Софийският университет можело да затвори в средата на годината

Иван Илчев

© Надежда Чипева

Иван ИлчевДържавата е осигурила само 60% от необходимите за Софийския университет средства. В момента пиша поредното писмо до министъра на финансите, с което го информирам, че ако ситуацията не се промени, Софийският университет ще трябва да затвори още в средата на годината. Това заяви ректорът на учебното заведение във Варна, цитиран от БНР.


По думите му тези средства са достатъчни само за заплати на преподавателите. Заради кризата Висшето учебно заведение не може да събере сумите от наемите от имотите си.


"Ние не искаме повече пари", посочи Илчев и добави: "Искаме парите за образование да се разпределят според качеството". До този момент, докато се разпределят поравно, ситуацията ще е такава, каза още ректорът.
От думите му стана още ясно, че ВУЗ-ът не се е разплатил и с много от фирмите-доставчици.


През септември миналата година стана ясно, че Софийският университет може да излезе през януари в дърнвена ваканция заради намалените средства. Студенти и преподаватели от висшето училище се присъединиха към протестите тогава срещу орязаните средства за образование в бюджета. По-късно Министерският съвет отпусна допълнителни пари за ВУЗ-а.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK