Търсенето на сезонни работници ще съживява пазара на труда

"Менпауър": Публичният сектор и туризмът ще се нуждаят от най-много хора


25% от компаниите планират да наемат служители през пролетта

Търсенето на служители в търговията, финансовия и застрахователния, публичния и социалния сектор и туризма ще съживи пазара на труда в големите градове в България през второто тримесечие на 2011 г. Това показва изследването на българския офис на международната компания за подбор на кадри "Менпауър" сред 764 работодателя от София, Пловдив, Варна, Русе и Бургас.


Данните са част от традиционното глобално проучване на нагласите на бизнеса да наема и съкращава работници през следващите три месеца. В него няма информация за броя на местата, които биха се разкрили по сектори.
Освен в ресторантите и хотелите подготовката за летния сезон ще засили търсенето на работници и в земеделието. Изследването отчита коренна промяна на нагласите в строителството. Докато в края на миналата година повечето фирми от бранша планираха съкращения, сега компаниите, които ще наемат кадри, са с 12% повече от тези, които ще намалят персонала си.


Подобряване на ситуацията се очаква и в производствения сектор и транспорта. Като цяло всеки четвърти работодател е заявил, че ще наема служители, а 10% са признали, че ще освобождават хора през периода април - юни. Единствено в сферата на минната промишленост не се очаква положителна промяна спрямо началото на 2010 г.


Най-оптимистичнo са настроени работодателите от публичния и социалния сектор. Според методологията на изследването той включва образователни и обучителни фирми, листвани на борсата компании и здравни организации.


"Това е индикатор, че все повече българи споделят идеята за ученето през целия живот. Компаниите от този сектор, които са специализирани да помагат на служителите да подобряват своите умения и да придобиват нови, ще се нуждаят от повече таланти, за да отговорят на нуждите на пазара на труда", каза Надя Василева, управляващ директор на "Менпауър" за България, Сърбия и Хърватия.


От проучването излиза, че българските работодатели са с най-розови очаквания в Европа за разкриването на нови места през пролетта, докато в края на миналата година прогнозите им бяха доста по-песимистични. Подобни положителни прогнози за следващите месеци имат само фирмите в Белгия и Полша. На обратния полюс са Гърция, Испания, Ирландия и Италия, където работодателите, които планират съкращения, преобладават.


В световен план най-силно ще е търсенето на работна ръка в Индия, Тайван, Бразилия, Китай и Турция, което беше отчетено и в резултатите за първото тримесечие. Тогава от "Менпауър" обясниха, че голямата разлика между тях и европейските страни се дължи на глобализацията и стремежа на компаниите да търсят евтина работна ръка.


Данните на Агенцията по заетостта показват, че през пролетта на всяка година има традиционно съживяване на пазара на труда заради набирането на работници за лятото. През миналата година, след като безработицата стигна рекордно ниво през февруари, през следващите месеци започна да намалява, което продължи до октомври.


В началото на 2011 г. работодателите от частния сектор са обявили 8867 места, което е с над 3 хил. повече спрямо декември 2010 г. Най-много свободни места има в преработващата промишленост, държавните институции, търговията, образованието, аграрния сектор и във финансовите и застрахователните дейности.


"Растящият оптимизъм на работодателите означава, че отново можем да станем свидетели на разгорещена война за таланти със специфични умения. Компаниите трябва да направят приоритет своите стратегии за привличане и задържане на служители, ако искат да предложат най-доброто на своите клиенти", добави Василева. Друг извод е, че независимо от стагнацията на пазара на труда основен глобален проблем остава недостигът на квалифицирани работници.25% от компаниите планират да наемат служители през пролетта

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  Какви пенсии ще вземат един ден тези сезонни работници?

 2. 2 Профил на interesen1
  interesen1
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ясно е, че НЕ 'ЕРБ ще се справи с кризата, а кризата ще изяде главата на 'ЕРБ. Няма случай, когато повишаващи се цени и безработни да са довели до успех на Правни-ците на избори.

  Днес гледам почистват от камъни и плочки пред общината в провинцията, да не би безработните да се вдигнат и да изпотрошат сградата някой ден.

 3. 3 Профил на anis_2008
  anis_2008
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А, какво да правят безработните, които са на 50 год. и нямат подобна квалификация? Ще се преквалифицират, тепърва ще учат нещо ново? А, ще ги вземат ли след това на работа?........
  Сезонната работа носи временни и то не големи доходи, а разходите за съжаление не са само сезонни. Трябва да се търсят глобални решения, а не да се действа на парче от днес за утре. С това икономиката ни няма да се раздвижи, за стандарта на живот да не говорим......

 4. 4 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#3] от "anis_2008":

  Тези, които са на 50 години (плюс-минус няколко годинки, най-вече плюс) не ги искат май никъде. Доста често просто няма никакъв смисъл от преквалификация на тази възраст, за безработните говоря. Иначе за много други, които отчитат някава дейност на гърба на безработните, има голяма полза от тези курсове за преквалификация.

 5. 5 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Безработицата достигна през последното тримесечие на 2010 г. най-високата си стойност от първото тримесечие на 2005 г. насам - 11.2%.
  Почти 150 000 души са загубили работата си през миналата година.
  Състоянието на трудовия пазар остава основен риск за вътрешното търсене.
  Според повечето анализатори сериозни проблеми за България продължават да са високата безработица и ускоряващата се инфлация.

 6. 6 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#1] от "kimba3":

  Те работилите по 30-40 години вземат по 200-300 лева пенсии, ти питаш за сезонно работещите???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK