Здравното министерство прехвърля на касата проблема с онкоболните

Бившите здравни министри отричат да са отклонявани пари

Министерството на здравеопазването няма да инициира никакви промени, които да гарантират, че парите, отпуснати за скъпоструващи лекарства, няма да бъдат пренасочвани за други разходи. Причината е, че до края на тази година грижата за тези медикаменти ще бъде прехвърлена на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), обясниха от министерството. НЗОК не може да харчи парите за лекарства за нищо друго, както досега са правели в МЗ.


В понеделник Сметната палата съобщи, че 50 млн. лв. от средствата за скъпи лекарства, повечето от които за онкоболни, са били използвани за заплати на чиновници и ремонти. Това се е случвало напълно законно през периода 2006 - 2009 г. За това време са се сменили трима здравни министри - Радослав Гайдарски и Евгений Желев от правителството на тройната коалиция и Божидар Нанев от кабинета "Борисов".


В отговор на Сметната палата от МЗ обявиха в понеделник, че още в края на миналата година ведомството е предприело мерки за промяна на процедурата за осигуряване на медикаменти за лечение на онкологични заболявания. От началото на тази година министерството прехвърли лекарствата за хормонална терапия към здравната каса, а до края на 2011 г. всички скъпоструващи медикаменти ще бъдат поръчвани и плащани от НЗОК.
Според здравните институции така пациентите ще получават по-бързо нужните лекарства и няма да има листа на чакащите. Причината е, че НЗОК не трябва да прави търгове, а плаща най-ниската цена на генерика на съответния медикамент. Здравното министерство е длъжно да провежда търгове.


Според експертите от Сметната палата обаче промяната едва ли ще доведе до нещо по-добро, защото вместо един търг за доставка на медикаменти, процедури ще провеждат всички 22 болници, които лекуват онкоболни. Фактът, че здравната каса ще "отпуска" медикаментите автоматично, изключва от безплатно лечение хората, които нямат здравни осигуровки.


Вчера и тримата здравни министри, споменати от Сметната палата, отрекоха да са отклонявани пари за лекарства. Евгений Желев обяви, че заключенията от одита са напълно манипулативни. Божидар Нанев също отрече да е пренасочвал пари за други разходи. "Използвани са винаги целево. Винаги сме се стремели, ако липсват лекарства, да се доставят, дори допълнително извън търговете", твърди той.МЗ ще забранява пушенето във филми


Здравното министерство подготвя мерки, които да ограничат рекламата на тютюневи изделия от следващата година, а от 2013 г. пряка и непряката реклама на цигари да бъде абсолютно забранена. Мерките ще бъдат записани в национална програма за ограничаване на пушенето в България. По-строгите ограничения включват забрана за излагане на цигари или пури, както и техни изображения по витрините на магазините. От 2013 г. в български филми и предавания ще е забранено да се дими. През същата година цигари да започнат да се продават единствено в специализирани магазини, предлага министерството. Идеите ще бъдат обсъждани в правителството и парламента, преди да станат факт.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Гневно
 2. 2 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Разстроено

  След като ги изловиха, че вместо лекарства търгуват бонуси ,ще се маскират като честни хора.

 3. 3 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Тепърва ще се осъзнава драмата. Лавината от гафове на Стефчо от Здравното е на път да се сгромоляса за пореден път върху пациентите. От 4 фармацевти собственици на аптеки, 4 ми казаха ,че няма да сключват договор с НЗОК да осигуряват лекарства за онкоболни, защото това ги обрича на сигурен фалит. Така пациентите ще се лутат от град на град. Едва ли някой ще накара аптека да закупи лекарства за хиляди левове , след това да чака да бъдат изписвани, , да попълва отчетни бумаги на килограм, след това да чака с месеци да бъдат платени от НЗОК отпуснатите лекарства , междувременно да плаща глоби щото някоя трътка от РЗОК се е домъкнала да ги глобява, и накрая да останат със склад медикаменти , които може да не бъдат реализирани и да останат като загуба за собственика. Чантаджиите от Здравното прехвърлиха отговорността и потенциалните съдебни искове от пациенти (за това ,че не са осигурени лекарства) на друг по веригата. Фамозно, фамозно...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 4. 4 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 551 Неутрално

  НАТО има повече основания да "удари" правителството на България, отколкото това на Либия.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 5. 5 Профил на shumi68
  shumi68
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Горната статия е най-малкият проблем в системата. Защо не се пише за да знаят хората ,че хората ,работещи в онкологичните заведения от нова година са без бюджет за заплатите и без договор с НЗОК?!? Знаете ли ,че лекари ,сестри и останалия персонал от нова година са взели по един аванс от 150 лева (за сестрите по 100 ,за санитерките по 70). А вече е почти краят на тримесечието. Стратегията на двойника на Брад Пит върви отлично- утре лекарите ще напуснат (без пари не се стои ,пък в частният кабинет все ще има пациенти) ,а лекарствата дори и да пристигнат ,така и ще си стоят в кашоните ,няма да има кой да определи дозата и да постави системите. Явно правителството няма интерес тези хора да живеят ,нали утре ще натоварят пенсионната система!

 6. 6 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Системата в България е ттално сбъркана. Тук на рецепта мога да изпиша само хормоните за рак на гърдата и хормоните за рак на простатата, но само тези, които са в таблетна форма. Инжекционните не се изписват на рецепти и не затрудняват аптеките. Мога да изпиша и няколкото таблетни цитостатика и таблетните форми на силните антиеметици (против повръщане). Всичко останало - хормони и цитостатици за инжекции/системи, биологично лечение (с антитела и с т. нар. малки молекули) и имунотерапия (интерферон и интерлевкин) и антиеметиците в инжекционна форма - се изписват или на конкретен болен на бланка, но се получават от съответното онкологично отделение, което води лечението (пациентът даже не я вижда - електронна бланка е), или се изписват на отделението като цяло, ако става въпрос за по-масово нещо, което така или иначе няма да залежи.
  Осигурителните каси (тук са 7 или 8) ни контролират през компютърната мрежа, защото в момента, в който поръчаме нещо, напишем бланка или рецепта, тя се появява на сметката на болния в съответната каса.

  Не е сложно...

  E PLVRIBVS VNVM
 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  "Дневник", добре би било да обърнете внимание на тема като тази - защото тя е отражението на всичките реформи в здравеопазването - http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=680628 .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK