Ударен от кола на НСО пред обвинение, че не е избегнал сблъсъка

В средата на февруари кортежът на премиера Бойко Борисов удари кола по пътя Годеч-София. Тогава нямаше пострадали.

© Георги Кожухаров

В средата на февруари кортежът на премиера Бойко Борисов удари кола по пътя Годеч-София. Тогава нямаше пострадали.Шофьорът на кола - Цветомир Богданов, ударена от автомобил на НСО, ще бъде привлечен като обвиняем заради това че не е избегнал удара, въпреки че той е спазил правилата за движение и е преминал на зелено, съобщи Би Ти Ви.


През април миналата година колата на военния министър удари автомобил, преминавайки на червено. В колата на Богданов са съпругата му и детето му. Те преминават на зелено и след секунди са ударени от автомобила на НСО, който бърза и минава на червен светофар. При катастрофата пострада дете, а Ангелов беше приет за няколко часа в болница.


Заради това, че не е избегнал удара, на Богданов може  му бъде повдигнато обвинение за съпричинителство на катастрофата. Към момента на сблъсъка той е карал с 30 километра в час, а за шофьора на НСО се твърди, че е преминавал с 50. "Което значи, че движейки се с 30 километра в час и виждайки автомобила на НСО, имаш преспокойно време да дръпнеш крака от газта", коментира Биляна Богданова, съпруга на шофьора Цветомир.
"Истината, според тях, е, че и двамата сме виновни. В смисъл такъв - ние сме могли да избегнем удара, но не сме го направили. Имали сме секунди за реагиране – четири или пет. По тяхната експертиза са нужни три, за да предотвратим удара", допълва Богданов.


Според съда Цветомир Богданов е трябвало да съобрази всичко това и в рамките на три секунди да забележи колата на НСО, да реагира и да предотврати сблъсъка. Заради това, че не го е направил ще му бъде повдигнато обвинение за съпричинителство на катастрофата.


От протокола по първото дело става ясно, че колата на НСО не се е движила на специален режим. Тя е била без звукова сигнализация и без проблясваща лампа върху тавана на автомобила. Въпреки това, независимо, че не е нарушил правилата за движение по пътищата, Цветомир Богданов е трябвало за три секунди да направи всичко възможно да спре превозното средство във всички случаи, когато възникне опасност за движението.


Пред Би Ти Ви семейството разказва, че в хода на разследването се променят някои от показанията. Те са изненадани и от показанията на нов свидетел по делото. "Той твърди, че колата на НСО, движейки се по булевард "България", спира, оглежда се на кръстовището и ние се удряме. Едва ли не ние се явяваме камикадзета, които искат да убият военния министър", казва съпругата на Цветомир - Биляна.


Докато чакат да получат призовка, Богданови обикалят по лекари, защото детето им е пострадало при сблъсъка и е с влошено здраве. Делото е върнато от Софийския военен съд за доразследване с оглед правилно прилагане на закона.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK