Борисов: Ще приема неизпълнението на мерките за съдебната система и борбата с корупцията за бойкот

Борисов: Ще приема неизпълнението на мерките за съдебната система и борбата с корупцията за бойкот

© Красимир ЮскеселиевМерките и сроковете в графика на правителството за напредък в областта на съдебната система и борбата с корупцията и организираната престъпност са задължителни и ще приема забавянето им като бойкот към доклада на Европейската комисия през юли". Това предупреждава премиерът Бойко Борисов министрите на последното заседание на правителството, става ясно от неговата стенограма.


Той добавя, че се разработва програма за контрол на изпълнението на всички решения на Министерския съвет и нарежда: "Така че всички си отбележете в тефтерите, сутрин да ви докладват по мерките как се движат и в какъв срок".


Преди да премине към обсъждането на следващата точка от правителственото заседание премиерът казва: "Аз мисля, че е хубаво да се кажат няколко думи за това, което правим в момента към Япония и трагедията и разбира се, за хиляден път – съболезнования към тях".
Министърът на вътрешните работи рапортува, че кабинетът може да изпрати 1000 одеяла като хуманитарна помощ, а МВР може да добави още 1000 одеяла, още толкова легла, както и два тира с минерална вода в помощ на пострадалите от разрушителното земетресение на 11 март.


Завърналият се от среща на енергийните министри в Брюксел за безопасността на ядрените електроцентрали в Европа Трайчо Трайков информира: "В централата "Фукушима" се използва така нареченият реактор с кипяща вода. Там прътите с гориво загряват водата и парата от тази вода отива и върти турбината. А нашите реактори са от така наречения воден или с вода под налягане, където водата се загрява, тя върви по една тръба, тази тръба минава през друг контейнер с вода, загрява онази вода и тя вече върти турбината. Така че като конструкция нашите са много по-сигурни. Освен това, от гледна точка именно на тези системи за автономно електроснабдяване за задвижване на охладителните системи във Фукушима е имало две и когато вълната ги е заляла, ги е изкарала от строя, след това 10 часа хората не са могли да докарат дизел генератор, и оттам идват всички проблеми. При нас има три независими системи на всеки реактор и една четвърта, която може да се мести и да се включва там, където е необходимо. Така че в сравнение и с много действащи европейски реактори, нашите системи са на много високо ниво".


След обяснението Борисов нарежда на министрите: "Искам тези технически характеристики да ги знаете, защото много пъти емоционално и еуфорично започваме да клеймим това, което имаме, а то никак не е много".


Покрай гласуването на средства за приоритетни инфраструктурни проекти Борисов отваря темата за магистралите. "По магистрала "Тракия" какви са тези глупости, където говори Станишев?", пита той министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. По-рано през седмицата лидерът на БСП поиска оставката на строителния министър заради това, че магистралата се строяла върху пепел.


"Господин премиер, "партизанската война" започна. Ако някой е имал съмнение в този факт, аз вече нямам. Това е категорично и ясно политическа атака", казва Плевнелиев. "БСП чете някои от анализите като дявола Евангелието. Примерно, че би могло тази прах или тази смес, която се ползва на магистрала "Тракия" Лот 2, при температурни нагрявания да се деформира. Експертите казват, че това е възможно, но при хиляда градуса", казва Плевнелиев.


"Мъка голяма, аз съм ви казал", обобщава премиерът. "Това, че като минат и виждат по Южната дъга как се строи, като минат и виждат как се строи по магистрала "Люлин", как се строи по "Марица", как се строи по "Тракия" - мечтите им стават реалност, вие разбирате ли? "Ломско шосе", метрото на София, "Меден рудник" - нали върви "Меден рудник"? Днес и Варна, правим първите крачки по "Хемус" и за тях… Ами "Струма"! Направим ли юни и юли първите копки и започнат да виждат багерите как започват да правят и "Струма", вие разбирате ли, това е голяма мъка", добавя Борисов.


По-нататък той съветва кмета на София: "Госпожо Фандъкова, около 24 юли ще стане готова Спортната зала. Това означава, че Столична община ще трябва да си пусне процедура за име, трябва да има име за тогава. Пътя трябва да го направите, отпред да е красота. И след 24-ти организирайте с общината, може и с Министерство на физическото възпитание и спорта, разбира се, ако желаете, примерно една седмица може да й направим пробите, след като имаме актовете за ползване, с безплатни концерти, да я видят хората и то с такива събития. Помислете, предложете, няма да е лошо. Така че още една мечта – 22-годишна, на комунистите ще се сбъдне юли месец. Ще имат и спортна зала в София. И на президента няма да му се налага да ходи всяко лято във Варна да гледа баскетбол и волейбол, а ще може да го гледа в София и то в присъствието на 18 хиляди зрители".


Борисов допълва, че би било добре в деня на откриването да се организира приятелски мач по баскетбол или волейбол между националните отбори на България и Сърбия, защото имал такaва уговорка със сръбския премиер. "Изгответе подобен сценарий, за да може хем да я видят хората, хем да стане и спортно събитие", приключва темата премиерът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK