Едва в края на мандата си кабинетът ще има концепция за таксите

Още от догодина административните услуги ще се плащат според разходите, уверява обаче икономическият министър

Едва в края на мандата си кабинетът ще има концепция за таксите

© Julia Lazarova
Вие трябва да се занимавате не с всяка гайчица, където сте намерили несъответствие... предвиждаме това да стане от 2012 г., а иначе как и какво ще стане - животът е по-мъдър от всички ни.
Трайчо Трайков, министър на икономиката


Правителството възнамерява малко преди края на мандата си да има цялостен анализ колко и какви такси се събират в държавата, за какво отиват парите, както и концепция как да промени политиката си в тази сфера. Това се разбира от предварителната информация за обществена поръчка, която от Министерския съвет са публикували в Държавен вестник.
В обявлението се казва само, че поръчката е за "политика за таксите в съответствие с обществените отношения - условие за добро управление" и ще струва 2 млн. лв. с ДДС. Средствата са по оперативна  програма "Административен капацитет".


Предвижда се анализът и концепцията за нова политиката за таксите да бъдат направени до 18 месеца след подписване на договора или най-рано към началото на 2013 г., обясниха пред "Дневник" източници в правителството. Едва след това пък ще се мисли за евентуални промени в законите. Дали няколко месеца преди парламентарните избори управляващите ще се заемат с такава реформа, или ще оставят темата за следващото правителство - засега не е ясно.


От министерството на икономиката обаче вече инициираха, а правителството внесе в Народното събрание промени в закона за ограничаване на административното регулиране, свързани именно със събираните такси. Те предвиждат от януари 2012 г. таксите, които държавата и общините налагат на бизнеса и гражданите, да се определят по нова методология и според реалните разходи за услугата.


Вчера пред "Дневник" министърът на икономиката Трайчо Трайков заяви, че тази нова методология действително ще заработи от началото на следващата година и няма да има забавяне. Тя също трябва да бъде подготвена след оценка на сегашното положение.


Попитан има ли разминаване в сроковете на ведомството му и тези на Министерския съвет или пък ще се правят паралелни проучвания и анализи, Трайков отговори: "Вие трябва да се занимавате не с всяка гайчица, където сте намерили несъответствие. Благодаря ви, че ми го казвате, аз това не го знаех. Но иначе предвиждаме това да стане от 2012 г., а иначе как и какво ще стане - животът е по-мъдър от всички ни."


Според плановете на правителството процедурата по възлагане на обществената поръчка трябва да започне през юни т.г., а срокът за изпълнение е 18 месеца. Този период не можел да бъде съкратен, тъй като трябва да се прегледат около 130 закона, въвеждащи такси и над 90 тарифи, да се направи анализ и да се подготви концепция за нова политика.


Сега не е ясно кои такси са разходоориентирани, кои са заради определена държавна политика, кои са подобни на косвени данъци, нито пък за какво се разходват средствата, коментираха пред "Дневник" източници от правителството. Според тях без тази информация е невъзможно да се направи цялостна уредба. Ще се търси и решение на проблема с аутсорсваните дейности и определяните за това такси от съответните гилдии, където Министерският съвет сега имал малко лостове за влияние.


За какво ще се ползват тези данни и анализ обаче не е известно, след като той ще е готов малко преди края на мандата, а и министерството на икономиката планира промени в тази сфера година по-рано.


Анализът на държавните такси би бил полезен за актуализирането на Административния регистър, в който са описани всички регулаторни режими, коментира пред "Дневник" зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. "В него са описани стотици незаконни режими, които натоварват бизнеса. Те са гласувани от общинските съвети, които нямат правомощия за това", смята Колев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK