Шеф на научен фонд напусна с "разбиващ" доклад

Емил Хорозов

© Юлия Лазарова

Емил ХорозовШефът на фонд "Научни изследвания" Емил Хорозов подаде оставка, след като оглавявана от него комисия е проверила работата на ведомството през 2008 и 2009 г. В доклада се говори за "нарушения и практики, които са попречили на адекватното финансиране на научната дейност в България. Част от нарушенията са от много сериозен характер".


Фондът разпределя годишно между 60 млн. и 100 млн. лв. Оставката на Хорозов, който е на поста от 2010 г., беше потвърдена от министерството на образованието, а мотивът е "невъзможност да се справи с това, което му е възложено". Хорозов не беше открит за коментар. През януари в интервю за "Дневник" той заяви, че фондът е раздавал "много пари за малко постижения".


"Посочените практики са допринесли за ощетяване на българската наука със солидни суми от порядъка на милиони", установила комисията. Най-големи злоупотреби са били правени чрез рецензиите за проектите, установено е и манипулиране на конкурсите. Били са канени рецензенти от чужбина, на които са им изплащани щедри хонорари, но някои от тях дори не са имали научни степени и звания, а други не са били специалисти. Всичко това е предпоставка за корупция, пише в доклада. Като цяло от злоупотреби с рецензии са били източени 27 млн. лв., твърди комисията.
Били са финансирани проекти, които са получили ниска оценка. Например в конкурса "Развитие на научната инфраструктура" през 2009 г. от одобрените 18 проекта 7 въобще не е трябвало да бъдат класирани. "Този факт силно разклаща чувството за почтеност и справедливост в научната общност и е важно средство за манипулиране на конкурсите", смятат проверяващите.


Има фрапиращи случаи на сливане на проекти, които нямат нищо общо помежду си, но са получили заедно пари. Например "Изследване на наномодифицирани сплави и тяхното приложение при леене" и "Изграждане на център за антитерористични интелигентни системи" са спечелили общо финансиране.


Проверката е установила, че в нарушение на Закона за обществените поръчки фондът е възложил на фирмата "Линкос" ООД  да създаде онлайн портал за подаване и оценяване на научни проекти. За това фондът е платил 150 хил. лв. В последните дни на 2009 г. е сключен нов договор със същата фирма за 36 хил. лв. Средствата по този договор са изплатени незабавно след подписването му, въпреки че и до днес не е подписан приемно-предавателен протокол за извършените услуги, пише в доклада.

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chevyvolt, Радев - национален предател!
  chevyvolt, Радев - национален предател!
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  БАН са първи по протестиране и последни по "коефициент на полезно действие"

  http://www.youtube.com/c/SSCBulgaria
 2. 2 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Това е мъжка постъпка!
  Браво!
  Дали феодалните старци от БАН и създателите на организираната некадърност ще последват примера му- едва ли!
  Те все още си мислят че света се върти около малкият им пръст!
  Кога ли ще разберат че пречат и на себе си и на близките си!?
  Ами ха наздраве!

 3. 3 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 581 Неутрално

  абе има ли един на държавна работа дето да не краде? - не ми отговаряйте знам си...

  dnevnik са част от статуквото!
 4. 4 Профил на 0bi
  0bi
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Крайно време беше да се пукне този цирей!

  Министерството на образованието и науката и неговия Национален фонд "Научни изследвания" трябваше преди време да бъдат подложени на одит подобен на международния одит, който поиска Българската Академия на Науките. Така и на слепите щеше да бъде ясно, че проблемите на науката в България не са в учените от академията и университетите, а в чиновниците, които са си въобразили, че разбират нещо от организация и управление на науката.

  Идва Видовден!

 5. 5 Профил на Добри Божилов
  Добри Божилов
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Всяко раздаване на пари от чиновници води до този резултат. Ерго - пари трябва да раздава предимно пазарът...

  www.dobribozhilov.com
 6. 6 Профил на koko2000
  koko2000
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Този беше лично назначение на Сергей Игнатов. Очевдино и на него му е омръзнало да върши далаверите на Игнатов. Крайно време е некадърния, нагъл и крадлив министър да си ходи, но и да си понесе отговорността.

 7. 7 Профил на kili
  kili
  Рейтинг: 8 Неутрално

  РЕЗЮМЕ на  ДОКЛАДА
  ВЪРХУ РЕАЛИЗАЦИЯТА НА КОНКУРСНИТЕ СЕСИИ
  НА ФОНД „НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ” ПРЕЗ 2008 Г. И 2009 Г.
   
  Работната група прегледа извадка от документацията на фонда, съдържаща  няколко хиляди документа, в това число част от финансовите документи и документи в електронен формат, свързани с конкурсните сесии през 2008 г. и 2009 г. Заключенията на групата са основани преди всичко на данните от 2009 г., тъй като данните от 2008 г. са доста непълни (например липсват много рецензии), а и служителите на фонда не помагаха за тяхното намиране. Групата откри  редица нарушения и практики, които са попречили на адекватното финансиране на научната дейност в България. Част от нарушенията са от много сериозен характер и биха могли да бъде обект на проучване от специализирани органи. По-долу са описани някои по-впечатляващи резултати от проучването.
   
  1.  Рецензентите от чужбина са назначавани хаотично без оглед на тяхната реална научна компетентност. Проверката на групата показа, че освен в редки случаи, рецензентите от чужбина са  некомпетентни. Някои от тях дори нямат научни степени и звания. Част от рецензентите са рецензирали без санкция на Изпълнителния съвет. Това нарушение е сериозна предпоставка за корупция.
  2.  Не е извършван подбор на чуждестранни рецензенти за всеки проект, а обратното – всеки рецензент е имал достъп до всички проекти и сам е избирал тези, които желае да рецензира, включително и в области, в които не е специалист. Това е ставало без контрол от ИС. Същевременно експертните комисии по процедура не са знаели кои са чуждестранните рецензенти и какви са рецензиите им. Всичко това показва, че единствените, които са чели чуждестранните рецензии (числата в тях), са администратори от фонда. Това е още една предпоставка за корупция.
  3.  Съобщенията на сайта на фонда, че класира проекти над определен бал не отговарят на истината – финансирани са проекти с по-нисък бал от обявения.  Има и проекти, които не са класирани, въпреки че техните точки надхвърлят или са равни на съответния праг. Например в конкурса „Развитие на научната инфраструктура” (2009 г.) 7 проекта от всичко 18 класирани са с  по-ниска оценка от обявената минимална стойност. Има 45 некласирани проекта с по-високи оценки от някои класирани. Други органи трябва да се произнесат колко е сериозно посоченото нарушение.  Този факт силно разклаща чувството за почтеност и справедливост в научната общност и е едно важно средство за манипулиране на конкурсите.
  4. Използвани са нерегламентирани обединявания на проекти или преместването им от един конкурс в друг. По този начин въпреки ниската си оценка, зле оценени проекти са получили финансиране. Всички “премествания” и “обединения” се отнасят само за такива проекти. Някои от обединенията са между проекти, несвързани тематично. Например проектите „Изследване на наномодифицирани сплави и тяхното приложение при леене” и „Изграждане на център за антитерористични интелигентни системи” едва ли изглеждат на някого близки по тематика. И тук чувството за справедливост е силно разклатено в най-добрия случай. Това е още едно средство за манипулиране на конкурсите.
  5. Посочените в т.3 и т.4 практики са допринесли за ощетяване на българската наука със солидни суми от порядъка на милиони. Те вероятно са основани на посочените нарушения в т.1 и в т.2. Не могат да се измерят с числа обаче моралните поражения и щети, нанесени на българските учени вследствие на тези машинации.
  6. По мнение на работната група най-голямото нарушение е фактът,  че през 2009 г.  не са взети под внимание всички постъпили и заплатени от фонда рецензии. Статистическото изследване показва, че това е извършено изключително с цел манипулиране на конкурсите. Точните данни са следните. За около половината от всички класирани проекти през 2009 г. групата откри, че крайните резултати са съставени без да се използват всички постъпили и заплатени рецензии, а неизползваните са укрити.  За огромната част от тези проекти (79 от 82) вземането на укритите рецензии под внимание дава оценка на проекта под определените от ИС праг и той не би се класирал. Около 5% от некласираните проекти са с пренебрегнати, но налични рецензии. В някои случаи добавянето на тези рецензии би ги преместило в групата на печелившите проекти. Посочените факти говорят за грубо фалшифициране на числовите резултати от конкурсите, осъществено при определяне на приблизително половината от спечелилите проекти! Основание за наличието на доминираща съзнателна причина на това явление е впечатляваща едностранност при укриването на неизползваните рецензии:
  - всичките 160 неизползвани рецензии на класирани проекти дават на съответния проект по-малко точки от точките на използваните при класирането му рецензии;
  - 50 от всички 52 неизползвани рецензии на некласирани проекти дават на съответния проект повече точки от точките на използваните рецензии.
  На езика на финансовите средства, 27 милиона лв. са разпределени посредством укриване на заплатените от фонда рецензии, без никакво законово основание, без санкция на какъвто и да е орган. Трудно може да се повярва, че това е направено с друга, освен користна цел. Групата счита, че 27 милиона лева, взети от българския данъкоплатец и раздадени по този начин, заслужават намеса на правораздавателните органи.
  6. Има български рецензенти, които са оценявали проекти на свои конкуренти, при което техните оценки са оказали влияние върху изхода на конкурсите. Някои от нарушителите са спечелили по този нечестен и незаконен начин. Това е направено след подписване на декларация за конфликт на интереси и в нарушение на Чл. 313 на НК.
  7. В нарушение на Закона за обществените поръчки, фондът е възложил на  фирмата "Линкос" ООД  да създаде онлайн среда за подаване и оценяване на научните проекти без обявяване на търг, както изисква тогавашния закон. За тази услуга фондът е заплатил 150 000 лв. В последните дни на  2009 г. фондът е сключил нов договор-продължение със същата фирма за 36 000 лв. Средствата по този договор са изплатени незабавно след подписването му, въпреки че и до днес не е подписан приемно-предавателен протокол за извършените услуги. Платените 186 000 лв.  изглеждат неоправдано висока цена, още повече, че системата има скромни възможности, а някои от функциите, залегнали в договорите, не съществуват. Групата счита, че фондът е ощетен сериозно от негови служители чрез възлагането на тази поръчка.  Възможно е посочената фирма да има и някакво отношение в манипулирането на конкурсите, тъй като то изисква професионални компютърни умения.  Има и други договори със съмнителна полза за фонда и цена над нормалната.
  8. Само 6 проекта са спечелили 83 милиона лева, т.е. около 2/3 от средствата на цялата конкурсна сесия, практически без конкурс. По-точно в двата конкурса, в които са посочените проекти, са кандидатствали по 3 проекта и са спечелили по 3. Предварителните условия са такива, че те посочват победителите. Разпределянето на тези средства е станало с по 3-4 рецензии, изработени за 1-2 месеца от неспециалисти, както е обяснено в т.1 и т.2. В случая не е беда, че няма конкурс, но все пак това трябва да е казано експлицитно. Държавата има право да разпределя средства целево и във важни случаи това е единствения начин. Голямата беда е, че това е станало без истинска експертиза. Това също е разхищение на публични средства, при това в огромни размери. За проекти от този вид има отработена процедура в световната практика, която не е нужно да се описва тук. Само ще отбележа, че тя не трае 1-2 месеца, а 1-2 години.
   

 8. 8 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Още един от дългата скамейка с компетентни кадри на ГЕРБ и ББ.

 9. 9 Профил на ne_razbra_li
  ne_razbra_li
  Рейтинг: 8 Гневно

  Дневник, защо не добавихте коментарите от предишната статия към тази. Или някой отгоре ви се обади, че много истини се казват и бързо ги изтрихте.

 10. 10 Профил на ne_razbra_li
  ne_razbra_li
  Рейтинг: 8 Неутрално  Трудно ще издържи човек с успешна международна кариера и здрави ценности дори и толкова време в паяжините на българската администрация. Жалко, че и проф. Хорозов се отказа да се бори - надежди много не останаха. И защо за този доклад не може човек да научи от Мин на образованието, ами от някакъв сайт... на министъра резултатите от проверката известни ли са му? и какво прави по въпроса? ...или поредната проверка и после си караме както си знаем...

 11. 11 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Чакаме и министъра на образованието да си подаде оставката, защото едва ли тези далаверки са ставали без неговото знание.

 12. 12 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 574 Неутрално

  от години съм на мнение, че БАН трябва да бъде тотално преобразуван. Трябва да стиснем ръка на Дянков, че отвори кутията на Пандора

 13. 13 Профил на danailov
  danailov
  Рейтинг: 1097 Разстроено

  Според мен Емил Хорозов е проявил почтеност с оставката си след установените от комисията нарушения, а е могъл както много други да си премълчи. Но проблемът е, че науката не е търговия и не всички средства са позволени. Моралът на учения е критерии за нравствеността на обществото. Разочарованието от злоупотребите е тотално, защото е извършено преднамерено и с умисъл от хора, които трябва да са за пример! Позор!

 14. 14 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Що ли не съм учуден .. ама изобщо! Времето на ревизията засяга точно годините, в които Гоцеидно-сергеидната верига държеше всичко. Шампион по натрупани кинти през това време се утвърди И-та по паралелна обработка на инфото, начело с някой си Боянов (гоцефил), там се приюти след начално покриване в чужбина легендата на техническото разиграване Стоян Мраков - Стенмрак. Негова служителка от комуно-времената е героинята на разказа за Фонда - стрина Албена (не е роднина на стратега от Мировьенье). Най-отгоре в цялата схема е потомствената комунистка Ваня Чавдарова. Познайте ще има ли някакви последствия?
  Тук ще попитам тоя институт-шампион каква инфо обработва паралелно - аз си пиша тука, там некой обработва ли?

 15. 15 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2672 Любопитно

  До коментар [#11] от "Mai Tai":

  Уточни кой министър на образованието? Виновният отдавна вече го няма, далаверите са през 2008 и 2009). Извинявай, ако съм те разстроил.

 16. 16 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 646 Неутрално

  ФНИ дължи на мен и мои колеги заплати и хонорари за 2 години свършена до последната запетая научно-изследователска работа. Ако след този доклад нещо не се промени кардинално в работата на фонда и няма понесли вина за неспазените договори, мисля че може да забравим за каквото и да е бъдещо 'развитие' на БАН, универститетите и изобщо научната дейност в България

 17. 17 Профил на Теодора
  Теодора
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Това е положението и на всеки му е известно. Проблемът е, че за да кажеш истината у нас, задължително след това трябва да си подадеш оставката.

  http://antiideas.wordpress.com/
 18. 18 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#15] от "Дон Кихот":

  Цитираните нередности са за периода от 2009 г - т.е. откакто управлява ГЕРБ. Значи имам предвид Игнатов. От личен опит мога да кажа, че независимо от геноцида спрямо науката на тригъзата ламя, нещата във Фонда бяха що-годе поносими през 2008. Сега е АД, само им погледнете сайта, а при директен контакт с тях НЕ си носете револвер, защото може без да искате да го използвате. Така че не прехвърляйте всично на предишните по примера на патрона ви Боко, ако обичате.

 19. 19 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#16] от "d.berov":

  А на нас ни орязаха хонорарите до 0 лв.- за тях е нормално човек, след като иска да се занимава с наука, да го прави даром и да не се храни - за наказание!

 20. 20 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#19] от "Mai Tai":
  ..ами просто догодина ще съм поредния млад учен 'опитал се да работи в България', който ще замине на запад, за да живее нормално и да не бъде унизяван за това, че иска да прави нещо смислено и различно..

 21. 21 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Навремето доц. Хорозов ми преподаваше висша математика и имаме отлични впечатления един за друг.

  Сега съм един "млад учен опитал се да работи в България" но в крайна сметка правещ наука на запад.

  Безкрайно уважавам проф. Хорозов за ясния сигнал излъчен към обществото ни. Още един Човек нарече нещата с истинските им имена! Къде е, обаче, правосъдието в тази страна?!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 22. 22 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#1] от "chevyvolt":
  До коментар [#2] от "Марин Мидилев":
  Това засяга БАн толкова колкото и университетите!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 23. 23 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#21] от "прелетна птица":Хорозов точно висша математика не е преподавал

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 24. 24 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2672 Неутрално

  До коментар [#18] от "Mai Tai":

  Щом имате отношение към науката, дайте по-научному! Хорозов казва 2008 и 2009, Вие-само 2009. Така Ви е по-изгодно, и въпреки, че не е вярно, приемаме, че е само 2009! Правителството на ГЕРБ е от м. август, т.е. от последната трета на годината. През този период се правят само разплащания, които са били договорени и предвидени от началото на годината, т.е. преди този период. Няма качествено научно изследване, темата на което да бъде формулирана, изготвено и съгласувано задание, съставен екип, извършена дейността, отчетени, проверени и защитени резултатите и разплатено в рамките на 4 месеца, даже ако новият министър веднага се е заел с подобно безумно начинание, което също не е така.
  Вашата защита на кухата Ви теза ми напомня отчетите, които получавахме от БАН, когато със свито сърце трябваше да ги каним за съизпълнители поради липса на други специалисти от профила, който ни беше необходим. Същото преливане от пусто в празно, за 20 години нещата не са мръднали на милиметър.

 25. 25 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Аз още от 2009 повтарям две неща"
  - Закриване на фонда!
  - Закриване на ЦУ на БАН в този му вид!
  От тук нататък бъдещето само доказва, че съм прав!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 26. 26 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 524 Гневно

  Периодът на ревизия е наистина при предишното правителство, когато министър беше Д. Вълчев, а шеф на Фонда - професор Анастас Геджиков, хуманитар от СУ.

  Главните действащи лица зад кулисите обаче са чиновници от МОМН и най-вече вечната Албена Вуцова - приятелка на Камен Веселинов, ректорът на ТУ, един от борците срещу БАН в кръгчето на Вълчев, наред с групичката социолози и политолози. От същия кръг беше и сегашния министър Игнатов- всъщност кръгчето около Отворено общество го излъчи това недоразумение за министър. Тези чиновници не само, че бяха запазени при управлението на Герб, ами и сега правят всичко в синхрон с новия министър.

  Впрочем, политиките на Вълчев и Игнатов не се различават, атаките срещу БАН започнаха още при Вълчев, както и пропагандата за "единствено проектно финансиране" - с резултат досега - открадване на милиони от и без това мизерно финансираните учени - за да се облажат "проектно" освен приближените на чиновническата мафия и разни субекти около науката като андрейрайчевци...

  Не случайно Игнатов потулва вече пети месец тази ревизия.


 27. 27 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Където и да бръкне или провери човек се натъква на алчни комунистически боклуци, без морал - само измекяри ще останат накрая в тази скапана страна, ако народът не се осъзнае и не поиска публично справедливост пред Народното събрание!
  Честните и праведни хора просто се отдръпват от боклука, знаят че ще бъдат пометени и помляни за дързостта си - забележете, Те не очакват прошка или милост, знаят че хората срещу тях са безкомпромисни и крайно жестоки!!!
  Моите поздравления за дързостта Ви!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 28. 28 Профил на ganyo
  ganyo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Този "портал" за онлайн подаване на предложения за проекти беше добре като идея, но ужасен като изпълнение. Абсурдно е това нещо да струва 150000 плюс 36000. Това за мен не е правено от професионалисти или не им е дадено адекватно задание, или и двете. След изтичане на крайния срок за подаване на документите, например, можеше да си влезеш пак в акаунта и да си подмениш файловете. Рецензии така и не се появиха, макар че беше предвидено място за тях. А по едно време, на всеки акаунт се появиха по 50 паразитни файла, които не се и отваряха на всичкото отгоре.
  Вижте, между другото, как е описана онлайн процедурата на самия сайт на Фонда:
  http://www.nsfb.net/?id=11

 29. 29 Профил на ganyo
  ganyo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А така наречените експерти на Фонда, не знам за какво са там. За един конкурс на 3 различни експерти писах на е-мейлите, търсих ги и по телефона, зададох си въпросите и на формата за контакт в сайта. Таратанци! Все едно викаш "Телефон, дай да ям".

  А за практиката да не се показват рецензиите за проектите на участниците, какво да говорим. Дори само това като факт е достатъчна индикация, че всичко се решава под масата. Това че не са намерени рецензии на проекти от проверяващи, най-вероятно означава, че никога не е имало такива.

  Друга отвратителна практика е размерът на финансирането на проектите да не зависи от това какво е предвидено в проекта, а от решението на самия Фонд. Обикновено отпускат два или три пъти по-малко пари. Което пък води до невъзможност за изпълнение на задачите по проекта. Което пък значи, че никой не го и проверява изпълнението на задачите след това.

 30. 30 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Мдааа, корупция от началото до края. Само че продължавам да питам, от средата нататък на власт беше герб. Защо изобщо има анекс към договора, при положение че точно тогава се говореше за балансиран бюджет, за ограничаване на разходите? А сега сме 2011, за 2010 данните от работата на фонда къде са? Или по стар герберски обичай се оправдаваме все с предишните?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 31. 31 Профил на koko2000
  koko2000
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До Дон Кихот: безсмислено е да защитавате недоразумението Игнатов. Той е бил в министерството от август 2009 и е отговарял точно та този фонд. А факта, че от октомври миналата година крие този доглад се навързва с други подобни истории от неговото министърстване. Очевидно, достойният ученик на доносника Богдан Богданов и негово протеже се е сработил доста бързо със знакови фигури от сивата администрация, като Албена Атанасова и просто се е включил в разпределяне на баницата.

 32. 32 Профил на koko2000
  koko2000
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Простете ставаше въпрос за Албена Вуцова.

 33. 33 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 882 Неутрално

  В така наричащата се академична област на така наричащата се държава България (всъщност една кочина) работят предимно комунисти, некадърници, лентяи и техни асоциати, които непрекъснато извършват гнусни БЕЗОБРАЗИЯ, БЕЗЗАКОНИЯ, БЕЗУМИЯ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ! Само два факта. В държавата и съответно БАН липсват двата най-важни нормативни акта, а именно: (1) ПРАВИЛНИК ЗА РЕДА И НАЧИНА НА АТЕСТИРАНЕТО; (2) КРИТЕРИИ И МЕТОДИКА ЗА АТЕСТИРАНЕ (ДАВАНЕ ОЦЕНКА НА) УЧЕНИТЕ В БАН ПО ЧЛ. 58 ОТ УСТАВА НА БАН! НАЙ-ГРАНДИОЗНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В БАН Е ИМЕННО ОТСЪСТВИЕТО НА КРИТЕРИИ ЗА АТЕСТИРАНЕ НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ! Ако в тази така наречена държава правиш банички, или вино, или строиш и т.н., си има закони и подзаконови нормативни актове за това, какво трябва да има, респ. какво трябва да няма, в една баничка, в бутилка вино, в една сграда и прочие - и как, по какъв ред, те да бъдат създавани. Когато обаче става дума за производство на наука, КРИТЕРИИ И РЕД .... НЯМА!

 34. 34 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До # 27 от "Ivan Petrov"

  "...,ако народът не се осъзнае и не поиска
  справедливост пред Народното събрание!"

  Извинявам се за намесата в коментара Ви, но мисля, че това в никакъв случай не може да бъде "Народно събрание", защото е "Партийно събрание". Така че народът не би могъл да поиска справедливост от него!

 35. 35 Профил на ve
  ve
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Много добре знам всичко написано от автора и коментиращите. И аз бих си подал оставката, но ми остава година и нещо до пенсия. Бих искал да съм полезен на България със знанията си, но очевидно никой не се интересува от тях. Пред очите ми БАН деградира. Вече има заплахи за физическа разправа с човек, който знае повече от опонента си. Наскоро на събрание на учените един "професор" (пардон, той наистина има диплома за професор) ме хвана за реверите на якето и ме разтърси. При тези обстоятелства мога само да наблюдавам как България запада и науката в нея изчезва.

 36. 36 Профил на vld
  vld
  Рейтинг: 466 Неутрално

  О, Кабакчиев се събуди и сега ще оспами целия форум

 37. 37 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#34] от "Musashi":

  Надеждата умира последна, за съжаление май си много прав, но лустрацията и мажоритарната избирателна система ги кара да реагират, като настъпани мишоци, лошото е че вече са доста тлъсти плъхове, срещу които народът изглежда обезверен и смазан от битовите си проблеми, никой досега не е изтъкнал с какво БАН е помогнал на народа и народа не си знае интереса, а плъховете се множат!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 38. 38 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#24] от "Дон Кихот":

  Да, казано е и 2008, но описват кражбите през 2009. Освен това се "уповавам" на личния си опит от контактите и работата с Фонда през 2008 и нейните служители тогава. Разликата със "сега" е потресаваща! Това са мои ЛИЧНИ впечатления и не дръзвам като повечето БГ "хуманитари" да правя генерални обобщения на 'нАучно' ниво. Факт ли е, че 3 месеца не можем да си получим анекса към договора, за да започнем работа? Факт е! Истина ли е, че парите по предишни проекти са орязани с 50 до 70%? Да, истина е! Това достатъчно ли ти е?

 39. 39 Профил на ne_razbra_li
  ne_razbra_li
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Дневник, можете ли да направите журналистическо разследване с последващи коментари от министерството и от министъра, и от старите управляващи на фонда - или по-горната информация просто я стоварвате в пространството и в главите на хората и нищо не следва след нея (като "любопитни факти" ли да я разглеждаме )?

 40. 40 Профил на ganyo
  ganyo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо изобщо ги пишем тези проекти - направо да ни класират и да раздават парите, поне да не си губим времето.

  Като гледам каква далавера е падала, няма да се изненадам, ако някой търгува с нашите проекти, и някой някъде всъщност печели финансиране за предложените изследвания.

  Друга върховна глупост е, дето ни карат да подаваме документите на два езика, на английски и български. Което си е все едно пишеш два проекта.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 42. 42 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 838 Разстроено

  Какво да очакваме от поредните другари внедрени в науката-освен да крадат.Те ще са в началото на следващите протести .Жалко ако наистина има способни учени в България които да застанат зад тях.В България наука ще има когато кадърните премахнат другарите .

  Ръй! Ръй!
 43. 43 Профил на ElenaS
  ElenaS
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Призовавам да се направи проверка и на резултатите от сесията,
  приключила в края на 2010 година. Една елементарна статистика - от всички 112 класирани рлоекта 53 са на СУ "Клименто Охридски". По тематиката на одобрените проекти може да се съди за качеството на изседванията в Алма матер , някои от които имат претенции за фундаментална наука. Например: "Технологичните постижения на начина на хранене на хората от гръцкото крайбрежие по българските земи"...Или може би "Изследване на замърсяването и популаците от глухарче...." и т.н.
  Предлагам на министъра на образованието и науката да закрие фонда и предостави предназначените за тази цел средства на СУ. Така ще се подпомогне университета да се умножат глухарчетата на територията на страната и да се преброят глинените съдове, намерени по българското крайбрежие и.. И най-важното - да се спестят заплатите на назначените във фонда и със същите пари да се финансират поне 100 заслужаващи проекта.

 44. 44 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#24] от "Дон Кихот":
  Дон Кихот, ако сте прочели доклада и ако сте учен не би било възможно да напишете такъв тъп с извинение коментар: след като не искате д аразберете къде е проблем се хвърляте в защита на любимия ви герб. Ами ето го проблема: Защо от средата на октомври министър Игнатов мълчи и не е дал ход на резултатите на доклада, не е сезирал прокоратурата, не е приел и не е обсъдил предложението за нов правилник на Фонда и т.н. Колкото до политическата окраска н афонда, аз мисля че там работят с друг времеви аршин. Как не се намери политичеста чистка за другарката Юлия например -, т.е г-жа Албена Вуцова, която е в министерството от 79-та година, с доказано агнетурно минало. ТАзи жена е национален координатор по две европейски програми - как на никого досега не попречи това? Ами професора Анастас Герджиков - в тази връзка знае ли някой кога ще обявят ченгетата от Софийски университет - кои ректори, зам ректори, декани, зам. декани и шеф катедри са били сътрудници?

 45. 45
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:14 на 20/03/2011 от неговия автор.

 46. 46 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Неутрално

  И къде са "учЕните" да поискат оставката на Игнатов?! А "младите учени"?! Или те са заети да плюскат милостинята отпусната от ЦУ от 80 лева, избирателно на само на тези дето са ходили на протест? Защото аз я искам (оставката)!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 47. 47 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#46] от "BBC":
  всяко чудо за три дни . Една думичка не сме чули за някакви действия от научната общност в България след тези разкрития все още

 48. 48 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#47] от Д.Беров:
  Ти си учен, и си част от научната общност, нали така? Щом ти реагираш, значи научната общност реагира. Но наистина ще е по-добре, ако действаме по-организирано. Просто трябва малко да се координираме. Ето какво правят някои:
  http://www.ostavka.nauka2010.com/

  До Дон Кихот [#24]:
  Тук http://www.nature.com/news/2011/110406/full/472019a.html пише, че Хорозов подава оставка, защото от министерството на образованието на Игнатов 3 (три!) месеца не реагират на доклада на комисията, която Хорозов оглавява, възпрепятстват усилията му за пресичане на корупцията, както и не отговарят на предложенията му за реформи във фонда Научни Изследвания.

  ПП:
  До коментар [#23] от ВВС:
  диференциалното смятане и математическия анализ са част от висшата математика, струва ми се, а Хорозов това преподава.
  http://www.fmi.uni-sofia.bg/bg/lecturers/de/horozov

  www.zaednovchas.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK