В търсене на майчиното мляко

В търсене на майчиното мляко

© Shutterstock
2% само са бебетата, които се хранят само с майчино мляко до 6-ия месец в България. Средно за ЕС са 37.6%

"Ние, жените, можем да храним бебета и да управляваме държави, както и всичко в интервала между тези две неща." Това каза представителката на УНИЦЕФ в България Таня Радочай на семинар за кърменето, с който беше отбелязан Международният ден на жените.


Домакин беше норвежкото посолство, а съорганизатори УНИЦЕФ, Националният комитет по кърмене и асоциацията "Подкрепа за кърменето". Може да се окаже обаче, че българските жени се справят по-леко с управлението в бизнеса и политиката, отколкото с храненето на бебета.
Според проучване на министерството на здравеопазването и УНИЦЕФ кърмещите жени в България са шокиращо малко – бебетата, които се хранят само с майчино мляко до 6 месеца - така нареченият "златен стандарт" в детското хранене, препоръчван от СЗО, са едва 2% в сравнение с 37.6% средно за страните от ЕС.


Ниският процент на успешно кърмещите жени в България не се дължи на масово нежелание или на някаква вродена неспособност. По данни на министерството на здравеопазването и УНИЦЕФ над 90% от жените правят опити да кърмят децата си непосредствено след раждането, по време на престоя си в родилните домове. Заключението на проучването от 2009 г. е, че основната причина, поради която скоро се отказват, са "недостатъчните умения за поддържане на лактацията".


Защо българките не се справят


Според "УНИЦЕФ България" главните причини толкова малко жени в страната да кърмят са няколко – сред тях са някои културни традиции и заблуди, свързани с кърменето, недостатъчната подкрепа от страна на семействата и общностите, както и липсата на национално законодателство, ограничаващо агресивната реклама на заместители на майчиното мляко.


Две от най-важните причини са в здравната система – остарелите практики в родилните домове, които международни наблюдатели неофициално описват като "съветски", и съветите на лекарите от детските консултации, които според УНИЦЕФ не отговарят на съвременните международни стандарти.


България няма официални публични препоръки за здравословно хранене на бебета, до които всеки родител или професионалист в грижата за деца да може да се допита. Предписанията за кърменето са зададени в различни нормативни документи, предназначени за вътрешно ползване в рамките на здравната система.


Сред тях са болнични протоколи, национални стандарти по акушерство и по неонатология, както и методически указания към общопрактикуващите лекари. Тези документи са писани в различни епохи от различни поколения специалисти, допълвани са и заложените в тях препоръки често са в противоречие помежду си.


Как изобщо се кърми бебе


За разлика от предписанията на българските институции международните препоръки за успешно кърмене са формулирани ясно и последователно от Световната здравна организация (СЗО), Европейската педиатрична асоциация и други международни организации. Те включват 10 стъпки, които болничните заведения и родителите трябва да прилагат, за да създадат оптимални условия кърменето да проработи.


Тъй като процесът на взаимодействие между организма на майката и бебето е много сложен, решаващи за изграждането на синхрона между тях са първите часове и дни след раждането. Най-общо казано, производството на мляко в тялото на майката зависи от консумацията на бебето, така че всяка външна намеса или раздяла между тях в началния етап може да обърка баланса.


Затова сред основните препоръки на СЗО към здравните системи са първото кърмене да се случва не по-късно от 1 час след раждането, бебетата да не се отделят от майките по време на целия болничен престой, да се кърмят винаги когато пожелаят, и да не им се дават рутинно допълнителни храни и течности, които заместват майчиното мляко.


Има ли приятели на бебетата в България


За да насърчи болниците с добри практики, преди 20 години УНИЦЕФ стартира инициативата "Болници - приятели на бебето". За да получи такъв статут, болницата трябва да докаже, че спазва 10-те стъпки за успешно кърмене. След това тя може да получи акредитация от упълномощената в съответната държава национална институция. В България това е Националният комитет по кърмене. През последните няколко години броят на раздадените от него акредитации  достигна 12.


В същото време обаче комитетът не извършва нужния ежегоден мониторинг за спазването на стандарта, необходим за периодичното подновяване на акредитацията. Затова в момента според международния сайт на инициативата на УНИЦЕФ, в България болници-приятели на бебетата с валидна акредитация няма.


Според УНИЦЕФ придържането към стандартите на СЗО е трудно за родилните отделения в България, защото влиза в противоречие с някои все още действащи стари нормативни документи, задаващи предписания за болничните практики. Затова и бебетата, на които се позволява да сучат в първия час след раждането си, в България са едва 4.6% на фона на близо 100% в някои от страните с най-добри условия за кърмене, каквито са например скандинавските.


Специалистите са единодушни за здравните ползи от кърменето. Според американско изследване от миналата година например, ако 90% от семействата в САЩ приложат "златния стандарт" за изключително кърмене през първите 6 месеца, това би спестило здравни разходи от 13 милиарда долара годишно, както и би спасило 911 детски живота.


Според д-р Гру Нюландер от норвежкия национален център по кърмене (виж интервюто) психологическите последствия също не са за пренебрегване. "Кърменето подобрява положението на жените", каза тя в презентацията си.


"Когато поставите току-що роденото бебе върху гърдите на майката, дори по време на раждане с цезарово сечение, всички са толкова щастливи. Тези бебета почти не плачат. Опитайте да го правите и вие. Това работи, не струва нищо и си заслужава дори само заради емоционалното преживяване."2% само са бебетата, които се хранят само с майчино мляко до 6-ия месец в България. Средно за ЕС са 37.6%

 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK