Едва в края на мандата си кабинетът ще има концепция за таксите

Още от догодина административните услуги ще се плащат според разходите, уверява обаче икономическият министър

Едва в края на мандата си кабинетът ще има концепция за таксите

© Julia Lazarova
Вие трябва да се занимавате не с всяка гайчица, където сте намерили несъответствие... предвиждаме това да стане от 2012 г., а иначе как и какво ще стане - животът е по-мъдър от всички ни.
Трайчо Трайков, министър на икономиката


Правителството възнамерява малко преди края на мандата си да има цялостен анализ колко и какви такси се събират в държавата, за какво отиват парите, както и концепция как да промени политиката си в тази сфера. Това се разбира от предварителната информация за обществена поръчка, която от Министерския съвет са публикували в Държавен вестник.
В обявлението се казва само, че поръчката е за "политика за таксите в съответствие с обществените отношения - условие за добро управление" и ще струва 2 млн. лв. с ДДС. Средствата са по оперативна  програма "Административен капацитет".


Предвижда се анализът и концепцията за нова политиката за таксите да бъдат направени до 18 месеца след подписване на договора или най-рано към началото на 2013 г., обясниха пред "Дневник" източници в правителството. Едва след това пък ще се мисли за евентуални промени в законите. Дали няколко месеца преди парламентарните избори управляващите ще се заемат с такава реформа, или ще оставят темата за следващото правителство - засега не е ясно.


От министерството на икономиката обаче вече инициираха, а правителството внесе в Народното събрание промени в закона за ограничаване на административното регулиране, свързани именно със събираните такси. Те предвиждат от януари 2012 г. таксите, които държавата и общините налагат на бизнеса и гражданите, да се определят по нова методология и според реалните разходи за услугата.


Вчера пред "Дневник" министърът на икономиката Трайчо Трайков заяви, че тази нова методология действително ще заработи от началото на следващата година и няма да има забавяне. Тя също трябва да бъде подготвена след оценка на сегашното положение.


Попитан има ли разминаване в сроковете на ведомството му и тези на Министерския съвет или пък ще се правят паралелни проучвания и анализи, Трайков отговори: "Вие трябва да се занимавате не с всяка гайчица, където сте намерили несъответствие. Благодаря ви, че ми го казвате, аз това не го знаех. Но иначе предвиждаме това да стане от 2012 г., а иначе как и какво ще стане - животът е по-мъдър от всички ни."


Според плановете на правителството процедурата по възлагане на обществената поръчка трябва да започне през юни т.г., а срокът за изпълнение е 18 месеца. Този период не можел да бъде съкратен, тъй като трябва да се прегледат около 130 закона, въвеждащи такси и над 90 тарифи, да се направи анализ и да се подготви концепция за нова политика.


Сега не е ясно кои такси са разходоориентирани, кои са заради определена държавна политика, кои са подобни на косвени данъци, нито пък за какво се разходват средствата, коментираха пред "Дневник" източници от правителството. Според тях без тази информация е невъзможно да се направи цялостна уредба. Ще се търси и решение на проблема с аутсорсваните дейности и определяните за това такси от съответните гилдии, където Министерският съвет сега имал малко лостове за влияние.


За какво ще се ползват тези данни и анализ обаче не е известно, след като той ще е готов малко преди края на мандата, а и министерството на икономиката планира промени в тази сфера година по-рано.


Анализът на държавните такси би бил полезен за актуализирането на Административния регистър, в който са описани всички регулаторни режими, коментира пред "Дневник" зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. "В него са описани стотици незаконни режими, които натоварват бизнеса. Те са гласувани от общинските съвети, които нямат правомощия за това", смята Колев.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  Правителството възнамерява малко преди края на мандата си да има цялостен анализ колко и какви такси се събират в държавата, за какво отиват парите, както и концепция как да промени политиката си в тази сфера.
  ===========================================
  А ако матр'ялът Ви отсвири много преди края на мандата язък за анализа !!!

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 2. 2 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 466 Гневно

  "...стотици незаконни режими, които натоварват бизнеса. Те са гласувани от общинските съвети, които нямат правомощия за това", смята Колев."
  ==================

  Отменете ги тези незаконни режими. Нали държите диригентската палка?!?!

  И накажете този, който е въвел тези незаконни режими!

  Защо ще се чака две години?

  Комфортът на работа на министрите е сигурен, бизнесът да му мисли и да се оправя кой както може

 3. 3 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#1] от "tanas":

  Шъ ги отсвири, я.

  Я съм зел свирката, йощ не съм я надул, но трайвам още малко и после я надуйвам

 4. 4 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Както се вижда вече и с просто око,Герб се превръща в смет която по най бързия начин трабва да бъде изхвърлена на политическото бонище,заедно с миризливите червените курви

 5. 5 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Как ли се прави държавният бюджет тогава? Слагат някакво си число за приходи от такси и с това украсяват коледната елха на приходите. Та нали без контрол върху приходите няма и контрол върху разходите? Щом МФ не знае къде и за какво се разходват в държавата приходите от такси, жална и тъжна ни е картинката... Най-добре ще е Министерският съвет да възложи с обществена поръчка някой да управлява държавата вместо него.

 6. 6 Профил на miroslav55
  miroslav55
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Каква концепция?За какви такси?
  Дянков загробва народа и икономиката за десетилетия напред.

  http://avtorski.pogled.info/article/19315/Komentar-za-predlozheniya-ot-Dyankov-Pakt-za-finansova-stabilnost

 7. 7 Профил на flex
  flex
  Рейтинг: 466 Весело


  А Аз се чудех защо искат втори мандат ...

 8. 8 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Това правителство имали въобще някаква концепция за нещо?

  Кирил Кирилов
 9. 9 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Да, в края на мандата си кабинетът ще има концепция за какво служи властта и има ла тя почва у нас извън бетонните огради на именията на членовете му... Може би този кабинет ще успее да опази незаслужената си власт до края на мандата. Но какво от това? Нима най-новата българска история се превърна в учебник по малоумие?

 10. 10 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 1297 Весело

  Момент да си бацна сигначъра отново (извинявам се за грозната дума).

  http://www.gerb.bg/bg/program

  Чети матреале, ако можеш де. Ако не-некой от дългата скамейка да помага...

 11. 11 Профил на Крали Марко
  Крали Марко
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Най-лошото в тази ситуация е ,че така нареченото ,"Бългърско общество" ,отново ще реагира неадекватно.Отново огромна част от населението ще откаже да гласува. И запитани защо тези индивиди ще отговорят "гордо". Епа те така.Явно в общественото съзнание е насадена идеята,че отказа от гласуване е е едва ли не геройство и наказание за досега управляващите. Тоест в обществото ни съзнателно се насажда безодговорност ,примирение,което е предпоставка за по нататъшно разлагане и меркантилизация на политическите деатели. В една демократична държава изборите са показател за зрялоста на общественото съзнание и адекватност при подобни ситуации. Докато народа не разбере че правото на глас е отговорност пред обществото ще продължавад да се появяват Бойковци ,Яневци,Биневци , Батевци.И други всякакви обществени мародери упражняващи се в обществените дела на наш гръб.  4

 12. 12 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Административния капацитет на бюрократския дебилитет е съпостивим само с писарушкия манталитет на робския натуралитет.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 13. 13 Профил на kblxk
  kblxk
  Рейтинг: 122 Неутрално

  Не е лошо - преди края на мандата. Повечето пост-соц правителства обявяват спасителните си мерки след края на мандата им когато са вече в опозиция. Интересно защо ГЕРБ се опитват да нарушат тази политическа традиция

 14. 14 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#5] от "moon74": Че ти не видя ли ,че на пресконференцията на министерския съвет плътно до Бойко седеше един уорлик - той управлява.

 15. 15 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Добре , съгласен съм , ама по-бързо да е , че вече не издържам. Току-що ми увеличиха данък сгради и смет с 120 лева ! От 240 стана 360 ! Дейба техната мама !

 16. 16 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Едва в края на мандата си кабинетът ще има концепция за таксите

  Хм, че то не останало бе!

 17. 17 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Данъците и таксите/би трябвало да/са важна част от финансово-икономическата политика на всеко правителство и управляващо мнозинство,важна част от техната/неговата/ предизборна платформа.Ако са необходими 4-годишен мандат,възлагане на консултации и управленско чудене,защо изобщо е била необходима борбата за властта,чрез изборите.За да преплуваш успешно една река трябва да можеш да плуваш преди още да влезеш във водата,ако усетиш по средата,че не ти достигат силите,трябва или да повикаш помощ,или да се откажеш от плуването.Само с лозунги "Аз/ние/ можем"-не става.С надути обещания/за 1000/хиляда/лева минимална запллата/,с критики,лъжи и клевети към предишните управници можеш да вземеш власта,но не можеш да я упражняваш-е може да можеш да я консумираш,но това е всичко.

 18. 18 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Едва ли има по-велика неадекватност от това да ти се изясняват нещата в края на периода на "проекта".

  Както е казал народа : "сетила се Мара да се побара".

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 19. 19 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Все си знаех, че тези са неграмотни и некадърни, но такова чудо не бях виждал! В края на мандата щели да знаят какви такси се събирали в държавата! Може ли такава наглост и безочие! Хора, отворете си очите - парите ни се харчат най-безхаберно и безотчетно, запълват се дупки всякакви безконтролно, нямат си ни най-малка представа какво става в държавата като приходи, належащи разходи, камо ли каква политика трябва да се прави! Тези направо си цоцат готовите пари, отдадени на това да принуждават хората да плащат все повече и повече, без ясна мисъл какво всъщност е политиката! И тези хора правят бюджет, и тези хора би трябвало да правят социална политика и да се грижат за социалното положение на хората, да правят политика за развитието на тази страна! Еми няма да стане тази! Не и с тези управляващи!

 20. 20 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Нямам думи.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 21. 21 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Китаец, бУнище, с У... И ако членуваш миризливиТЕ, червените вече не трябва да членуваш. Това си е поправка за трети клас...

 22. 22 Профил на niakoisi
  niakoisi
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Да аутсорсват цялата държава , а те само да лапат готови пари..
  Чрез различни лобистки закони са създаени перфикти условия за картелизиране на гилдии и събиране на неоправдано високи такси под предлог за поддръжка на всевъзможни регистри, лицензии и др. Така се облагодетелстват шайка лобисти добре разплатили се с Министерски съвет за да няма лостове за влияние над тях.Да се премахнат всички лобистки закони.

 23. 23 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Заглавието беше покорно сменено.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK