Българските потребители са аутсайдерите на ЕС

Според данните 55.5 на сто от населението у нас е с мизерни материални възможности. Съотвено и най-големите намаления не правят стоките по-достъпни за тези хора

© Цветелина Белутова

Според данните 55.5 на сто от населението у нас е с мизерни материални възможности. Съотвено и най-големите намаления не правят стоките по-достъпни за тези хораБългарският потребител търпи най-големи материални лишения от всички граждани в страните от ЕС. Това показват данни от проучването "Индекс на потребителските пазари" на ЕК, публикувано през март, съобщи БТА.


Според данните 55.5 на сто от населението у нас е с мизерни материални възможности. В дъното на класацията са още Румъния (49%) и Унгария (41%). Най-добри материални възможности имат потребителите в Люксембург, където процентът на материални лишения е 4 на сто, в Швеция и Холандия - с по 5 на сто. Средната стойност за ЕС на процента на материални лишения е 17%.


Нивото на материални лишения се измерва като процент от жителите, които не могат да си позволят да отделят пари за най-малко три от деветте неща - неочаквани разходи, едноседмична годишна почивка далече от дома, погасяване на ипотека или битови сметки, храна с месо, пиле или риба всеки втори ден, поддържане на дома достатъчно топъл, перална машина, цветен телевизор, телефон или личен автомобил.
България е на последно място в ЕС според индекса "условия за потребителите" - с 42 на сто. Индексът се формира от фактори като доверие в изпълнителната власт, дейност на потребителските организации, процент на жалбите и удовлетвореност от разрешаването им, получени обезщетения и ниво на безопасност на стоките. Най-висок е индексът във Великобритания - 74%, и в Ирландия - 72%. Общо за Европа стойността му е 61 на сто.


Данните показват, че България е на последно място в ЕС и според средствата, които държавата отделя за финансиране на потребителските организации - само 3 евро годишно на 1000 жители. Белгия плаща по 157 евро годишно на 1000 жители, Кипър - 176 евро, Чехия - 56 евро, Дания - 410 евро, Германия -1269 евро, Унгария - 107 евро, Люксембург - 2112 евро.


Според проучването българите са сред най-недоверчивите в ЕС по отношение на безопасността на храните, като 46% от анкетираните са заявили, че значителна част от хранителните продукти, които се продават на пазара, не са безопасни. Само румънците вярват, че ядат по-лоша храна от нас (50 на сто недоверие).  Едва 8% от хората в Люксембург, 9 на сто -в Холандия и Великобритания, и 11% в Австрия се съмняват в безопасността на хранителните стоки, които се продават в търговската мрежа.


Българите са на предпоследно място, преди румънците, по пазаруване по интернет, като само 5% през 2010 г. са купували стоки за лична употреба чрез мрежата, показва още проучването. В Дания по интернет са пазарували 68% от анкетираните, а във Великобритания и Холандия те са 67 на сто.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3215 Весело

  Доколкото виждам от плънката на статията плачът е за дотациите към "потребителските организации". Малко били.

  Що ли се сетих за оня, Гърбузанов и за пенционерските ценови наблюдатели на Миро ...

 2. 2 Профил на str2sarcasm()
  str2sarcasm()
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Шокиращо!
  Странно, Люксембург е на челото на този списък, а ние на дъното: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_in_Europe_by_minimum_wage
  Дали има някаква връзка?

  Гоце ~ Gotse ~ Goatse
 3. 3 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Тъжно но факт!Хубавото е че се сравняваме с най богатите,това е стимул за развитие.

 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  ''България е на последно място в ЕС според индекса "условия за потребителите" - с 42 на сто. Индексът се формира от фактори като доверие в изпълнителната власт, дейност на потребителските организации, процент на жалбите и удовлетвореност от разрешаването им, получени обезщетения и ниво на безопасност на стоките.''

  Брей тези от Европата и те е оказаха мръсни комунисти, които се опитват да свалят доверието и да възпрепиятстват читавия мандат на дрОгара борисич . Лъжат . Тук всичко е на 6. Народа е богат и харчи кинти като луд . Ходим по-почивки минимум 5-6 пъти в годината . Няма безработица . Заплатите са най-високите у цела Европа . Престъпност НЯМА . Олигарси и картели също НЯМА ! Корупция във всички етажи на власта и там НЯМА . Всички са читави , от съдиите да политиците . Абе тук е РАЯТ на Земята , ама Европата криво гледа и ни манипулира . НЕ им вЕрвайте !

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на campanelle
  campanelle
  Рейтинг: 118 Весело

  До коментар [#4] от "ARRI":

  Ама и ония другаре бачкат, а не седят като нас по цял ден във форумите!

  Ако се направи класация къде можеш да мързелуваш и да взимаш пари, несъмненно ще сме в челото!

 6. 6 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#5] от "campanelle":

  Ми работят . Даже и наши ходят там да работят . Защо ли ?

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 7. 7 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 63 Неутрално

  Стакива управляващи скоро ще сме аутсайдерите в света.

  Orda
 8. 8 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Българското общество е потърпевшо от съпътстващите характеристики на прехода към пазарна икономика - алчността , стремежа към бързо забогатяване и големи печалби , приватизация , безработица. В резултат корупция , висока престъпност ,ликвидиране на цели отрасли , предприятия , съкращаване на работни места , ниски доходи , липса на ефективна държавна политика за защита на безработните и на личната сигурност на обикновените хора и тяхната собственост от посегателства. Всичко това довежда обикновените хора до ниска покупателна способност. За разлика от тях се увеличиха скъпите автомобили и луксозни имоти , които впечатляват и техният брой и количество , предизвикват недоумение дори у богатите чужденци. Те не биха си позволили да купуват автомобили с цени от 30 , 40 или 50 хиляди евра , а у нас това е редовна гледка пред заведенията и баровете. Защо има толкова неравномерно разпределение на доходите ? Приказката , че хората с луксозните стоки и автомобили много се трудят и работят, не е вярна , защото , който много се труди знае цената на парите и не ги харчи така. Това са , както казва народът, "немъчени пари".За да се повиши потреблението в България , трябва потребителите с "немъчени пари" силно да намалеят, и да се установи законност, стабилни условия за работа и бизнес в България ,така че парите да се печелят според труда , като им се знае цената !

 9. 9 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#2] от "str2sarcasm()":

  + , много хубава статистика

 10. 10 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Че няма и кого да приемат вече в ЕС, та да има някой след нас в класациите.

 11. 11 Профил на van_helsing
  van_helsing
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тази статистика показва, че влизането на нашата нещастна държавица в клуба, наречен ЕС, е било плод на големи, големи компромиси и се е осъществило най-вече благодарение на контактите на един човек...

  Пък сега искат да му експроприират имотите на тоя човечец...

  Впрочем, вече съм убеден, че си заслужаваме съдбата!

 12. 12 Профил на Harald Blåtand
  Harald Blåtand
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Миналата година отново бях на гости при сестра си в Люксембург, страна по-малка от столичната община, но с музей за съвременно изкуство с бюджет от 15 милиона евро годишно - но това е друга тема. Та там, в това миниятурно херцогство, остатък от средновековните германски политически бружения, видях четири - пет овчици на една малка поляна с площ от около 3 декара да хрупат трева. Нищо чудно на пръв поглед, но овцете бяха по-чисти и сресани от пудела на претенциозна безработна рускиня на средна възраст, и по-спокойни от охранен напушен бей.
  Никой няма право да подлага на каквато и да е форма на стрес тези овце за да не генерират стрес който да влоши качеството на млякото и съответно на сиренето. Стопанинът на тези овце собственоръчно прави сиренето което го прави да струва средно 200 евро за килограм.
  С други думи: овцете в Люксембург имат по-качествен живот от колкото хората в България...

  Extensive Master in Dealing With Stupid People.
 13. 13 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Разстроено

  И после някой да ми разправя, че не живеем в долна комуноидна кочина и небивало да сме черногледи... когато фактите говорят и боговете мълчат!

 14. 14 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#12] от "Pwincess Elsa":

  Така е. Моя син работи в Брюксел. Родителите на тамошната му приятелка са пенсионери и получават общо над 4000 евро пенсии.

 15. 15 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 672 Неутрално

  А някой може ли да обясни защо петък вечер в София не може човек да седне в ресторант, защо събота по магистралата към Пловдив беше пълно с коли и там също през деня нямаше едно празно кафе? Ако не се сещате може и да ви помогна - защото в цяла Европа сме царе по това да мрънкаме колко ни е зле всичко.

  От всичките по-горе писали във форума има ли поне един, който миналата година да не са му стигнали парите да отиде на море??

 16. 16 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1518 Разстроено

  "Според данните 55.5 на сто от населението у нас е с мизерни материални възможности...."

  Не знам дали САМО битието определя съзнанието, но бедността в страната ни е РЕЗУЛТАТ (а не причина) от липсата на морални и други ценности, характерни за ГРАЖДАНСКИТЕ ОБ6ТЕСТВА.

  Хората допуснаха 21 години "мирен преход", без лустрация и без никой от престъпният режим на русопатите от БКП да понесе каквото и да е сериозно последствие.
  Мутри, кланове и какви ли не групички джвакат "имането", някоя друга трохичка изпада до бедни, необразовани и зомбирани от "медии" хора.
  Деца растат без ценности, вместо труд и образование за много еталон за "успех" са мутанти като Слави и Азис.
  НИКОЙ не ни е виновен че страната ни е кочина! Действията на малко и бездействията на много я докараха до там!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 17. 17 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Не може да се очаква България да стане що годе нормална държава, при условие че още не е достигнала стандарта на някои държави от 20 век, а иска да работи с технологии от 21. Да, ама голяма част от населението още е в 19 век.......

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 18. 18 Профил на Daniel Ivanov
  Daniel Ivanov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  цветен телевизор, пералня и телефон- това са луксовете за българина

  Everyone is entitled to his own opinion, but not to his own facts.
 19. 19 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ъмммм?!?!? Голяма новина. Българите били бедни!!! Журналистикатааа!

 20. 20 Профил на nosimoto
  nosimoto
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#8] от "miet":

  Принципно мнението ти ми харесва, само един коментар: българското общество не е жертва на обстоятелствата на прехода, а (ако изобщо трябва да се вижда като жертва на нещо) е жертва на "обикновените хора", както ти ги наричаш. Толкова обикновени, че в продължение на години (20 години = 1 поколение), чакат нещата да се оправят, престъпността да се стопи, нещата магически да се променят. Да, много от тях работят много, но извън работата с мизерна заплата не си задават много много въпроси. Ако хората на България бяха малко по-"необикновени", може би много неща нямаше да бъдат допуснати и нямаше да сме последни във всички класации. Но това са само спекулации и желания. Да бъдем оптимисти и да мислим как ще се оправяме от тук нататък, че вече много време е загубено, да не губим повече!

  -- i'm sick enough to be totally confident
 21. 21 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1518 Любопитно

  До коментар [#12] от "Pwincess Elsa": Стопанинът на тези овце собственоръчно прави сиренето което го прави да струва средно 200 евро за килограм.

  Обичам научната фантасткика. Имам и приятели които живеят в Люкс и печелят добре.
  Убеден съм обаче че не си купуват сирене по 200, а по-скоро по 20 евро килцето.

  Там не че няма богати хора, ама и те не ядат доматите с колците. И си мисля какво би ги накарало да купят именно това сиренце?

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 22. 22 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#20] от "nosimoto":
  Имаш право , но разединението им е по най-различни причини. Дори и когато имаме еднакви интереси , пак липсва нещо за да ги постигнем. Няма да се впускам в сложни анализи , а само ще кажа:"Съединението прави силата!"

 23. 23 Профил на frequentflyer
  frequentflyer
  Рейтинг: 450 Неутрално
 24. 24 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ, братя българи!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 25. 25 Профил на barcelona_oleee
  barcelona_oleee
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Китай заплаши българското правителство, че ще наложи ембарго на България, ако не прекратим пагубната си за китайската икономика политика на привличане на чужди инвестиции с евтина работна ръка. Налагането на подобна мярка би довело до срив на търговията и икономиката на страната ни, тъй като 90% от всички стоки на пазара са китайско производство. Според китайското правителство ниското заплащане на труда в България е изкуствено поддържано от управляващите с цел привличането на всички свободни чуждестранни капитали и инвестирането им в страната ни.

  Според Китай няма логика при тези най-ниски данъци в света с които се хвали българското правителство, да не са най-високи печалбите на бизнеса и оттам съответно заплатите на трудещите се. Според китайците, българското правителство провежда една нелоялна дъмпингова политика по отношение пазара на труда, с което отнема и последната надежда за по-добро бъдеще на китайският народ и го поставя на ръба на оцеляването.

  „Представете си на какво ниво поддържат заплатите в България – заяви китайският премиер Уън Дзябао – щом успяват да подбият нашата цена на труда и то при положение че населението на държавата им е колкото едно наше село, а работещите са 50% от цялото население. За всеки човек с що-годе елементарна икономическа култура е ясно, че това не е нормално и явно се дължи на държавна намеса на пазара на труда и то с активното съдействие на българските граждани. Да не забравяме, че България все пак е й член на Европейският съюз, смятан за съюз на едни от най-богатите държави в света, нима е нормално при това положение България да привлича чуждестранните инвеститори благодарени на ниското ниво на заплащане на труда.

  Ние смятаме, че България води целенасочена политика за разоряване на Китай и предизвикване на народни бунтове в нашата държава по подобие на тези в Северна Африка. Надявам се, че българското правителство не ни смята за толкова прости, за колкото те самите се опитват да се представят, та да повярваме, че ниското заплащане на труда в държавата им е изцяло естествен процес продиктуван от свободния пазар на труда. Ние знаем, че българите се славят като един от най-интелигентните народи в света. Те имат уникални математици, световен шампион по шах, множество първенци от олимпиади по физика и информатика, и няма как държава чието население притежава такъв интелектуален потенциал да е на последно място по заплащане на труда.

  За да бъде това естествен процес, то би трябвало българите да са много прости или техните управляващи да са много прости, или и двете което обаче влиза в противоречие с изнесените по-горе данни за тяхната вродена интелигентност. Става ясно от всичко казано до тук, че българите имат някаква скрита цел, чието постигане гонят и заплащат с цената на своята мизерия и това според нас е струпването на всички свободни капитали в България, което да я превърне във водеща световна икономическа сила, без значение на последиците от тази политика за останалите народи. Според нас българското правителство се стреми към осъществяването на пълен контрол над световната икономика и икономическо поробване на цялото световно население.

  Затова, като държава проявяваща загриженост за бъдещето на народа си, ние отправяме предупреждение към българското правителство, да спре тази пагубна политика на поддържане на ниски доходи, като в противен случай ще наложим ембарго. Ще забраним всякакъв износ на стоки произведени в Китай за българският пазар, както и всякакъв внос на произведени в България стоки за китайският пазар. Призоваваме целият цивилизован свят, да се присъедини към нашите усилия за озъптяване хищтническата икономическа политика на българското правителство и българите като цяло, и да бъдат те заставени да получават по-високи заплати съответстващи на интелектуалното им равнище.“

 26. 26 Профил на bat johnny
  bat johnny
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#25] от "barcelona_oleee":

  Брат, как го съчини това нещо?

  Дюнери пробирам, ЕГН-та си набирам....
 27. 27 Профил на barcelona_oleee
  barcelona_oleee
  Рейтинг: 727 Неутрално

  по4ети подобни такива-аз се посмях добре.http://neverojatno.wordpress.com

 28. 28 Профил на katzo
  katzo
  Рейтинг: 476 Неутрално

  ах само какво разкритие! разтърсен съм!

 29. 29 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#13] от "Коки":

  Дори не става въпрос за това дали си черноглед, а дали си реалист. Ако днес се събудиш в добро настроение, можеш да се напънеш да нарисуваш една горе-долу оптимистична картина, но иначе всеки нормален ден ти просто виждаш повсеместната разруха и алчност, която струи от всеки, който се е докопал до малко власт или малко пари. Истината е, че всичко си зависи от нас, в това число и да си изберем кадърни управляващи, нещо, което не можем вече няколко десетки години.

 30. 30 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 750 Неутрално

  ..."в Брюксел са пенсионери и получават общо над 4000 евро пенсии. "
  то затова в Европа дългът като процент от БВП мина отдавна 100% (в България е към 20%) и децата им плащат 40% подоходен данък (в България 10%) та да издържат старите. и все по-зле ще става.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK