Онкологията в София взима близо 29 млн. лв. евросредства за лъчетерапевтичен комплекс

Онкологията в София ще получи най-много средства по оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) - близо 29 млн. лв. Още пет държавни болници в страната ще бъдат финансирани със средства от европрограмата. Това стана възможно, след като управляващият орган на ОПРР одобри проектите за реконструкция и модернизация на шестте болници. Общата сума на отпуснатата безвъзмездна помощ на Министерството на здравеопазването възлиза на близо 66 млн. лв., съобщиха от ОПРР.  


Клиниката за лъчелечение на столичната онкология ще получи 29 млн. лв. за разширяване на лъчетерапевтичен комплекс.


Университетската многопрофилна болница "Д-р Георги Странски" в Плевен ще бъде финансирана с 6.5 млн. лв. Средствата са за ремонт, оборудване и модернизиране на лечебното заведение.
Онкоболницата "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново ще поличи близо 7 млн. лв. за създаването на регионален диагностичен център за онкологични заболявания.


Многопрофилната болница "Д-р Стамен Илиев" в Монтана ще бъде ремонтирана и обновена за 8.5 млн. лева.


Приблизително 7 млн. лв. ще отидат за създаването на високотехнологичен център за образна диагностика на онкологични заболявания в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив.


Многопрофилната болница в Русе ще бъде финансирана с 8.5 млн. лв. за реконструкция на сградата, въвеждане на енергийно ефективни мерки и европейско качество на здравеопазването.


В процес на оценка са проектите на още седем държавни болници на обща стойност близо 68 млн. лв. Средствата са предназначени за ремонт и закупуване на високотехнологично оборудване.


Болница "Света Марина" във Варна ще получи пари за изграждане на онкологичен и лъчетерапевтичен център. В универститеската болница Александровска в София ще се изгражда център за ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания. Повишаване качеството на медицинското обслужване в Благоевградска област и изграждане на регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания се предвижда в многопрофилната болница в Благоевград.


Създаване на високотехнологичен сектор за ранна и точна диагностика на онкологични заболявания ще бъде изграден в болница "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. Смолянската болница "Д-р Братан Шукеров" пък ще бъде основно ремонтирана, ще се закупи и ново оборудване. Болницата в Сливен "Д-р Иван Селимински" ще бъде също модернизирана с евросредства. Регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания пък се предвижда да бъде изграден на територията на многопрофилната болница за активно лечение в Бургас.


Общо 148 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие" са предвидени за обновяване на 13 лечебни заведения в страната до 2014 г., което засяга близо 4.5 млн. българи. Ефектът от това би трябвало да бъде правилна диагностика и лечение на онкологичните заболявания, създаване на подобрен здравен статус на нацията, нови 380 работни места.


До 15 март Министерство на здравеопазването трябва да подаде проекта за преструктуриране на домовете за децата сираци до 3 години, припомнят от ОПРР. За целта са предвидени 10 млн. лв. по оперативната програма.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Какво крадене ще падне! Докторите там са истински прогесионалисти в тази сфера, на световно ниво.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Общо 148 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие" са предвидени за обновяване на 13 лечебни заведения в страната до 2014 г., което засяга близо 4.5 млн. българи.

  ----------------------------------

  Дано наистина стане факт както са го планирали, надявам се обаче да не забравят, че има още 2,5 милиона българи, които също очакват да видят техните болници най-накрая отремонтирани и предоставящи качествена диагностика в началните стадии на рака

  un buen dia empieza con un solo rayo
 3. 3 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#1] от "leko_uchuden":

  Ей черногледецо, как пък не видя нещата от хубавата им страна, а ?

  А знаеш ли колко хора ще бъдат спасени? Колко надежда ще донесат тези пари за хиляди българи и техните близки? А замисли ли се , че от 20 години сигурно за пръв път се инвестират толкова много пари в онкологията в България и качествените методи за лечение....

 4. 4 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#1] от "leko_uchuden":

  Чета ти коментара и се сещам за оня прекрасен виц:

  "Стоят под една висока сграда българин, французин и американец и гледат на ръба на покрива застанал някакъв мъж и прави акробатични упражнения.

  - Ей, колко е красиво и изящно това на фона на звездното небе! - рекъл французина;

  - Ей, колко е смел и силен! - рекъл американеца;

  - Ей сега, ако тоя падне.... - рекъл твоя приятел от български проиход"


 5. 5 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Не може с един център за цяла България - НАРОДА ПУШИ ЯКО и злоупотребява с здравето си ежедневно...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK