще бъдат по-ниски от очакваното, а разходите за социални помощи вероятно ще са по-високи, което ще обърка плановете на правителството за намаляване наполовина на бюджетния дефицит до 2,5%, се каза в анализа.


Реформите и усвояването на еврофондове


са четвъртият риск според Ройтерс.


Кабинетът обеща да реформира изцяло неефективната здравна система, но реформата е в застой заради протестите на лекарите във връзка със затварянето на болници и недостатъчното финансиране. Заплахата от масови стачки принуди правителството да смекчи реформирането на пенсионната система и да замрази приватизационната програма.


Усвояването на средствата от ЕС се подобри през миналата година, но страната продължава да усвоява само около 10% от 7-те милиарда евро, които трябва да получи до 2013 г., главно заради бавната администрация и липсата на добре изготвени проекти.


Според Ройтерс особено рискова е възможността от съчетаването на отложени заради страх от недоволство и загуба на популярност реформи с неподобрено усвояване на еврофондовете - това може да отблъсне инвеститорите, да забави подобряването на инфраструктурата и да подкопае възстановяването на икономиката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK