Правителството одобри графика за отпуските и как да се нарушава


10 дни ще могат да се прехвърлят за догодина

Писането на графици от работодателите за ползването на платения отпуск ще е напълно формално. Това стана ясно от промените в наредбата за почивките, която правителството одобри вчера. В новите текстове е записано, че задължителният план ще може да се променя "при възникване на конкретни причини от служебен характер или икономически, технологически, финансови, пазарни и други обективни причини".


Това се отнася не само за частните фирми, но и за държавните институции. Частните компании ще могат да отлагат отпуската както на един служител, така и на цял отдел, "когато нуждите на службата налагат".
Промените в наредбата са заради новия ред в Кодекса на труда за ползването на отпуските. Един от най-спорните моменти при обсъждането му беше задължаването на работодателите до 31 декември всяка година да правят списъци кой служител кога ще почива през следващата година. Само за 2011 г. срокът е до 31 март заради късното приемане на промените. Още при обсъждането им работодатели коментираха, че дори и да направят график, няма да могат да го спазват.


Причината е, че в редица браншове фирмите не могат да прогнозират кога ще са по-натоварени и кога няма да имат нужда от всичките си служители. Тогава министърът на труда Тотю Младенов обясни, че в закона ще се запише задължението за писане на графици, а в наредбата ще се допълни при какви случаи те ще могат да се променят.


Сега в наредбата е записано, че платеният годишен отпуск се разрешава само след писмено искане до работодателя. Графикът трябва да дава възможност всички служители да излязат в почивка през годината, за която тя им се полага. Преди да утвърди списъка, шефът на фирмата е длъжен да попита всички работници кога желаят да почиват. След това трябва да покаже графика на целия персонал и да го сложи на видно място в предприятието.


Друго задължение за фирмите е, че те ще трябва да водят документация за ползването, прекъсването и отлагането на почивните дни, а също така и за възнагражденията, платени през това време, и за обезщетенията за неползван отпуск.


В Кодекса на труда е записано, че служителите имат право да прехвърлят до 10 дни от почивката си за следващата година, но само при уважителни причини и с писмено съгласие на шефа си.
Работодателите също могат да отложат до 10 дни поради важни производствени причини - ако се е натрупала много работа. Сборът на дните отпуск, които служителите и шефовете могат да прехвърлят за следващата година, обаче не може да е повече от 10.


Всички тези промени бяха направени само заради хилядите дни платен отпуск, който са натрупали чиновниците и държавата трябва да им ги изплаща при съкращения.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK