С "експресно" решение Административният съд в Бургас спря събарянето на незаконни къщи

Административният съд в Бургас спря "експресно" поредното събаряне на незаконни сгради в Несебър. Този път са спасени три къщи, складова база, стоманобетонна ограда и бетонен път, построени сред дюните на южния плаж в града. Плажът е взет с 20-годишна концесия от фирмата "Сироко" през 1999 г. Дружеството е собственост на Даниела Видева, Станислав Йорданов и Георги Желязков, показва справка в търговския регистър.


През 2008 г. строителният контрол в Бургас е установил, че на плажа незаконно са построени 3 къщи, складова база, стонобетонна ограда, облицована с каменна зидария, бетонен път, паркинг, улично осветление, ел. проводи, водопроводи и канали. Тогава са издадени осем отделни заповеди за доброволно събаряне на постройките. "Сироко" обжалва, но губи делата. Това става ясно от решенията на Върховния административен съд, излезли в периода април - юни 2009 г.


На 12 ноември 2010 г. Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) уведомява "Сироко" на адреса й в София да премахне доброволно обектите си. Десет дни по-рано обаче дружеството се е пререгистрирало в Бургас. За да спре играта на "котка и мишка", ДНСК публикува поканата за доброволно премахване на страницата си в интернет. Според Гражданско-процесуалния кодекс по този начин се счита, че ответната страна е уведомена.
На 15 декември "Сироко" подава жалба в Административния съд в Бургас срещу тази покана. На 22 декември 2010 г. съдът решава, че ДНСК няма право да уведомява засегнатата страна чрез сайта си. Според магистратите в заповедите за доброволно събаряне на сградите никъде не се споменава фирмата "Сироко" ЕООД.


На това основание съдът приема, че сградите са построени от неизвестен извършител, не е ясно защо "Сироко" трябва да ги събори и отменя поканата за доброволно изпълнение. Решението е на съдия Галина Радикова. Интересна подробност е, че ден по-рано тя издава определение, с което спира събарянето и на 3 незаконни къщи на южния плаж на Обзор. За тях има влезли в сила решения на Върховния административен съд, а постройките са собственост на СИБанк.


ДНСК обаче не се отказва и на 25 февруари 2011 г. издава нови 8 заповеди за събаряне на незаконните постройки на плажа в Несебър, като определя дата - 10 март в 10.30 ч. Въпреки че според съдебното решение "Сироко" не се води собственик, фирмата пуска нова жалба срещу тези заповеди в Административния съд в Бургас.


"Мотивите са, че предвидените за събаряне сгради вече не съществуват и на тяхно място са поставени временни обекти. Те пък са разрешени от главния архитект на Несебър и от бившия зам.-министър на регионалното развитие Савин Ковачев", обясни пред "Дневник" адвокатът на "Сироко" Ненчо Драгнев.


Концесионерът получава "експресно" обслужване от Административния съд в Бургас, който за по-малко от 24 часа спира изпълнението на принудителното премахване на незаконните строежи. Мотивът на съда е, че могат да последват "значителни и трудно поправими вреди" за "Сироко". "Това е обезпечително производство и е нормално съдът да се произнесе толкова бързо", коментира Драгнев.


Съпругата му Даниела Драгнева е съдия в Административния съд. "Не знам жена ми да е първа приятелка със съдия Станимира Друмева (която спира събарянето - бел.ред.), но може да са обядвали заедно от време на време", каза адвокат Драгнев и добави: "И какво като жена ми е съдия в Административния съд, да не работи ли?"


От началото на акцията за събаряне на незаконни строежи в община Несебър това е трети случай, при който Административният съд в Бургас спира бутането въпреки влезли в сила решения на по-горни инстанции. От инспектората към Висшия съдебен съвет съобщиха за "Дневник", че в програмата им за 2011 г. е предвидена проверка на този съд. Инспекторатът няма правомощия да преценява правилността на съдебните актове, припомниха от институцията.190 къщи в полите на Витоша са обитавани незаконно


От 200 проверени луксозни къщи в полите на Витоша 190 са били използвани незаконно и затова ДНСК е издала заповеди, че тези обекти не могат да се обитават, съобщи шефът на строителния контрол Милка Гечева. Всички къщи са строени след 1993 г., не са въведени в експлоатация и нямат акт 16. Самите сгради не са незаконни, но обитаването им е. Целта не е да изгоним хората на улицата, а да си въведат сградите в експлоатация, каза Гечева. Собствениците с години не си вадят акт 16, за да не плащат данъци. В същото време в Закона за устройството на територията няма изрично записан срок за въвеждане на сграда в експлоатация. Затова депутати от ГЕРБ предлагат той да бъде 5 години от началото на издаването на строителното разрешение.
Друга промяна, която се подготвя, е да се премахне изискването за разрешително за строеж при остъкляването на балкони.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Добре, само не ми е ясно как местен съд спира изпълнението на решение на Върховен съд? Не съм правист, но спрод мен би трябвало върховният съд да е последна инстанция?

 2. 2 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Гневно

  Бургаският административен съд , ЕКСПРЕСНО да се издави в морето ! Съществуването му е вредно за данъкоплатците !!!

 3. 3 Профил на naskgv
  naskgv
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Някой да си е създал наистина релевантните въпроси?!
  Че спирането на нещо не е равно на узаконяване?
  Че спирането е само докато съда извърши проверка дали се премахва това, което трябва да се премахне?
  Че тази процедура е рутинна?, спомнете си есента отново в Несебър: пак имаше спиране, проверка от съда и в края на крайщата премахване
  Трудно разбираема е злобата... или май само за нормалните хора е трудна за разбиране...

 4. 4 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 571 Неутрално

  БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ РАЗБРА,ЧЕ И ПЛЕВНЕЛИЕВ ИМА ВИНА, преди два месеца обеща и неизпълни !!!

  1. Какво ще прави министърът с незаконните според него остъклени балкони,които са в списъка за разрушаване на ДНСК и са качени в техните сайтове?
  2. Какво ще прави министърът с обявения на последна инстанция на съда Незакон път на Хаинбоаз? Кога ще започне доброволното разрушаване от страна на държавата и ако държавата не го разруши доброволно коя институция ще го разруши според ЗУТ? Кой ще плати от софрата на държавните чиновници,които започват застрашително да нарастват!
  3. Какво ще прави министърът с незаконната сграда на министерски съвет в чашката на язовир Искър, а с тази на Руското посолство пак там?
  4. Какво ще прави министърът с 500 км незаконни пътища в Цяла България?
  5. Кога ще видим публичният регистър на всички незаконни и без акт 16 държавни и общински обекти?

  Барбекюта не касае обикновените граждани,но разрушаването на балконите ги касае!

  1. Какво е обещаното решение на проблемът с незаконно усвоените балкони в цяла България? Тук имаме закъснение от срокът,който сам си сложи и обеща министърът в студиото на Дарик радио, а именно 1 януари 2011г. Защо продължава терорът от страна на ДНСК върху обикновени граждани, да си разрушават остъклените балкони,след като ДНСК е сезирано чрез медиите за целия проблем касаещ един милион остъклени и усвоени балкони в цяла България?

  mrrb.government.bg/index.php?lang=bg&do=interview&id=2702

  Водещ /Дарик радио/: И за балконите какво… кой ви пита, всички са незаконни остъклявания. Водещ: …то ще може тогава и някоя барачка да узакониш. Р. Плевнелиев: Но, вижте, не трябва пък на сто процента в момента да си мислим, че всеки балкон е незаконен, защото има различни правила, които се интегрират. По темата с балконите… Водещ: Честно да ви кажа, не познавам някой, който да е ходил за строително… Р. Плевнелиев: След две седмици.(двете седмици изтекоха на 1.1.2011г.) !!!!!!!!!!!!!!!
  Водещ: След две седмици на 1.1.2011г. ще кажете какво ще правим с незаконните остъклявания. Р. Плевнелиев: Ще имаме, ще имаме, да, ще имаме…(обещано).
  Водещ: Прочетох някъде в интернет въпроса ще се бута ли и правителствената почивна станция край язовир Искър. Защото, нали, ако кажем – край язовири няма да има, защото там има вода, която се пие, значи няма да има и Министерският съвет почивна база. Водещ: Добре, значи ще се видим в края на януари – началото на февруари. Р. Плевнелиев: Обещавам.
  …два месеца по-късно
  Не казва нищо и за Регистърът на незаконните държавни обекти! Защо ли е така двойствен!

  На 1 февруари 2011 Плевнелиев даде пресконференция за незаконното строителство,но не каза нищо нито за “остъклените” нито за бутането на незаконната почивна станция на Министерски съвет в чашката на яз.Искър, както беше обещал в интевюто пред Дарик!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK