Производителността на труда продължава да се увеличава

В селското стопанство всеки произвежда средно по малко над 2 лв. на час.

© Надежда Чипева

В селското стопанство всеки произвежда средно по малко над 2 лв. на час.Производителността на труда в България продължава да се покачва. През четвъртото тримесечие на 2010 г. средният принос на всеки работещ в брутния вътрешен продукт (БВП) е 14.1 лв. на час, което е със 7.9% повече спрямо същия период на 2009 г. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт за производителността през четвъртото тримесечие на 2010 г.


През месеците октомври – декември на един зает се пада 5 950 лв. от текущия обем на БВП или със 700 лв. повече спрямо година по-рано.


Данните на НСИ показват, че през четвъртото тримесечие на миналата година работещите са намаляли до 3.354 млн., което е с 4.4% спрямо същия период на 2009 г. Със същия процент е спаднало и количеството отработени часове. Според анализаторите на пазара на труда данните говорят за това, че през миналата година работодателите са освободили най-неефективните си служителите, което е повишило средната производителност в предприятията.
Производителността на труда е била най-висока в индустрията, където брутната добавена стойност (БДС) на продукцията на всеки работещ е била средно 6128 лв. или 14.5 лв. на час. В сектора на услугите, всеки зает е произвел средно 5297 лв. БДС или по 12.2 лв. на всеки час работа. Производителността на труда продължава да е най-ниска в аграрния сектор – едва 2.6 лв. на час.


За цялата минала година всеки работещ е произвел средно 20 102.5 лв. от БВП или с 6.4% повече спрямо 2009 г., показват данните на НСИ.


Днес статистическият институт публикува и данни за БВП, които показват, че икономическият растеж през 2010 г. е само 0.2% спрямо 2009 г. Правителствената прогноза беше за ръст от 0.7 на сто.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK