Малко български жени кърмят, пречи инертността на здравната система

Едва 13% от двумесечните бебета в България се хранят с майчино мляко. Тези данни от проучване на УНИЦЕФ съобщи представителката на организацията за България Таня Радочай на семинар по проблемите на кърменето. Събитието беше организирано от посолството на Норвегия, Националния комитет по кърмене и УНИЦЕФ - България.


Според проучването на международната организация основните причини за ниския дял на кърмените бебета са някои остарели традиционни схващания за детското хранене, както и отделянето на бебетата от майките в родилните домове и други болнични практики, които не съответстват на съвременните международни стандарти.


Въпреки тези неблагоприятни практики над 90% от българските майки започват да кърмят в родилните отделения, но след това срещат проблеми и се отказват заради неадекватни медицински съвети от страна на детските лекари и недостатъчна подкрепа в семейството и обществото, каза още Таня Радочай. От УНИЦЕФ отчитат и липсата на законодателство в България, което да ограничи агресивната реклама на заместители на майчиното мляко, както се прави в много от останалите европейски страни. Всички тези фактори способстват жените да загубят вярата си в своята уникална способност да хранят естествено децата си, така се накърняват правата и на майките, и на бебетата им, смята Радочай.
Насърчаването на кърменето е една от най-добрите дългосрочни здравни стратегии, заяви д-р Анета Попиванова, неонатолог в "Майчин дом" и заместник-председател на Националния комитет по кърмене към Министерството на здравеопазването. Тази стратегия има възможно най-доброто съотношение между ефективност и цена, допълни тя. По думите й най-много успешно кърмещи жени има в страните, където работят активни и утвърдени организации за подкрепа от майки за майки в областта на кърменето. Такива доброволни консултанти се обучават и в България от 5 години. Те работят безплатно към специален консултативен кабинет по кърмене в "Майчин дом" и оказват денонощна помощ по телефона. От създаването на кабинета досега от нея са се възползвали над 2000 жени, съобщи д-р Попиванова.


Гост-лектор на събитието беше професор Гру Нюландер – председател на Националния център по кърмене на Норвегия. Тя напомни, че добрите условия за кърмене са важни за положението на жените и качеството им на живот, защото са свързани със здравни и икономически ползи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK