Здравният министър пак се оплака, че касата го бойкотира

Здравният министър пак се оплака, че касата го бойкотира

© Красимир ЮскеселиевПроцесът на въвеждане на диагностично свързаните групи е в застой, защото мнението на здравната каса е негативно, обяви в интервю пред "Труд" здравният министър д-р Стефан Константинов. "Останалите важни институции по-скоро са в изчакване и заемат неутрална позиция. Ако има нещо, което ме дразни толкова много в момента, са празните приказки за реформа", уточни министърът.В България ще се продават 35 вида лекарства, които не са внасяни у нас през последните 4 години и пациентите са ги търсили в други държави, съобщи днес здравният министър. Причината тези медикаменти да липсват на българския пазар е фактът, че нуждите на година от тях са между 20 и 4 хил. опаковки, което ги прави неатрактивни за дистрибуторите. Става въпрос за лекарства за деца с епилепсия, за онкоболни деца и възрастни и някои редки болести. Повечето от медикаментите - 30, въобще не са регистрирани в България. С вноса им се е ангажирала "Софарма трейдинг", която ще блокира около 5-6 млн. лв., за да осигури на склад тези медикаменти. Това може да стане до месец, след като бъде подписано споразумение със здравното министерство, уточни изпълнителният директор на компанията Димитър Димитров. Отворени сме за сътрудничество с всеки дистрибутор, който пожелае да внася тези медикаменти, уточни Стефан Константинов. Здравното министерство подготвя законодателни промени, които предвиждат задължение за дистрибуторите да предупреждават две години преди изтеглянето на определен медикамент от пазара, допълни той.
 

Декември миналата година Константинов обяви, че от 2012 г. клиничните пътеки, по които сега се лекуват болните и по които Националната здравноосигурителна (НЗОК) каса плаща на лечебните заведения, ще бъдат заменени от диагностично свързани групи. Това беше записано в неговата концепция за по-добро здравеопазване, която беше приета в края на 2010 г. от правителството.
За пациентите дигностично свързаните групи означават, че няма да се налага болниците да ги изписват след лечение на определено заболяване и след една седмица да ги приемат за друго или съпътстващо заболяване. Методиката предполага болният да се лекува не само за основното, но и за съпътстващите заболявания.


Новият начин на финансиране на болниците от касата обаче предвижда да се свържат базата данни на общопрактикуващите лекари, лечебните заведения, НЗОК и здравното министерство. Още в края на януари д-р Константинов обвини НЗОК и че саботира реформата му, като отказва да финансира купуването на ноу-хау за въвеждане на диагностично свързаните групи. Тогава той обяви, че касата е "държава в държавата".


Управителят на здравната каса д-р Нели Нешева отказа днес да коментира упреците на здравния министър. Преди месец тя обясни, че НЗОК не е отказала средства за купуването на ноу-хау, а надзорният съвет на касата все още не е успял да обсъди този въпрос.


Здравният министър призна още, че сигналите срещу болници и лекари са се увеличи през последните два месеца. По думите му основната причина е въвеждането на таван от 950 лв. при избор на екип. Ограничението беше въведено от началото на тази година и веднага се появиха оплаквания от пациенти, че са принуждавани да правят "дарения" на лечебните заведения.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ивайло Йосифов
  Ивайло Йосифов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Здравния министър до сега е свършил едно нищо - направиха една карта къде колко легла има и колко трябва да има. И оттам какво? Колко му е заплатата на този човечец? Не е от най-умните.

  http://5starhospitality.weebly.com/
 2. 2 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Тези пак си играят на 'доброто' ченге и на 'лошото' ченге, а Константинов се прави на многострадалната Геновева и пак пласира сценката - 'добрия' чиновник (от МЗ) срещу 'лошия' чиновник (от НЗОК). Кой от къде е да си ходи. И без това се вижда ,че здравеопазването не се нуждае от министър. Прекалено скъпо е за данъкоплатците някакъв фигурант като Стефчо да стои там и да се явява говорител на финансовото министерство. Айде мѐтла...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Който назначава борда на директорите на НЗОК да бъде питан защо спъват реформата. Излиза, че от здравния министър зависи много малко тя да се задвижи, а би трябвало той да е двигателя. И какво им пречат диагностично свързаните групи и свързването на отделните бази данни? С тези направления сега и недостига е голям, и лекуването е на парче.

 4. 4 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Реването е основният метод на управление на това правителство.

  Orda
 5. 5 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Тоз бързо се научи да се оплаква като бат'Бойко - все другите му виновни, че неговата работа не върви.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 6. 6 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Напоследък ми се върти една идея в главата да се смени шапката над НЗОК. Видно е отвсякъде, че финансовото министерство всячески се старае да ограничи постъпленията към НЗОК, за да запълва с нашите здравни осигуровки дупките в бюджета.
  Та се чудех защо с тези контролни функции единствено за постъпленията от застраховките към НЗОК не се натовари БНБ. Т.е. средствата от застраховките постъпват на сметка в БНБ, а тя ги препраща към НЗОК и по този начин се елиминира досегът на финансовия министър към здравните пари. Разходната част вече да си я контролират от министерството.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 7. 7 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 838 Неутрално

  "Здравният министър пак се оплака, че касата го бойкотира...."

  А на кого да се оплачат родителите на това момче? :

  "Лечение на зачервено гърло завърши с фатален край:
  Лекарска грешка уби 22-годишния Радослав Стефанов Иванов от пернишкото село Дивотино. Младежът почина в 4 часа сутринта в събота в дома си. Съсипаните от трагедията родители на Ради твърдят, че причината за смъртта му е лекарска грешка. През деня младият мъж се почувствал неразположен и близките му го закарали на преглед в Спешния център в Перник. Прегледът бил направен от д-р Георги Янев. Направената електрокардиограма не показала нищо обезпокоително. Ради имал само ускорен пулс и лека температура - 37,2 градуса. Заради зачервеното гърло, без налепи, и температурата д-р Янев решил, че младежът има ангина, тъй като това са типичните й симптоми, и му изписал лекарства, включително и антибиотик. След прегледа Радослав се прибрал вкъщи и призори починал.
  Изпълнителният директор на пернишката МБАЛ "Рахила Ангелова" д-р Вяра Церовска е категорична, че само аутопсията ще покаже истинската причина за смъртта на младия мъж. "

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 8. 8 Профил на kazkad77
  kazkad77
  Рейтинг: 524 Неутрално

  След като ръководството на НЗОК не изпълнява решението на Правителството, редно е същото това правителство да предложи освобождаване на управителя на НЗОК в Парламента!

 9. 9 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Константинов обвини НЗОК и че саботира реформата му, като отказва да финансира купуването на ноу-хау за въвеждане на диагностично свързаните групи. Тогава той обяви, че касата е "държава в държавата".
  -------------------------------------------


  До коментар [#8] от "kazkad77":

  Съгласна съм с предложението ти. Ако НЗОК спъва реформата, тогава трябва да се смени директорът й, но за да няма подобни буксувания според мен назначенията на директора в НЗОК трябва да става с решение не на конкретен министър, а на цялото правителство. Т.е. ако няма реформи вината я отнася целия му състав.
  Т.е. горното ми предложение за независимо финансиране на касата чрез постъпване на средствата през БНБ, а не финансовото министерство гарантира по-голямата гъвкавост на НЗОК относно финансирането, а от друга подчинението на управителя й на правителството като цяло - би помогнало да се осъществят реформите.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  До коментар [#9] от "rayo":

  Каква реформа кви пет лева тия са пълни кретени, по добре да не бутат нищо, че достатъчно скапаха и това, което работеше.

 11. 11 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 112 Неутрално

  Този не знае ли, че които са въвели Диагностично свързаните групи са се отказали. Това са били мнго здрави икономически държави, но са стигнали до извода, че няма да издържат финансово. Знам го от мой приятел доктор. Я докторите от форума да го светнат на тази тема.
  Няма да го забравя тоя когато плюеха съсловието му в Парламента се държеше за главата - демек вижте как ме е срам!
  Не може г-н министре да позволяваш заради някои сгрешили да плюят по всички. Днес си министър утре пак ще отидеш лекар. Как ще ги гледаш?

  Пътят е целта! Конфуций
 12. 12 Профил на slow_sink
  slow_sink
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Е ма то взе да става досадна тази игра между З М и НЗОК.
  Лошото е , че това е доста сериозно. Не знам кой каво не е разбрал , още в самото начало новия здравен министър изказа своите позитивни виждания от въвеждането на ДСГ/ диагностично-свързани-групи/На всички е ясно , четова е нещо
  добро за по -пълното наблюдение и лечение над болния в стационара. Още в самото начало при обсъждане на този начин на финансиране на болниците обаче беше изказано предположението , че методиката на ДСГ ще изисква по-голямо финансиране на болниците а и от там ще натовари НЗОК. Можеби там се крие причината ЗДОК да чуства като длъжник на Здравното Министерство в неговия стремеж да иска повече пари за болниците. Щото тази методика в краина сметка си е това
  повече пари за болниците , независимо колко точно и прецизно Здравната Каса ще трябва ги финаенсира. Можеби това ще натовари финансиите на Здравепазването или има други причини . Безпорно въвеждането на ДСГ е прогесивно начинание на здравния министер. Що се отнася до тавана на
  избора на екип/ 950 лв /и качеството на медицинското обслужване няма пряка връзка. Въпреки , че при старите тавани на стоиноста на избора на екип ,една част от тези ,, екипни пари оставаха в болниците.Така да се каже болните сами участваха в частичното дофинансиране на болницата.
  Може би д-р Нешева би било правилно да проявви
  интерес в публичните изяви с което би успокоило обществото
  в този аспект.

  Господи дайми смирение и пуслошание
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK