Готовият руски реактор за "Белене" може да се използва за "Козлодуй"

Посещение на (от ляво на дясно) премиера Бойко Борисов, изпълнителния директор на НЕК Красимир Стефанов и икономическия министър Трайчо Трайков, на площадката на "Белене" през март 2010 г. Тогава проектът беше опреличен от министър-председателя на "гьол".

© Анелия Николова

Посещение на (от ляво на дясно) премиера Бойко Борисов, изпълнителния директор на НЕК Красимир Стефанов и икономическия министър Трайчо Трайков, на площадката на "Белене" през март 2010 г. Тогава проектът беше опреличен от министър-председателя на "гьол".Може да се използва направеното за АЕЦ "Белене", за да се направи нов реактор на АЕЦ "Козлодуй" и така тя да стане изцяло руска централа, а на площадката на "Белене" да се построи ново съоръжение. Това каза министърът на енергетиката Трайчо Трайков днес, след като връчи сертификат за инвеститор клас А на фирмата за производство на ски "Амер спортс".


Оборудването за втората атомна централа е поръчано на руската компания "Росатом". Очаква се първият реактор да е готов в края на пролетта. Площадката, на която трябва да бъде поставен реакторът, е консервирана, като от няколко месеца се водят преговори между българската и руската страна за цената за изграждане на централата. "Може вместо два реактора на "Белене" да направим един нов блок на "Козлодуй" - седми, и така тя да стане изцяло руска", каза Трайков. Той отказа да даде повече подробности за тази идея и да отговори дали е обсъждана с руската страна.


Преди два дни от министерството на икономиката съобщиха, че американската компания "Уестингхаус" проявява интерес към дейностите по продължаване живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", както и към доставката на свежо ядрено гориво. Разговори за това са водени по време на посещението на Трайков в Мадрид, когато той се срещна с изпълнителния директор и вицепрезидент на компанията за Южна Европа Хосе Гутиерес. "При всички енергийни проекти се стремим да създадем конкуренция между компаниите. "Уестингхаус" участваха в модернизирането на 5-и и 6-и блок и естествено може да проявяват интерес към удължаването на живота им. Разчитаме да участват в бъдещата процедура за това", каза Трайков днес.
Това е втора заявка от страна на американската компания по адрес на атомната ни централа. През април миналата година от "Уестингхаус" показаха готовност за изграждането на нов блок в "Козлодуй", след като България потърси съдействието на САЩ за намирането на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене".


Лицензът на 5-и блок изтича в края на 2017 година, а на 6-и блок – две години по-късно. Според директора на АЕЦ "Козлодуй" Костадин Димитров животът на двата реактора трябва да се удължи с 20 години.

Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lindentown
  lindentown
  Рейтинг: 488 Неутрално

  А бе тия опт това правителство не се ли умориха всеки ден да казват различни глупости? Един ден кажат една глупост, а на другия ден произведат по същата тема нова глупост. И така всеки ден-нови глупости....

 2. 2 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Хитро! Браво бе Трайчо - и вълкът - сит и агнето - цяло

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#1] от "lindentown":

  Защо да е глупост? Да ти напомня ли, че 1-ви метродиаметър трябваше първоначално да минава под Цариградско шосе, а по днешното му трасе покрай радиото имаше един пълен с боклуци тунел, предвиден за т.нар. "виетнамски трамвай" под Графа (подземен трамвай с височина на мотрисата 1,80 метра, в който пътниците да пътуват само седнали). За една бройка да станем за световно посмешище, вместо да имаме днешното метро.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 4. 4 Профил на коритаров
  коритаров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Честно казано , малко половинчато ми се струва това изказване...
  нещо не разбирам много добре, какво иска да каже министъра?

  Всеки иска но не всеки може
 5. 5 Профил на barsa
  barsa
  Рейтинг: 648 Весело


  ГЬОЛА за 1 млрд .... изглежда супер !!!

  Гойнетата на Цара - на 1 млрд загуба му викат ..... печалба за 1 млрд ...... матр'яла да ги 'фани и да ги разходи ....

  МГИМО-ци; ЮПИ-та - все шибан Мат'рял !!!

  "BARSELONSKI" отново е "модериран", но НЕ може да бъде цензуриран !
 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#4] от "коритаров":

  Прочети предното ми мнение и подмени следните понятия:

  виетнамски трамвай = АЕЦ Белене
  метро = АЕЦ Козлодуй

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 7. 7 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1341 Неутрално


  lindentown
  Идеята изобщо не е глупава и освен това вероятно не е само на Трайков. Вероятно това е резултат от консултациите със Арева, Сименс и Уестигхаус.
  За да се удължи живота на 5-ти реактор през 2017 г. до тогава трябва да е готова заместваща мощност. Най-бързо и безболезнено (без евентуални неустойки) това може да стане с "готовия" руски реактор. От втория се отказваме за сега със съгласието на руснаците. За нова мощност в Беляне може да се мисли по-късно във връзка с Мариците. Какво ще правим с трите големи теца в Марица? Има една идея, вероятно и тя американска - от лигнитните ни въглища да се произвеждат горива Но тогава възниква въпросът с Нефтохима Изобщо нещата са доста навързани и доста сложни

 8. 8 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 548 Разстроено

  КомунизЪмЪт изплува, до сега беше под прикритие.

  Да защитим животнитe !
 9. 9 Профил на evgenye
  evgenye
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Въпреки че съм против Втора атомна, за да се намалят загубите от изплащане на неустойки може да се направи и това.
  Само че пак остава голяма сянка на съмнение дали ще се намали цената. Най-добре е да се отсече без да се строи. Така загубите ни поне ще са измерими и няма да оставим на следващите поколения един неизлечим цирей.

 10. 10 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 808 Разстроено

  Уорлик това е предложил , това и казва и Трайков !!!??

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 11. 11 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  cinik
  хах прав си! То и моста "Въртопо" беше почти готов, а втори метродиаметър разчита на готово трасе (и спирка) до НДК. Някъде около 800 м. тунел е изграден и консервиран.

 12. 12 Профил на barsa
  barsa
  Рейтинг: 648 Неутрално


  Трайков - успех желая в тази каша с изпражнения ..... дето ни набута Цара и БСП-то .....

  "BARSELONSKI" отново е "модериран", но НЕ може да бъде цензуриран !
 13. 13 Профил на barsa
  barsa
  Рейтинг: 648 Любопитно


  ВЪРНЕТЕ снимката с гьола ......

  или и Вас ви хвана срам ... че струва 1 млрд. ......

  "BARSELONSKI" отново е "модериран", но НЕ може да бъде цензуриран !
 14. 14 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Бре..видяхме се в пари май и ние в България....Спали са на правилната страна снощи от Герб До вчера нямаше пари нито за една-сега пък изведнъж намерихме пари два АЕЦ-а да строим..е, как стават тези работи някой ако може да ми обясни?? Ама аз си знам-просто управляващите си говорят каквото им изнася за деня/тяхната ясна/ - ама интересното е, че част от "материала" им вярваше и вчера, вярва им и днес..е, как може да си толкова захлупен и вярваш на толкова явни лъжи-само той си знае...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 15. 15 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ostin22
  А ако построим Беляне колко АЕЦа ще имаме И колко реактора? И кога?

 16. 16 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  Това каза министърът на енергетиката Трайчо Трайков днес, след като връчи сертификат за инвеститор клас А на фирмата за производство на ски "Амер спортс".
  ==========================================
  До коментар [#4] от "коритаров":
  Утре на Позитано №20 ще връчи и сертификат за инвеститор клас А за производство на червенолюспести шарани

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 17. 17 Профил на peterpan.03
  peterpan.03
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Абе, мине, не мине ден и Трайчо се изплеска. Лицензиране и строеж на нов блок на козлодуй ще отнеме повече време от довършване на цялата централа в Белене щото лицензи и разрешителни поне има. Трайчо се прави ташак с народа. Ако се отиде на вариант "нов блок в Козлудуй" 15 години ще минат докато се изгради нова мощност.

 18. 18 Профил на Пчеличката М.
  Пчеличката М.
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#7] от "Емо Ангелов":

  А колко време ще отнеме лицензирането на нов блок на "Козлодуй"?

  Защо ли ми се струва, че Трайчо ги приказва, колкото да се намира на приказка...

 19. 19 Профил на Пчеличката М.
  Пчеличката М.
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#17] от "peterpan.03":

  Благодаря за отговора )))))

  Та както създаваме конкуренция и напрежение между избиващите се да ни строят АЕЦ-и, накрая ще си останем с "Мариците" и ще се хванем за палците

 20. 20 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Мога определено да ви кажа че, проктирането и построяването на един нов блок в Козлодуй /заедно с преустройството на существуващата там логистика и инфраструктура/ ще струва приблизително колкото довършването на Белене оттук нататък.
  Останалото оставям на вас...

 21. 21
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:34 на 27/03/2011 от неговия автор.

 22. 22 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1341 Неутрално


  Пчеличката М.
  2 год. ако се започне от сега. Може и за по-кратко, при всенародно одобрение и съгласие между великите сили
  Търсете още аргументи
  Аз само питам, какво щяхме да го правим този АЕЦ, ако днес беше готов От 2002 г. го промоцира Милко Ковачев , енергийният министър на царя. Е що не е готов до сега? 2007, 2008 -ма имахме бюджетен излишък. Да бяха го започнали.

 23. 23 Профил на peterpan.03
  peterpan.03
  Рейтинг: 546 Неутрално

  @ПРОРОК ИЛИЯ
  дори да струва толкова няма да стане по-бързо щото тепърва ще се прави проект и той тепърва ще получва одобрение от всички БГ и ЕС инстанции. Това е още 5 години надупени да правим ток от въглища. Те все го затварят Мариците и все си пушат. Да са живи и здрави в Ст. Заг.

 24. 24 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#15] от "Емо Ангелов":

  Това което аз твърдя е, че Трайчо говори колкото да не заспи..Грубо казано, ама истина!.... До вчера същият казваше, че няма пари дори за Белене-как така днес има и за двата проекта?? Откъде си ги изсмука?? С тая хилава икономика напоследък и тези бюджетни дефицити...Ти да не си мислиш, че слагането на нов реактор в Козлодуй е безплатно?? хаха..Основният разход при изграждане на АЕЦ са свързани точно с реакторите!!!... А може пък да си мислиш, че удължаването на живота на старите реактори-5 и 6 е безплатно?? И там има съществени разходи! Не си мисли, че американците се натискат за нищо.. Нито че пък руснаците...Въобще пълни небивалици говориш.. България трябва да се спре на един от проектите-7 и 8-ми в Козлодуй или Белене-останалото са разпъване на ластици, ако ме разбираш правилно...като например, че аз искам и кола и джип и евентуално може да ги имам, НО като се замисля по-дълбоко..едва едва ще събера пари само за едното..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 25. 25 Профил на meleager
  meleager
  Рейтинг: 594 Неутрално

  За тези, които не са го гледали ..

  Борисов - за Белене

  http://energoblog.org/?p=52

 26. 26 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1341 Неутрално


  ПРОРОК ИЛИЯ
  А включвате ли изграждането на напълно нова инфраструктура в района на Беляне? Изобщо някой знае ли колко ще струва Беляне от тук нататък, че да правим сравнения? Още повече, че няма никаква оценка все още колко би струвало построяването на 7-ми блок в АЕЦ. Може и да има такива разработки, но поне на мен не са ми известни.
  Малко като Левски и ЦСКА го даваме тук

 27. 27 Профил на peterpan.03
  peterpan.03
  Рейтинг: 546 Неутрално

  @ЕМО
  Пич колкото и да струва Белене, няма как нов блок в Козлодуй да струва по-малко. Щото това, което е направено в Белене все струва нещо. Дори само разрешителните струват няколко милиона рушвети )

 28. 28 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До #22:
  Др. Ангелов,
  виждам промяна във Вашите позиции?
  #24 Ви го е казал много точно!
  А за сроковете които сте написал - не ставайте за смях

 29. 29 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ostin22
  Идеята е, че така или иначе така наречения готов руски реактор така или иначе ще го платим - в единия случай като неустойка, а в този случай - с монтаж на Козлодуй. Наистина на площадката на 3-ти и 4-ти блокове трябва да се извърши ново проектиране. Да видим следващите новини...
  А иначе аз лично съм тотално объркан за Беляне - с бюджетни пари ли ще се прави или ще е пазарен проект?
  Ако знаете, можете да ми обясните.
  За нова мощност в Козлодуй, вероятно ще е с ОТСТЪПВАНЕ на дял от централата на руснаците и/или други компании, като Арева, Сименс и Уестингхаус. Демек към 2017 г. ще имаме примерно 60% държавна собственост на Козлодуй и някакво съотношение между Росатом и изброените компании. Росатом може и да не участва, ако си платим реактора.

 30. 30 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До #26:
  Др. Ангелов, ще ме извините за нескромноста ми - работя в тази сфера от повече от 20 год. и без да имам големи претенции - поназнайвам доста неща

 31. 31 Профил на Beny
  Beny
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не че не е важно колко ще струват единия и другия проект, но не мисля, че това трябва да е основния критерий при правенето на избора... Не разбирам защо толкова задълбавате в темата... Да речем, че наистина реактор на Козлодуй излиза по-евтино, заслужават ли си спестените разходи, ако построяването отнеме мн по-дълго и няма ли пак да се бръкне в крайна сметка в джобовете на всички ни

 32. 32 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#29] от "Емо Ангелов":

  Аз идеята я разбирам много добре..Само че не съм съгласен, че е възможно цялостното и осъществяване! Точно затова се възмущавам! Или се прави 7,8 на Козлодуй плюс удължаване на 5 и 6 за 20 години, или се прави Белене плюс удължаване на 5 и 6 реактор за 20 години... Това е!! Няма никакво друго или както дърдори Трайчо, защото просто няма пари! Вече ми писна от начина на управление на Герб с някакви налудничави идеи, които всеки с мозък в главата си вижда, че не могат да се осъществят в скоро време..Може 2030 или 2040 да имаме и Козлодуй и Белене, но кой го интересува това в момента??? То може 2060-та да ходим и до Марс на почивка... отегчен съм просто от политическо празноговорене за проекти за някога си...Хайде да мислим за реалното днес и утре, а не за фантастичното бъдеще..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 33. 33 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1542 Любопитно

  "Може вместо два реактора на "Белене" да направим един нов блок на "Козлодуй" - седми, и така тя да стане изцяло руска"

  Не знаех Козлодуй да НЕ Е руска, ама нейсе...
  Надцакването и ударите под и над кръста 6те продължават, и така докато банковите сметки на всички рубладжии не прелеят съвсем.
  По едно време се бях притеснил да не се наложи Гоце & Со да връ6тат комисионноте от Големия...

  Но времето напредва, маските все пак в някой момент 6те се наложи да паднат и тогава 6те видим Трайчо и Помпиера в кой отбор играят - на тези които отстояват националните ни интереси или...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 34. 34 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Айде и ГЕРБерите клекнаха и пред енергийната мафия, що така бе нали бяхте много ербап?

  Orda
 35. 35 Профил на Лора Рахнева
  Лора Рахнева
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Има правописна грешка в текста под снимката. Ако някой ме забележи да я поправи ;о)

  Prepare for complications.
 36. 36 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 667 Неутрално

  7-ми блок в АЕЦ Козлодуй, изграден с реактора предвиден за Белене, финансиран изцяло с частни капитали, срещу миноритарен дял в АЕЦ Козлодуй АД. Това е може би най-добрият вариант и тогава българската държава няма да има никакви разходи, освен евентуални неустойки за втория реактор.

  В Козлодуй пари за инфраструктура няма да се дават, т.к. централата е свързана с националната мрежа, а в Белене няма никакви електропроводи до терена за централата.

 37. 37 Профил на Пчеличката М.
  Пчеличката М.
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#31] от "pollyj":

  Времето като фактор никой не го отчита и по тази логика никой в ничий джоб няма да бърка
  Само че на нас всички ни джобовете все ще се изпразват благодарение на "евтини" енергоизточници като ТЕЦ-овете, ВЕИ-тата и други абревиатури

 38. 38 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 488 Неутрално

  аз това отдавна го мисля и казвам, ама няма кой да слуша. 7 и 8 блок на Козлодуй, вместо ново Белене!

 39. 39 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Не на руската атомна централа където и да е в България.

  Ей, вземете постройте пътища, че останахме съвсем без пътища. 22 години една магистрала не можете да довършите. Каква магистрала ?! Магистралка .

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 40. 40 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 488 Неутрално

  по принип и аз съм против руска техника, тук. но нека се помисли рационално. нека се модернизира Козлодуй, вместо един загробващ Белене. това имах предвид.

 41. 41 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#24] от "ostin22":

  В Козлодуй е много по евтино. Защото имаш цялата инфраструктура за 4х1000 готова. А това е доста скъпо. В Белене няма нищо. В добавка договора на триперливите включва само реактори. Останалото се проектира и изготвя отделно, с отделни договори.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 42. 42 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  няма добра идея в интерес на българската държава, която да идва от Росатом или друга креатура на Педеруската Педерация!

  някой пак се опитва да пробута нещо някъде срещу някакви комисионни.

  дали идеята е добра и си струва, да се изкажат експертите, които подкрепят подобно решение с анализ на рисковете и финансови разчети за изплащане на подобно решение. и тоя път да включат всички съпътстващи разходи. да не се окаже после, че урана трябва да го закопаваме в изоставените "галерии"...

  РЕФОРМИ !
 43. 43 Профил на kento
  kento
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#32] от "ostin22":

  Захванал си се за тия думи на Трайков и изобщо не ти минава през главата,че под "ново съоръжение" може би няма в предвид атомно.Няма как да има в предвид атомно съоръжение,след като е казал вече,че готовия реактор може да отиде в Козлодуй!Само за площадката на Белене от 2500 дка са похарчени милиони,има и изградена някаква инфраструктура....Трайков е имал това в предвид и по-правилно е било да каже "друго съоръжение".

 44. 44 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Е, ако слушаме Боко (благодаря на Танцуващият с койоти за линка) ще си имаме два реактора в Козлодуй, удължаване на срока за 5-ти и 6-ти на Козлодуй и всичко това до 2020 г. заедно с 20% ВЕИ Явно, според Боко Мариците ще ги закриваме по това време. А 7-ми блок в Козлодуй - понататък, като се набъкаме с електромобили
  Само не разбрах като казва, че изкупуваме много скъпо енергията от ВЕИ, защо разглежда това като нещо неизменно? Ми да не я изкупуваме толкова скъпо! Това зависи от правителството. Ми да намалят цените и сроковете за изкупуване по договорите. И тази мисъл, че единствено от производителят зависело удължаването на срока на експлоатация на блокове 5 и 6 ... и тя като гравитацията... няма спасение. Нещо не ми се вярва, че е така.

 45. 45 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#32] от "ostin22":

  То няма и няма да има търсене за 6х1000 МВт. Да не говорим за натоварване и управление на енергосистемата. Белене е пълен абсурд в обозримо бъдеще. Но в страната на киселото мляко всичко е възможно. След като може да харчиш милиарди без да имаш договорена цена (в т.ч. ясна формула за индексация).

  Covid live matter. Stop the genocide.
 46. 46 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  грешка

  ще си имаме два реактора в Козлодуй,
  не в Козлодух а в Беляне исках да кажа

 47. 47 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  идеята е перфектна и напълно осъществима ....само руснаците едва ли ще се навият ,защото се създава конкуренция ....

 48. 48 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  По-добре да усвоим парите,които ЕС ни дава за енергоспестяване,отколкот да строим Белене!

  Никой не знае колко ще струва Белене и на кой за колко ще продава ток!

  Само едно е ясно-токът за износ ще е по-евтин от тока,който купуваме ние!

  Демек,ще спонсорираме комшиите!
  Ще връщаме руски заем! Един ден ще се чудим какво да правим отработеното гориво!Ще зависим още повече от Русия!

  Баси големия шлем!

 49. 49 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1067 Весело

  До коментар [#45] от "Цецо":

  чугуните не могат да разберат ,ако белене беше готова в момента токът щеше да бъде много по скъп ,а не по евтин ...

 50. 50 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Във всички случай Трайков е прав за едно.
  Ако искаме да удължаваме живота на 5 и 6 реактори в Козлодуй, към 2017 г. ще ни трябва един хилядник.

 51. 51 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Гневно

  Може бе, Трайчо! Всичко може!
  На голи приказки, ан гро и едно към гьотере всичко може!

  Нали вкарахте Енергийната стратегия 2020 в МС?
  Емчи айде прокарайте я и през Парламента. Ама подкрепена с разчети. И за АЕЦ-овете, много и най-различни - тоже.

  И тогава, като теглим чертата, да се вземе окончателно и най-вече информирано и разумно решение!
  А и ние, като ни представите сметката, да си знаем за какво иде реч...

  Всичко останало са циркаджидлъци и шменти-капели!

 52. 52 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1067 Весело

  До коментар [#27] от "peterpan.03":

  Щото това, което е направено в Белене все струва нещо. Дори само разрешителните струват няколко милиона рушвети
  ===================================
  това не е вярно покрай белене няма инфраструктура за пренос за разлика от козлодуй ,а само тя ще глътне милиарди ...

 53. 53 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1067 Весело

  До коментар [#50] от "Емо Ангелов":

  едно е ясно ,че русофилската паплач си мечтае само за руски реактори и е твърдо против западните,а за българия е най добре да има и западни и руски ,да има диверсификация ...

 54. 54 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Искам компетентно мнение по въпроса: Вярно ли е, че не можем да удължаваме живота на реакторите в Козлодуй без съгласието на Росатом.
  Ама експертно мнение, по възможност с линкове.

 55. 55 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#45] от "Цецо":

  Белене или 7 и 8 реактор в Козлодуй не са никакъв абсурд, а са необходими, защото първо те ще са готови едва след 4-5 години минимум, второ Тец-овете във Варна, Марица, Перник ще бъдат закрити някъде по това време, трето след 5-10 години така или иначе ще ни принудят да караме електроавтомобили, четвърто-да се надяваме, че дотогава има раздвижване в положителна посока на замрялата ни икономика, пето-ще може да изнасяме ако не за Турция която също ще има централа дотогава, то за Македония, Албания, Сърбия... на конкурентни цени, което е безценен приход за икономиката ни, шесто България ще остане енергийно независима държава, което ще е много важно.....

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 56. 56 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1341 Неутрално


  xm...
  Абсолютно си прав! Енергийната стратегия в Парламента и тогава да се решава кое, кога, за колко...
  А не Боко да си правел мини вот за Беляне. Така Беляне се вади от общата идея.

 57. 57 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Весело

  До коментар [#53] от "capitalist":

  Хм, не знаех, че съм към русофилската паплач

  И какво ще му диверсифицираш като реактори?
  Да не би да ги сменяме през година-две, че да им прайме на доставчиците перманентно състезание?

 58. 58 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  До коментар [#54] от "Емо Ангелов":

  И без линкове да ти кажа - НЕ!

  Те, като производител, трябва също да си сложат парафа.
  Задължително условие.

 59. 59 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1067 Весело

  До коментар [#55] от "ostin22":

  тези мантри си ги спести ,в българия и региона няма да има елетромобили до 20 години,ако има броят им няма да надвишава 5 % отавтомобилният парк ....

 60. 60 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1067 Весело

  До коментар [#57] от "xm...":

  Да не би да ги сменяме през година-две, че да им прайме на доставчиците перманентно състезание?
  ===============================
  на подобни глупави въпроси дори не смятам да отговарям ,ако не си разбрал сам предимствата да оперираме едновременно западнии и руски реактори ....

 61. 61 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#59] от "capitalist":

  ...Аз го написах:"ще ни принудят"..и точно това имах предвид!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 62. 62 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1067 Весело

  До коментар [#61] от "ostin22":

  никой няма да те принуди и няма сила ,която да ни принуди ....

 63. 63 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  До коментар [#60] от "capitalist":

  Понеже имам опит в "оперирането" при мащабни проекти да те светна, че излиза много по-скъпо.

  Това не ти е автопарка на ДАП-а

 64. 64 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Колкото и да съм против Беляне, като слушам какви ги говори Премиера все повече си мисля, че няма да ни се размине поне един реактор в Беляне. И то старт тази година

 65. 65 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 648 Весело

  Хаха..вервай си - ще ти пуснат една директивка от ЕС и сме дотам... ще си говорим пак..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 66. 66 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ти го гониш през вратата той влиза през прозореца.

  за чиста и свята република-но не с този народ
 67. 67
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:09 на 07/03/2011 от неговия автор.

 68. 68 Профил на meleager
  meleager
  Рейтинг: 594 Весело

  България има нужда от нови енергийни мощности и тя ще расте прогресивно както тук, така и по целия свят. Има нужда и от значително намаляване на загубите от пренос и съхранение на енергията. Относно групата играчи при подобни мащабни сделки (като тази за Белене) - те са също толкова нормално явление, колкото и колониите от акари в матраците, на които спим. Винаги ги е имало и винаги ще ги има, докато този свят е подчинен на монетаризма. Национални или частни, публични или тайни, всички интереси имат етикет с цена в условията на монетарната система. Мисля, че по-важно за "нас" като народ (?) е да се преборим за своя дял от всяка една по-значима сделка. Честнo казано не ми пука каква комисионна ще вземе този или онзи политически хамелеон, а повече ме интересува цената на ползваната от моето домакинство (офис, предприятие) електроенергия. А същата, скъпи ми сънародници не се определя от базисната мощност, а от интереса на този, който разпределя въпросната енергия. Получаваме крайна цена на електроенергия с каквато се съгласяваме и всеки друг критерий е следствие на това. Ако искаме по-евтин ток - трябва да го ИЗИСКАМЕ!

 69. 69 Профил на Hristo Genev
  Hristo Genev
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#48] от "faeton":

  Не виждаш ли, че заслепените от блясъка на "енергийния център на Балканите" и мераклиите да се изкарат големи енергийни специалисти не чуват и си знаят само едно АЕЖ, та АЕЦ ако ще в Долнонанагорнище да е !
  Нямат увиране бетонните глави, само ако им издумкат следвашите "корегирани" отДКВР цени!
  Никой не ще да разбере колко е просто решението - ЕНЕРГИЙНО НЕЗАВИСИМИ ДОМАКИНСТВА И ДОМОВЕ!
  Нищо друго няма бъдеще,но е трудно да го проумеят и някак си ще трябва и да правят нещо, а това си е трудно за дървени философи!

 70. 70 Профил на Пчеличката М.
  Пчеличката М.
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#69] от "hrige":

  А би ли обяснил как ще се получат тези енергийно незавиими домакинства и домове? Явно няма да стане на принципа "всяка къща-с ВЕЦ", може би на всяка тераса ще има перка, а ако вятърът спре, някой ще вее? А за слънцето и възможнотите предвид количеството слънчево греене направо не ми се мисли.

 71. 71 Профил на JediMonster
  JediMonster
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#56] от "Емо Ангелов":

  Написал си 100 поста и във всеки "Беляне" !!!!!! Не се пише "Беляне" а се пише БЕЛЕНЕ!!!!!!!!!!
  Сега да ти дам една тема за мислене. Можели "Сан Йонг" да модернизира и удължава живота на двигатели "Мерседес" без тяхно съгласие?????? Твоите коментари са политически за нещо което въобще неразбираш. Ти си като оня със опита във "големите проекти" Капиталист ли къ'в беше! Седиш във офиса на "Раковска" и си мислиш, че много разбираш.

  Силата ще ти даде свобода!
 72. 72 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1067 Весело

  До коментар [#63] от "xm...":

  Понеже имам опит в "оперирането" при мащабни проекти да те светна, че излиза много по-скъпо.
  =================================
  западният реактор ще ни излезе много по евтин по много причини ,за белене само на руснаците ще трябва да платимминимум 8-10 милиарда евро за реакторите,а може и повече ...цялата централа белене ще излезе над 15 милиарда евро ....

 73. 73 Профил на JediMonster
  JediMonster
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#72] от "capitalist":

  Няма начин да е толкова ефтино!!! Поне 150 млрд. евро ще е минимум може да отиде на 300 млрд. евро ако изпиеш още 4-5 сини хапчета направо да го закръглим на 1000 млрд. евро съгласен ли си?????

  Силата ще ти даде свобода!
 74. 74 Профил на Hristo Genev
  Hristo Genev
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#70] от "Пчеличката М.":

  Дали пчеличке си чувала за инвертор, за съответните соларни панели на покривите и акумулатори в мазето?
  Много грубо го нахвърлях, но ако се поровиш ще видиш, че съвременните общества се ориентират към това и стават наистина незвисими от енргийните гиганти!
  Няшето слънцегреене между другото е доста над средното за Европа, а там вече има правителствени програми за това !
  Така, че пообразовай се, моля!

 75. 75 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Любопитно

  А не е ли най-добре руският реактор за Белене да си иде там където му е мястото -в Беларус, а тук да си дойдат немци и французи

 76. 76 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1341 Неутрално


  JediMonster
  благодаря за забележката. Вече ще пиша БелЕне

 77. 77 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#76] от "Емо Ангелов":

  Хе, аз пък мислех грешката за нарочна: БелЯ_НЕ!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 78. 78 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1341 Неутрално


  Музар
  ух, можех да се измъкна така, но истината е, че така си го пишех
  Иначе БелЯ_НЕ е актуално

 79. 79 Профил на febra
  febra
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Много елегантно решение предлага Трайчо
  1. Централата ще е без пари от бюджета
  2. Цената ще е по-ниска на мегават спрямо Белене
  3. Козлодуй е много по-добре от гледна точка на сеизмичност
  4. Руснаците няма да могат да вземат 40 и дори 50% както им се иска, а техния дял ще е не повече от 30% дори ако приемем че инфраструктурата, която импортира държавата е на стойност нула
  5. Всички червенотичквеничковчета, които от времето на царя инвестират в Белене ще се спукат (блокчета за гостите, автобусни линии, земя, магазини) и това ще е за мое лично удоволствие
  6. Специалистите, които сега все още работят по 1 -4 блок и получават пари за почти нищо ще се прехвърлят в новата централа без да се налага да се местят в Белене и чисто социлано е по-добре
  и др.

  "Attitude is a little thing that makes a big difference" W. Churchill
 80. 80 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 648 Неутрално

  В Северозападна България подобно поведение на правителството на ГЕРБ относно строителството на АЕЦ Белене,пък и на другите енергийни проекти с участието на Русия се нарича "увъртане по кифладжийски".А просто трябва ясно и категорично да се каже на Русия,че новиятни голям брат не е съгласен.И всичко ще си дойде на мястото.Е,ще трябва да платим някакви си стотици милиони неустойка!А кой е казал,че ние ще ги платим.От къде ние,простосмъртните знаеме какво точно си говорят г-н Посланика на новия ни голям брат и нашия министър-председател?А дали г-н Посланика не му е казал,че парите ще ги плати на Русия големия брат?Всичко е възможно.Но с увъртането по кифладжийски май вече досаждаме,познайте на кого?А и като заявим открито отказа си,ставаме вече напълно независими.....от Русия.А от това по-хубаво има ли?!?!Ще пееме и ще си удрями капите от земята или пък ще ги хвърляме във въздуха.

 81. 81 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 837 Разстроено

  Само да минат изборите и ще ни натресат Белене, защото хапката е много сладка за рубладжиите в бегето. Засега правят само флик-флаци, колкото да замазват очите на матряла, но истината ще лъсне след изборите. Пълно одупване на кремълските джуджета и комунягите у татковината.

 82. 82 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Някои форумци не разбират какво иска да каже министърът. "...нов реактор на АЕЦ "Козлодуй" и така тя да стане изцяло руска централа, а на площадката на "Белене" да се построи ново съоръжение..." Всъщност, май всички разбират, че се гласи милиардите, които не трябва!! да се плащат на руснаците, да се платят на американците, за същият този оплюван ежедневно проект АЕЦ "Белене", от същите тези борци за енергийна независимост! В цялата отвратителна фарисейщина има един единствен сигурен параметър, а именно говедата, които ще платят за пореден път масрафа на самозабравилите се управляващи идиоти, т.е. всички ние - "мислещите" българчета. Локва било, а?! Хе-е-е!

 83. 83 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  За какъв реактор се говори?
  Кой го е поръчвал?
  Защо сините мълчат, всички знаем че червените са пут.и, и са прибрали милиони, барабар с доносника Гоце?
  Защо сините мълчат?

 84. 84 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Весело

  Ако се плаща на руснаците тройно по-скъпо, и то след натаманен конкурс е "държавническа мъдрост", а ако дори и само се споменат някакви неруски фирми , като подизпълнители "фарисейщена". Ех таваришчи маи...

 85. 85 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Мърмор
  Би бил прекрасен вариант, ако ще имаме две централи едната да е руска а другата американски (или европейска). Да се съревновават. мдааа... И проблемът с руския монопол отпада. Монополът няма цена т.е. поскъпването става практически неограничено.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 87. 87
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:34 на 27/03/2011 от неговия автор.

 88. 88 Профил на TOSHKOFF
  TOSHKOFF
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Както се казва на английски "It's easier said than done"... Де да ставаше толкова лесно...

  Sic transit gloria mundi
 89. 89 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  И все пак кое ни задължава да купим този реактор? Той не е безплатен, а струва сигурно няколко милиарда!

 90. 90 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Поредния трик за спасяването на руския самовар...

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 91. 91 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#87] от "Танцуващият с койоти":

  Отговорът е много прост: липсва ни Втората поправка на конституцията на САЩ:

  ПОПРАВКА II (от 1791 г.)
  Тъй като за безопасността на всяка свободна държава е необходимо добре организирано опълчение, правото на хората да притежават и носят оръжие
  не може да бъде нарушавано.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 92. 92 Профил на Левскар
  Левскар
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#9] от "evgenye": Ти си кръгъл глупак. Каква загуба бе? От ядрената енергетика България само печели и ще спечели, а от отказа от нея тя само губи и ще губи. Не е ли ясно?

 93. 93 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#7] от "Емо Ангелов":

  Само на първия ти постинг те хващам в крачка:

  "За да се удължи живота на 5-ти реактор през 2017 г. до тогава трябва да е готова заместваща мощност."
  Да замества какво? Спадането в износа ли?

  "Най-бързо и безболезнено (без евентуални неустойки) това може да стане с "готовия" руски реактор."
  Какви неустойки произтичащи от секретен договор нератифициран от парламент! Абсурд! Кой ще ги плати? Боко с 4 годишния си мандат ли? Моля ти се!

  "От втория се отказваме за сега със съгласието на руснаците."
  Руснаците не им се иска никакво съгласие що се отнася до каквито и да е дейности на територията на България изключая охраната около посолството им.

  "За нова мощност в Беляне може да се мисли по-късно във връзка с Мариците."
  А изобщо чий анализ ползва или как го състави и къде публикува че е необходимо изобщо да се мисли каквото и да е във връзка с Мариците?

  "Какво ще правим с трите големи теца в Марица?"
  Или сероочистки или на скраб.

  "Има една идея, вероятно и тя американска - от лигнитните ни въглища да се произвеждат горива"
  Нискокалорични са. НЕфтохима си е друга бира и да кажеш че са свързани озанчава че си твърдо убеден че 1-2 правителства на пред ще са корумпирани като настоящето.

  Руски реактори няма има ни в Беление и в Кослодуй

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 94. 94 Профил на stojan_savov
  stojan_savov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Малоумници за тея МАЛОУМНИЦИ. Мъчат се да извиват ръцете на руснаците със срещи в МАДРИД с някакви си инвеститори. СМЯХХХ .

 95. 95 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 371 Неутрално

  ... един нов блок на "Козлодуй" - седми, и така тя да стане изцяло руска ...

  ъъъ, какво _точно_ значи това. За какво ни е на нас и какъв интерес имаме от това Козлодуй да става "изцяло руска".

 96. 96 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#93] от "Десен": Значи, че блокът ще бъде спрян за доста дълго време, докато се извърши модернизация и сертификация с цел удължаване на живота. А само с един хилядник ТЕЦ-овете ще изпушат бързо, ще се наложи да изгаряме и природен газ във "Варна" и кой ще плаща по-скъпата генерация - пак българинът! Представям си какви проблеми ще предизвика монтажът на 7-ми блок в работеща АЕЦ! Само и само да угодим някому на Запад и на антируското лоби в България и да отлагаме безконечно "Белене". Да не останем обаче от два стола на земята или с пръст в ...?!

 97. 97 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#85] от "Емо Ангелов": Нали видя какво стана с американската централа в Марица изток - живурка си паралелно с нашите и дава два пъти по-скъп ток!

 98. 98 Профил на meleager
  meleager
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#92] от "Левскар":

  Ами не е ясно! Нали в това е проблема ..
  И на мен ми се иска да вярвам, че построяването на една "Белене" ще ни превърне във фактор в енергетиката, но нещо цифрите ми се струват мътни. Трябва още информация, която да се публикува на сайт от независими експерти в сектора. Само ако може някой да ми каже откъде да ги намерим тези експерти, че и независими да бъдат ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK