Днес се определя обхватът на "Рила-буфер"

Днес се определя обхватът на "Рила-буфер"

© Анелия НиколоваОбхватът на защитената зона от екомрежата "Натура 2000" около националния парк "Рила" ще бъде гласуван днес от съвета по биологично разнообразие към министерството на околната среда.


На предишно заседание през октомври 2010 г. съветът единодушно гласува отлагане на разглеждането на документацията за допълнително проучване на множеството предложения за допълнения и корекции. След като бъдат одобрени днес, новите места ще бъде предложени на Европейската комисия за допълване на българския списък от защитени зони. Това се налага, защото Брюксел започна наказателна процедура срещу България след сигнали, че в подножието на Рила се подготвя мащабно строителство.


Защитата на тези места беше предложена от БАН още през 2007 г. под името "Рила-буфер", но тогавашното правителство я отхвърли. Причината беше големият брой проекти за ски курорти в ниските части на планината, въпреки че според европейското законодателство определянето на мрежата "Натура" трябва да се влияе от научните факти, а не от икономически съображения. В "Рила-буфер" попадат проекти за курорти на Христо Ковачки, т.нар. "Супер Паничище", лансираният от предходното правителство "Супер Боровец", както и горите на Симеон Сакскобургготски в с. Бели Искър.
След критиките на Европейската комисия екоминистерството възложи нова оценка на зоната на същия екип от БАН.


Членовете на експертния съвет днес ще разгледат и проект на "План за действие на царския орел (Aquila heliacа) в България 2011 – 2020", изготвен от Българското дружество за защита на птиците в рамките на LIFE+ проект "Опазване на царския орел и ловния сокол в ключови за тях места от мрежата на "Натура 2000" в България". По постъпила документация по Закона за биологичното разнообразие ще бъдат разгледани пет предложения за разширение на съществуващи и определяне на нови места за опазване на дивите птици - защитените зони "Ломовете"; "Западни Родопи", "Пирин-буфер", "Рилски манастир". 

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  Най-голямото богатство, което Господ е дал на Бългрия е нейната природа. Няма друга държава в света, която на такава малка територия да има ясно обособени 5 географско-климатични зони. Дано Господ даде сила на членовете на съвета по биологично разнообразие към министерството на околната среда да съхранят за идните поколения това, което имаме. Дано разумът надделее над комерсиалното и алчността, защото няма какво друго да завещаем на децата и внуците си!

 2. 2 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Ще се строи тука! Хотели трябват, писти! Елате хиляди туристи!

  Неприятно ми е да чета новини свързани с българската природа! Всичко е омазано с гнусна червена слуз. Докато не направите от тая градина Либия, няма да мирясате, комуняги. Дано ви накаже Господ!

 3. 3 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Определят обхвата за бетониране!Смешно, "бинесмена" Ковачки е издирван в Сърбия за "приватизациите" си и ако го гепят затвора не му мърда.А тук съсипват единственият национален актив: красивата природа.След бетонизацията на морските плажове и унищожаване на дюни, археологически паметници и красиви места, дойде време българският "бизнес" да "инвестира" в унищожаването и на планините.Такава хубава страна, но за жалост такъв тъп и алчен народ.Ама Божо го каза много добре"ши..н народ" и Б.Б.: "материала не става".Но тогава всички скочиха да защитават "народа".Естествено само на думи.Както винаги: приказки, бла.бла.дрън-дрън.А "бизнеса" си "инвестира", "инвестира" в унищожаването на България!

  ZeroOne
 4. 4 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Това е много важна, но, при цялото ми уважение, зле написана статия – зле осведомена, твърде неясна, изтървала съобщението някъде между недоразбраните позиции на различните страни и административните подробности.
  Ето, четете: „В оригиналното научно предложение на БАН бяха предложени 4 защитени зони – «Рила север», «Рила юг», «Рила запад» и «Рила изток». В разработването им взеха активно участие неправителствени организации и резултатът беше консенсусно подкрепен от научната общност и от неправителствените организации. Но предложението е подменено със съкратен вариант с неизвестен автор, който включва една зона - «Рила буфер». Новият вариант за Рила е със силно намалена площ”.
  Целият текст тук: http://wwf.bg/news_facts/?199597/wwf-natura2000-cut

 5. 5 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Какво значи "екомрежа "Натура 2000"" ??? Всичко извън землищата на селата трябва да бъде абсолютно забранено за сеч и строеж!!! И туйто! Който иска да се радва на планината - да нарамва раницата!!! Кашкавал туристи с кебапчета и торбички - стойте си в парковете в София! Планината е ЕДИНСТВЕНАТА останала ценност на България! Не я затривайте!!! Други народи планини от злато дават да направят келява горичка в пустоша, а ние имаме всичко на готово! Не оставяйте внуците на червените убийци да разпарчатосат това последно богатсво!!!

 6. 6 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Който червен чапкън отсече дърво - да му се отсече ръката! Ако мангал или резаняк го направят - да увиснат на съседното дърво, и да видят алаха им с девствениците! Не оставяйте безродници - комунисти, камилари и чергари за де допират до гората (планината)!

 7. 7 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Гневно

  До коментар [#5] от "Yankee":

  Долу алчните ръце на новобогаташите от ПРИРОДАТА на България!

 8. 8 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Хаиде да направим една стачка!
  Една масова демонстрация!
  Максимум джандарите да ни понабият малко но Борисов пада при всички случай и директно влиза в затвора. Барабар с началниците на полицайте, които ще издадат заповедта за побоят.

  Хайде бе хора ,Арабите да не са по баш от нас Българите!

  А от това неща БАН отдавна не става нищо, мижитурки на държавна хранилка. Заключението е ясно, като Присъда на български съд!
  Хаиде да подкрепим младежта и зелените и да разкараме тези Бандити от властта!

  ПИСНА МИ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ БАНДИТИЗЪМ
  в тази територия!

  Хитростта пречи на мисълта!
 9. 9 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Ще има ли протест пред МОСВ?
  Имаше някакъв такъв призив?

  Хитростта пречи на мисълта!
 10. 10 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Гората която пазела хайдутите от народните песни, балкана от поемите на Христо Ботев, планината която обича и Вазов, сме готови да ги осерем като стой та гледай, при това за без пари.

  Ако допуснем унищожението на нашата природа да продължи, заслужаваме и ние да си отидем с нея, защото просто не сме направили нищо значимо с нашето присъствие тука, на тая толкова красива земя.

 11. 11 Профил на majka
  majka
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#9] от "Stream":

  Да ще има протест от 9.00 часа, т.е. трябва да е почнал. Във Фейсбука бяха потвърдили присъствие много малко хора. Дано да са повече на протеста. Аз лично съм на работа и няма да мога.
  Безумие е да си унищожаваме сами природата!

 12. 12 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  "гражданския протест пред сградата на МОСВ на 11 март, петък, от 9 ч."

  Това открих на адреса посочен в [#4] от "BürgerBürokrat".
  Адреса на МОСВ е ул."Уилям Гладстон"№67, до пл.Славейков, улицата между Библиотеката и МакДоналдс.

  Аз отивам!
  Заповядайте и Вие!
  Има неща много по важни от работата ни днес!
  Това е Бъдещето ни!  Хитростта пречи на мисълта!
 13. 13 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#11] от "majka":

  Може ли адреса във Фейсбука?

  Хитростта пречи на мисълта!
 14. 14 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1594 Гневно

  До коментар [#1] от "Дедо Либен":

  Въпросният дядо Господ каквото раздал 6тедро от към Природа, такова спестил от към матрЯл...
  Алчни гнусни прасета, без уважение към околната среда - било то природна или чове6ка.

  Хора без други ценности и интереси освен собствения си рахат и тумбак.

  Има ги навсякъде безспорно, въпросът е доколко такова поведение е обсхтествено търпимо и доколко се налагат санкции (морални, законови)...

  При полозхение че страната ни е превърната от самоте българи в кочина отговорите, колкото и да не са приятни за нас самите, се налагат от само себе си...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 15. 15 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#6] от "Yankee": Който червен чапкън отсече дърво - да му се отсече ръката! Ако мангал или резаняк го направят - да увиснат на съседното дърво, и да видят алаха им с девствениците!

  Хубаво че си радикален, кофтито е че за пореден път ти избива двойният стандарт и расизма...
  По какви причини "арийските" българи заслужават по-меко наказание от другите??

  А за6то не направо всички "пред стената и..."??

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 16. 16 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#2] от "Yankee": Нещо си се объркал. При комунистите имаше природа колкото щеш ! Нямаще супер Боровец, Банско беше село, а по Черноморието нямаше бетонна стена покрай морето. Всичко се усра точно при капитализма. Това са фактите. Не са ми дотрябвали комунисти, но ми се струва ,че трябваше да строим капитализъм с човешко лице, както не можахме поне социализма да го докараме както трябва.

 17. 17 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1594 Разстроено

  До коментар [#11] от "majka": Дано да са повече на протеста. Аз лично съм на работа и няма да мога.

  Така де, всеки е "на работа", "в командировка", "кара децата на детска градина", има "час на зъболекар" и подобни...
  Все се намира не6то "по-важно" или "по-спе6но", а е просто въпрос на приоритети...
  Подписки въе Фейсбук са напълно ялови и освен за изкупуване на уж препрана съвест не служат за ни6то...
  Хората се мерят по това което правят, а не което говорят.
  За съжаление като да ни е национална черта разминаването между приказки и дела. И после мрънкаме и някой ни е виновен. Но не и ние самите.
  И това е приет начин на поведение, "ами у нас в БГ е така". Това бе една от причините да не издържа на подобна масова 6изофрения и да отида да живея на друго място...
  ПП: Така е и по избори, ниска активност (мамицата им на "политиците", все едно не са и те българи) и търсене на Спасители (някой да свър6и "работата" вместо нас)...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 18. 18 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#5] от "Yankee": Ти да нямаш червени очила ? Ето затова пропадаме. Говорим за природа , а тебе те сърби задника да политизираш ! Ще ти го зачетем. Вацлав Клаус казва " Антикомунистът е комунист с ообратен знак. Аз некомунист."

 19. 19 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Коя държава има на тази мъничка площ събрани: Рила, Пирин, Родопи, Стара планина, свръхестествената Странджа, Витоша на 15 мин. от столицата, Предбалкана, долината между Средна гора и Стара планина, пещерите, стотиците минерални извори, плавателния Дунав, бреговата ивица на Черно море, редки животински и растителни видове, уникални билки, гъби и условия за такъв вкус на зеленчуци и плодове, както и млечнокиселата бактерия? И защо се родиха такива тъпанари, които искат за едно поколение да затрият всичко това?! Просто заслужават депортация в Камчатка или Антарктида!

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 20. 20 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#9] от "Stream": Нещо не ми е ясно . Какво значи "Министерство на околната среда " ? Какво ще я прави - ще я пази или ще я бастисва ? Или ще наблюдава как я бастисват ? Май последното . С чие разрешение качиха лифт до Седемте рилски езера. Сега при хубаво време там се изсипват 20 000 пияници да си изядат кебапчетата и да се накъркат на теферич, да усерат всичко , да си оставят боклуците.

 21. 21 Профил на conserva
  conserva
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До Ахасвер(пост #16).

  Пич, за да се поквари един цял народ се иска време, в българския случай 30 -40 години бяха напълно достатъчни. През 50-те и 60-те (времето на най-варварския комунизъм) хората весе още бяха нормални, затова всеки, който свършваше 11 клас можеше да се изразява на приличен български език, държеше се възпитано, и природата беше опазвана.

  Но комунистите успяха да смъкнат нивото на другите до своето, и сега новите поколения, с много малки изключения, са пълен боклук.

 22. 22 Профил на conserva
  conserva
  Рейтинг: 574 Неутрално

  А, забравих, че и други неща са необходими за да съсипеш един народ. Освен комунистическа власт, трябва и този народ да от по-меко тесто, леко страхливичък и глуповат, и да няма традиции в държавността, и религията да му е слабичка.

  Комунизмът беше допуснат в семейството, и оттам тръгна злото.

 23. 23 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Баси, Алпите на какво са заприличали. Има лифтове, писти. Тия швейцарци и австрийци колко са захлупени, унищожили са природата си!
  Добре че ние сме умни - никакъв лифт в планината. Който иска да кара ски - да ходи в Дубай!

 24. 24 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Ми ся? Кво шъ стани с двестатях километра нови писти гласени около Банско?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 25. 25 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#19] от "Okoto":

  Така ще бъде, докато не научим децата си да не приемат това, което ни заобикаля като даденост - нещо, което го е имало и винаги ще го има. Ние сме тези, който трябва да възпитаме в тях чувство на възхищение е уважение към заобикалящия ни свят.
  Имаме прекрасна природа, а не знаем как да я ценим.
  В България има издадени поне 10 закона, които се грижат за запазване на околната среда. Кой ги спазва!?! Само се търсят врати и вратички в тях, за да се заобиколят разпоредбите.
  Кога ще се научим, че за да ползваме и съхраним тази красота трябва и да плащаме!?!

 26. 26 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1594 Любопитно

  До коментар [#23] от "enterfornone":
  Личи си че си виждал Алпите само по телевизията...
  Ако ти е "убягнало" те са поне 1000м по-високи от планините в БГ.
  Поради тази причина бол6инството от пустите са НАД границите на горите.
  Да не говорим че е немислимо да се правят такива безобразия в природен резерват!!

  И понеже сме не само умни а и принципни - не даваме и стотинка на прасурсите, които освиниха Пирин и другите.
  В Алпите усповията са несравнимо по-добри, а цените вече са сравними...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 27. 27 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Весело

  СВЕЩ НА ЦЕКО ЗА АЛЕКО!

  Които не може да дойде на протеста може да отидедонай-близката Църква и да запали по една свещ на местото на кожето заслужават. Той Господ си знае адреса!Само си кажете на Всички които съсипват Българската природа и забиите Свеща долу!

  И Господу помолимся!
  Амин!

  Хитростта пречи на мисълта!
 28. 28 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#16] от "ahasver":

  Комунистите видяха, че в комунизма няма хляб и станаха диви капиталисти.
  А родната полиция ги пази.

  Това е то: български преход по руски образец. Който може: да отива на протеста!

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 29. 29 Профил на Киро минев
  Киро минев
  Рейтинг: 409 Неутрално

  За мен Нона е най-добрия министър в кабинета, а туризма е много важен за България. Тя оцени това още през 2001 г. когато даде първата концесия в България на защитета територия-Пирин и резултата е много добър големи ски писти на които се провеждат международни състезания по ски. Нона още тогава го е прогнозирала, тя винаги е била модерна и държала за пистите и за ГМО-тата

 30. 30 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Хайде пак коня у ряката.Вместо да защитаваме природата - пак комунисти,руснаци и отиде тя.А от Рила може да остане само буфера.

 31. 31 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#25] от "tonitod":

  Да, нация, която не може да възпитава децата си и да им дава висококачествено образование, е обречена.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 32. 32 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#3] от "ZeroOne":

  "А тук съсипват единственият национален актив: красивата природа" -
  Абсолютно вярно. Биоразнообразие и природна красота - това е уникалното ни лице пред света, златният актив, който най-тъпанарски хвърляме на боклука! Можем да сме уникална страна и тук да идват хора именно защото другаде не могат да видят подобна запазена разнообразна природа! Но вече десетилетия систематичното й унищожаване е масов спорт на хората с пари в България.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 33. 33 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#26] от "B52":

  Знам че реалността не трябва да пречи на лозунгите, но все пак да опитам:
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ski_areas_and_resorts_in_Switzerland
  Не е като да няма писти под 1500 метра. В Източна Австрия много курорти са изцяло под 2000 метра (в източните Алпи няма толкова високи планини). Толкова за това кой е гледал Алпите по телевизията (че и по телевизията да гледаш ските в Кицбюел ще видиш друго, ама карай).
  Да не говорим че Рила не е резерват, но нека подобни подробности не смущават хубавите идеи изказани от коментиращите...

 34. 34 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1899 Разстроено

  До коментар [#33] от "enterfornone":

  Защо трябва да се сравняваме с швейцарците? Хората там строят и пазят. Тук виждаш какво се случи с Банско. Според теб необходимо ли е навсякъде да стане като в Банско? Толкова ли сме бездарни, че да не можем да използваме природните дадености като предимство на страната, а не като пречка за инвестициите? И защо всъщност не инвестираме в запазване на това, което имаме?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 35. 35 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1594 Любопитно

  До коментар [#33] от "enterfornone":
  Благодаря за информацията относно ski areas and resorts in Switzerland

  За разлика от Википедия аз карам ски именно по тези баири. Долната граница посочена в табличките е това което тук хората наричат "пистата за слизане в долината"
  Често е скучна за каране просека, целта на която е да смъкне скиора до началото на кабинковия лифт, където е и паркинга (за тези които идват с кола).
  Добър опит, но не се получи....

  Относно Източните Алпи (наистина по-ниски) - разхождал ли си се там лятото и сравнявал ли си гледките с раните които са прорязани в Рила и Пирин...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 36. 36 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1594 Любопитно

  До коментар [#33] от "enterfornone": Да не говорим че Рила не е резерват, но нека подобни подробности не смущават хубавите идеи изказани от коментиращите...

  Добър опит, но пак не става... Ходил ли си по Рила? За Алпите се разбра че не си...
  --------
  Национален парк “Рила” e най-големият национален парк в България. Разположен е на 100 км. южно от София, в централните и най-високи части на Рила планина. В него се опазват: саморегулиращи се екосистеми, които притежават значително биологично разнообразие; съобщества и местообитания на редки и застрашени видове; исторически паметници със световно значение за науката и културата. Оттук извират едни от най-пълноводните и дълги реки на Балканския полуостров.
  На територията на парка се намират четири български резервата - Парангалица, Централен Рилски резерват, Ибър и Скакавица. Национален парк Рила е една от най-големите защитени територии в Европа. Двата резервата „Парангалица“ и „Маричини езера“ са част от световната мрежа на биосферни резервати по програмата на ЮНЕСКО "Човек и биосфера".

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 37. 37 Профил на Malama
  Malama
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Защо ли толкова се пънем всички, като управляващите и хайдуците заедно си пият ракията?! Иначе нямаше да става това, което става.

 38. 38 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1594 Разстроено

  До коментар [#34] от "Gopeто":
  Защо трябва да се сравняваме с швейцарците? Хората там строят и пазят.

  Сравнение, уверявам те, НЕ Е възможно! За съжаление...

  Толкова ли сме бездарни, че да не можем да използваме природните дадености като предимство на страната, а не като пречка за инвестициите?

  Явно! "Ценностната" ни система (като колектив) се оказа много калпава.

  И защо всъщност не инвестираме в запазване на това, което имаме?

  Понеже няма "далавера"... Едни пари по-трудно се препират, има нужда от мислене, при това в перспектива.

  А се оказа че това в БГ не става...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 39. 39 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  Уважаеми сънародници, ето какво пише за България в Kingfisher Geography Encyclopedia, London, 2003:
  "Релефът на България е удивително съчетание на обширни равнини и низини и живописни котловини и речни долини, високи и ниски планини. Държава, на границата между умерено континенталния и субтропичния климатичен пояс. Разнообразният релеф и географското и местоположение обуславят 5 климатични пояса и невероятно биологично разнообразие - широколистни, смесени и иглолистни гори, степна и лесостепна растителност, различни топлолюбиви колхидски и средиземноморски растителни видове. По броя на животински видове България е на първо място в Европа - само птиците са над 400 вида, а бозайниците около 100 вида. По площ на защитени територии (5% резервати, паркове и др.) България е на трето място в Европа след Финландия и Норвегия. България заема най-хубавата и леснопроходима част на Балканския полуостров, където се пресичат най-важните пътища от Западна Европа към Близкия Изток и от Северна и Източна Европа към Средиземноморието. От древни времена това предопределя трудната съдба на българския народ.... " Това са написали англичаните за България през 2003 година. Какво ще направим сега от България зависи от всички нас?

 40. 40 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#39] от "Дедо Либен":

  Съгласен, освен с класацията на процентите паркове и резервати. Освен Германия (57%), сега проверих и за Франция: само регионалните (т.е. без националните) природни паркове там са 13% от френската територия: Il y a aujourd’hui 45 Parcs naturels régionaux en France, qui représentent 13 % du territoire français. Прилагам източник: http://www.parc-corse.org/index.php?option=com_content&task=view&id=158&Itemid=233
  За другите държави не знам. Средно парковете и резерватите са 17% за Европа. България е 5%. А Натура е по-слаба степен на защита от парковете, тя се смята отделно, там може да се развива бизнес, но съобразен с природата.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 41. 41 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Отново се извинявам за неуместния въпрос, но може ли да кажете къде може да се прокара лифт? Или писта?
  В Рила не може, В Пирин не може. Къде остана? Марица-Изток ли?
  2000 човека се качвали с лифт на езерата. Ами нормално, като има само един лифт, всички отиват там. Просто трябва да има още и тогава няма да се скупчват всички.
  Не ми се копира цялото, но вече съм писал как се отнасям към елитаризма който лъха от мненията нагоре - http://www.kenanoff.com/blog/archives/1009
  P.S. Само да отбележа, че не карам ски, само се дразня от крайни мнения

 42. 42 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Весело

  Отидох на протеста и какво да видя.
  Още по бул Македония видях паркираните автобуси но не очаквах да са за проявата. На пл. Славейков бяха мого хора от Разлог,Сапарева Баня и гр.Сомоков. Организирана работа.
  Трабвада викажа, че аз към 11 и 30 бях там, но Зелените не ги видях но си издигнах моята хоругва:

  СВЕЩ НА ЦЕКО ЗА АЛЕКО

  и се смесих с опонентите.
  Даже звъннах един телефон на "причинителя" за тези дандании да го питам, защо не са изпратили и музика от Разлог, най- малкото оркестъра на "Балканстрой"АД. Общо взето приятна атмосфера.
  Добрече сме си кротък народ. Хора и веселба.
  Кметовете се изказаха малко не подготвени, нво уверени, по въпроса, че зелените "сме" се криели само по форумите. А и аз се въздържах да вземам мегафон* и да им ги питам на публично място така ли сеправи "канализация" и в.Сапарева баня и в Банско.
  Дължа дебело да подчертая, че нито един от обикновенните хора които бяха покрай мен нямаха нищо против срещу моят лозунг.

  СВеЩ НА ЦЕКО ЗА АЛЕКО!

  Лозунгът бе нарисуван с водни бой на половинка картон и окачен на черна щека, отгоре с национално трикольорче!
  Даже допълваха, че не само за Алеко но товасиетяхнаработа. Въпроса е чеискрица от пламъка на моята нарисувана свещ стигна и до техните сърца!
  Ние доста си поговорихме с Македонците, аз си имам стара приказка с тях. говорехме си и за Коце и За Данчо ,и затоваче трябва да има мярка изаконност. И за това, че кметовете разправят глупости че нямало да се наруши природата. Хората се усмихваха, като ги питах нали знаете какви са техниците и в "Балканстрой" и в "Галчев"! Смеехме се на страи лакардии, като тази, че когато започваха да строят за Юлен, на "Балканстрой АД" и моткраднаха ТРИДЕСЕТИНА РЕЗАЧКИ и Данчо и Коце просто си купиха нови и продължиха "да пазят природата". Така с усмивки изчерпахме разговора , че природата щяла да бъде опазена и при новото стройтелство.

  Та така протече моят митинг.

  По късно намерих "Зелените" воден от една симпатична дама, на която изглежда и стана тъжно за мене да седя сам на площата с хоругвата!

  * аз съм някакво самосиндикално "Пара (бих казал-военно) Зелено" образувание. Даже накои приятели се бъзикат, че съм бил основоположник на "НА РЕЛИГИОЗНАТА ЧАСТ на Зеленото движение" !
  Абе хора работа да се върши!

  На следващия митинг НЕ САМО СВЕЩИ ,моля!

  Хитростта пречи на мисълта!
 43. 43 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#41] от "enterfornone":

  Да "елитаризма" е наистина заболяването на зеленото движение в България! За това съм напълно съгласен с Вас! Накак си се държат като хора които "искат да бъдат канонизирани приживе"!Аз го наричам "кафеджииска демокрация"! Но за това друг път!
  Ас постановката за лифтовете, не съм съгласен.
  Тъи като противоречина понятието защитена територия.
  Аз потдържам дори идеята да се сложи лимит за достъп, наколко (десетки) хиляди човека на година. И да си купуваме билети с натдаване! Защото ако сега не вземе мерки, този неща ще ги гледаме само по документалните филми и ПАК С БИЛЕТИ, НО НА КИНО!
  Схващате ли господине?

  Хитростта пречи на мисълта!
 44. 44 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Не. Не схващам. Аз къде НЕ може да има лифт го прочетох хиляда пъти. И не ми беше това въпроса.
  Въпросът ми беше къде може?
  Отделно националния парк (какъвто е Рила, не резерват), не ограничава присъствието на хора! Има си изрични текстове, какво е ограничено и не може да се иска хората да не ходят там. Хайде прочетете малко първо. Има си Закон за Защитените Територии, има си чл. 21.

 45. 45 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Ръчичиките им да изсъхнат на тия,дето искат да посегнат на Рила и Пирин!

 46. 46 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#44] от "enterfornone":

  Абе Господине, да сте виждали Адвокат да дава безплатни съвети?

  Отидете в Лифтинженеринг и им възложете предпроектни проучвания или в Юлен. Платете си и те ще Ви отговорят! На конкретно питане?

  Що се правите на тъп?

  То това, да се правим на ударени се превърна в национален спорт, нали?

  Хитростта пречи на мисълта!
 47. 47 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#41] от "enterfornone":

  Еи приятел, порови се в библиотеката на в.Дневник
  Имаше една поредица фотосесии "Непознатата европа"
  Там имаше една любителска сесия за "Плитвичките езера" имаше и друга за "Которския залив". Та гледаи и мисли?
  Мисли и гледаи?
  И си отговори на въпроса?
  Кога ще ОТКРИЕМ МЯРКАТА в нещата?

  Кога ще спрем да се правим на малоумни? Като тебе искам да кажа!

  Там в Централна европа имат от Двеста години капитализъм, там има неща които са забити в съзнанието им и не подлежат на съмнение!
  Там хората НЕ СЕ ГОРДЕЯТ, ЧЕ СА ТЪПИ!
  Като, тебе искам да кажа, без никакво извинение!
  Те знаят, какво е общото благо!
  На тебе това говорили ти нещо!

  Хитростта пречи на мисълта!
 48. 48 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2514 Гневно

  Видяхте ли репортажа по БНТ? 20-тина младежи-ентусиасти срещу цял площад от платени от местните дерибеи нахакани селяндури със щеки. Разбира се министерството изчаква "балансирана позиция".

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 49. 49 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Дедо Либен: "По броя на животински видове България е на първо място в Европа - само птиците са над 400 вида, а бозайниците около 100 вида."
  Е тоя факт например трябва да е предмет на гордост, да го знае всяко българче, да се напомня като любимо клише от медиите по всякакъв повод, да го има във всяка брошура, рекламираща България...
  Да, ама не. Бас държа, че доста бизнесмени в туризма се събуждат сутрин с мисълта "мама му стара, как може да има такова шибано богато биоразнообразие в тая страна! Как пък не можа да е като Либия или нещо по-така пустинно!"

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 50. 50 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#49] от "moreni":

  Приятелю, това не го казвам аз! Това го пишат надменните англичани за България в "Kingfisher Geography Encyclopedia", London, 2003 год.

 51. 51 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#50] от "Дедо Либен":

  И докато го казват само надменните англичани, а българите скромно го премълчаваме, понеже е в разрез с интересите на мутренските туристически босове, не търси промяна към положително в образа на България. Ще си оставаме страната на евтините к*рви, лошото обслужване, презастроените курорти и разбитите пътища.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 52. 52 Профил на Mr Derek Douglas
  Mr Derek Douglas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добър ден,

  Имате ли някакви финансови затруднения? Имате ли нужда от заем, за да изчистите дълговете си? Ще увеличите ли финансите си? Вие сте бизнес човек, който иска да разшири своята компания. С настоящото Ви съветваме да се свържете с истинския герой, доверието и ефикасната фирма за отпускане на кредит за вашия заем. Признан съм както от отделни лица, така и от правителството за нашата голяма ефективност.


  УСЛУГИТЕ ВКЛЮЧАТ:
  * Лични заеми (сигурни и необезпечени)
  * Бизнес кредити (сигурни и необезпечени)
  * Подобрение на дома
  * Кредити за изобретатели
  * Автоматични заеми
  и др ..

  Моля, свържете се с нас, ако се интересувате, чрез
  Email: [email protected]

  Сертифицирани сме,
  надежден, надежден, ефективен, бърз и динамичен.

  За разбирането,
  Г-н Дерек Дъглас
  [email protected]

  3% Налично и гаранционно предложение за заем

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK