Главният архитект на София: Сградите са проектирани за 7.5 по Рихтер

Арх. Петър Диков

© Николай Дойчинов

Арх. Петър ДиковИзбори 2022

Сградите в София са така проектирани, че трябва да издържат на земетресение с магнитуд 7,4-7,5 по Рихтер. Това заяви главният архитект на София Петър Диков в предаването "Денят започва" на БНТ. Той обаче допълни, че голямо влияние оказва качеството на строителството. Припомни, че в продължение на 7-8 години след промените не е имало стриктен контрол за качеството на строителството.


"Аз обаче смятам, че включително и тези сгради са направени достатъчно коректно спрямо проектите, тъй като отговорността на проектанта и конструктора е много голяма по нашата нормативна уредба", допълни той.


Диков обясни, че три неща определят устойчивостта и гаранциите на сградите при земетресение. Първото са нормите, по които се проектират сградите. Второто е качеството на самото строителство. И третото е организацията на обществото и на града при едно бедствие.


По първия пункт, според Диков, нашите норми са изключително коректни и добре направени, като са съобразени с европейските норми. "Така че по отношение на качеството на самите проекти, аз мисля, че ние не трябва да имаме съмнения" посочи той. По думите му зонирането на България е направено коректно, спрямо нашата геоложка зона. То беше променено след земетресението във Вранча, при което се бяха срутили жилищни сгради в Свищов. "Жилищните сгради, които паднаха, бяха строени по една система, която след земетресението беше забранена", каза още главният архитект.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK