В България мъжете се оплакват повече от полова дискриминация

А сега си представете, че гвардеецът е жена, а учителите, хванали за ръка дечицата - мъже. Как ви се струва?<br />

© Анелия Николова

А сега си представете, че гвардеецът е жена, а учителите, хванали за ръка дечицата - мъже. Как ви се струва?В България повечето жалби за дискриминация на полова основа се подават от мъже, показват данните за последната година на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), цитирани от БТА.


За миналите пет години в КЗД са постъпили 58 жалби, засягащи проблема за половото равенство, и по тях е образувано производство. Само за 2010 г. жалбите са 23, а броят на жалващите се мъже расте.


Дискриминирани по признак пол са все повече мъже, отчитат от КЗД. Например учител се е оплакал, че е съкратен неправомерно, като е споделил в жалбата до комисията, че в основата на проблема според него е феминизацията на учителската професия.
Друг случай - след като е бил три дни в болнични за гледане на дете, мъж е трябвало да подпише съгласно наредба декларация, че няма друг незает член от семейството му, годен да гледа болната му дъщеря. По жалбата е образувана преписка срещу Министерския съвет и приетата от него Наредба за медицинска експертиза на работоспособността. Мъжът установява още, че само бащите, гледали болните си деца, са принудени да попълват подобна декларация, но не и майките. Според жалбоподателя това изискване, заложено от МС като автор на наредбата, поставя в по-неблагоприятно положение бащите спрямо майките. То водело "до неправилното предположение, че бащите по презумпция не гледат децата си, а това право, задължение и удоволствие е вменено единствено на майките".


Жалбоподателят тълкува и статуквото при самотните бащи. Търси от КЗД преустановяване на нарушението в нормативния документ и установяване на положение на равно третиране, обясниха от комисията.


В същото време не липсват и "класически примери". Явно борбата за права, подета преди повече от век и половина, е постигнала такива успехи, че вече се поставя и въпросът кой пол се свързва с по-голяма физическа сила. Жалбоподателка, оркестрантка в духов оркестър, се оплаква в комисията от тормоз на работното място по признак пол. Тя била карана да носи чантите с партитурите на другите оркестранти - мъже, и да се грижи за хигиената в репетиционната зала и в сервизните помещения.


Според фондация "Български център за джендър изследвания" България регистрира известен напредък при спазване на равнопоставеността на половете, но и сериозни предизвикателства и проблеми. Напредъкът се дължи главно на натиска на гражданското общество и неправителствените организации, а проблемните области, които са се задълбочили през 2010 г., са резултат и от разразилата се икономическа криза и наложените фискални ограничения.


Сред положителните примери са мерките, включително и законови, срещу домашното насилие и трафика на хора. Все още обаче в приеманите като строго мъжки сфери като полиция и армия случаите за дискриминиране по пол не са единични.


Служителка във Военна полиция - София, към Министерство на отбраната, например пледира пред Комисията за защита от дискриминацията за установяване на различното й третиране като жена по отношение на нейното кариерно и кадрово развитие. Заседателният състав по преписката на жалбоподателката установява, че единствената причина жената да не бъде назначена на офицерска длъжност е тъкмо фактът, че е жена. На директора на Регионална служба "Военна полиция" - София, е наложена парична глоба, както и предписание за преустановяване на неравното третиране на служителите в поверената му служба на основание техния пол. Жената вече е офицер със звание лейтенант.


Миналата година Министерство на отбраната отмени наредба от 2005 г. за дейностите при изпълнение на кадрова военна служба във въоръжените сили, за които поради тяхното естество или условията, при които се осъществяват, полът е съществено и определящо професионално изискване - ефектът от тази мярка е, че всички длъжности във въоръжените сили на България вече са отворени за двата пола.


Друга преписка по признак пол в КЗК е образувана по жалба срещу немска търговска фирма в България. Жалбоподателката е работила като юрисконсулт и правен съветник във фирмата. Едностранно работодателят прекратява трудовите правоотношения с нея, като преди това от прекия си ръководител тя е чувала, че той не желае в екипа си жена и ще я уволни, за да назначи някой млад, мил и неопитен юрист, че не желае да назначава жени на отговорни позиции и т.н. Преписката е обявена за решаване, чака се становището на КЗД.

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 854 Весело

  Честит 8 март, дето се вика

  Цензуриран от "Икономедиа"
 2. 2 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Да бяхте написали колко точно са мъжете, които се оплакват - между "В България мъжете се оплакват повече от полова дискриминация" и "броят на жалващите се мъже расте." има разлика..

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 3. 3 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 541 Неутрално

  нека не забравяме факта, че много жени не си търсят правата, поради някакви криво разбрани морални съображения, т.е. жертвата се чувства виновна за това, че е жертва, това е по присъщо на жените, като поведение. Темата с дискриминацията на полова основа е много по дълбока, но е хубаво все пак, че хората си търсят правата, мъже или жени, иначе т.н. моббинг в който влиза частично и тази дискриминация, е станал повод за много съдебни спорове в страните, където засегнатите си търсят правата. В по големите фирми обаче, мобинга е по малко вероятен, отколкото в по малките.

 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ако някой мъж се оплаква от подобни глупости, то спокойно можем да кажем ".....да го..... и мъжа".

  То като погледнеш политическия ни елит какви педе.... гейове са, не се учудвам, че и населението вече масово чупи китки.

  Що за мъж може да се жалва от подобни глупости? Не го ли е срам?

 5. 5
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 6. 6 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 61 Неутрално
 7. 7 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Българските мъже са мрънкачи и това никак не ме изненадва.

 8. 8 Профил на panagurec
  panagurec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Към горните дискриминиращи факти (признавам, някои от тях звучат смешно) можем да добавим и един, който е доста по-лош и неприемлив - При развод, съдът присъжда по подразбиране непълнолетното дете/ца да бъдат отглеждани от майката. Законът не прави разлика между двамата родители в този му смисъл, но има едно тълкувателно дискриминационно решение на ВАС и то се ползва от всички други съдии. Убедих се, че много самотни бащи (основно вдовци) са в пъти по-качествени в отглеждането на деца от съответните майки... Съжалявам, но такава е действителността, резултат от феминизацията, еманципацията и другите -ации в съвременното общество

 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1229 Весело

  Феминизацията в образованието е почти 80%!? Това е все едно едно дете да расте само с майка???

 10. 10 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  А не, бе! Днес колежките са издигнати в пиедестал, имат право на 3 часа обедна почивка, плюс почерпа за сметка на компанията. Ние... на втори февруари бачкахме като волове...

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 11. 11 Профил на nanrico
  nanrico
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#5] от "Wornoxmaniak":
  Изпрати жена ти да провери случая !
  И след това да ти докладва...
  Само да не ти честитим след 9 месеца !...

  „Свестните у нас считат за луди” http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=236324
 12. 12 Профил на umoren
  umoren
  Рейтинг: 480 Весело

  Ма те българските мъже все се оплакват???

 13. 13 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Според жалбоподателя това изискване, заложено от МС като автор на наредбата, поставя в по-неблагоприятно положение бащите спрямо майките. То водело "до неправилното предположение, че бащите по презумпция не гледат децата си, а това право, задължение и удоволствие е вменено единствено на майките".

  Абсолютно съм съгласна! Похвално е, че има татковци, които искат да се грижат по-активно за децата си. Декларации пълни простотии...

  I don't want to believe. I want to know.
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 16. 16
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:28 на 08/03/2011 от неговия автор.

 17. 17 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2578 Весело

  До коментар [#15] от "ARRI":

  Не бе, те точно затова мрънкат - че жените много си вдигат крачетата, само че не само за тях.

 18. 18 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Айде сега мъжете били мрънкачи. Направете си труда и идете в някое бг учреждение, кеф ви НАП, НОИ, областни управи, кметство, училище и пребройте колко жени работят там и колко мъже. От лични наблюдения ще ви кажа, че съотношението е поне 90% жени и 10% мъже. И това, ако не е дполова дискриминация, здраве му кажи. Ще кажете, че мъже за тези позиции не кандидатствали, ама това не отговаря на истината. Просто шаблоните и манталитета в бг са все още соц и е прието, че има секретарка, а не секретар и все от тоя сорт.

  malart.blog.bg
 19. 19 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 682 Неутрално

  А относно въпроса под снимката - ако видя такова нещо в България, то ще знам, че вече мога да се върна, защото ще сме станали нормална европейска страна

  malart.blog.bg
 20. 20 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#17] от "Yard":

  Еееее , ми те като не могат да вдигат краченцата на жените си, друг ще ги вдига . Така че , да не мрънкят а да се заемат сериозно със задълженията си .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 21. 21 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#19] от "malart":

  Какво, гвардееца да е жена? Осъзнаваш, че звучи глупаво, нали?

 22. 22 Профил на bat johnny
  bat johnny
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Български център за джендър изследвания"

  Добре бееее инглишменииииии!

  Дюнери пробирам, ЕГН-та си набирам....
 23. 23 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  И аз съм дискриминиран. Непрекъснато чувам от хубави женски устни колко съм дебел. И даже и днес - честитя им празника, а те така леко ме потупват с подтекст относно корема...

  Дудо ви обича!
 24. 24 Профил на Alexander Lazarov
  Alexander Lazarov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Да не говорим пък за разликата в пенсионната възраст между мъжете и жените

  rm -rf /bin/laden
 25. 25 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#23] от "dudo":

  Дудич , минавай на коремни преси и до Велик ден си бетон .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 26. 26 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Мъжете се оплакваме от дискриминация (жената примерно ми дава да приспивам 16-килограмовото синче посред нощ или да изхвърлям отпадъците с мотива, че съм мъж), но и жените се оплакват, за обратно резбованите да не говорим... Май само някакъв унисекс-пол и/или размножаване чрез пъпкуване ще ни донесе траен мир

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 27. 27 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 839 Весело

  "За миналите пет години в КЗД са постъпили 58 жалби, засягащи проблема за половото равенство" - средно по няма и 12 жалби на година.
  И въз основа на тези жалби написана статия, очертаваща тенденции

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 28. 28 Профил на svobodata
  svobodata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И по-лошо ще става момчета, тва е ! Ако не бях християнин щях да се местя на Изток при резаните момчета

 29. 29 Профил на гт
  гт
  Рейтинг: 1341 Весело

  Ох, нащо тегло край нема!

 30. 30 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#8] от "panagurec":
  Бих казал, че казаното от panagurec за попечителството на децата при развод е само върхът на айсберга. От първа и втора ръка знам следното - "класическият" случай (поне 60% от разводите в България) е следният - след определен брой години брак жената решава да търси себе си и/или някой по-перспективен от мъжа си, който е станал пълен досадник, докато си скъсва гъза всеки божи ден, за да бъде добър съпруг и баща. Съответно, решава да се отърве от него, докато той няма никаква идея какъв наивник е Жената иска развод и го получава (по взаимно съгласие - без никаква вина от страна на мъжа), заедно с попечителството над децата, семейното жилище и т.н. За "награда", че е вярвал в "семейните ценности" мъжът получава "правото" да започне живота си отначало, да си търси жилище и да се примири, че няма да живее с децата си, които обожава. И това обаче не е всичко. To add insult to injury (както казват англоезичните), според закона, ако съпругата забременее от друг мъж, като баща в свидетелството за раждане, без никакви уговорки, се записва нейният наивен съпруг, заедно с разкошните си разклонени рога С всички произтичащи от това отговорности за детето - включително плащане на издръжка... Единственият начин мъжът да се отърве от тази гавра е да заведе дело за оспорване на бащинство и да го спечели, след известно време и доста пари...Честито по-равно равноправие жени! Продължавайте да се чудите къде са свестните мъже, които са достатъчно наивни, за да сключат граждански брак И продължавайте да смятате брака за форма на патриархално подтисничество от страна на мъжа.

 31. 31
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:53 на 08/03/2011 от неговия автор.

 32. 32 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1181 Весело

  До коментар [#24] от "agent0range":

  Разлика във възрастта за пенсиониране има своето логично обяснение!
  В България средната разлика във възрастта между мъжете и жените при сключване на брак е около 3 години, т.е. законодателят е предвидил съпрузите да се пенсионират почти едновременно.
  Защото аз смятам, че българският мъж трудно би понесъл такова невероятно семейно щастие, изразяващо се в това да си стои сам в къщи докато жена му е на работа.....
  Англичаните са казали: " Не може правителството да е виновно за всичко, част от вината трябва да се поеме от съпругата"! А как ще я поеме ако е на работа!?!

 33. 33 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 701 Гневно

  Равноправие, а - нещо няма много кандидатКи за хамалин, докер, оператор на камион-говнарка, миньор, общ работник на строеж или почиствач на сгазени животни от шосето. Що така, бе? Това трябва да е първа стъпка от всяка акция за равноправие и реклама на феминизъм...

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 34. 34 Профил на Alexander Lazarov
  Alexander Lazarov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#31] от "tonitod":

  Виж сега и средната възраст при мъжете и при жените

  rm -rf /bin/laden
 35. 35
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:00 на 08/03/2011 от неговия автор.

 36. 36 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1181 Весело

  До коментар [#34] от "agent0range":

  По-конкретно!?!

 37. 37 Профил на Alexander Lazarov
  Alexander Lazarov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не съм на 100% сигурен дали си спомням точно, но средната продължителност на живота на мъжете е 69 години, а на жените - 75. Значи мъжете тъкмо се пенсионират и хоп - 2 метра под земята.

  rm -rf /bin/laden
 38. 38 Профил на Alexander Lazarov
  Alexander Lazarov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#32] от "tonitod":

  Но и ти имаш право

  rm -rf /bin/laden
 39. 39 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1181 Весело

  До коментар [#37] от "agent0range":

  Нестабилна У-хромозома! Жените нямат вина за тази прищявка на природата.
  Това съм го поствала и преди, приятно четене!
  http://valtcheva.com/index.php?option=com_content&amp;task=view&id=112&Itemid=27

 40. 40 Профил на lindentown
  lindentown
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Някой да е чул някакви оплаквания от жени за дискримация в минния и рудодобивния сектори? Например на някоя жена да е било отказано правото да стане миньор само защото е жена? Аз търся не само в България, но и в света, за подобни дискриминационни практика, но още не съм срещнал такива в тази област....

 41. 41 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  До коментар [#37] от "agent0range":

  Това беше преди пенсионната реформа, в момента отиваш два метра под земята преди да дочакаш пенсия...

 42. 42 Профил на lindentown
  lindentown
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Това е световна тенденция- имам предвид разрушаването на класическото семейство. Днес държавата всячески се стреми да създаде механизми, които улесняват и дори насърчават разводите. Някои групи с традиционно голяма степен на представителност във властта и икономически интереси имат интерес от това- например адвокати, които са превърнали проблемите в семейството в доходоносна индустрия. Спор няма, че производителността на мъжа в индустрията, повечето иновативни сектори и пр. е по-голяма от тази на жената. Това е обяснението защо децата в почти 100% от случаите в света се присъждат на жената- мъжете бачкат повече и са заети традиционно в сектори, където жени няма, и ако децата бяха присъждани на тях, те щяха да отсъстват повече по бащинство. Което разбира се не се харесва на Големите пари.
  Коилкото повече разбити семейства, толкова повече покупателни "единици" - и следователно по-голямо търсене на стоки и услуги в света. Ако едно семейство означава една покупателна "единица", след развода се получават автоматично две. Кой има интерес от по-голямото търсене на стоки и услуги - ха познайте.....

 43. 43 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#18] от "malart":

  Не просто има работи, които е прието, че не са за мъже!

  И това е нормално, що за уважение да изпиташ към мъж - секретарка???

  Едно време жените се бореха да се еманципират. Сега мъжете циврят.

  Както сте го подкарали, скоро няма да е ясно кой е силния пол. А това е противоприродно и води до израждане на вида!

 44. 44 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  До коментар [#37] от "agent0range":
  Трябва да се гледа не средната продължителност на живота при раждане, а средната продължителност на предстоящия живот на доживелите пенсионната възраст - това са две различни понятия. Сам знаеш, че дори през 19 век, когато средната продължителност на живота в България е 35 години и по-малко, по преброяванията намираме 6-9% от населението над 60 години.
  В Западна Европа при средна продължителност на живота за двата пола заедно около 80 години, средната продължителност на живота за доживелите 65 години е около 20 години /т.е. до около 85 години/. В България при средна продължителност на живота около 73 години, средната продължителност на живота за 65 годишните е около 15-16 години - най-ниската в ЕС.
  Така че неправилно е мнението, че хората у нас тъкмо се пенсионират и се гътват.
  Друг е въпросът, че доста хора не доживяват до пенсионна възраст /така наречените преждевременни умирания/- у нас в последните години около 24%, което намалява средната продължителност на живота при раждане.

 45. 45 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  До коментар [#43] от "niakoi_si": Че доколкото знам царе и монарси си имат секретари, а не секретарки и те са почит от обикновените простосмъртни.
  Авторитетът на един секретар или секретарка се определя от авторитета на началника му и от това как си върши работата, например, пази ли тайните /секретите/ на службата си - или ги обсъжда по телефона в работно време.

 46. 46 Профил на dorothea
  dorothea
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Когато мъжете започнете да раждате, тогава може и да говорите за дискриминация, нищо лично!

 47. 47 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 754 Весело

  Как ми се струва? Струва ми се че статията е сексистка

 48. 48 Профил на Turkuaz
  Turkuaz
  Рейтинг: 274 Весело

  Ха ха,в България дами канят!

  Tuna nehri akmam diyor...
 49. 49 Профил на lindentown
  lindentown
  Рейтинг: 488 Неутрално

  #46, когато жените почнете да работите в рудодобива, минната и металургичната промишленост наравно с мъжете, пробягате 100 м за 9.5 сек, преминете Ело-рекорда на Каспаров от 2857, направите в двубоя над 500 кг при вдигането на тежести и скочите 2.39 на висок скок, тогава можем да говорим за дискриминация, нищо лично!

 50. 50 Профил на Alexander Lazarov
  Alexander Lazarov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#44] от "patsis":

  Благодаря за поправката, наистина нямам данни, нито пък съм виждал разпределение на величината "продължителнотта на живота"

  rm -rf /bin/laden
 51. 51 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1159 Весело

  До коментар [#49] от "lindentown":

  Виж сега, убеден съм, че и ти не бягаш 100 метра за 9,5.
  Също така се съмнявам да си миньор.
  Смяташ ли, че това те прави по-малко мъж?

 52. 52 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  До коментар [#50] от "agent0range": В момента нямам време да ти дам данните за средната продължителност на живота по възраст. Виж в демоскоп уикли /уикли изписано на английски, демоскоп с кирилица/ в приложенията - има данни за средната продължителност на живота за повечето развити страни за определени възрасти.

 53. 53 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#9] от "dobrich":

  Това е поради заплащането в образованието.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 54. 54 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#49] от "lindentown":

  Е по време на соца нали са работели жени във всичките индустрии, които си споменал. Иначе не мога да разбера как това, че някой ритнал, скочил, пръднал на не знам какво разстояние може да е основание за социални привилегии.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 55. 55 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#24] от "agent0range":

  Нека да говорим, ама да започнем от това защо според закона съществува тази разлика.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 56. 56 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#34] от "agent0range":

  В закона е записано, че законодателят отчита това, че жените полагат много повече труд в отглеждането на децата.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 57. 57 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1181 Весело

  До коментар [#56] от "7777":

  Честит 8-ми март!
  Кюнецът смята, че сме едно и също лице с два ника.

 58. 58 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2129 Весело

  До коментар [#57] от "tonitod":

  Кюнецът толкова се надява тези с различни от неговите мнения да са по-малко, че се утешава с какви ли не мокри фантазии.

  Честит празник и на теб!

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 59. 59 Профил на Теодора
  Теодора
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Мъж, оплакващ се от дискриминация, моментално минава в сектор "немъже"..

  http://antiideas.wordpress.com/
 60. 60 Профил на joseph_stalin
  joseph_stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  Честит празник на всички дами във форума!
  Желая ви много любов и много усмивки! И ако светът е красив - то е благодарение на вас.
  Ваш Йосиф Висарионович Сталин

 61. 61 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#46] от "dorothea":

  Има си природни закони и правила. Ако се върви срещу тях няма как да има успех.

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 62. 62 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#59] от "Теодора":
  Значи когато една жена се бори за законните си права това е нейно свещено право във вековната борба с чудовищната тирания на мъжете, а? Обаче когато един мъж се бори с очевидна дискриминация той веднага става "немъж"? Как се нарича това? Аз го наричам ЛИЦЕМЕРИЕ и ДИСКРИМИНАЦИЯ. МНОГО се оляхте с това да се изживявате като отрудени и онеправдани женици, при положение, че не сте. Бабите ви може и да са били, но вие не сте. Самият факт, че мъжете са подложени на присмех, когато се борят за законни права вече е ДИСКРИМИНАЦИЯ.

 63. 63 Профил на Теодора
  Теодора
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#62] от "Биг Дик":

  Не е лицемерие и дискриминация, докато един мъж претендира да бъде свръх мачо, да подава жалби за погазване на правата? Защото масово е така. Лично аз познавам десетки върли сексисти и женомразци, които са такива, просто защото не могат да се внедрят чрез собствените си акъл и способности.

  http://antiideas.wordpress.com/
 64. 64 Профил на joseph_stalin
  joseph_stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#63] от "Теодора":
  които са такива, просто защото не могат да се внедрят чрез собствените си акъл и способности.

  Не сте съвсем права другарко Теодора,
  Никакъв акъл и способности, не са в състояние да заменят един хубав и стегнат женски задник.
  Или както е казал един Директор сърбин, за секретарката си:" Као секретарка е дупе, но као дупе е фантастична."

 65. 65 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#63] от "Теодора":

  Аз очевидно не говоря за описаният от вас литературен случай ("един мъж претендира да бъде свръх мачо, да подава жалби за погазване на правата?". Доколко е "масов" - това явно си е ваше впечатление, за което нямам никакво желание да споря. Говоря по принцип - "равни права" означава всеки да има право да защитава правата си,без да бъде подлаган на квалификации и оплюване по този повод.
  Колкото до това "Лично аз познавам десетки върли сексисти и женомразци, които са такива, просто защото не могат да се внедрят чрез собствените си акъл и способности." - съгласен съм, има такива. Но аз пък познавам МНОГО жени, които ВМЕСТО да разчитат на своите умения и амбиция, обвиняват мъжете за всички несполуки в живота си - по принцип и по подразбиране. За щастие познавам и много други жени, които не си губят времето да се тръшкат "колко лоши са мъжете" и да се изживяват като онеправдани боркини за права, а ВМЕСТО това правят каквото могат и искат с живота си.

 66. 66 Профил на kalitea
  kalitea
  Рейтинг: 214 Неутрално

  За щастие познавам и много други жени, които не си губят времето да се тръшкат "колко лоши са мъжете" и да се изживяват като онеправдани боркини за права, а ВМЕСТО това правят каквото могат и искат с живота си.
  И АЗ ПОЗНАВАМ МНОГО ТАКИВА ЖЕНИ,НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПОВЕЧЕТО ОТ МЪЖЕТЕ ГИ НАРИЧАТ -КУЧКИ!

 67. 67 Профил на hmmm11
  hmmm11
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Аз не разбирам защо изобщо са я публикували тази статия... предполагам за повече трафик. Все пак е ясно, че въпросната Комисия не върши никаква работа - 58 жалби за 5г!!!! И 23 за миналата година. Това е смехотворно, а отгоре на всичкото и да се правят изводи за тенденции и кой се жалвал повече, кой по-малко... Всеки работещ в Б-я знае, че дискриминация по пол съществува (също така по възраст, етнически произход и т.н.) и тя може да бъде двупосочна, но подобни статистики по-скоро омаловажават явлението и го пренасят в сферата на вицовете и закачките, отколкото на сериозното разглеждане на материята... Просто се чудя колко ли пари гълта въпросната комисия за нищо-неправене....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK