Столичната община предлага безплатен чип и кастрация на домашните кучета

Столичната община предлага безплатен чип и кастрация на домашните кучета

© Георги Кожухаров



Столичната община предлага на стопаните на домашни кучета безплатно поставяне на чип, обезпаразитяване и ако искат - кастрация, съобщи днес зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. Целта е собствениците да започнат да регистрират животните, уточни тя. Кастрираните кучета са освободени от такса за една година, напомниха от общината.


Услугата ще се предлага в четирите приюта на общината - в кварталите Горни Богров, "Слатина", "Лозенец" и село Сеславци, както и във ветеринарната амбулатория в район "Илинден", и в немския кастрационен център към Лесотехническия университет. На първо време общината планира да купи 5 хил. чипа, което ще им струва 35 хил. лв.


В момента в София са регистрирани около 4800 кучета и стопаните им плащат такса от 24 лв., като около 4 хил. от тях са регистрирани миналата година. Никой не знае колко точно са домашните кучета, защото ветеринарните лекари отказват да подават информация на администрацията на общината, каза Бояджийска.




Бездомните кучета в София са около 9 хил., показало е преброяване през 2010 г., отчете още зам.-кметът по екология. Основният източник на бездомни животни са домашните кучета от апартаментите и крайградските зони, твърдят от общината. Кметството се надява за 3 години да ги намали с 3 хил.


До момента Столичната община е осъдена за плати общо около 80 хил. лв. на хора, ухапани от безстопанствени кучета. В началото на тази година общината беше осъдена да плати рекордно обезщетение от 25 000 лв. на дете, нахапано от бездомно куче.


Бездомни кучета генерират закритите строителни обекти и ромските квартали. След закриването на комбината "Кремиквоци" в района са останали 300 кучета, които в момента са бездомни. От понеделник общината е започнала заедно с неправителствени организации кампания по кастрация на кучетата в ромските квартали. Кастрацията е започнала от кв. "Христо Ботев" и ще продължи в кварталите "Факултета", "Баталова воденица", "Захарна фабрика" и "Филиповци". Проектът се финансира от неправителствени организации.


Бояджийска е предложила и проект на промени в наредбата за притежаване на домашни животни на територията на столичната община. Той е внесен вече за разглеждане от комисиите на Столичния общински съвет (СОС). Тя предвижда изискване на кучетата задължително да бъде поставян микрочип.


Стопаните на домашни кучета ще трябва да имплантират на кучето си чип до 6 месеца след приемането на промените в наредбата от Столичния общински съвет. Чиповете ще бъдат раздадени от общината на лицензираните ветеринарни лекари и ще са безплатни, е записано още в проектонаредбата. Чиповете ще съдържат както информация за кучето, така и за стопанина - име, адрес и ЕГН.


За една година след поставянето на чипа собствениците на кучета ще са освободени от такса куче. За тези, които не поставят чип, пък е предвидена глоба до 500 лв., а ако бъдат хванати повторно в това нарушение - до 1000 лв.


Новите разпоредби предвиждат при разходка с кучето на открито собственикът да носи със себе си паспорта на животното или копие от него, документ за платената такса за съответната година и да ги предоставя пред ветеринарните или общинските власти при поискване. Деца до 18 години пък трябва да носят и писмено съгласие от родителите си за разхождане на кучето.


Част от създадената в началото на годината Общинска полиция ще се занимава с контрол на животните, обяви Мария Бояджийска. Проверки правят още Столичният инспекторат заедно със СДВР и районните кметства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK