КНСБ: Дянков да намери пари за увеличение на пенсии и заплати

Не е моя работа да кажа откъде ще дойдат парите. На този въпрос трябва да отговори министърът на финансите, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

© Георги Кожухаров

Не е моя работа да кажа откъде ще дойдат парите. На този въпрос трябва да отговори министърът на финансите, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.Минималната заплата да се увеличи от 1 юли от 240 лв. на 290 лв., минималната пенсия от 136 лв. на 159 лв., гарантираният минимален доход от 65 лв. на 84 лв. Възнагражденията в частния и бюджетния сектор да се повишат с поне 7%. Това са част от мерките, които КНСБ ще предложи на утрешното заседание на съвета за тристранно сътрудничество.


Само повишаването на минималната пенсия, каквато получават около 700 хил. души, би увеличило дефицита на Националния осигурителен институт (НОИ) с поне 16 млн. лв. на месец или с близо 100 млн. лв. до края на 2011 г. През последните месеци министърът на финансите Симеон Дянков многократно отбеляза, че в бюджета за 2001 г. не са предвидени средства за повишаването на минималното възнаграждение и на заплатите в бюджетната сфера.


"Аргументите ни са, че тези мерки ще компенсират ръста на цените и спада на доходите през последните 2 години. Това е основният начин да се защитят социално слабите", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. "Нека спрем да питаме синдикатите откъде ще дойдат парите. Не е моя работа да отговоря на този въпрос. Това трябва да каже министърът на финансите", каза Димитров в отговор на въпросите колко би струвало на държавния бюджет приемането на предложенията.
От КНСБ припомниха, че само дълговете към НОИ от невнесени осигуровки са за над 1 млрд. лв. и призоваха държавата да ги събере, за да може да покрие повишаването на заплати и пенсии. Крайно време е да се реализират и мерките за повишаване на приходите в бюджета, договорени преди година, казаха синдикатите. Сред тях бяха продажбата на свободни парникови емисии, приватизирането на миноритарни държавни дялове, облагането на печалбите от хазарт. Нищо от това не се случи, каза Пламен Димитров.


Според синдикатите възнагражденията в бюджетната сфера и пенсиите трябва да нараснат от 1 юли с не по-малко от натрупаната през 2009 г. и 2010 г. и първото шестмесечие на 2011 г. инфлация. По данни на Националния статистически институт през последните две години поскъпването е с 5.3%, а само през януари и февруари тази година е натрупана допълнителна инфлация от почти 2%.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 751 Гневно

  Ситуацията с бюджета е меко казано трагична, и то според Дянков, който по принцип е оптимист. Странно е, че при доста голяма инфлация, приходите в бюджета са малко. Така, че ми е чудно кога ще се по-скоро до обратното, намаляване на заплати и пенсии!!!

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  От едната страна са исканията на синдикатите, от другата - финансовата дисциплина, инфлацията, цените на "Лукойл" за горивата. Ако първите държат на позициите си, се очертава бурна откъм социални протести 2011-та.

 3. 3 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 968 Гневно

  Ай стига бе ! Откъде е намерил пари вземаш от едни даваш на други ?! Синдикатите са най-идиотските образования някога съществували ! Добре ,че бяха високите цени на петрола за да увеличават минималните заплати , да ама те няма да са цяла година високи , а после - ще трупаме дефицитче... което кой ще плаща -ВСИЧКИ НИЕ !

 4. 4 Профил на Ивайло Йосифов
  Ивайло Йосифов
  Рейтинг: 697 Неутрално

  И на какво основание заплатите в бюджетната сфера трябва да нараснат? На повишена производителност? На знаенето на западен език от чиновниците? На това, че не почиват на официалните празници? На това, че си плащат осигуровки и здравни вноски? На това че частниците ще се убият да ги наемат?

  http://5starhospitality.weebly.com/
 5. 5 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Тези от КНСБ къде ли бяха през цялата 2010 , не се чувахи и не се виждаха !?
  Само борда може да позволи да се увеличат заплатите и пенсиите , друго спасение няма .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 6. 6 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Крайно време е в България заплатите да се определят от продуктивността. Т.е. работиш повече, но и фирмата за която работиш пласира добре продукцията си и печели. Не всеки да иска по-висока заплата, щото така му се полагало....

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 7. 7 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  аз пък казвам, че заплатите и пенсиите трябва да се намалят.

  защо трябва да се увеличават заплатите и пенсиите, на хора, които имат малка, нулева, или отрицателна производителност?

  а синдикатите моля да бъдат разформировани. напълно безполезни организации... когато трябва да се намесват, те не го правят, когато изпаднем в криза, тия първи изпълзяват на припек, яхнали вълната на пролетарското недоволство...

  аз трябва да плащам на пролетариите и париите презрени увеличението на цените на нефта, проблемите от стагфлацията и некадърното управление на техните шефове?

  РЕФОРМИ !
 8. 8 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Мисля, че няма смисъл да се противопоставят пенсионери на работещи, или бюджетни организации на частни фирми. От увеличението на заплати и пенсии, ще спечелят всички. Въпросът е че няма пари, а и да има ще се дадат за всичко друго, но не и за това!!!

 9. 9 Профил на neobiasnim
  neobiasnim
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#6] от "InmoInvestments":

  Изцяло се присъединявам към мнението ти. Производителноста няма как да бъде симулирана или по някакъв начин изкривена. За жалост текущото състояние на хората тук е такова - всеки очаква Държавата да му даде. Еми да ама, не.

  Be smart, don't be a retard!
 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Господа, според минималната работна заплата се равняват частниците. Тоест, под нея не могат да слизат, могат само да надграждат. Нима всички работещи в България са супер производителни и взимат толкова пари, че им стигат за всичко, че и остава за депозит? А вчерашната статия за храните и лекарствата? А пенсионерите на това ли са се надявали, като са работели чинно досега - на стрес как ще оцеляват? Докога така, при тази демография?

 11. 11 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Пенсиите и заплатите ще бъдат увеличени,но не сега..............малко преди изборите,но не с много

 12. 12 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 853 Весело

  Като ще падаме до това ниво то по добрия вариант е финансовия маг да направи данъците по желание. Като дарения

  бе, колкото дадеш без минимум. Ако искаш не плащаш. Така поне ще лъсне къде има корупция по високите етажи на власта.

  Големите пари под масата ще са си съвсем легални и ще има да се пъчат като социално отговорни дарители.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 13. 13 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#6] от "InmoInvestments":

  Те така се определят. Та и по-зле. Ето ти малко данни:
  "Срещу реален ръст на ППП от 67% е реализиран ръст на доходите от труд от 14.6%. Разлика от пет пъти. В полза на производителността. Срещу реален ръст на брутната добавена стойност от 51% стоят мизерните 14.6% за една декада. Срещу двойното увеличение на нетните продажби – заплати замръзнали на равнището от 1998 година!!!
  Тези процеси се случват във времена, когато и средната, и минималната работни заплати за страната отбелязват номинален ръст. Само за периода 2005 -2009 година ръстът на средната работна заплата е 80% в номинално изражение, а на минималната работна заплата – 60%. Въпреки този ръст, разходите за труд бележат устойчива тенденция на спад в общите разходи. Още по-срамен и циничен е спадът в социалните разходи. Българският бизнес е намерил за нужно да отдели 1.75% от общите разходи за работниците си. Сравнението със 1999 година показва, че разходите по това перо са намалели 6(шест) пъти."
  И още:
  "Да цитираме Българската стопанска камера:

  “За периода 1997 – 2008 година, при база 1998 година произведената промишлена продукция (ППП) се е увеличила над три пъти в номинално изражение (333 %), добавената стойност достига равнище от над 260%, а нетният размер на приходите от продажби над 378%”
  “В реално изражение през 2008 година ръстът на ППП спрямо базовата 1998 година достига 190 %, а на нетните продажби – 216,8 %. Анализът на тези показатели в реално изражение, при съпоставими цени, показва ръст от 67% за ППП и 51% на брутната добавена стойност. Ръстът на нетните продажби е 91,2% за 2008 година”

  Ecrasez l’infâme
 14. 14 Профил на neobiasnim
  neobiasnim
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Заплатите в България ще тръгнат нагоре, едва след като всеки трудещ се влага най-доброто от себе си (от директора до портиера), показва постоянство и РЕАЛНИ РЕЗУЛТАТИ.
  Реалните резултати, естествено, не идват за ден и два, колкото и да му се иска на човек. Е, биха могли и да дойдат, но ще са краткосрочни и нездравословни.

  Съветвам всички бленуващи по-добро заплащане и качество на живот всяка сутрин да си задават въпроса: с какво мога да направя живота си по-добър днес?, а вечер: с какво днес направих живота си по-добър?

  Успех и по-малко се оправдавайте с независещи от вас фактори..

  Be smart, don't be a retard!
 15. 15 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Ако има възможност за пенсиите,да,но за заплати на надутата администрация,не.Нека най напред да се реформира,безбройните агенции създадени за задоволяване на политически прищевки,многобройните зле и финансово необезпечени общини и накрая да се редуцират излишните административни области.Нека синдикатите да обърнат поглед към частния сектор,там може да се огледат заплатите,но с тези изостанали и енергоемки технологии едвали ше стане.....

 16. 16 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  Много ми допадна гледната точка, че хората гласуват за икономическата програма на правителството. Идеите на синдикатите не са гласувани на избори, от всички.

  Любовта ще спаси света!!!
 17. 17 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Дянков да намерел парите!
  И от къде ще ги вземе Дянков? За информация на идиотите - Дянков не "прави" пари, за да даде на някого трябва да вземе от друг. От работещите в реалната икономика, от тези, които създаваме добавена стойност.
  За да ги даде на ордите безделници и бездарници на държавната ясла? А-а-а, не!!!
  От началото на кризата в реалната икономика за закрити над 200 000 работни места. Държавните чиновници обаче не са намалели.
  Да увеличал пенсиите?
  Ами давайте вие на бабите/майките си щом са им ниски пенсиите. Ама нямате, и на вас не ви стигат?
  Баба ти няма, майка ти няма, и ти нямаш.
  Е, явно не ви е виновен Дяков! Генетично сте си увредени - мързеливи, некадърни, необразовани, непредприемчиви.

 18. 18 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 751 Весело

  Е, много неолиберално го давате повечето, да не би да сте от онези добри капиталисти, които като е за купуване на джип, яхта, самолет, имат пари, а като е за заплати на работниците, започват да мрънкат колко са мързеливи и тъпи, и че вие реално ги храните!!!

 19. 19 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ивайло Йосифов":

  Познавам служителка в Агенцията по приватизация която първо не знае никакъв език, не е компютърно грамотна и трето е съдена за злоупотреби в бившата си банка

 20. 20 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1436 Весело

  До коментар [#17] от "fras":

  "И от къде ще ги вземе Дянков? За информация на идиотите - Дянков не "прави" пари, за да даде на някого трябва да вземе от друг."

  Да ти кажа. От губещите му се 10 милиарда къса цигари. От губещото му се ДДС. От толерираните монополисти, които ежечасно, ежеминутно реализират свръхпечалба и крият данъци. От там.
  Само че, Дянков има едно можене. Да гледа изцъклено през очилацата и да мучи нечленоразделно мантирте на либертарианщината.

  Ecrasez l’infâme
 21. 21 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#17] от "fras":

  А, щях да забравя. Дянков харчи пари. Непрекъснато. Готови и натрупани. Ама чужди. До сега е опаткал 5.5 милиарда. За няма и 17 месеца. Средно по 323.5 милиона лева на месец.

  Ecrasez l’infâme
 22. 22 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  До коментар [#13] от "Graf":

  Хубаво е да правиме разлика м/у заплати и мин. раб. заплата. Заплатите нали не спорим, че нямат нищо общо с печалбата на фирмата, а се определят от пазара? И този ръст на брутната добавена стойност според мен, не е коректно да се цитира, защото увеличението му не право пропорционално на нетната добавена стойност. А мин. раб. заплата е чисто политическо, а не икономическо решение.

  Любовта ще спаси света!!!
 23. 23 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#17] от "fras":

  А ти си един глупак. Сигурно твоите родители са пукнали, а ти си от ония дето са се накрали по време на т.н. демокрация и не разчиташ на пенсия

 24. 24 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  До коментар [#13] от "Graf":
  И още нещо, според НСИ за 2010г. заплатите на заетите в държавния сектор са се увеличили с 15%, и с колко БВП-0,2% ?

  Любовта ще спаси света!!!
 25. 25 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#22] от "a.nice":

  Ако бъде оставено на пазара да определя всичко, ще се сбъскаме с редица проблеми. Като Лемън Брадърс и Фане Маае.
  Заплатите имат общо с печалбата на фирмата. Колкото по-ниски са, толкова печалбите са по-високи.
  "И този ръст на брутната добавена стойност според мен, не е коректно да се цитира, защото увеличението му не право пропорционално на нетната добавена стойност."
  Дайте да се разберем. През кое да мерим прословутата производителност на труда. То, не че в България има и трима души да знаят какво е това, ама терминът се мучи наляво и надясно. Щото, и нетната да вземи, па и който и да е показател да вземем, ще открием само един факт. На изпреварващ ръст на производителноста спрямо заплатите и намаляване на относителната тежест на разходиет за труд в общите разходи.
  Онова за пазара и функцията му на господ наистина ми хареса. Ако сручайно се е появило свръхпроизводство на хора, пазарът ще се справи. Надлежно. Една част ще умори, друга изхвърли по света, трета... Докато се стигне равновесието мижду търсене и предлагане. Тъй де. Нали хората са създадени заради пазара. Заради божественото му функциониране.
  За последните две години, да призная, пазарът се справи блестящо с тази задача. Със свръхпроизводството на кретени. За пръв път от 2001 година родната статистика отчете намаляващо производство на хора. Раждаемостта падна с 3000 души за 2010 спрямо 2009.
  Браво.
  А нещо нередно да съзираш във всичко дето става около теб? А?

  Ecrasez l’infâme
 26. 26 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Хубаво щеше да е, ако парите Дянков ги намираше, ама той ги взима от нас...

  gradinko.bg
 27. 27 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1436 Весело

  До коментар [#24] от "a.nice":

  Питай Дянков за този ръст. Не мен. Ама данните за 2010 не са излизли, та...

  Ecrasez l’infâme
 28. 28 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#25] от "Graf":

  Пускат някакви заучени фрази макроикономистите, и повечето хора им се ловят на акъла, като в същото време потвърждават трагичното положение на най-бедната страна-членка в ЕС. Дълбоко се съмнявам да сме най-мързеливите сред всички южняци (Севера поначало е друга култура) и същевременно откъде толкоз пари за палати, кварталчета от затворен тип, хотели, джипове и луксозни лимузини?

  Вместо мнозинството да потребяват повече (което би стимулирало и икономиката), целта е вихрушката да компенсира този дефицит.

 29. 29 Профил на ALM
  ALM
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#23] от "stoicho2":

  +++++

 30. 30 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  До коментар [#27] от "Graf":

  Не мога да изпратя линка с данните, сигурно е от новите правила, които трябваше да прочета може би?
  Всички искаме да живееме по добре, просто са такива правилата. Банките и сега си раздават най-големите заплати и премии, навсякъде по света.
  Не хората са създадени от пазара, а той от тях.
  " На изпреварващ ръст на производителноста спрямо заплатите и намаляване на относителната тежест на разходиет за труд в общите разходи...." Заплатите зависят от производителноста, само ако работиш "на %", което обикновенно се случва всамо в ръчното производство. И в тези случаи е доста по-висока.
  И виждам доста нередни неща, например защо в частния сектор, заплатите намаляват, а в държавния се увеличават?

  Любовта ще спаси света!!!
 31. 31 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 929 Неутрално

  и аз съм против. дянков от мен ще ги вземе, за да вдигне заплатите - особено пък тези в държавния сектор, ченгета, съдии, чиновници - нищо не правят и даже и тези заплати са им много.
  а в частния сектор - който му е малко заплатата, да се спазари с шефа си. аз например за колкото съм се спазарил с моя, толкова получавам. ако ми е малко, ще искам да ми я вдигне - ако не ще, ще си търся късмета на друго място.
  дянков да дадял пари... той виденов така ги раздаваше, пресни-пресни от печатницата - и какво стана?

 32. 32 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  До коментар [#28] от "Читател":

  "Вместо мнозинството да потребяват повече (което би стимулирало и икономиката),"
  Добре, че спестяванията на домакинствата се увеличават постоянно с по няколко милиарда, защото иначе инфлацията от 5,2% ще ни се види направо идеална.
  Според мен Дянков не е някакъв олигофрен, да не знае, че с 200 лв. пенсионерите едвам издържат. А безработните с малки деца са още по-зле. Добре, че поне още вдъхва някакъв оптимизъм, защото и работодателите ще спестяват, вместо да разкриват нови раб. места.Доста сложна е ситуацията. И според мен още по-сложна става. Само стачки ни трябват.....

  Любовта ще спаси света!!!
 33. 33 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#14] от "neobiasnim":

  Не знам на колко години си и дали живееш в БГ, но ако поживееш тук малко по-дълго, задавайки си въпросите, за които пишеш, 4-ти километър ти е в кърпа вързан

 34. 34 Профил на jako
  jako
  Рейтинг: 458 Неутрално

  България е сред страните в Източна Европа, в които икономическата криза е нанесла най-голям удар върху хората, а след идването си на власт правителството на ГЕРБ е засилило негативния ефект, според изнесения днес доклад на Световната банка.
  http://avtorski.pogled.info/article/19633/Za-rolyata-na-pravitelstvoto-v-zasilvaneto-na-krizata

 35. 35 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Не е още късно,Дянков да обешае,че ще води на море пенсионерите,ама в бързината да не им върже котвата на шията

 36. 36 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#32] от "a.nice":

  Че е сложна, сложна е ситуацията. Но, когато става въпрос за физическо оцеляване, социалните бунтове не бива да се изключват. В съседна Гърция стачкуват - и по този начин респектират управляващите - за далеч по-дребни проблеми, докато тук търпим до последно. Не казвам, че Дянков умишлено води политика на геноцид, ала на карта е заложено и бъдещето на ГЕРБ, ако хората масово се разочароват именно в икономическата част - на тях макрорамката не им говори нищо, за разлика от потребителската кошница. Това е фактор по цял свят.

 37. 37 Профил на masay
  masay
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#36] от "Читател":

  Читателю, в Атина средната заплата в градския транспорт била...6600 евро! Предполагал ли си? На моите работници ще им вдигна заплатите, когато има с какво да им ги плащам: когато клиентите ми започнат да се издалжават редовно; когато държавата престане да облага издадена, но неплатена фактура; когато НАП успее да накара всички субекти да издават касови бележки и да си плащат данъците към фиска. Оптимистично, нали?

 38. 38 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  http://money.bg/news/id_484096081

  До коментар [#13] от "Graf":

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK