Граждани ще зареждат за стотинки в протест срещу скъпия бензин

Граждани ще зареждат за стотинки в протест срещу скъпия бензин

© Георги КожухаровГраждански протест срещу поскъпването на горивата е насрочен за днес. Автомобилистите ще изразят недоволството си на бензиностанциите в цялата страна като многократно зареждат колите си с бензин за "жълти стотинки".


Акцията е организирана чрез социалната мрежа Фейсбук и автофорумите. "Не на високите цени на горивата" е апелът във Фейсбук, към който са обещали да се присъединят над 15 хил души от 17 града. Протестът се подкрепя и от Българския съюз на частните превозвачи, който ще протестира по същия метод утре.


Ние, гражданите с идеална цел "НЕ! На високите цени на горивата" заставаме зад позицията, че цените на горивата са неадекватно високи в сравнение с нашите доходи. Също така горивата сами по себе сиса на спекулативно високи цени резултат от гласно или негласно - споразумение между търговците, се казва в специално създадения за каузата сайт.
Междувременно правителството възложи на министрите на финансите, на икономиката и на транспорта Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Александър Цветков да анализират какви са възможните варианти, за да се "сведе до минимум негативното влияние от увеличението на цените на горивата". Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите също ще извършат проверка за наличие на картелно споразумение при определянето на крайните цени на горивата.


Според изчисленията на "Лукойл" почти половината от крайната цена на горивата в България (40-46%) се формира от данъците.Оттам обясниха поскъпването с международни причини.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK