Шефът на фонд "Научни изследвания" е подал оставка

Емил Хорозов.

© Юлия Лазарова

Емил Хорозов.Шефът на фонд "Научни изследвания" Емил Хорозов е подал оставка, след като оглавявана от него комисия е изготвила доклад за реализираните проекти във фонда от 2008 и 2009 г. В документа се споменават "редица нарушения и практики, които са попречили на адекватното финансиране на научната дейност в България. Част от нарушенията са от много сериозен характер и биха могли да бъде обект на проучване от специализирани органи", пише в резюмето на доклада, разпространено от форума bulgarienscienceproblems.com. Оставката на Хорозов беше потвърдена пред "Дневник" от министерството на образованието, като причината е "невъзможност да се справи с това, което му е възложено". Хорозов не беше открит за коментар. В края на януари в интервю за "Дневник" той заяви, че фондът е раздавал "много пари за малко постижения".


"Посочените практики са допринесли за ощетяване на българската наука със солидни суми от порядъка на милиони.  Работната група определя като най-голямото нарушение фактът,  че през 2009 г.  не са взети под внимание всички постъпили и заплатени от фонда рецензии. Статистическото изследване показва, че това е извършено изключително с цел манипулиране на конкурсите", пише в доклада.


Проверката е установила, че рецензентите от чужбина са назначавани хаотично без оглед на тяхната реална научна  компетентност. "Някои от тях дори нямат научни степени и звания. Част от рецензентите са рецензирали без санкция на Изпълнителния съвет. Това нарушение е сериозна предпоставка за корупция", пише в доклада на комисията. Според проверката не е бил "извършван подбор на чуждестранни рецензенти за всеки проект, а обратното – всеки рецензент е имал достъп до всички проекти и сам е избирал тези, които желае да рецензира, включително и в области, в които не е специалист". Това също е ставало без контрол от изпълнителния съвет. Същевременно експертните комисии по процедура не са знаели кои са чуждестранните рецензенти и какви са рецензиите им. "Всичко това показва, че единствените, които са чели чуждестранните рецензии (числата в тях), са администратори от фонда. Това е още една предпоставка за корупция", продължава доклада.
Финансирани са проекти с по-нисък бал от обявения.  Има и проекти, които не са класирани, въпреки че техните точки надхвърлят или са равни на съответния праг. Например в конкурса "Развитие на научната инфраструктура" (2009 г.) 7 проекта от всичко 18 класирани са с  по-ниска оценка от обявената минимална стойност. Има 45 некласирани проекта с по-високи оценки от някои класирани. Други органи трябва да се произнесат колко е сериозно посоченото нарушение.  "Този факт силно разклаща чувството за почтеност и справедливост в научната общност и е едно важно средство за манипулиране на конкурсите", смятат проверяващите.


Емил Хорозов е директор на фонд "Научни изследвания" към министерството на образованието от януари 2010 г. Преди това е бил ръководител на катедра "Диференциални уравнения" в Математическия факултет на Софийския университет. При встъпването си в длъжност той заяви, че във фонда има много работа, и започна проверки на проектите. За тази година фондът ще разполага с около 36 млн. лв., но през 2008 г. парите бяха 100 млн., а през 2009 г. - около 60 млн

.
Използвани са нерегламентирани обединявания на проекти или преместването им от един конкурс в друг. По този начин въпреки ниската си оценка, зле оценени проекти са получили финансиране. Всички "премествания" и "обединения" се отнасят само за такива проекти. Някои от обединенията са между проекти, несвързани тематично. Например проектите "Изследване на наномодифицирани сплави и тяхното приложение при леене" и "Изграждане на център за антитерористични интелигентни системи" едва ли изглеждат на някого близки по тематика. "И тук чувството за справедливост е силно разклатено в най-добрия случай. Това е още едно средство за манипулиране на конкурсите", се посочва в доклада.


"Точните данни са следните. За около половината от всички класирани проекти през 2009 г. групата откри, че крайните резултати са съставени, без да се използват всички постъпили и заплатени рецензии, а неизползваните са укрити", пише в резюмето на проверката.  За огромната част от проектите (79 от 82) вземането на укритите рецензии под внимание дава оценка на проекта под определените от изпълнителния съвет праг и той не би се класирал. Около 5% от некласираните проекти са с пренебрегнати, но налични рецензии. В някои случаи добавянето на тези рецензии би ги преместило в групата на печелившите проекти. Посочените факти говорят за грубо фалшифициране на числовите резултати от конкурсите, осъществено при определяне на приблизително половината от спечелилите проекти.

Според доклада 27 милиона лв. са разпределени чрез укриване на заплатените от фонда рецензии, "без никакво законово основание, без санкция на какъвто и да е орган".


"Има български рецензенти, които са оценявали проекти на свои конкуренти, при което техните оценки са оказали влияние върху изхода на конкурсите. Някои от нарушителите са спечелили по този нечестен и незаконен начин. Това е направено след подписване на декларация за конфликт на интереси и в нарушение на Чл. 313 на НК", се посочва още в доклада.


Проверката е установила, че в нарушение на Закона за обществените поръчки, фондът е възложил на  фирмата "Линкос" ООД  да създаде онлайн среда за подаване и оценяване на научните проекти без обявяване на търг, както изисква тогавашния закон. За  това фондът е заплатил 150 хил. лв. В последните дни на  2009 г. фондът е сключил нов договор-продължение със същата фирма за 36 хил. лв. Средствата по този договор са изплатени незабавно след подписването му, въпреки че и до днес не е подписан приемно-предавателен протокол за извършените услуги.


"Платените 186 000 лв.  изглеждат неоправдано висока цена, още повече, че системата има скромни възможности, а някои от функциите, залегнали в договорите, не съществуват", пише още в документа.

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Това по ми прилича на доклад от Сметната палата!

 2. 2 Профил на Thunder From the Blue
  Thunder From the Blue
  Рейтинг: 352 Гневно

  "Оставката на Хорозов беше потвърдена пред "Дневник" от министерството на образованието, като причината е "невъзможност да се справи с това, което му е възложено"."

  т.е. не се е справил със замитане на зулумите?!

  Поредната ганьовщина...!!!

 3. 3 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1443 Гневно

  Трябваше да дойде математик за да извади на показ кирливите ризи на научната общност.

  Поздравления на Емил Хорозов за доблестната постъпка и смелоста.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 4. 4 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  "Шефът на фонд "Научни изследвания" Емил Хорозов е подал оставка, след като оглавявана от него комисия е изготвила доклад за реализираните проект във фонда от 2008 и 2009 г.

  Хорозов не беше открит за коментар. "

  Сега сме 2011, за 2010 какво става? Или партийната поръчка свършва в с новото правителство?

  "В последните дни на 2009 г. фондът е сключил нов договор-продължение със същата фирма за 36 хил. лв."

  Алоуу, гербавите, нали тогава вие бяхте на власт? Да беше август, да ви се върже човек, ама декември?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1356 Гневно

  По-точно кирливите ризи на фонд Научни изследвания, да не обобщаваме толкова лесно! А именно заради тези кирливи ризи страда научната общност!

 6. 6 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 524 Неутрално

  за фонд , който не е особено известен на обществото , малко ми присяда...: "За тази година фондът ще разполага с около 36 млн. лв., но през 2008 г. парите бяха 100 млн., а през 2009 г. - около 60 млн" .... а колко е печалбата от вложеното...

 7. 7 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#3] от "NPaine":

  А може би не трябваше да дойде, а да си тръгне, че да се разбере? Почвам да вярвам, че по-сокоро не е свързан герб, а е случйно лице, досега тръганал си от гербавите не съм видял, всичките неволни жертви паднаха и по заповед на щуката ги махнаха.

  И ебаси доблестната постъпка, що не остана до края? Или май и него вожда и компания го натиска?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 8. 8 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 524 Неутрално

  или поне обществените ползи..

 9. 9 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1356 Гневно

  А каква е според теб печалбата от фонда за лечение на деца в чужбина, примерно

 10. 10 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 622 Любопитно

  Не мога да повярвям, че в България най-сетне някой е подал оставка защото не му харесва как се развиват нещата и той няма сили да промени това!?! Тънката цивилизационна идея е в този случай неуспелият шеф да отстъпи мястото си на някой по-смел, по-решителен и т.н. Дали това наистина са били мотивите и дали следващият ще е по-добър - предстои да разберем. Ще ми се да приема тази новина оптимистично като начало на по-друго отношение към административната служба, нещо подобно на факта, че вече от време на време спираме на пешебегачите на пешеходна пътека.

  Какви са тези никове с три произволни букви и осем произволни цифри след тях? Две трети от коментиращите имат такива. Регистрирани са отпреди два или три месеца и пишат коментари през 15 минути. Ако са тролове, кажете барем как се става, та да изкарат и други хора някой и друг лев.
 11. 11 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Емо, това определено е добро изказване!!!

 12. 12 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#10] от "Емо":

  Не знам. Иска ми се да вярвам ,че е това, кето казваш, ама вече съм обезверен и ако е истина, това си е направо бяла лястовица в българската политика.....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 13. 13 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Ние още чакаме анекса си към договор с Фонда, парите ни бяха орязани със 70% - чакаме 3 месеца за един подпис и не можем да стартираме изследването си - предполагаме, че чиновниците във Фонда чакат подкуп от нас.

 14. 14 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1443 Весело

  До коментар [#13] от "Mai Tai":

  Кои чиновници - тези отпреди, по времето на Хорозов, или тези след него?

  Риторичен въпрос направо.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 15. 15 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1443 Гневно

  Хорозов след като дрема почти две години и остави нещата да стигнат до абсурд, най-безгрижно си подаде оставка! Но предполагам мижитурките- десари, които се появиха след неговото назначаване той ги е довлякъл.

 16. 16 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#14] от "epoc":

  Точно по времето на Хорозов! Не знам дали са назначени от него или от кадруващите Гербери, но хаосът и ДеСарите там са факт!

 17. 17 Профил на zueka
  zueka
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ами министъра не трябва ли да понесе някаква отговорност?

 18. 18 Профил на hito
  hito
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#13] от "Mai Tai":

  Те всичките проекти бяха орязани, май. И доколкото си спомням финансовото министерство имаше много общо с това. И си мисля, че ще получите подписа, когато Дянков позволи. Но изглежда кашата е голяма в този фонд, така че вероятно има и други причини. А това, че Хорозов не е могъл да се справи с дадената ситуация, не означава, че той я е предизвикал.

 19. 19 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#18] от "hito":

  Ок, да кажем, че не е бил той, но края на 2009-та вече беше правителството на герб, което навсякъде плюеше, как предишните са харчили безконтролно. На този фон някакси странно изведнъж се разписва анекс, а после - това било нарушение.....Макар и за малко пари.....Гербавите ще се самоизядат както гледам....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 20. 20 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Хм, а на мен ми изглежда, че на Хорозов са му забранили да въведе ред или са му поставили неприемливи условия, т.е. поискали са да "пренасочи" потоците. В най-добрият случай се е отказал да се бори с административна машина без политическа подкрепа за това.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 21. 21 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#18] от "hito":

  Ние получихме орязаните пари, но не и анекса към договора. А колкото до Хорозов - мисля, че може да прекрасен човек, но след като си поел да управляваш цял Фонд, не може да си траеш 2 години и накрая да кажеш, че подчинените ти са лоши и да си подадеш оставка! Не ми се струва това да е много морално спрямо учените, които 2 години се опитват да работят в този хаос.

 22. 22 Профил на ne_razbra_li
  ne_razbra_li
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Трудно ще издържи човек с успешна международна кариера и здрави ценности дори и толкова време в паяжините на българската администрация. Жалко, че и проф. Хорозов се отказа да се бори - надежди много не останаха. И защо за този доклад не може човек да научи от Мин на образованието, ами от някакъв сайт... на министъра резултатите от проверката известни ли са му? и какво прави по въпроса? ...или поредната проверка и после си караме както си знаем...

 23. 23 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#20] от "Музар":

  Предполагам, че точно това се е случило, но човекът закъсня с оставката и медийното разгласяване.

 24. 24 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Това е невероятна подигравка с научната общност. Всеки, който е близък до темата знае какъв огромен труд изисква подготвянето на един договор. И също знае, че нещата във фонда са много зле. Едва ли някой е очаквал обаче безобразията да са достигнали такива размери. Не знам как този фонд може да продължи дейността си при пълна липса на доверие от страна на научната общност. Според мен всичко трябва да се изрине, включително и най-вече несменяемите водещи чиновници в дирекция 'Научни изследвания" и ресорния зам. министър. Няма да протестирам ако изритат и министръра. Тогава, ако се почне на чисто и се работи почтено и на светло може би доверието ще се върне.

 25. 25 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Човека си е прав - като е видял тия големи ЛА(Й)НА дето искат да му натресат, по-добре да не се цапа.... поздравявям го за мъжкото му решение.

 26. 26 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#18] от "hito":

  Някои отдавна си получиха подписите - първо един другар със сериозно ДС минало получи анекса си веднага!

 27. 27 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Човекът е предпочел да си подаде достойно оставката вместо да стане съучастник в далаверите и ги е огласил с този доклад.

  Да видим дали и какво ще направи министерството по въпроса. Както изглежда, първата реакция е да замита следи. Дано не остане така.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 28. 28 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 466 Весело

  Аз мисля е ще го накажат - по пресния пример на човека ударен от колата на НСО-тъпаците.

 29. 29 Профил на hito
  hito
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#19] от "epoc":

  Акцентът е съвсем друг. (ГЕРБ имат къде по-сериозни провинения от анекс за 36к лв.) Проблемът е в хаоса в този фонд, за който едва ли има само една отговорна политическа сила. Този проблем трябва да се реши ако искаме да имаме някаква изследователска дейност в бъдеще, защото ако по-малко способните продължават да печелят проекти за сметка на по-способните, последните няма да имат причина да не си намерят работа в някой европейски университет.

 30. 30 Профил на 0bi
  0bi
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Крайно време беше да се пукне този цирей!

  Министерството на образованието и науката и неговия Национален фонд "Научни изследвания" би следвало да бъдат подложени на одит подобен на международния одит, който поиска Българската Академия на Науките. Така и на слепите щеше да стане ясно, че проблемите на науката в България не са в академичната общност, а тези в тези, които са си въобразили, че разбират нещо от организация и управление на науката.

  Ще дойде Видовден!

 31. 31 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Може би е редно и министърът да вземе някакво отношение. Или в мумоизследванията всичко е наред.

 32. 32 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#30] от "0bi":

  Да не би БАН да разбират от организация и управление?

 33. 33 Профил на yield
  yield
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До "Mai Tai"
  "кучето било овчарско и се борило с бесен вълк сетне побесняло и то,кого визираш?- или
  случайни съвпадения на думи

 34. 34
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:59 на 17/03/2011 от неговия автор.

 35. 35 Профил на чудомир
  чудомир
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Бате Емо е добър човек.

  За лоши кучета в село питай циганките, за хубаво вино — попа.
 36. 36 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#33] от "yield":

  Не знам за какво говориш - не ми вменявай неща, които не съм казала.

 37. 37 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Дневник не се разбира от статията ви че всъщност благодарение на проф. Хорозов се правят тези разкрития за нарушения, а не че той ги е причинил!!! Моля ви се една статия не можете да спишете както трябва!!!!

 38. 38 Профил на 0bi
  0bi
  Рейтинг: 589 Весело

  До коментар [#32] от "Знам и Мога":

  Е, не колкото Вас...

 39. 39 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 646 Неутрално

  дотук бяхме с науката в България..

 40. 40 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Вижте, един човек никога не може да оправи свинските черва на "феодалните старци" в научните среди. Даже и немец или японец да беше, блатото щеше да го принуди да си затваря очите пред явните "връзки" при класирането на проектите. Този закон наричам "закон на оцеляването" и многократно е потвърждаван от порядките, характерни за народите от югоизточната част на Европа каквото е и българското. Близостта с ориента и южната природа са в основата.

 41. 41 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  А да се сещате кой е бил председател на фонда "Научни изследвания" от 1991 г. до почти наши дни?!
  Не се сещате.
  Ще ви помогна
  От 1991 г. (почти до наши дни? Не открих данни за след 2004 г. ) председател на фонда е академик Иван Юхновски. Този, който два мандата е бил зам.председател на БАН и три мандата - председател на БАН и беше избран и за четвърти мандат, но тогава гръмна скандал.
  Не бъдете наивни. Иван Юхновски познаваше тънкостите на играта. Нещата вървяха гладко и безшумно.

  Сега обаче кълбото ще продължи да се разплита. Кълбото българска наука, БАН и фонда "Научни изследвания"

  The best way out is always through Robert Frost
 42. 42 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#7] от "epoc":

  Че не е от ГЕРБ можеш да си сигурен. Иначе браво и от мен!

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 43. 43 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#26] от "Mai Tai":

  Ма стига рива ма... А може би договорчето е от точно от "ония", а?
  Аман от нахални хуманитарии...

 44. 44 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#41] от "Realistka":

  Истински пари във фонда има именно от три-четири години.
  И кво общо има пак БАН, той именно беше отрязан за няколко последователни години.
  Като имаш проблем с Юхновски, решавай си го с него, дотегна на всички тук...

 45. 45 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#43] от "pyn":

  Пред такъв интелигент като теб просто нямам печеливш довод Да не си се уплашил, че твоето 'спечелено' проектче ще се пропука и затова да си толкова нервен? Ако имаш нещо спечелено въобще

 46. 46 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Уважаеми колеги,

  с публикуването на доклада на управителя на ФНИ проф. Е. Хорозов и обявяването на неговата оставка, ИЗБУХВА

  НАЙ-ГОЛЕМИЯТ КОРУПЦИОНЕН СКАНДАЛ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ!  * Съзнателно, с цел манипулиране на конкурси, са укривани постъпили и заплатени от Фонда рецензии!
  * Грубо са фалшифицирвани цифровите резултати от конкурсите!
  * Преднамерено е съобщавана неверна информация на сайта на Фонда!
  * Провеждани са нерегламентирани обединявания на проекти и премествания от един конкурс в друг!
  * Назначавани са некомпетентни и неадекватни чуждестранни лица за рецензенти без никакъв контрол!
  * Рецензенти са оценявали проекти на свои конкуренти въпреки подписани декларации за конфликт на интереси!
  * Нарушаван е Закона за обществените поръчки!
  * Тотално е опорочавана цялата peer review – експертиза!

  Българската наука е ощетена със солидни суми от порядъка на милиони!  ЗАЩО ТОЗИ СКАНДАЛ СТАВА В СФЕРАТА НА НАУКАТА С УЧАСТИЕТО НА „АВТОРИТЕТНИ” ХАБИЛИТИРАНИ „УЧЕНИ” СЪС СТЕПЕНИ И ЗВАНИЯ?

  КАКВО ПОКАЗВА ТОВА?  Този скандал показва че т.н. „научна общност” в България е болна – с много нискокачествени и нискоморални „учени” и с дълбоки корупционни метастази в своите структури.  Уважаеми колеги,  Прочетете внимателно доклада!

  Разгледайте добре съставите на Испълнителния съвет и на експертните комисии, имената на отговорните администратори от Министерството!  Ясно е че сега ще бъде направено всичко възможно този скандал да бъде максимално потулен и заглушен. СЕГА Е МОМЕНТА ДОБРИТЕ И ЧЕСТНИ БЪЛГАРСКИ УЧЕНИ – ОСОБЕНО ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ И ОЩЕТЕНИТЕ – ДА ПОКАЖАТ ПРИНЦИПНОСТ И ГРАЖДАНСКА ДОБЛЕСТ. От реакцията на българските учени ще се разбере доколко здрави сили са останали сред тях.

  Съдействайте за максимално точното установяване на нанесенети щети и конкретизиране на виновниците!

  Да бъдем настоятелни докрай за сезирането на Прокоратурата и подвеждането на виновните лица – както администратори от Министерството, така и „учени” от ИС и ЕК - под съдебна отговорност!

  Ваня Добрева трябва да отиде в затвора!

  Лазарин Лазаров

  bulgarianscienceproblems

  RE: [bulgarianscienceproblems] SCANDAL!

  

  ИЗБУХВА ГОЛЯМ КОРУПЦИОНЕН СКАНДАЛ!

  РЕЗЮМЕ на ДОКЛАДА

  ВЪРХУ РЕАЛИЗАЦИЯТА НА КОНКУРСНИТЕ СЕСИИ
  НА ФОНД „НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ” ПРЕЗ 2008 Г. И 2009 Г.

  Работната група прегледа извадка от документацията на фонда, съдържаща няколко хиляди документа, в това число част от финансовите документи и документи в електронен формат, свързани с конкурсните сесии през 2008 г. и 2009 г. Заключенията на групата са основани преди всичко на данните от 2009 г., тъй като данните от 2008 г. са доста непълни (например липсват много рецензии), а и служителите на фонда не помагаха за тяхното намиране. Групата откри редица нарушения и практики, които са попречили на адекватното финансиране на научната дейност в България. Част от нарушенията са от много сериозен характер и биха могли да бъде обект на проучване от специализирани органи. По-долу са описани някои по-впечатляващи резултати от проучването.

  1. Рецензентите от чужбина са назначавани хаотично без оглед на тяхната реална научна компетентност. Проверката на групата показа, че освен в редки случаи, рецензентите от чужбина са некомпетентни. Някои от тях дори нямат научни степени и звания. Част от рецензентите са рецензирали без санкция на Изпълнителния съвет. Това нарушение е сериозна предпоставка за корупция.

  2. Не е извършван подбор на чуждестранни рецензенти за всеки проект, а обратното – всеки рецензент е имал достъп до всички проекти и сам е избирал тези, които желае да рецензира, включително и в области, в които не е специалист. Това е ставало без контрол от ИС. Същевременно експертните комисии по процедура не са знаели кои са чуждестранните рецензенти и какви са рецензиите им. Всичко това показва, че единствените, които са чели чуждестранните рецензии (числата в тях), са администратори от фонда. Това е още една предпоставка за корупция.

  3. Съобщенията на сайта на фонда, че класира проекти над определен бал не отговарят на истината – финансирани са проекти с по-нисък бал от обявения. Има и проекти, които не са класирани, въпреки че техните точки надхвърлят или са равни на съответния праг. Например в конкурса „Развитие на научната инфраструктура” (2009 г.) 7 проекта от всичко 18 класирани са с по-ниска оценка от обявената минимална стойност. Има 45 некласирани проекта с по-високи оценки от някои класирани. Други органи трябва да се произнесат колко е сериозно посоченото нарушение. Този факт силно разклаща чувството за почтеност и справедливост в научната общност и е едно важно средство за манипулиране на конкурсите.

  4. Използвани са нерегламентирани обединявания на проекти или преместването им от един конкурс в друг. По този начин въпреки ниската си оценка, зле оценени проекти са получили финансиране. Всички “премествания” и “обединения” се отнасят само за такива проекти. Някои от обединенията са между проекти, несвързани тематично. Например проектите „Изследване на наномодифицирани сплави и тяхното приложение при леене” и „Изграждане на център за антитерористични интелигентни системи” едва ли изглеждат на някого близки по тематика. И тук чувството за справедливост е силно разклатено в най-добрия случай. Това е още едно средство за манипулиране на конкурсите.

  5. Посочените в т.3 и т.4 практики са допринесли за ощетяване на българската наука със солидни суми от порядъка на милиони. Те вероятно са основани на посочените нарушения в т.1 и в т.2. Не могат да се измерят с числа обаче моралните поражения и щети, нанесени на българските учени вследствие на тези машинации.

  6. По мнение на работната група най-голямото нарушение е фактът, че през 2009 г. не са взети под внимание всички постъпили и заплатени от фонда рецензии. Статистическото изследване показва, че това е извършено изключително с цел манипулиране на конкурсите. Точните данни са следните. За около половината от всички класирани проекти през 2009 г. групата откри, че крайните резултати са съставени без да се използват всички постъпили и заплатени рецензии, а неизползваните са укрити. За огромната част от тези проекти (79 от 82) вземането на укритите рецензии под внимание дава оценка на проекта под определените от ИС праг и той не би се класирал. Около 5% от некласираните проекти са с пренебрегнати, но налични рецензии. В някои случаи добавянето на тези рецензии би ги преместило в групата на печелившите проекти. Посочените факти говорят за грубо фалшифициране на числовите резултати от конкурсите, осъществено при определяне на приблизително половината от спечелилите проекти! Основание за наличието на доминираща съзнателна причина на това явление е впечатляваща едностранност при укриването на неизползваните рецензии:

  - всичките 160 неизползвани рецензии на класирани проекти дават на съответния проект по-малко точки от точките на използваните при класирането му рецензии;

  - 50 от всички 52 неизползвани рецензии на некласирани проекти дават на съответния проект повече точки от точките на използваните рецензии.

  На езика на финансовите средства, 27 милиона лв. са разпределени посредством укриване на заплатените от фонда рецензии, без никакво законово основание, без санкция на какъвто и да е орган. Трудно може да се повярва, че това е направено с друга, освен користна цел. Групата счита, че 27 милиона лева, взети от българския данъкоплатец и раздадени по този начин, заслужават намеса на правораздавателните органи.

  6. Има български рецензенти, които са оценявали проекти на свои конкуренти, при което техните оценки са оказали влияние върху изхода на конкурсите. Някои от нарушителите са спечелили по този нечестен и незаконен начин. Това е направено след подписване на декларация за конфликт на интереси и в нарушение на Чл. 313 на НК.

  7. В нарушение на Закона за обществените поръчки, фондът е възложил на фирмата "Линкос" ООД да създаде онлайн среда за подаване и оценяване на научните проекти без обявяване на търг, както изисква тогавашния закон. За тази услуга фондът е заплатил 150 000 лв. В последните дни на 2009 г. фондът е сключил нов договор-продължение със същата фирма за 36 000 лв. Средствата по този договор са изплатени незабавно след подписването му, въпреки че и до днес не е подписан приемно-предавателен протокол за извършените услуги. Платените 186 000 лв. изглеждат неоправдано висока цена, още повече, че системата има скромни възможности, а някои от функциите, залегнали в договорите, не съществуват. Групата счита, че фондът е ощетен сериозно от негови служители чрез възлагането на тази поръчка. Възможно е посочената фирма да има и някакво отношение в манипулирането на конкурсите, тъй като то изисква професионални компютърни умения. Има и други договори със съмнителна полза за фонда и цена над нормалната.

  8. Само 6 проекта са спечелили 83 милиона лева, т.е. около 2/3 от средствата на цялата конкурсна сесия, практически без конкурс. По-точно в двата конкурса, в които са посочените проекти, са кандидатствали по 3 проекта и са спечелили по 3. Предварителните условия са такива, че те посочват победителите. Разпределянето на тези средства е станало с по 3-4 рецензии, изработени за 1-2 месеца от неспециалисти, както е обяснено в т.1 и т.2. В случая не е беда, че няма конкурс, но все пак това трябва да е казано експлицитно. Държавата има право да разпределя средства целево и във важни случаи това е единствения начин. Голямата беда е, че това е станало без истинска експертиза. Това също е разхищение на публични средства, при това в огромни размери. За проекти от този вид има отработена процедура в световната практика, която не е нужно да се описва тук. Само ще отбележа, че тя не трае 1-2 месеца, а 1-2 години.

  КОЙ СТОИ ЗАД ВСИЧКО ТОВА?

  ФОНД „НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ”*

  СЪСТАВ:

  Председател на Изпълнителния съвет на Фонд "Научни изследвания" - Д-р Ваня Чавдарова Добрева

  Зам.-председател на Изпълнителния съвет на Фонд "Научни изследвания" - Ст. н. с. II ст. Боряна Михайлова Николова-Дамянова

  Чл.-кор. проф. дфзн Соломон Моис Салтиел

  Проф. д-р Сабина Захариева Захариева

  Проф. д-р инж. Георги Костов Стоянов

  Ст. н. с. I ст. дбн Параскева Владимирова Михайлова

  Любомир Василев Дацов

  Доц. д-р Лена Минкова Русенова

  Състави на постоянните научно-експертни комисии:

  НАУЧНО-ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА

  1. проф.дмн Недю Иванов Попиванов - СУ, Факултет по МИ

  2. проф.дмн Иван Николов Ланджев - ИМИ - БАН и НБУ

  3. доц.д-р Станимир Недялков Стоянов - Пловдивски университет

  4. доц.д-р Красимира Стоянова Проданова - ТУ - София

  5. ст.н.с.ІІст.д-р Александър Найденов Геров - ИМИ - БАН

  6. ст.н.с.ІІст.д-р Красимир Тодоров Георгиев - ИПОИ - БАН

  7. ст.н.с.ІІст.д-р Славчо Георгиев Славчев - И-т по механика - БАН

  НАУЧНО-ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ

  1. проф.дхн Борислав Вълчев Тошев - СУ, Химически факултет

  2. доц.д-р Веселин Василев Ковачев - СУ

  3. ст.н.с.ІІст.д-р Бойко Кирилов Рангелов - Геофизичен и-т - БАН

  4. ст.н.с.Іст.дфн Димитър Василев Стоянов - ИЕ - БАН

  5. проф.дфн Ангел Сашев Попов - СУ

  6. доц.д-р Валери Костадинов Голев - СУ

  7. ст.н.с.ІІст.д-р Вихра Морис Йомтова - ИОХ - БАН

  НАУЧНО-ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ ПО БИОЛОГИЯ

  1. ст.н.с.ІІст.д-р Маргарита Нешова Топашка - ИЗ - БАН

  2. ст.н.с.ІІст.д-р Елка Игнатова Емануилова - И-т по микробиология - БАН

  3. ст.н.с.ІІст.д-р Диана Христова Петкова - И-т по биофизика - БАН

  4. доц.д-р Спасимир Борисов Тонков - СУ, Билогически факултет

  5. ст.н.с.ІІст.д-р Геновева Атанасова Начева - ИМБ - БАН

  6. ст.н.с.ІІст.д-р Стефка Георгиева Чанкова - ЦЛОЕ - БАН

  7. доц.д-р Нина Юриева Белова - Медицински университет-София

  НАУЧНО-ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ ПО МЕДИЦИНА

  1.доц.д-р Иво Маринов Кременски - СБАЛ”Мачин дом”-ЕАД

  2. ст.н.с.Іст.дмн Радка Младенова Аргирова - НЦпо заразни и параз.болести

  3. доц.д-р Асен Рачев Гудев - МБАЛ”Царица Йоанна”-ЕАД

  4. проф.дмн Марта Петрова Балева - МБАЛ”Александровска”-ЕАД

  5. доц.д-р Фани Тошева Рибарова - НЦ по опазв.обществ.здраве

  6. доц.д-р Симеон Бориславов Тодоров - И-т по физиология-БАН

  7. доц.д-р Ирена Василева Велчева - СБАЛНП”Св.Наум”-ЕАД

  НАУЧНО-ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ ПО АГРАРНИ НАУКИ

  1. ст.н.с.д-р Илия Илиев Крачунов - И-т по фуражни култури - Плевен

  2. ст.н.с.д-р Мариана Георгиева Влахова - Агробиоинститут - София

  3. ст.н.с.д-р Димитранка Иванова Стойчева - ИП”Пушкаров” - София

  4. ст.н.с.Іст.дсн Пенка Цветанова Маринова - И-т по животнов. - Костинброд

  5. ст.н.с.д-р Куман Стоилков Куманов - И-т по овощарство - Пловдив

  6. ст.н.с.Iст.дсн Сийка Димитрова Стоянова - И-т по растителни и генетични ресурси

  7. ст.н.с.д-р Димитър Любенов Джилянов - Агробиоинститут - София

  НАУЧНО-ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ ПО ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ

  1. проф.дтн Борис Гергов Белниколовски - Технически университет - София

  2. доц.дтн Владимир Стоянов Кожухаров - ХТМУ

  3. проф.дтн Румен Кирилов Кунчев - ТУ - София

  4. ст.н.с.Іст.дтн Иван Максимов Пършоров - ИМ - БАН

  5. чл.кор.Петко Христов Петков - ТУ - София

  6. ст.н.с.Іст.дтн Юлий Емилов Тошев - ИМЕХ - БАН

  7. доц.д-р Димитър Николов Тошев - УАСГ

  НАУЧНО-ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ ПО ОБЩЕСТВЕНИ И ХУМАНИТАРНИ НАУКИ

  1. ст.н.с.Іст. Витка Иванова Тошкова - И-т по история - БАН

  2. ст.н.с.Іст. Галин Петров Горнев - И-т по социология - БАН

  3. ст.н.с.ІІст. Славия Георгиева Бърлиева - КМНЦ - БАН

  4. проф. Благой Тодоров Колев - УНСС

  5. ст.н.с.ІІст. Елка Савова Трайкова - И-т по литература - БАН

  6. Снежана Евлогиева Илиева - Софийски университет

  7. ст.н.с.ІІст.Светла Руменова Ракшиева - ЕИМ – БАН

  Състави на временни научно-експертни комисии

  ВРЕМЕННА НАУЧНО-ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ ПО ХИМИЯ:

  1. доц.д-р Димитър Стефанов Тодоровски - Софийски университет

  2. ст.н.с.IIст.д-р Чавдар Цанев Бонев - ИК - БАН

  3. ст.н.с.IIст.д-р Елена Димитрова Русева - ИОНХ - БАН

  4. ст.н.с.IIст.д-р Илиана Владимирова Берлинова - ИП - БАН

  5. доц.д-р Едуард Ханс Клайн - ХТМУ

  6. ст.н.с.IIст.дхн Симеон Симеонов Попов - ИОХЦФ-БАН

  7. ст.н.с.IIст.д-р Ивана Боянова Петканчин - ИФХ-БАН

  8. проф. д-р Райчо Георгиев Райчев - ХТМУ

  ВРЕМЕННА НАУЧНО-ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ ПО ФИЗИКА:

  1. ст.н.с.Iст.Христо Недялков Протохристов - ИЯИЯЕ - БАН

  2. доц. д-р Венцеслав Атанасов Ризов - СУ, Физически факултет

  3. доц.Веселин Тодоров Дончев - СУ, Физически факултет

  4. ст.н.с.Симеон Христов Съйнов - ЦЛОЗОИ - БАН

  5. ст.н.с.1ст. Марин Мирчев Господинов - ИФТТ-БАН

  6. чл.кор.Стефан Кънев Кънев - ЦЛСЕНЕИ-БАН

  7. чл.кор.Георги Михайлов Младенов - ИЕ-БАН

  8. проф.Александър Александров Драйшу - СУ

  9. ст.н.с.Iст.Минко Първанов Петров - ИФТТ-БАН


  ВРЕМЕННА НАУЧНО-ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ ПО НАУКИ ЗА ЗЕМЯТА:

  1. ст.н.с.IIст.д-р Йордан Георгиев Маляков - Геологически институт - БАН

  2. доц.д-р Росен Недялков Недялков - Софийски университет

  3. доц.д-р Васил Георгиев Вълчинов - УАСГ

  4. ст.н.с.IIст.д-р Румяна Николова Ангелова - Геологически институт - БАН

  5. ст.н.с.IIст.д-р Димитър Иванов Трухчев - Институт по океанология-Варна

  6. доц.д-р Димитър Славчев Синьовски - Минно-геоложки университет

  7. доц.д-р Евгени Христов Донев - СУ, Физически факултет

  8. чл.кор.проф. Петър Йорданов Велинов - ЦЛСЗВ - БАН

  9. доц.д-р Иван Янчев Чолеев - Геолого-географски факултет, СУ

  10. доц. д-р Александър Иванов Цветков - Минно-геоложки университет

  СЪСТАВ НА ДИРЕКЦИЯ "НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ"


  1. Албена Вуцова - Директор на дирекция "Научни изследвания"; Национален координатор на 6РП;
  телефон: 9217 647; факс: 981 14 04; e-mail: a.vutsova@mon.bg

  Отдел "Национални проекти и програми"

  2. Бистра Липовска - началник отдел; Секретар на НЕК по Технически науки; НЕК – Математика и информатика; НЕК – „Информационно общество”; НЕК – „Повишаване на иновациите в малки и средни предприятия”; НЕК – „Стимулиране на научните изследвания във висшите училища”;
  телефон: 9217 636; стая: 536; e-mail: b.lipovska@mon.bg

  3. Марина Борисова - държавен експерт; Секретар на НЕК по “Биология” и НЕК по “Геномика”;
  телефон: 9217 649, стая: 549; e-mail: b.marina@mon.bg

  4. Мария Начева – държавен експерт; Секретар на НЕК по Медицина;
  телефон: 9217 736; стая 536; e-mail: m.nacheva@mon.bg

  5. Димитър Христов - главен експерт; Секретар на НЕК по Науки за земята;
  телефон: 9217 639, стая: 549; e-mail: d.hristov@mon.bg

  6. Маргарита Шахпазова - главен експерт; Конкурс „Млади таланти” http://young.nsfb.net;
  телефон: 9217 546; стая: 546; e-mail: m.shahpazova@mon.bg

  7. Цветанка Маринова - главен експерт; Секретар на НЕК по Физика;
  телефон: 9217 521, стая: 521; e-mail: marinova@mon.bg

  8. Диана Лесева – старши експерт; Секретар на НЕК по Обществени и хуманитарни науки; Конкурс „Българска научна периодика”; ННП „Българското общество – част от Европа”
  телефон: 9217 536; стая: 536; e-mail: d.lesseva@mon.bg

  9. Мария Живакова - старши експерт; Секретар на НЕК по Химия, Секретар на НЕК по Природни науки; Секретар на НЕК по Нанотехнологии и нови материали;
  телефон: 9217 621; стая: 521; е-mail: m.jivakova@mon.bg

  10. Симеон Борисов - младши специалист; Секретар на НЕК по Аграрни науки;
  телефон: 9217 648; стая: 548; е-mail: s.borisov@mon.bg

  НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ ЗА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ*

  Председател: доц. д-р ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ - Заместник министър-председател и министър на образованието и науката.

  Заместник-председател: проф. дтн КАМЕН ВЕСЕЛИНОВ

  проф. дмн СТЕПАН ТЕРЗИЯН

  проф. дбн ИВАН МИНКОВ

  проф. д-р ЕКАТЕРИНА ПАВЛОВА

  проф. дсн ГЕОРГИ НЕШЕВ

  доц. д-р СВЕТЛА РАКАДЖИЙСКА

  проф. дхн СТЕФАН СТОЯНОВ

  ст.н.с. Іст. дбн НАУМ ЯКИМОВ – БАН

  ст.н.с. Іст. дтн СТЕФАН ХАДЖИТОДОРОВ – БАН

  ст.н.с. Іст. дтн ИВАН НЕДКОВ – БАН

  ст.с.с. Іст. дтн ИВАН ДИМОВ – БАН

  ст.н.с.Iст. дтн ДИМИТЪР ИВАНОВ - НЦАН

  акад. ВАСИЛ СГУРЕВ

  д-р ДИМИТЪР БРАНКОВ

  БОЖИДАР ХАДЖИЕВ

  г-н ЛЮБОМИР ДАЦОВ – Министерство на финансите

  ЕЛИ АНАВИ – Министерство на икономиката и енергетиката

  ст.н.с. д-р СВЕТЛА БЪЧВЪРОВА – Министерство на земеделието и горите

  */ Съставите са от последната актуализация през 2008 г

  __._,_.___
  Reply to sender | Reply to group | Reply via web post | Start a New Topic
  Messages in this topic (2)
  Recent Activity:

  * New Members 2

  Visit Your Group
  Yahoo! Groups
  Switch to: Text-Only, Daily Digest • Unsubscribe • Terms of Use
  .

  __,_._,___

 47. 47 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#44] от "pyn":

  Грешиш! Във фонда винаги е имало парички за разпределяне.
  А Където има разпределяне там е и разпределетелят на блага - Иван Юхновски.
  Ти да не си приятел(ка) на този велик учен Иван Юхновски?!
  Браво!
  Той се нуждае от мощната ти защита.
  Предполагам, че сега се е посветил на ученето на някакъв западен език, защото от управление не му беше останало време да научи пове един едничък.

  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Mq-hdPxfBQUJ:www.svobodata.com/page.php%3Fpid%3D4273%26rid%3D32+%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B4+%D0%BD%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D1%8E%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8&cd=3&hl=bg&ct=clnk&gl=bg&source=www.google.bg

  The best way out is always through Robert Frost
 48. 48 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Народа да помни своите герои:

  КОЙ СТОИ ЗАД ВСИЧКО ТОВА?

  ФОНД „НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ”*

  СЪСТАВ:

  Председател на Изпълнителния съвет на Фонд "Научни изследвания" - Д-р Ваня Чавдарова Добрева

  Зам.-председател на Изпълнителния съвет на Фонд "Научни изследвания" - Ст. н. с. II ст. Боряна Михайлова Николова-Дамянова

  Чл.-кор. проф. дфзн Соломон Моис Салтиел

  Проф. д-р Сабина Захариева Захариева

  Проф. д-р инж. Георги Костов Стоянов

  Ст. н. с. I ст. дбн Параскева Владимирова Михайлова

  Любомир Василев Дацов

  Доц. д-р Лена Минкова Русенова

  Състави на постоянните научно-експертни комисии:

  НАУЧНО-ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА

  1. проф.дмн Недю Иванов Попиванов - СУ, Факултет по МИ

  2. проф.дмн Иван Николов Ланджев - ИМИ - БАН и НБУ

  3. доц.д-р Станимир Недялков Стоянов - Пловдивски университет

  4. доц.д-р Красимира Стоянова Проданова - ТУ - София

  5. ст.н.с.ІІст.д-р Александър Найденов Геров - ИМИ - БАН

  6. ст.н.с.ІІст.д-р Красимир Тодоров Георгиев - ИПОИ - БАН

  7. ст.н.с.ІІст.д-р Славчо Георгиев Славчев - И-т по механика - БАН

  НАУЧНО-ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ

  1. проф.дхн Борислав Вълчев Тошев - СУ, Химически факултет

  2. доц.д-р Веселин Василев Ковачев - СУ

  3. ст.н.с.ІІст.д-р Бойко Кирилов Рангелов - Геофизичен и-т - БАН

  4. ст.н.с.Іст.дфн Димитър Василев Стоянов - ИЕ - БАН

  5. проф.дфн Ангел Сашев Попов - СУ

  6. доц.д-р Валери Костадинов Голев - СУ

  7. ст.н.с.ІІст.д-р Вихра Морис Йомтова - ИОХ - БАН

  НАУЧНО-ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ ПО БИОЛОГИЯ

  1. ст.н.с.ІІст.д-р Маргарита Нешова Топашка - ИЗ - БАН

  2. ст.н.с.ІІст.д-р Елка Игнатова Емануилова - И-т по микробиология - БАН

  3. ст.н.с.ІІст.д-р Диана Христова Петкова - И-т по биофизика - БАН

  4. доц.д-р Спасимир Борисов Тонков - СУ, Билогически факултет

  5. ст.н.с.ІІст.д-р Геновева Атанасова Начева - ИМБ - БАН

  6. ст.н.с.ІІст.д-р Стефка Георгиева Чанкова - ЦЛОЕ - БАН

  7. доц.д-р Нина Юриева Белова - Медицински университет-София

  НАУЧНО-ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ ПО МЕДИЦИНА

  1.доц.д-р Иво Маринов Кременски - СБАЛ”Мачин дом”-ЕАД

  2. ст.н.с.Іст.дмн Радка Младенова Аргирова - НЦпо заразни и параз.болести

  3. доц.д-р Асен Рачев Гудев - МБАЛ”Царица Йоанна”-ЕАД

  4. проф.дмн Марта Петрова Балева - МБАЛ”Александровска”-ЕАД

  5. доц.д-р Фани Тошева Рибарова - НЦ по опазв.обществ.здраве

  6. доц.д-р Симеон Бориславов Тодоров - И-т по физиология-БАН

  7. доц.д-р Ирена Василева Велчева - СБАЛНП”Св.Наум”-ЕАД

  НАУЧНО-ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ ПО АГРАРНИ НАУКИ

  1. ст.н.с.д-р Илия Илиев Крачунов - И-т по фуражни култури - Плевен

  2. ст.н.с.д-р Мариана Георгиева Влахова - Агробиоинститут - София

  3. ст.н.с.д-р Димитранка Иванова Стойчева - ИП”Пушкаров” - София

  4. ст.н.с.Іст.дсн Пенка Цветанова Маринова - И-т по животнов. - Костинброд

  5. ст.н.с.д-р Куман Стоилков Куманов - И-т по овощарство - Пловдив

  6. ст.н.с.Iст.дсн Сийка Димитрова Стоянова - И-т по растителни и генетични ресурси

  7. ст.н.с.д-р Димитър Любенов Джилянов - Агробиоинститут - София

  НАУЧНО-ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ ПО ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ

  1. проф.дтн Борис Гергов Белниколовски - Технически университет - София

  2. доц.дтн Владимир Стоянов Кожухаров - ХТМУ

  3. проф.дтн Румен Кирилов Кунчев - ТУ - София

  4. ст.н.с.Іст.дтн Иван Максимов Пършоров - ИМ - БАН

  5. чл.кор.Петко Христов Петков - ТУ - София

  6. ст.н.с.Іст.дтн Юлий Емилов Тошев - ИМЕХ - БАН

  7. доц.д-р Димитър Николов Тошев - УАСГ

  НАУЧНО-ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ ПО ОБЩЕСТВЕНИ И ХУМАНИТАРНИ НАУКИ

  1. ст.н.с.Іст. Витка Иванова Тошкова - И-т по история - БАН

  2. ст.н.с.Іст. Галин Петров Горнев - И-т по социология - БАН

  3. ст.н.с.ІІст. Славия Георгиева Бърлиева - КМНЦ - БАН

  4. проф. Благой Тодоров Колев - УНСС

  5. ст.н.с.ІІст. Елка Савова Трайкова - И-т по литература - БАН

  6. Снежана Евлогиева Илиева - Софийски университет

  7. ст.н.с.ІІст.Светла Руменова Ракшиева - ЕИМ – БАН

  Състави на временни научно-експертни комисии

  ВРЕМЕННА НАУЧНО-ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ ПО ХИМИЯ:

  1. доц.д-р Димитър Стефанов Тодоровски - Софийски университет

  2. ст.н.с.IIст.д-р Чавдар Цанев Бонев - ИК - БАН

  3. ст.н.с.IIст.д-р Елена Димитрова Русева - ИОНХ - БАН

  4. ст.н.с.IIст.д-р Илиана Владимирова Берлинова - ИП - БАН

  5. доц.д-р Едуард Ханс Клайн - ХТМУ

  6. ст.н.с.IIст.дхн Симеон Симеонов Попов - ИОХЦФ-БАН

  7. ст.н.с.IIст.д-р Ивана Боянова Петканчин - ИФХ-БАН

  8. проф. д-р Райчо Георгиев Райчев - ХТМУ

  ВРЕМЕННА НАУЧНО-ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ ПО ФИЗИКА:

  1. ст.н.с.Iст.Христо Недялков Протохристов - ИЯИЯЕ - БАН

  2. доц. д-р Венцеслав Атанасов Ризов - СУ, Физически факултет

  3. доц.Веселин Тодоров Дончев - СУ, Физически факултет

  4. ст.н.с.Симеон Христов Съйнов - ЦЛОЗОИ - БАН

  5. ст.н.с.1ст. Марин Мирчев Господинов - ИФТТ-БАН

  6. чл.кор.Стефан Кънев Кънев - ЦЛСЕНЕИ-БАН

  7. чл.кор.Георги Михайлов Младенов - ИЕ-БАН

  8. проф.Александър Александров Драйшу - СУ

  9. ст.н.с.Iст.Минко Първанов Петров - ИФТТ-БАН


  ВРЕМЕННА НАУЧНО-ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ ПО НАУКИ ЗА ЗЕМЯТА:

  1. ст.н.с.IIст.д-р Йордан Георгиев Маляков - Геологически институт - БАН

  2. доц.д-р Росен Недялков Недялков - Софийски университет

  3. доц.д-р Васил Георгиев Вълчинов - УАСГ

  4. ст.н.с.IIст.д-р Румяна Николова Ангелова - Геологически институт - БАН

  5. ст.н.с.IIст.д-р Димитър Иванов Трухчев - Институт по океанология-Варна

  6. доц.д-р Димитър Славчев Синьовски - Минно-геоложки университет

  7. доц.д-р Евгени Христов Донев - СУ, Физически факултет

  8. чл.кор.проф. Петър Йорданов Велинов - ЦЛСЗВ - БАН

  9. доц.д-р Иван Янчев Чолеев - Геолого-географски факултет, СУ

  10. доц. д-р Александър Иванов Цветков - Минно-геоложки университет

  СЪСТАВ НА ДИРЕКЦИЯ "НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ"


  1. Албена Вуцова - Директор на дирекция "Научни изследвания"; Национален координатор на 6РП;
  телефон: 9217 647; факс: 981 14 04; e-mail: a.vutsova@mon.bg

  Отдел "Национални проекти и програми"

  2. Бистра Липовска - началник отдел; Секретар на НЕК по Технически науки; НЕК – Математика и информатика; НЕК – „Информационно общество”; НЕК – „Повишаване на иновациите в малки и средни предприятия”; НЕК – „Стимулиране на научните изследвания във висшите училища”;
  телефон: 9217 636; стая: 536; e-mail: b.lipovska@mon.bg

  3. Марина Борисова - държавен експерт; Секретар на НЕК по “Биология” и НЕК по “Геномика”;
  телефон: 9217 649, стая: 549; e-mail: b.marina@mon.bg

  4. Мария Начева – държавен експерт; Секретар на НЕК по Медицина;
  телефон: 9217 736; стая 536; e-mail: m.nacheva@mon.bg

  5. Димитър Христов - главен експерт; Секретар на НЕК по Науки за земята;
  телефон: 9217 639, стая: 549; e-mail: d.hristov@mon.bg

  6. Маргарита Шахпазова - главен експерт; Конкурс „Млади таланти” http://young.nsfb.net;
  телефон: 9217 546; стая: 546; e-mail: m.shahpazova@mon.bg

  7. Цветанка Маринова - главен експерт; Секретар на НЕК по Физика;
  телефон: 9217 521, стая: 521; e-mail: marinova@mon.bg

  8. Диана Лесева – старши експерт; Секретар на НЕК по Обществени и хуманитарни науки; Конкурс „Българска научна периодика”; ННП „Българското общество – част от Европа”
  телефон: 9217 536; стая: 536; e-mail: d.lesseva@mon.bg

  9. Мария Живакова - старши експерт; Секретар на НЕК по Химия, Секретар на НЕК по Природни науки; Секретар на НЕК по Нанотехнологии и нови материали;
  телефон: 9217 621; стая: 521; е-mail: m.jivakova@mon.bg

  10. Симеон Борисов - младши специалист; Секретар на НЕК по Аграрни науки;
  телефон: 9217 648; стая: 548; е-mail: s.borisov@mon.bg

  НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ ЗА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ*

  Председател: доц. д-р ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ - Заместник министър-председател и министър на образованието и науката.

  Заместник-председател: проф. дтн КАМЕН ВЕСЕЛИНОВ

  проф. дмн СТЕПАН ТЕРЗИЯН

  проф. дбн ИВАН МИНКОВ

  проф. д-р ЕКАТЕРИНА ПАВЛОВА

  проф. дсн ГЕОРГИ НЕШЕВ

  доц. д-р СВЕТЛА РАКАДЖИЙСКА

  проф. дхн СТЕФАН СТОЯНОВ

  ст.н.с. Іст. дбн НАУМ ЯКИМОВ – БАН

  ст.н.с. Іст. дтн СТЕФАН ХАДЖИТОДОРОВ – БАН

  ст.н.с. Іст. дтн ИВАН НЕДКОВ – БАН

  ст.с.с. Іст. дтн ИВАН ДИМОВ – БАН

  ст.н.с.Iст. дтн ДИМИТЪР ИВАНОВ - НЦАН

  акад. ВАСИЛ СГУРЕВ

  д-р ДИМИТЪР БРАНКОВ

  БОЖИДАР ХАДЖИЕВ

  г-н ЛЮБОМИР ДАЦОВ – Министерство на финансите

  ЕЛИ АНАВИ – Министерство на икономиката и енергетиката

  ст.н.с. д-р СВЕТЛА БЪЧВЪРОВА – Министерство на земеделието и горите

  */ Съставите са от последната актуализация през 2008 г

 49. 49 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 810 Разстроено

  До коментар [#41] от "Realistka":
  Браво за историческата справка.
  Проф. Хорозов е там от 1 г. и 2 мес. и единственото което е могъл, е да се ориентира донякъде в кашата за разграбване на 100 милиона за 08 г. и 60 милиона - за 09 г. В това време български научни р-ци реват за финансиране на изследвания, през 2010 г. ръководството на БАН (със акад. Съботинов начело) изкара хората си на протести, че "Дянков закривал науката". Само тези разхитени (под ръководството на другия акад. Юхновски) милиони формират годишен бюджет на целия БАН (около 80 мил.).
  Прави са тези, които искат държавата да се закрие и се почне начисто - където и да се бръкне вони на....(тройна коалиция). Ето - почтен учен бръкна, видя какво е било, уплаши се и избяга. Сега трябва да влязат с л...чистачки ДАНС и прокуратура.
  Само че кой ще се осмели да седне на горещия му стол, за да раздаде тазигодишните 36 мил., за да има малко поне до-финансиране на науката. Дали има кандидати ? Нека не са от ГЕРБ - да сложим Янето - като виден борец с корупцията, заедно с доцента А. Петров - искате ли драги съфорумци - Музар, Хито и др.?

  Поздрави
 50. 50 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#48] от "gavrilov":

  Интересно е да се види кои са новите 'герои' във Фонда в сравнение с периода преди 2009 година - те ще да са основните 'движещи сили" на далаверката.

 51. 51 Профил на kili
  kili
  Рейтинг: 8 Любопитно

  РЕЗЮМЕ на  ДОКЛАДА
  ВЪРХУ РЕАЛИЗАЦИЯТА НА КОНКУРСНИТЕ СЕСИИ
  НА ФОНД „НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ” ПРЕЗ 2008 Г. И 2009 Г.
   
  Работната група прегледа извадка от документацията на фонда, съдържаща  няколко хиляди документа, в това число част от финансовите документи и документи в електронен формат, свързани с конкурсните сесии през 2008 г. и 2009 г. Заключенията на групата са основани преди всичко на данните от 2009 г., тъй като данните от 2008 г. са доста непълни (например липсват много рецензии), а и служителите на фонда не помагаха за тяхното намиране. Групата откри  редица нарушения и практики, които са попречили на адекватното финансиране на научната дейност в България. Част от нарушенията са от много сериозен характер и биха могли да бъде обект на проучване от специализирани органи. По-долу са описани някои по-впечатляващи резултати от проучването.
   
  1.  Рецензентите от чужбина са назначавани хаотично без оглед на тяхната реална научна компетентност. Проверката на групата показа, че освен в редки случаи, рецензентите от чужбина са  некомпетентни. Някои от тях дори нямат научни степени и звания. Част от рецензентите са рецензирали без санкция на Изпълнителния съвет. Това нарушение е сериозна предпоставка за корупция.
  2.  Не е извършван подбор на чуждестранни рецензенти за всеки проект, а обратното – всеки рецензент е имал достъп до всички проекти и сам е избирал тези, които желае да рецензира, включително и в области, в които не е специалист. Това е ставало без контрол от ИС. Същевременно експертните комисии по процедура не са знаели кои са чуждестранните рецензенти и какви са рецензиите им. Всичко това показва, че единствените, които са чели чуждестранните рецензии (числата в тях), са администратори от фонда. Това е още една предпоставка за корупция.
  3.  Съобщенията на сайта на фонда, че класира проекти над определен бал не отговарят на истината – финансирани са проекти с по-нисък бал от обявения.  Има и проекти, които не са класирани, въпреки че техните точки надхвърлят или са равни на съответния праг. Например в конкурса „Развитие на научната инфраструктура” (2009 г.) 7 проекта от всичко 18 класирани са с  по-ниска оценка от обявената минимална стойност. Има 45 некласирани проекта с по-високи оценки от някои класирани. Други органи трябва да се произнесат колко е сериозно посоченото нарушение.  Този факт силно разклаща чувството за почтеност и справедливост в научната общност и е едно важно средство за манипулиране на конкурсите.
  4. Използвани са нерегламентирани обединявания на проекти или преместването им от един конкурс в друг. По този начин въпреки ниската си оценка, зле оценени проекти са получили финансиране. Всички “премествания” и “обединения” се отнасят само за такива проекти. Някои от обединенията са между проекти, несвързани тематично. Например проектите „Изследване на наномодифицирани сплави и тяхното приложение при леене” и „Изграждане на център за антитерористични интелигентни системи” едва ли изглеждат на някого близки по тематика. И тук чувството за справедливост е силно разклатено в най-добрия случай. Това е още едно средство за манипулиране на конкурсите.
  5. Посочените в т.3 и т.4 практики са допринесли за ощетяване на българската наука със солидни суми от порядъка на милиони. Те вероятно са основани на посочените нарушения в т.1 и в т.2. Не могат да се измерят с числа обаче моралните поражения и щети, нанесени на българските учени вследствие на тези машинации.
  6. По мнение на работната група най-голямото нарушение е фактът,  че през 2009 г.  не са взети под внимание всички постъпили и заплатени от фонда рецензии. Статистическото изследване показва, че това е извършено изключително с цел манипулиране на конкурсите. Точните данни са следните. За около половината от всички класирани проекти през 2009 г. групата откри, че крайните резултати са съставени без да се използват всички постъпили и заплатени рецензии, а неизползваните са укрити.  За огромната част от тези проекти (79 от 82) вземането на укритите рецензии под внимание дава оценка на проекта под определените от ИС праг и той не би се класирал. Около 5% от некласираните проекти са с пренебрегнати, но налични рецензии. В някои случаи добавянето на тези рецензии би ги преместило в групата на печелившите проекти. Посочените факти говорят за грубо фалшифициране на числовите резултати от конкурсите, осъществено при определяне на приблизително половината от спечелилите проекти! Основание за наличието на доминираща съзнателна причина на това явление е впечатляваща едностранност при укриването на неизползваните рецензии:
  - всичките 160 неизползвани рецензии на класирани проекти дават на съответния проект по-малко точки от точките на използваните при класирането му рецензии;
  - 50 от всички 52 неизползвани рецензии на некласирани проекти дават на съответния проект повече точки от точките на използваните рецензии.
  На езика на финансовите средства, 27 милиона лв. са разпределени посредством укриване на заплатените от фонда рецензии, без никакво законово основание, без санкция на какъвто и да е орган. Трудно може да се повярва, че това е направено с друга, освен користна цел. Групата счита, че 27 милиона лева, взети от българския данъкоплатец и раздадени по този начин, заслужават намеса на правораздавателните органи.
  6. Има български рецензенти, които са оценявали проекти на свои конкуренти, при което техните оценки са оказали влияние върху изхода на конкурсите. Някои от нарушителите са спечелили по този нечестен и незаконен начин. Това е направено след подписване на декларация за конфликт на интереси и в нарушение на Чл. 313 на НК.
  7. В нарушение на Закона за обществените поръчки, фондът е възложил на  фирмата "Линкос" ООД  да създаде онлайн среда за подаване и оценяване на научните проекти без обявяване на търг, както изисква тогавашния закон. За тази услуга фондът е заплатил 150 000 лв. В последните дни на  2009 г. фондът е сключил нов договор-продължение със същата фирма за 36 000 лв. Средствата по този договор са изплатени незабавно след подписването му, въпреки че и до днес не е подписан приемно-предавателен протокол за извършените услуги. Платените 186 000 лв.  изглеждат неоправдано висока цена, още повече, че системата има скромни възможности, а някои от функциите, залегнали в договорите, не съществуват. Групата счита, че фондът е ощетен сериозно от негови служители чрез възлагането на тази поръчка.  Възможно е посочената фирма да има и някакво отношение в манипулирането на конкурсите, тъй като то изисква професионални компютърни умения.  Има и други договори със съмнителна полза за фонда и цена над нормалната.
  8. Само 6 проекта са спечелили 83 милиона лева, т.е. около 2/3 от средствата на цялата конкурсна сесия, практически без конкурс. По-точно в двата конкурса, в които са посочените проекти, са кандидатствали по 3 проекта и са спечелили по 3. Предварителните условия са такива, че те посочват победителите. Разпределянето на тези средства е станало с по 3-4 рецензии, изработени за 1-2 месеца от неспециалисти, както е обяснено в т.1 и т.2. В случая не е беда, че няма конкурс, но все пак това трябва да е казано експлицитно. Държавата има право да разпределя средства целево и във важни случаи това е единствения начин. Голямата беда е, че това е станало без истинска експертиза. Това също е разхищение на публични средства, при това в огромни размери. За проекти от този вид има отработена процедура в световната практика, която не е нужно да се описва тук. Само ще отбележа, че тя не трае 1-2 месеца, а 1-2 години.

 52. 52 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#49] от "Starec":

  Благодаря Ви и аз.
  Представите ни за случая пък и мислите ни са много много близки!

  The best way out is always through Robert Frost
 53. 53 Профил на ром
  ром
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#52] от "Realistkaа
  Аз вярвяам в това!
  чуй сега нищо отг първа класа:
  да си богат ,не значи нищо!

 54. 54 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#53] от "rom":

  Добре е, че ми вярваш!
  Ще се опитам да не те подведа.
  Е, богатството може и да не е всичко, но пък в известни граници създава някакво удобство.
  Хайде да не сме крайни!

  The best way out is always through Robert Frost
 55. 55 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#7] от "epoc":

  ако имаше поне един близък с малко по-висок морал и желание за истински промени, щеше да ти е доста ясно защо такива хора не могат да се задържат дълго време в разядена от интриги и връзкарство държавна институция.
  просто когато от долу имаш немотивирани лекета-кокошкари, а отгоре глупаци, които не могат да ти съдействат с нищичко, нямаш шанс за нищо, освен да се превърнеш в един от тях. на някои хора това не им изнася.

 56. 56 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#55] от "vstoyanov":

  Ок, нищо лично.
  Първо, аз не съм научен работник и не съм заинтересуван от каквато и да комуникация с въпросния фонд. Коментарите ми бяха по принцип.

  Второ. Имам познати учени, но те се делят на две категории - или изпълнители (т.е. някой от шефовете им се занимава да им осигурява проектите), или работят по международни такива, сами си ги търсят и не искат и да чуят за българско финансиране. Може би затова са отписали фонда, не съм ги питал, мога да го направя.

  Трето. Аз коментирах по принцип (не крия, че съм див антифен не бб и компания, особено след кочината, в която превърна София за две години кметуване). Но ми изглежда странно, как половината съфорумци се оплакват, че току-що напусналия шеф на ФНИ не си е вършил работата една година, а просто е направил един "убийствен" доклад за цялото това време, според който са виновни предишните. Извинявай, ама това в началото на мандата го гледахме, мисля, че вече се изтърка.

  Четвърто. Виждал съм хора в администрацията да напускат след 6 месеца по подобна причина в далечната 2000-на. Но една година и 2 месеца ми се вижда много. По-скоро е настъпил някой не където трябва или лобитата пак са се надцаквали, а той е бил от по-слабото. Съмнявам се, че изборът на неправилно лоби е повод за уважение.

  И както вече съм коментърал по-горе - надявам се наистина това да е една достойна постъпка, но силно се съмнявам. Мен продължава да ме дразни факта, че откакто е на власт правителството на бб освен скандали нищо не може да изпродуцира. Администрацията е парализирана, всички са се окопали в кръгова отбрана и не смеят да пръднат. А така не се работи.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 57. 58 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#15] от "Mai Tai":

  В статията не пише защо Хорозов напуска, но в това интервю обяснява донякъде: http://www.obshtestvo.net/content/view/2133/3/
  "Аз бях заставен да си подам оставка след изключително грубо отношение на министъра към мене, при това пред подбрана от него публика."

  "Не бях очаквал, че министърът покровителства ДС-агентите срещу учените."

  От министерството са му пречели да ръководи и да реформира фонда, както той е смятал, че трябва, затова си подава оставката.

  www.zaednovchas.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK