Експерти отхвърлят опасност от радиоактивно замърсяване за България

Експерти отхвърлят опасност от радиоактивно замърсяване за България

© ReutersЗа България няма опасност от радиоактивно замърсяване, идващо от Япония, защото се намираме на твърде голямо разстояние. Риск за българското население няма. Това заяви пред "Фокус" Марина Низамска, началник на отдел "Аварийно планиране и готовност" в Агенцията за ядрено регулиране.


Радиоактивният фон в България е в нормите, няма нищо извънредно и притеснително във връзка със ситуацията в Япония, заяви и доц. Димитър Тонев - ръководител на Института за ядрени изследвания към БАН. Той препоръча да не се изпада в паника и да не се пият таблетки с йод, защото това е вредно. По думите му няма никаква причина за безпокойство.


Това, че Япония е много далече е голя полза за България, смята ученият.
Каквото и да бъде изхвърлено в атмосферата над Япония, ще трябва да мине повече от половината земно кълбо, за да дойде до България, обясни и Марина Низамска от Агенцията за ядрено регулиране. Факт е, че радиационният фон в Япония е повишен и стойностите са високи и затова там е предприета евакуация на населението в 20-километровата зона около АЕЦ "Фукушима 1", подготвена е и йодната профилактика. Там на място наистина има риск за хората, докато ние се намираме на огромно разстояние. Можете да си представите как атмосферата ще разсее всичко, а дори да достигне нещо до нас, то ще бъдат отделни частици. Възможно е дори те да не бъдат измерени, добави Низамска.


"Започват да се разпространяват слухове за радиоактивни облаци над България. Нека хората да не предприемат никакви защитни мерки, да не пият йод. Една жена сутринта ми каза, че щяла, като се прибере, да се изкъпе. Човек трябва да се къпе всеки ден от хигиенна гледна точка, а не защото има повишена радиация в България. Фонът у нас е нормален", коментира още експертката по повод появилите се информации, че някои хора вече се запасяват с йод като предпазна мярка срещу радиационно замърсяване.


Тя посочи, че информацията от Япония се следи и Агенцията за ядрено регулиране прави прогнози и получава данни. Метеорологичната обстановка е такава, че радиоактивността от централата се движи на север и на изток – в посока Тихия океан.


Низамска припомни, че през 1986 г. при аварията в АЕЦ "Чернобил" са били измерени радиационни количества на голямо разстояние от Украйна, но случаят в Япония по никакъв начин не застрашава населението на България и няма да предизвика прилагането на защитни мерки.


"След Чернобил хората мислят, че ги манипулираме, а всъщност всеки средно грамотен човек може да направи проверка на интернет страницата и да се успокои. Всичко е в рамките на нормите, няма нищо извънредно и притеснително", подчерта доц. Тонев. "Разстоянието е толкова голямо и по атмосферни потоци радиоактивното замърсяване би трябвало да мине първо през САЩ и там биха реагирали, ако се стигне изобщо до това. След това минава през два океана, при нас трябва да дойде от Запад – Англия, Франция. Така че това не би трябвало да представлява притеснение за България", обясни директорът на ядрения институт към БАН.


Тази нощ в АЕЦ "Фукушима 1" в Япония имаше експлозия във втори реактор и пожар в четвърти. След тях беше съобщено, че има изтичане на радиация, която се носи към столицата Токио. По-късно беше съобщено, че радиацията в града и някои региони на страната е над нормалната.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hill875
  hill875
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "Една жена сутринта ми каза, че щяла като се прибере да се изкъпе. Човек трябва да се къпе всеки ден от хигиенна гледна точка, а не защото има повишена радиация в България. "
  )

 2. 2 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 740 Неутрално

  ...Човек трябва да се къпе всеки ден от хигиенна гледна точка, а не защото има повишена радиация в България...

  Абсолютно!
  България само радиоактивни прахови частици си няма в изобилие, но всякакъв друг вид прахоляк - бол

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 3. 3 Профил на DDHRISTO
  DDHRISTO
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Само времето ще покаже как ще се развият нещата,незнам дали досега в световната практика е имало слу4ей с 4 реактора които по едно и също време имат огромни проблеми.Така че нека са малко по умерени в прогнозите си всички специалисти които се изказват по този въпрос

  На този свят си или част от решението или част от проблема или част от пейзажа,всеки сам избира
 4. 4 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Експерите си говорят, облака си се движи... В момента е над Тихия океан. След 2-3 дни ще е над САЩ... След 1 седмица ще е над европа. Тогава ще пуснат други новини...

 5. 5 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 487 Неутрално

  В момента измерванията в близост до реактора са 400 мили сиверта на час. Нормалното ниво е около 0,1 микро сиверта на час. Т.е. там нивото е 4 000 000 над нормалното.

 6. 6 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 838 Весело

  "...Една жена сутринта ми каза, че щяла, като се прибере, да се изкъпе. Човек трябва да се къпе всеки ден от хигиенна гледна точка, а не защото има повишена радиация в България..."

  Всеки ден да пускат съобщения за повишена радиация! Добор ше направят.

 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Къде бяха тези "експерти" преди 25 години?

 8. 8 Профил на iivailo1
  iivailo1
  Рейтинг: 112 Неутрално

  До коментар [#4] от "vari":

  Но нали знаеш че докато и ако въобще има течение което да го донесе до тук облака ще си свършил работата над Тихия океан и САЩ и до тук вече ще си е направо с изтекъл срок на годност хаха не че е смешно де :|

 9. 9 Профил на iivailo1
  iivailo1
  Рейтинг: 112 Неутрално

  само много неразбран човек с конспиративно мислене може да реши че облака може да стигне до нас в пълната си прелест :х или много тъп...зависи

 10. 10 Профил на Боби Сандов
  Боби Сандов
  Рейтинг: 635 Неутрално

  "След Чернобил хората мислят, че ги манипулираме, а всъщност всеки средно грамотен човек може да направи проверка на интернет страницата и да се успокои. Всичко е в рамките на нормите, няма нищо извънредно и притеснително", подчерта доц. Тонев

  А можеше ли да направи тази проверка през 1986 г.? Или там само радио 'Свободна Европа' даваше информация за 'средно-грамотните'?

  Да разбираме ли, че ако нямаше Интернет сега, значи нищо нямаше да знаем за взривове и т.н.?

  "България е част от класическите земи на Европа" Проф. Анастас Иширков
 11. 11 Профил на Въглерод
  Въглерод
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Каквото и да бъде изхвърлено в атмосферата над Япония, ще трябва да мине повече от половината земно кълбо, за да дойде до България, обясни и Марина Низамска от Агенцията за ядрено регулиране. "

  Да става и малко майтап, а

 12. 12 Профил на pero_defformero
  pero_defformero
  Рейтинг: 479 Весело

  Ми то освен .. и аз да вляза да се изкъпя .. гледам хората ги притеснява радиацията ми (:

 13. 13 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Да той Цезия има период на полу разпад няколко хиляди години... нищо работа. За плутония да не говорим. И 1% от този облак да дойде над България е достатъчно!

  Да не говорим за това че в момента е само началото. И 3-те реактора са отворени, имат течове на вода и пара силно замърсени с радиоактивен йод и цезий. Всичкото това няма да спре да замърсява докато не охладят горивото. А до момента няма никакви признаци, че успяват.

  До момента повтарят само, че нямат данни за спадане на температурата и за покачване нивото на водата. Никак не са добре нещата.

  Няма смисъл да се паникьосват хората, само трябва институциите да си свършат добре работата, както е по закон!

 14. 14 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Япония е достатъчно далече за да не бъдем силно засегнати от проблемите им, но това не значи че няма изобщо да бъдем засегнати и ИЗОБЩО не значи, че не трябва да се вземат мерки.

 15. 15 Профил на iivailo1
  iivailo1
  Рейтинг: 112 Неутрално

  До коментар [#13] от "vari":

  ти колко облъчване мислиш че сме изяли последните деситилетия от опити с атомни бомби по море,въздух,суша и какво кел файда е последното деситилетие предполагаме че няма чак толкова опити хопе со... хаха

 16. 16 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 598 Весело

  Никаква вяра на нашите "Експерти"!!

  Тези смешници си пазят службицата и нехаят за теб и за мен...
  Колкото на онзи лаком покерджия може да му се верва.

  Щото на мен ми стана лошо на 1 май от Чернобил!!!

  И лекарката която ни преглеждаше (не бях единствен) се чудеше защо прави и здрави деца имат таквиз отклонения??
  Що марулки изядах тогава!?

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 17. 17 Профил на unreal
  unreal
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ето как се очаква да се движи потока от частици:
  http://photo-forum.net/sitepics/forum/2011-03/brwu7489.JPG

 18. 18
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:03 на 15/03/2011 от неговия автор.

 19. 19 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#17] от "unreal":

  Както се казваше в онзи вид за човека, скочил от петнайсетия етаж и като стигнал до седмия си казал: "До тук - добре." Та и в нашия случай, гледайки движението на потока от частици, можем да кажем: "До тук - добре."

 20. 20 Профил на komutatoe
  komutatoe
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Това че Япония е отдалечена не означава че няма да бъдем засегнати. Пример при пожарите на петролните кладенци в Кувеит 1990 г. са намерени отлагания на катрани и черен сняг в Хималаите. Напоследък все по-често се случват дъждове със сахарски пясък. освен това ако кризата с централата завърши с няколко взрива на реакторите и изхвърляне на съдържанието им на голяма височина тогава ще бъдем и ние сериозно засегнати и то доста. Това че ще има държави които ще бъдат много по опустошени мен лично не ме успокоява. И стига с тези бодряшки изказвания ама ние сме далече ама едновреме са правени надземни опити. Нещата са изключително сериозни. Последстията ще бъдат за целия свят. При ядрен взрив на 1-3 реактор замърсяването на ще е катасрофално и чрез въдушните течения със сигурност ще ни достигне макар и в не толкова голяма степен като например част от азия и тихоокеанското крайбрежие на Сащ.

 21. 21 Профил на unreal
  unreal
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#19] от "ridiculous":

  За жалост мисля, че хич не е добре.

  Нито дотук, нито след това...

 22. 22 Профил на komutatoe
  komutatoe
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А за връзките които предлага глобализацията не ми се говори.
  Пример Има данни за изнесен от украйна радиоактивен дървен материал. Дивата череша например там се среща в най-големи количества. Представяте ли си радиоактивни оригинални японски лаптопи. Отделно Япония е сериозен световен износител на риба и така нататък. Това че най тежките и големи частици от радиоактивен прах няма да доидат до нас е факт но има много други които не проблем да ни достигнат макар и силно разредени. Така че единственното което можем е да се молим не се разтопят самите реактори макар този процес вече е започнал. Аз лично не вярвам че самите адра са все още здрави тъй като охлаждането става чрез противопожарната ситема на централата а тя не предвидена за това.

 23. 23 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Да бе Господ ще си хаби радиацията за България.
  За да унищожи България той е създал българите.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 24. 24 Профил на komutatoe
  komutatoe
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Правилното експертно мнение според мен е следното:
  ,,Съгласно математически модел за движението на въздушни маси по земното кълбо и изчислено тегло за ВСЕКИ изотоп които може да бъде изпуснат в по-голямо количество от съответния реактор до България може да достигне еди каво си количество радиоактивен прах" Това е всичко друго са глупости и определено некомпетентни изказвания че няма да бъдем засегнати. Според мен за да бъдем подготвени за това което ни чака трябва да се разровим за различни интересни книжки излязли през последните 25 години за Чернобил. В някои от тях има много полезни съвети и подробности за това как поне да намалим поглъщане на изотопите с най-кратък полуразспад и да предпазим децата и бременни жени най-чувствителните за общоповишен радиационен фон.

 25. 25 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#21] от "unreal":
  Така е, напълно подкрепям и твоята бележка и коментара на komutatoe, който е непосредствено преди твоя. Просто се опитвам да го направя с една леко крива усмивка на лице.

 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  Айдееее, започнаха глупостите!

  Каква опасност за българия като Япония е на десетина хиляди километра оттук? И на пътя на евентуален облак стоят поне два-три високи планински масива?

  За сравнение Чернобил с къде-къде по-мощен взрив разнесе радиация до 2000-2500 километра.

 27. 27 Профил на Воден дух
  Воден дух
  Рейтинг: 482 Гневно

  Сигурно някои от тези "експерти" са същите, които преди 25 г. ни убеждаваха, че предупрежденията да се пазим от радиацията от Чернобил били клеветническа империалистическа пропаганда...

 28. 28 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#24] от "komutatoe":

  Браво! Дано повече хора по света се осъзнаят поне до тази степен!

 29. 29 Профил на komutatoe
  komutatoe
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар 26 ,,xm..."
  Напълно съм съгласен че Чернобил беше много по-близо.
  Съчетанието на взрив с последвалия пожар на графитните пръти от от реактора като и изключително лошите метеорологични условия тогава (дъждове паднали точно когато дойде радиоактивния облак) доведе до много серизно отлагане на радиоактивен прах на територията на България.
  Има и голяма разлика между Чернобилския реактор и японските. Но тък дискутираме възможно най-лошия сценарии при взрив на няколко реактора от централата и последващо изпускане на големи количества изотопи в атмосферата. При такъв сценарий последиците за България ще са сериозни. Светът е доста по малко място и е доста по-взаимосвързан отколкото ти си мислиш!!!

 30. 30 Профил на spekulanti.com
  spekulanti.com
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#23] от "DeepBlue":

  Едно от най-точните изказвания до момента!

  За съжаление ...

  http://spekulanti.com
 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  До коментар [#24] от "komutatoe":

  ...,,Съгласно математически модел за движението на въздушни маси по земното кълбо и изчислено тегло за ВСЕКИ изотоп които може да бъде изпуснат в по-голямо количество от съответния реактор до България може да достигне еди каво си количество радиоактивен прах"...

  Сорри, ама това също е глупост.
  Все едно да правиш модел за това дали врабче може на един дъх и без да каца да прелети от София до Варна например.

  То не че не може да си моделираме на воля и за к'вот ни хрумне (особено за ВСЕКИ изотоп ), ама смисъла на упражнението липсва, смисълаааа....

 32. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  ...Но тък дискутираме възможно най-лошия сценарии при взрив на няколко реактора от централата и последващо изпускане на големи количества изотопи в атмосферата...

  Тук се дискутира какво ли не, наистина

  Ама като искате - забавлявайте си се и си се плашете с вероятен Апокалипсис в България заради АЕЦ в Япония. Ваша воля.
  Аз мислех, че е на сериозно и по повод на статията под която коментираме.
  Извинявам се за намесата в "диспута".

 33. 33 Профил на chbg
  chbg
  Рейтинг: 8 Гневно

  Госпожа Марина Низамска, началник на отдел "Аварийно планиране и готовност" в Агенцията за ядрено регулиране, и доц. Димитър Тонев, ръководител на Института за ядрени изследвания към БАН, да си направят труда да прочетат последните новини на западните средства за масово освдомяване, преди да дават "компетентните" си мнения. Ако не владеят чужди езици, има си преводачи, които да им помогнат. Съгласно последните новини на Deutsche Welle цялото Северно полукълбо на земята е застрашено от радиация!!! България да не се е преместила случайно към Австралия или пак ще ни лъжат като през 1986 г!!!

 34. 34 Профил на komutatoe
  komutatoe
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар 31 ,,xm..."
  Да разбирам ли че според твоето мнение дори да се взривят 2-3 реактора в Япония нас няма да ни достигне радиация или ако ни достигне това няма да се отрази на радиационния фон на станата?

 35. 35 Профил на luarkas
  luarkas
  Рейтинг: 217 Неутрално

  За който иска да знае онлайн радиоактивната обстановка в Европа, ето линк:
  http://eurdep.jrc.ec.europa.eu/Basic/Pages/Public/Data-Flow/Default.aspx
  Избери вляво: EURDEP Public Map

 36. 36 Профил на luarkas
  luarkas
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Надин от 3 години копае чакъл от стария уранов рудник на р. Пробойница в Искърското дефиле и после с камиони го разнася по цялото дефиле до София за строежи.
  Но не, по-модерно е да се плямпа сега за реакторите на Япония.
  ВРЯВА и БЕЗУМИЕ!

 37. 37 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  До коментар [#34] от "komutatoe":

  Не разбира се.

  Ако гръмне наистина силно по-скоро ще се усети и у нас.

  Но:
  1. Това ще е в общо повишаване на радиационния фон, а не от "горещи" частици. Също като през 60-те когато се правят опитите на Бикини (Бикини го давам като най-популярен пример).
  2. Ако, не дай Боже, наистина стане такава катастрофа то пак поради разстоянието ще имаме един буферен период от поне седмица преди да усетим първите "повеи". Това би било достатъчно време за адекватна реакция.

  Сега това с "опасността за България" си е чиста спекулация.
  А експертите просто се радват на своите 5 минути слава ...
  И те са хора, а бат' Боце вдигна много летвата

 38. 38 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#1] от "hill875":

  Ако страхът от радиация научи българите да се къпят всеки ден, японците и техните атомни централи ще направят чудо.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 39. 39 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Много са ми забавни паникьорите. Може би не си спомнят колко надземни и атмосферни ядрени опита са правени в миналото. Радиацията от всяка такава бомба е десетки хиляди пъти по-голяма от изпуснатата от тези централи.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 40. 40 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#20] от "komutatoe":

  Наистина ли си мислиш, че е толкова лесно да стане ядрен взрив? Иранците вече 20 години не могат да направят такъв

  Стига сте плашили гаргите.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 41. 41 Профил на riki
  riki
  Рейтинг: 112 Неутрално

  Да се коментира темата за евентуално радиоактивно замърсяване в контекста на къпането от хигиенна гледна точка и " това ,че Япония е много далеч,е голяма полза за България," звучи като казано на селска седянка,а не като експертно мнение.А на българина,явно ле-е-е-ко подценен от експерите,му е необходимо грамотно мнение ,а не брътвежи,предназначени за малоумна аудитория.Доводи като къпане,хигиена и отдалеченост могат само да предизвикат насмешка и недоверие.Темата е радиоактивно замърсяване,не мръсотията в някое гето.

 42. 42 Профил на hobbitbg
  hobbitbg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ясно е, че няма място за излишна паника, но като ги слушах вчера и онзи ден как същите тези експерти се скъсаха да повтарят, че това в Япония било много далече от кризата в Чернобил и нямало как да се развие подобен сценарий, а днес сме само на една степен от трагедията в Украина, почвам сериозно да се позамислям. Наистина е хубаво, че сме доста далече от там, но и чак да твърдят, че няма никаква опасност от завишени нива на радиация у нас ми се струва малко прекалено. Земята е една огромна екосистема и всичко е свързано, по един или друг начин и до България ще достигнат радиоционни частици, макар и минимални. Не виждам какво им пречи да кажат това, защото с това упорито отричане сега създават впечатление, че се крие нещо. А народа е недоверчив, и това е нормално. Аз лично йод няма да пия, но хората имат всички основания да го правят, щом ги кара да се чувстват по-спокойни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK