Четирите политически риска за България според Ройтерс

Четирите политически риска за България според Ройтерс

© Надежда ЧипеваНай-бедната държава членка на ЕС – България, бавно се възстановява от дълбоката рецесия, която намали доходите и увеличи безработицата, нанасяйки удар върху популярността на дясноцентристкото правителство, пише в анализ за основните политически рискове пред страната агенция Ройтерс


Икономическата криза принуди балканската страна да намали разходите и да замрази заплатите на държавните служители и пенсиите, за да овладее фискалния дефицит и да предотврати натиск върху валутния борд.


Строгото ограничаване на разходите, отложените реформи и неотдавнашния скандал с подслушването, който предизвика подозрения за шуробаджанащина по високите етажи на властта, подкопа подкрепата за правителството на малцинството, но то все още здраво държи властта благодарение на подкрепата на националистическата партия "Атака", посочва агенцията
Правителството на премиера Бойко Борисов трябва да покаже резултати в борбата с корупцията и с организираната престъпност, за да запази доверието на ЕС, да спечели доверието на инвеститорите и да си гарантира влизането в Шенгенската зона за свободно движение.


Агенцията отбелязва четири основни политически рискове за България, започвайки от


подкрепата за правителството


Подкрепата за партията на Борисов ГЕРБ бавно намаляваше след спечелването на изборите през 2009 г. и понесе допълнителен удар заради политическата шуробаджанащина и увеличаването на цените на хранителните продукти, сривайки се до 26% спрямо 40% на изборите. Според изтеклите в медиите записи от подслушани телефонни разговори Борисов предложил на бирен бос защита от митнически проверки.


Борисов отрече да е извършвал нещо нередно и заяви, че изтеклите записи са резултат от усилията му за скъсване на връзките между корумпираните високопоставени държавни служители и босовете на организираната престъпност.


Изборите по-късно тази година едновременно за президент и за местната власт могат да доведат до разместване на баланса на силите, прогнозира Ройтерс.


Президентът социалист Георги Първанов даде да се разбере, че смята да се завърне в активната политика и анализаторите твърдят, че той може да се окаже популярна фигура, способна да отправи предизвикателство към Борисов, чийто мандат изтича през 2013 г.


Според агенцията трябва да се наблюдава колко от подкрепата за ГЕРБ ще бъде загубена заради обвиненията в протежиране на близки до властта кръгове. Макар че е малко вероятно в краткосрочен план да загуби контрола върху властта, партията може да бъде изправена пред растящо противопоставяне и вотове на недоверие в парламента.


Политическата несигурност е малко вероятно да засегне лева, защото той е обвързан с еврото, но може да увеличи разходите по обслужването на суверенния дълг на България и да увеличи лихвите по заемите, смята Ройтерс.


Борбата с корупцията и престъпността


е вторият основен рисков фактор за политическата стабилност според Ройтерс.


Корупцията и организираната престъпност продължават да разяждат балканската страна 20 години след падането на комунизма, се казва в анализа. Клиентелизмът и необходимостта от даване на подкупи за осигуряване на бизнес сделки са спирачка пред чуждестранните инвеститори и подкопават икономическия растеж.


Германия и Франция призоваха Брюксел да отложи приемането на България и на Румъния в Шенгенската безвизова зона, планирано за март, заради опасенията им за корупция. Издадените неотдавна присъди срещу двама високопоставени представители заради злоупотреба с власт и присвояване на средства са стъпки в правилната посока и София беше похвалена от ЕС, но все още е необходимо да се продължат усилията и корумпирани висши държавни служители да бъдат изпратени в затвора, за да докаже правителството, че е сериозно в намеренията си, отбелязва Ройтерс.


Анализът посочва, че е необходимо да се наблюдава дали правителството ще запази политическата си воля да се справи с корупционните практики. Това трудно би могло да промени пазарите в краткосрочен план, но изпраща важен сигнал, че става по-лесно да се прави бизнес в България.


Слабата икономика


е третият политически риск, посочен от агенцията.


Кабинетът прогнозира, че икономиката ще отбележи растеж от 3,6% тази година след като увеличаването на износа я извади от рецесията през второто тримесечие на 2010 г., но растежът все още е по-малък от бума в сектора на недвижимите имоти, което пречи предишната експанзия да се повтори.


Кабинетът замрази заплатите и пенсиите и намали министерските разходи с около 20% през 2010 г. и планира да запази подобно ниво на разходи и тази година, за да предотврати ново намаляване на търсенето. Но ако растежът остане анемичен, приходите от данъци ще бъдат по-ниски от очакваното, а разходите за социални помощи вероятно ще са по-високи, което ще обърка плановете на правителството за намаляване наполовина на бюджетния дефицит до 2,5%, се каза в анализа.


Реформите и усвояването на еврофондове


са четвъртият риск според Ройтерс.


Кабинетът обеща да реформира изцяло неефективната здравна система, но реформата е в застой заради протестите на лекарите във връзка със затварянето на болници и недостатъчното финансиране. Заплахата от масови стачки принуди правителството да смекчи реформирането на пенсионната система и да замрази приватизационната програма.


Усвояването на средствата от ЕС се подобри през миналата година, но страната продължава да усвоява само около 10% от 7-те милиарда евро, които трябва да получи до 2013 г., главно заради бавната администрация и липсата на добре изготвени проекти.


Според Ройтерс особено рискова е възможността от съчетаването на отложени заради страх от недоволство и загуба на популярност реформи с неподобрено усвояване на еврофондовете - това може да отблъсне инвеститорите, да забави подобряването на инфраструктурата и да подкопае възстановяването на икономиката.

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на barsa
  barsa
  Рейтинг: 636 Любопитно
  - Дянков е виновен !!!

  Успех, че МГИМО-ците и ЮПИ-тата на цара се готвят да оправят ....

  "BARSELONSKI" отново е "модериран", но НЕ може да бъде цензуриран !
 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3458 Весело

  Политическите рискове пред ГЕРБ според мен пък са (всичките - himself ):

  Бойко Борисов
  Tzw Tzw
  Дянков
  Найденов
  Игнатов
  Тетка Цачева
  Фидоска

  плюс знайната и незнайна масовка от типа на Калинка, Лъчко Мозъка и темподобни...

 3. 3 Профил на hohot
  hohot
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ".....страната продължава да усвоява само около 10% от 7-те милиарда евро, които трябва да получи до 2013 г. ....."
  България има пример, как трябва да се усвояват средствата от ЕС, и това е Николай Василев от НДСВ, който знае какво и как ...., ама де го Николай?!?!

 4. 4 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 979 Неутрално
 5. 5 Профил на barsa
  barsa
  Рейтинг: 636 Весело


  ОЛИОТО (синьото) от Ротердам
  е най-голямата заплаха .... според костофф

  и затворените магазини на бабите от Витошка ......  "BARSELONSKI" отново е "модериран", но НЕ може да бъде цензуриран !
 6. 6 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 636 Неутрално

  ми страхотен анализ, аз се чудех какви са рисковете и ето агенцията обясни

 7. 7 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Разстроено

  Най големият риск за България е огромното неграмотно , мързеливо и крадливо циганско море , което ще ни издави до края на века. Сега вече и Хитлер да дойде не ще ни оправи.

 8. 8 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 745 Весело

  Всички политически рискове пред България според Ройтерс са свързани с това ГЕРБ да изгуби властта! За щастие такъв сценарий е много малко вероятен!

 9. 9 Профил на krasi_99
  krasi_99
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Има политически рискове, има множество неизпълнени обещания, има и много разбити надижди, сред бъгарските избиратели. Днес е сирни заговезни, и последен шанс за Борисов да излезе пред хората и поиска прошка.

 10. 10 Профил на ner0n
  ner0n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  В едно нещо съм сигурен и то е, че на предстоящите избори герберите ще понесат много грозна загуба, а при Сините ще е точно обратното - може би едно от най-силните представяния за последните години.
  Просто ми е чудно как ще се движат тия от ГЕРБ по улиците като падната от власт? С каски и танкове? Просто ще бъде нещо страшно.

 11. 11 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  ДЪРЖАВА И НАРОД

  притча

  В ролята на държавата - човека
  В ролята на коня - народа


  Вълците нападали и човека, и стадото му, и коня, който свободно си тичал в полето.
  Дошъл човекът при коня и му казал:
  - Дай да се съюзим. Вълкът е бърз и аз не мога да го стигна. Ако те яхна ще го убия.
  Конят се съгласил.
  Турил му човекът седло и юзда и настигнал и убил вълка.
  Конят му казал:
  - Благодаря за съдействието, човече. Победихме злото. Хайде, слез от гърба ми, свали седлото и юздата и довиждане. Оставаме приятели.
  А човекът се засмял и го пришпорил:
  - Ти луд ли си! Диййй, коньо!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 12. 12 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2041 Любопитно

  "Най-бедната държава членка на ЕС – България" - ето това е отвратителна истина за България която трябва да ни бъде повтаряна всеки ден докато заспалият ни народ се събуди ...

 13. 13 Профил на real_money
  real_money
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Задачата на всяко управление е да осигури образование, здравеопазване, справедливо правосъдие, вътрешна и външна сигурност. Всеки може да си отговори какво и колко е осигурено от настоящето правителство. А основния проблем е умрялата икономика, която не може да се задвижи само с административни мерки и свръхконтрол. Поздрави.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 15. 15 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 744 Неутрално

  И като се събуди - какво ще прави? Ще свали от власт лошите и ще избере добрите? И ще чака да дойде някой да го "оправи"?

 16. 16 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Весело

  И една икономическа опасност за тази година за нас !!


  Захарта ще поскъпне тази година и ще има дефицит !

  Запасирайте се с захар господа и дами !!!

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 17. 17 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Първият риск е оставянето на кабинета на власт и отново обществото да остане равнодушно към управлението и да го изтърпи цял мандат след като не реализират обещанията си. Това означава, че и всеки друг взел власта ще продължава да се гаври безконтролно в продължение на четири години тъй като не му се държи сметка.

  Втория риск е възползването от привилегиите и правата, които демокрацията предоставя винаги да се изтълкуват от слугите като опити за политическа дестабилизация и създаване на кризи. Ако на някой демокрацията му е крива то нищо чудно да си внуши, че го карат насила да е слуга.

  Третия риск е преливането на власта от една чаша в друга, а все една ръка да ги държи. Допускането на разочарованието от днешните да бъде отново усвоено пак за нуждите тройната коалиция електорално и достигането до reverse по подобие на руския.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 18. 18 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#8] от "nqma zna4ka koi":

  "More than 120,000 workers have lost their jobs in the past two years and unemployment jumped to 9.2 percent in 2010. More than a fifth of the population live with less than $6.50 per day, according to the latest available data from 2008. The number of unemployed younger than 29 doubled in the last two years to about a fifth."

  Да ти го преведа.
  Повече от 120 000 работници загубиха работата си за последните две години, а безработицата достигна 9.2% през 2010 год(вече са 10.1%)
  Една пета от населението(20%) живее с по-малко от 6.5$ на ден.
  Безработицата след младите на възраст до 29 години е два пъти по-висока и достига 20%(вече числото е 27%)
  А веселата значка се е зарадвала, че западната преса разказва за малоумщините на Квадратния идиот и ловешкия циклофреник.

  Ecrasez l’infâme
 19. 19 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  До коментар [#6] от "jackdaniels":

  Да ама в случая на България може би риск не е правилно използваната дума. Тук това е прогноза и за четирите споменати фактора.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 20. 20 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  До коментар [#10] от "ner0n":

  Че то останаха ли ни танкове в движение или ще си ги внесат? Иначе в момента сме на :
  - злобно ниска покупателна способност
  -лоши кредити
  -исках да кажа нещо за здравеопазването,но по-добре да си замълча
  -и мн. др.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 21. 21 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2616 Любопитно

  До коментар [#14] от "be_google":

  "да изберем хора, които ще служат на обществения интерес..."

  Кажи поне едно име, да разберем, че има и такива! Пък може и да го изберем!!

 22. 22 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3474 Неутрално

  Не са споменали за основния риск-сидеров. Как можа ББ да не се разбере с Костов, уж са членове на ЕНП. Това е най-голямата им политическа грешка.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 23. 23
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:50 на 06/03/2011 от неговия автор.

 24. 24 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 740 Разстроено

  За България рисковете са много а за нормалния българин най-големият риск е да остане в България и олигофрените чрез гласовете си да определят и неговото бъдеще.

 25. 25 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#3] от "hohot":

  Да се чуди човек защо Николай Василев не е усвоявал по време на тройната коалиция, когато е бил на власт.

  Предполагам, способностите му са се развили, откакто НДСВ е извън парламента?

 26. 26 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  До коментар [#4] от "mihomen":

  "Много точен анализ!"

  "Президентът социалист Георги Първанов ..................... може да се окаже популярна фигура...."

  1.Отхвърлянето на Първанов като политик с бъдеще е единственото, което е в състояние да обедини мненията на участниците във форума. Как тогава да приема за точен анализ с такова твърдение?
  2.Познай от кого е поръчан (и най-вероятно изготвен) анализът.

 27. 27 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#12] от "Stewie":

  Ако имаш предвид да се събуди и да поеме отговорността за собствения си живот (т.е., да се захване за работа, да си повишава кавалификацията и да спре да мрънка за всичко), съм напълно съгласна.

  Леко подозирам, че имаш предвид нещо друго, но се надявам, че бъркам.

 28. 28 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#26] от "Дон Кихот":

  Да и на мен това ми направи впечатление и си направих съответните изводи за източниците на информацията.

 29. 29 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Най-голямият риск за България ,е приматката бока.Вредно и неграмотно полу същество.

 30. 30 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#22] от "a.nice":

  Кой досега е успял да се разбере с Костов?

 31. 31 Профил на ribar
  ribar
  Рейтинг: 478 Неутрално

  В България стандарт на живот няма.

  Има стандарт на мизерия, по който сме водещи в ЕС.

  Ирландия, Гърция и Потругалия тепърва ще обменят опит с нас.

  Първи семинар по обмен: "Как оцеляваш в столицата с 200 Евро месечен доход, при режийни радходи 160 Евро".
  Лектор: Симеон Дянков

  Много ти здраве.
 32. 32 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#18] от "Graf":

  Пък на мен ми направиха впечатление текстовете, според които растежът в предишните години се е дължал на бума в недвижимите имоти, който няма да се повтори и това, че основен риск пред България е охлабването на фискалната политика.

  Малко трудно се съвместяват с тезата ти за компетентността на предишния министър на икономиката, щото излиза, че той се е носил на вълната на балона на недвижимите имоти.

 33. 33 Профил на hohot
  hohot
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До # 25 кака Гинка
  Каке, ми той точно тогава показа как се усвояват! Неговото министерство ЕДИНСТВЕНО усвои парите на Ес на 100%! Т.е. изцяло!
  До # 22 а.наис
  Той, Костов с никой не може да се разбере, защтото е абсолютен "нарцис"! На времето, ако беше поел подадената ръка на Царя, за съвместно управление, сега България нямяше да се занимава с простотии, а щеше да е много, много напред в Европа! Но не! Принуди Царя да играе с Доган, и така изтласка Доган напред! Циганска му работа, ама на наш гръб!

 34. 34 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#22] от "a.nice":
  Ти още ли не си разбрал , че др.Костов е крипто-комунист.Не го слушай какво говори, а какво прави.Пълно покритите на БСП позицията и тзаи на ДСБ и СДС.За приватизацията на "Нефтохим" да не говорим.Виж кой я купи и кой и е шеф.

  ZeroOne
 35. 35 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3474 Неутрално

  До коментар [#30] от "kaka_ginka":
  Дсб са по-по добри икономисти, ББ има страхотна харизма и умее да говори разбираемо. Не се изморявя да отстоява, да обяснява, държи се "мъжкарски", бързо се учи. ИК така и не можа да стигне до по-обикновенните хора.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 36. 36 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#22] от "a.nice":

  Как можа ББ да не се разбере с Костов, уж са членове на ЕНП.
  ----------------------------------
  Хехе,Бойко дойде на власт,за да направи нещо за държавата,а не да прави коалиции със старите муцуни на преходаБойко е честолюбив и не с къса памет както очакваше мангала
  А мангала е член на ЕНП благодарение на коалицията със СДС,не за сините му очи
  Да се разбере с костов значи да загуби 80% от избирателите си,не ви ли е ясно това?

 37. 37 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2041 Весело

  До коментар [#27] от "kaka_ginka":

  ха-ха тази типи4на герберска параноя ,но всъщност то4но за това което ти си писала имах впредвид но трябва да се запо4не с нещо друго по съществено а то определено не би допадноло на теб а и останалите фенове на герб ?

 38. 38 Профил на .dru
  .dru
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#22] от "a.nice":

  "Как можа ББ да не се разбере с Костов..."

  И аз това се чудя: от един дол дренки са!

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 39. 39 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#36] от "ret":

  Малоумнико,как пък нищо вярно няма в твоя коментар?По темата да кажеш нещо?Акълчито ти късо и не я разбира,ама наизустените клишета с които се плюе по Костов,винаги готов да рецитираш.

 40. 40 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 793 Любопитно

  До коментар [#38] от ".dru":

  Викаш?Пък дренкари като теб,защо не гласуват за Костов вместо за Боко?

 41. 41 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#39] от "peshistia":

  Сельо,дай да видя пешестите ти аргументи срещу това,което съм написал!

 42. 42 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  държи се "мъжкарски",
  -------------------------------

  В кой точно момент Боко Женчото се е държал "мъжкарски"? В сравнение с него Азис е мачо!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 43. 43 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#42] от "др. Иванов":

  Дърт червен каскетЗа мъже говори,бива ли такова нещо

 44. 44 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#37] от "Stewie":

  А може ли малко по-конкретно, че мисли още не съм се научила да чета?

 45. 45 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#7] от "kimba3":

  Ако Фюрера стане и види какво става в Европа.............................

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 46. 46 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#26] от "Дон Кихот":

  Анализът е обективен,а правителството трябва да е по ефективно!Кое не е вярно,според теб?

 47. 47 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 793 Любопитно

  До коментар [#41] от "ret":

  Овча тикво,какви аргументи търсиш,какво изобщо си написал?Това,че маймуна е тракала по клавишите не означава,че е написала нещо!
  ..."А мангала е член на ЕНП благодарение на коалицията със СДС,не за сините му очи"
  Какво е това бе,павиан?Говеждата ти къртуна как достигна до това прозрение?

 48. 48 Профил на коколино
  коколино
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Трябва да се въведе наново репликата"В Името на народа"и с един 9х19 в челото на политиците.
  Щото не са ни виновни нито Лукойл,нито търговците ,нито лекарите, а политиците които създават условията за подобни неща.

  Ама тъпия българин ще му трябва още поне 20 години да разбера ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЧУПЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ ГЛАВИ!!!
  Трябва с павета и пред Парламента,министерства и др. и хвърляй, хвърляй.
  Докато заскимтят за милост,докато им се изциклят очите от страх,докато разберат ,че ТАКА НЕМОЖЕ!

  Само тогава ще се случи нещо.
  Само когато разбере Българина Ганю,че приказките за цивилизованост са само прикритие за див и примитивен грабеж.

  Да се отнесем с тях дивашки! Примитивно!Гнусно!

  Само тогава може да почнат да мислят и за народа.
  Когато ги е СТРАХ!!!

  кому е изгодно?
 49. 49 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3474 Неутрално

  До коментар [#42] от "др. Иванов":

  Оставя хората с впечетление, че ще реши всичките им проблеми, че ще удържи на думата си при всички обстоятелства, че никога няма да те предаде. Праща самолети, хеликоптери. Как се държеше с Путин? Фамилиарничи, на мен тогава ми хареса.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 50. 50 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Рискове?България отдавна се е превърнала във формално държавно образование.Вечер(че вече и посред бял ден) цигански орди необезпокоявано от правоохранителни органи плячкосват и чат пат убиват, мародерстват.И това при положение, че нито сме в положение на революция, слеед бедствие или гражданска война.Основният риск за България е безхаберието, инертността и безразличието на собственото и население.За политиците не говоря, с малки изключения те работят упорито вече близо 20-т години за унищожаването и съсипването на българската държава и народ.

  ZeroOne
 51. 51 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#45] от "Белия Негър":
  Той много добре знаеше какво ще последва ако Оста загуби войната.Прочети политическото му завещание.

  ZeroOne
 52. 52 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#47] от "peshistia":

  Брррр,знаеш ли какво е селтак?А?Пълно е навсякъде,не говоря за хората,които си копаят царевицата или си поливат доматите.Говоря за такива като тебе,селянино селски,дори и в Париж да живееш селянията ти е изписана на челото,попитах те за аргументи,шмингоГласувал съм за мангала и сега ти казвам,че тоя никога не е бил за демокрация в Бг,никога!И само един сельо не може да разбере,че в ЕС не го преценяват само по сините джукиОбърках одеве с очи,прощавай,сельо

 53. 53 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3474 Неутрално

  ГДо коментар [#36] от "ret":
  Г-н Бътлър, за онзи "мангал" гласуват предимно хора с висше образование и високи доходи. Предполагам мамини синчета, крадци и мутри според вас.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 54. 54
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:43 на 07/03/2011 от неговия автор.

 55. 55 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#52] от "ret":

  Ти си уникално тъп!Освн,че тракаш по клавиатурата като бабуин се оказва,че и трудно четеш!Значи ти си мислиш,че лъжата в поста ти е за цвета на очите на Костов?След такава констатация,аз просто нямам какво да ти кажа!Най-добре си смени дресьора,настоящият направо се е изложил!

 56. 56 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#55] от "peshistia":

  Добре де,кажи каква е лъжата,не ме дръж на нокти като булка преди първата брачна нощКолко простотии трябва да изпишеш преди да ме открехнеш,пешо?

 57. 57 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#56] от "ret":

  ДСБ е член на ЕНП много преди да направят коалиция със СДС.Това поне лесно може да се провери.

 58. 58 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  До коментар [#46] от "mihomen":
  "Анализът е обективен,а правителството трябва да е по ефективно! Кое не е вярно,според теб?"

  Не коментирам определението "верен", а "точен". Мога да уточня:
  На фона на общо взето звучащи доброжелателно, загрижено и обективно констатации се пробутва тезата,уж между другото, че Първанов може да се върне в политиката и за това той има достатъчно потенциал. С други думи, създава се впечатление,че това е също толкова логично, колкото и констатациите по останалите теми, засегнати в статията, които общо взето кореспондират с общественото мнение. Аз приемам това като преднамерена манипулация и в този аспект съм се изразил в поста си. Е, малко съкратено, за да не досаждам с дълги писания, но сега съм наказан с това обяснение.

 59. 59 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#42] от "др. Иванов": Тъй-тъй!...
  Критерий за мъжественост у нас трябва да са Станишев и Яне...
  Браво, другарю!
  ----------------
  ................. !!!

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 60. 60 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#57] от "peshistia":

  Лъжеш като дърт мангал

  http://www.events.bg/bg/holidays/6638/%D0%A1%D0%94%D0%A1-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D1%87%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%BD%D0%B0-%D0%95%D0%9D%D0%9F
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=39480

  Може ли да не знаеш такива подробности и да ми се хвърляш тука като костовистко изпражнение?

 61. 61 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Оставя хората с впечетление,....
  ........................................................

  Оставя най-глупавите с такова впечатление, но никога не го прави. Няма човек с който да е работил и да не го е предал. Няма случай, в който дори да е направил намек, че е готов да поеме каквато и да е отговорност. Неговата мъжественост се изразява с историята на двама други мъжествени на стадиона, когато играчът изпуснал дуспа и всички изревали, че ще му скъсат дирника, единият мъжествен казал на другия - леле, ако сме на негово място как ще издържим цял стадион, много ще боли?, а Бойко му отговорил "Ами нали за това сме мъже, ще търпим!

  По мъжественост Бойко не може да стъпи на малкия пръст на Яне.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 62. 62 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#60] от "ret":

  Ама ти наистина не можеш да четеш!Не разбирам как дадените от теб линкове,влизат в разрез с казаното от мен?ДСБ член ли е на ЕНП преди да влезе в коалиция със СДС или не е?

 63. 63 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#58] от "Дон Кихот":

  Съгласен съм че Първанов няма място в политиката!Знаеш,че политиката се прави с много пари и в предвид,олигархичният кръг около Гоце,той ще използва всякъкви средства да остане!
  Моят прочит на анализа е че правителството,трябва да предприема решителни и неотложни реформи,за излизане от стагфлацията!

 64. 64 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 583 Весело


  ... Българинът да се осъзнае, за да избере:
  - неопетнени, почтени хора;
  - хора, които ще работят за укрепване на българското образование/култура/здравеопазване/икономика/...
  - (и изобщо) хора, които милеят за народа!

  Дрън-дрън!

  Ала-балистки призиви на партийно пристрастени манипулатори или на хора, живеещи в собствен виртуален свят.

  Накратко - трябва да изберем най-малко обещаващите, най-малко крадливите и най-малко мързеливите...

  Това можем да изберем от шарения политически битпазар.

  Това е реалността.

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 65. 65 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#62] от "peshistia":

  Прав си,да си призная не знаех,че тая коалиция е толкова млада
  Е,днес е прошкаПрощавай за грешката,прощавам ти,че си заблуден

 66. 66 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3474 Неутрално

  До коментар [#61] от "др. Иванов":

  Аз с удоволствие ще приема критики от д-р Иванова, вие коментирайте женственоста.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 67. 67 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  За рискове се говори за ситуация в която има алтернативи.
  Пред България такива няма - тя е в състояние на свободно падане и алтернативите пред нея са - или гравитация или безтегловност. Ама едната не може да си я позволи, защото е във практически фалит.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 68. 68 Профил на xii
  xii
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#3] от "hohot":

  Прав си!

 69. 69 Профил на rnerkel
  rnerkel
  Рейтинг: 479 Гневно

  Проектът "Бойко":
  http://valentinfortunov.com/wordpress/?p=360

  Кой е всъщност ББ ?
  http://zonabg.info/Tochka.40_43/12543.article/

  http://www.podlupa.bg/ShowPage.aspx?id=11757

  http://mutri.blog.bg/lichni-dnevnici/2007/10/16/boiko-metodiev-borisov-rapona.122384

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2011/02/16/1045116_neumeloto_upravlenie_katalizator_na_prestupnostta/?p=0#addcomment


  Генерал на мафиоти, главатар на койоти
  и успял да заблуди милиооони идиоти.
  Бил пожарникар, мечтаел да е господар -
  демократическа маска на комунистически звяр.
  Лична охрана на диктатора Живков,
  изпрал милиарди със ехидна усмииивка.
  Кой трябва да си, за да пазиш "най-големия",
  на най-големия предател най-доверения???
  След комунизма охранителна фирма,
  рекет, убийства деведесе и някоя година...
  СИК, ВИС, коя е третата най-голяма?
  Притежание на Бойко...
  Насилие и измама!

  http://www.youtube.com/watch?v=f8LqtZBNU78

  http://www.bivol.bg/home/item/767-gerbtim.html
  "Всеки нормален българин трябва да изпитва срам, че начело на държавата ни стои такова АБСОЛЮТНО недоразумение...
  Борисов е една кръгла нула.

  Той е продукт на медиите, които 5 години го въргаляха по екраните на ТВ и страниците на вестниците. Ама матриала памет няма. В тоза време огромна маса от населението съвсем изфиряса мозъчно ,чалгализира се и се изпокалинчи
  То само слуша и гледа ТВ-то ,което показва някого постоянно и след това,омагьосано от дългото гледане на ТВ-то зомбирано гласува и ето ти резултата.

  А иначе ББ си е прост, мързелив, неграмотен.
  Освен това е и лъжец.
  Дрънка, че дядо му е бил убит от комунистите , но това не му е пречило да стане член на БКП!
  Как стават тези работи?!
  От мързел завършва само Симеоново, при това за пожарникар.
  Става пазвантин на Тодор Живков и на Сакскобурготски, което значи , че е от верните най-верен...комунист.
  Самият той казва, че в живота си е прочел една книга (Винету) и е написал само едно нещо - едно писмо до майка си...
  Ами това е ПОВЕДЕНИЕ и с цялото си същество демонстрира ДЕЙСТВИЯ на изключително прост човек.
  Повтарям: Бойко Борисов е прост, нискообразован човек, който е издигнат до този пост по волята на скрити сили - най-вероятно ДС!
  При нормални обстоятелства, в една нормална страна, той щеше да люпи семки в двора на пожарната и да подсвиква на минаващите жени .
  Но за съжаление, България днес не е нормална страна и той е наш премиер."
  Колкото и да му лижете гъза , Бойко Борисов до сега ДОКАЗА единствено :
  1. Че е елементарен и първосигнален човек със самочувствие и без грам покритие!
  2. Че върти, като развален грамофон едни и същи глупости до втръсване!
  3. Че вечно някой още му е виновен и крив!
  4. Че е всичко друго но не и управленец! Неговата роля е не да решава проблемите. а да ги създава!
  5. Че не блести с интелект!
  Феновете му …ОЩЕ ПО-МАЛКО !...
  Те просто са директно за психиатрията!

  ИЗГОНЕТЕ БОЙКО -СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ!
 70. 70 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#61] от "др. Иванов": Тъй-тъй!...

  Критерий за отговорни политици са:
  - Станишев (Костов - също), който след изборния разгром, не само че не подаде оставка, а *** *а*ата на вътрешната опозиция, за да остане пръв партиен ръководител!!!
  - Яне, който плачеше като отбито пеленаче, когато му искаха оставката!!!

  ===========
  Не хитрувай, бай Петко!

  Ами да си кажем право в очи, че "отговорен човек" и "български политик" няма...

  (Ония двамата, дето изхвръкнаха от политиката чрез ДПС-арския "шут" и срива на лева, да не ги броим.)

  =============
  Ако наистина си "бай" нека да лицемерим по-малко и по-малко да лъжем!
  Не ни подхожда на възрастта...

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 71. 71 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#4] от "mihomen":

  А дали е точен превода?

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 72. 72 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Не! Не сгреших "др. Иванов" с "бай Петко".
  Грешката е съзнателна!
  За мен те са едно и също лице.

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#8] от "nqma zna4ka koi":
  Значка! Пак не си разбрал.
  Рисковете се състоят в това, ГЕРБ да остане на власт, което наистина е малко вероятно.

 75. 75 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#9] от "krasi_99":

  Не Краси, крадливия мат'риал трябва да поиска прошка от Бойко! На Ганьо трудно ще му уври тиквата, че е по-добре да се работи, отколкото да се краде. Особено на бюрократа г-н Ганев...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 76. 76 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  До коментар [#31] от "ribar":

  Да им имаме мизерията ние на Ирландия, Гърция, че и Португалия....

 77. 77 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Гневно

  До коментар [#24] от "Крез":

  Абсолютно си прав! Не може гласа на един социално слаб аутсайдер, не плащащ данъци, да има същата тежест на моя вот на едни свободни избори!?

 78. 78 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Яне може да плаче от сутрин до вечер и пак ще е по-мъжествен от Бойко. Срещу Яне е изправена цялата държавна машина и той не отстъпва, някой вижда ли го Боце Празноглави в тази роля?

  Защо Станишев или Костов да си подават оставките? Политик се става за 20-30 години в политиката, или всеки който няма какво да прави трябва да се изреди като лидер на партия?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 79. 79
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:33 на 06/03/2011 от неговия автор.

 80. 80
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:35 на 06/03/2011 от неговия автор.

 81. 81 Профил на mrakogor
  mrakogor
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Ако Хитлер се събуди и види какво става в Европа сега, ще разбере колко правилни са били някои негови изводи и предсказания направени от него още в началото на миналия век и описани в "Моята борба".

 82. 82 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Мутрата и личният му пудел, с черното яке, само чакат да стане война в Иран или друг катаклизъм и тогава да излезат да маршируват из жълтите павета, без да е 3-ти март ...

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 83. 83 Профил на miroslav55
  miroslav55
  Рейтинг: 8 Неутрално
 84. 84 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "hohot":

  и колко пари усвои и кой го бруснеше неговото министерство за слива

 85. 85 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Бойко 2035!

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 86. 86 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Най-добрият и обективен анализатор в Б-я - ТИХОМИР БЕЗЛОВ с порединя си уникален анализ:

  Американски ход с топа

  Годишният доклад за наркотиците на Държавния департамент е толкова положителен, че в средата на празниците събра всички основни участници в него - премиера Борисов, nосланика на САЩ Уорлик, вицепремиера Цветанов и директора на митницата Танов, отсъстваше само финансовият министър Дянков, който е в Щатите.

  За разлика от други подобни политически документи, в които винаги се е търсило баланс, най-често се казва, че страната има напредък, след това се изброяват положителните неща, но се добавят критики в зависимост на ситуацията. Точно тази част се чете и коментира от опозицията. Обикновено тук може да се открият намеци, които не се знаят дори и от познаващи скритите слоеве на българската политика. Но в този доклад критиката е малко.

  Всъщност има и малко критики към митниците и това е тема, която си заслужава специална дискусия.

  Интересният въпрос е възможно ли е това да е позицията на някой американски дипломат с лични отношения с премиера Борисов и вицепремиера Цветанов. Отговорът е НЕ. При американската администрация никой служител не би рискувал. Гледната точка, която трябва да имаме предвид, е интересът на САЩ и частично на Западна Европа по отношение на наркотрафика. Усилията, ресурсите и разходите, които е отделила една страна, се оценяват от тази гледна точка - на интереса.

  Публикуваната статистика и посочените случаи показват, че МВР очевидно дава пълна подкрепа на американските служби (особено ДЕА), включително обратна връзка какво се е случило с подадените информации. Нещо, което винаги е избягвано, защото това е било добър източник на доход за нашите "специални" служители.

  Всъщност от началото на това правителство САЩ винаги са подкрепяли МВР. Ясно защо - ресурсите, които отделяме за удари по хероина и особено за кокаина, отговарят на техния интерес. Спомнете си, че по същия начин САЩ приветстваха ударите по печатниците за пари - това бе едно от нещата, с което Борисов навремето спечели доверието на американските служби. От гледна точка на печелене на съюзници това е добра стратегия - ако успееш да спечелиш подкрепата на САЩ, получаваш огромни предимства.

  Външнополитически, защото най-влиятелните ЕС държави - Великобритания, Германия, Холандия са солидарни с Щатите. Не по-маловажни са вътрешнополитическите последици. В политическия шахмат подкрепата от САЩ е все едно да получиш открита линия за топа - през нея става сложно да се мине. Това е сериозен проблем за левицата, която никога не е имала симпатиите на Щатите, но е много по-голям проблем за десницата.

  Интересното е, че въпреки че в доклада се хвали волята на България за борба с организираната престъпност, отношението на САЩ по акция "Октопод" остава нещо неясно. В началото обещаваха сериозна подкрепа с конкретика и доказателства, които после не предоставиха. Защо - можем само да гадаем.

  При коментирането на интереса на САЩ възниква въпросът доколко трафикът на наркотиците е технически проблем. Не е ли по-важно за политиците зад океана политическата стабилност на страната? Едни избори през есента, които да предизвикат опасност за нови избори и хаотични коалиции не е ли сериозен риск?

  Балканите продължават да са силно непредсказуеми - нека видим протестите и политическите конфликти в момента - Румъния, Сърбия и Гърция. Това на фона на Близкия изток и Северна Африка.

  Разбира се, американските администратори не биха имали нищо против един "енергиен жест" от страна на премиера за "Белене" и особено за "Южен поток". Проблемът е, че премиерът вероятно разбира последствията, ако руснаците похарчат няколко милиони за черен пиар.

  В доклада има ясен акцент около намалелите количества хванати наркотици от митниците. Интересно е да видим причините.

  Очевидно митниците отделят големи ресурси за борба с контрабандата на цигари (друг е въпросът колко това е ефективно), но те са за сметка на контрола на наркотиците. Тук си заслужава да се направят две уточнения.

  Първо, новото ръководство направи много грешни ходове по отношение на най-добре работещото им звено от години - наркотиците. Бе разрушен капацитет, който трудно се възстановява.

  Второ, има сериозен спад на трафика на хероин към Западна Европа. Според изследванията в големите пазари като Великобритания има шокиращо намаление в употребата.

  Причините са просто слабата реколта в Афганистан. Към това трябва да добавим нови пътища, на хероина избягващи старото трасе Турция-България-Сърбия.

  За съжаление статистиката за заловения хероин продължава да е критерий за успех.

  В този план какъв е българският интерес?

  Анализът на ситуацията показва, че най-големите загуби, които търпи бюджетът са от акцизни стоки, и то най-вече цигари и горива. И докато контрабандата на цигари нараства като епидемия, националният интерес е да се пренасочат ресурси, включително от борбата с дрогата.

  Разбира се, става дума за сложни баланси, защото при наркотиците има социални рискове, не само криминални. Нивото, на което е българският пазар на употреба на дрога, обаче позволява това преразпределение. В доклада на Държавния департамент според мен има някои изключително спорни оценки - например говори се за 300 000 наркозависими. Според определение на "зависим" това означава почти всеки ден да употребяваш. В тях не се включват студенти, млади хора, които някога са опитвали или дори тези, които от време на време употребяват. За да покажем абсурдността на това число, нека кажем, че според предварителните данни от преброяването населението в България е 7 милиона и 200-300 хиляди. Ако извадим населението над 40-45 години, което дори не е опитвало, остават 3-4 милиона. Ако ние имаме 10% наркозависими, това ще ни направи световен рекордьор.

  Разбира се, американците са използвали наши оценки от организации, които по редица причини имат интерес да подават по-високи цифри.

  Връщайки се към общата картина, трябва да се каже, че българският интерес е бързото намаляване на загубите от акциза. За сравнение дори корупцията не е толкова приоритетна цел. Борбата с нея ще продължи години. В случая с акцизите, ако не се инвестира (хора, техника, организация) веднага и много в борбата с акцизната контрабанда и черния пазар, последиците ще са непредвидими.

  Това, което възникна в България като организирана престъпност, осигуряваща тези канали и дистрибуция на цигари, е сравнимо с това, което ставаше в началото и средата на 90-те с югоембаргото. За да следваме американската тема, проблемът у нас сега е сравним с този със "сухия режим" там.

  Големи финансови ресурси в нови и стари криминални мрежи дългосрочно ще застрашат дори нормализирали се области в страната като банки, търговски вериги и пр.

 87. 87 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 165 Неутрално

  Само дотук имаме 20 % инфлация. За какво ми е борд? Концлагер с фашизоиди начело.

 88. 88 Профил на constant
  constant
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Хора не забравяйте да мигате с очи.Стига сте се блещили.Светнали са ви лампата право в очите и ще мигнете пак чак на изборите.И фокуса пак ще мине.Точно когато мигате.
  Пакчак?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK