ДАНС: Корупцията е била сред основните заплахи за националната сигурност през 2010 г.

Новият председател на ДАНС Константин Казаков (на преден план), новият зам.-шеф на агенцията Димитър Йорданов и другият зам.-председател Иван Драшков представиха вчера пред депутатите доклада, който народните представители похвалиха<br />

© Красимир Юскеселиев

Новият председател на ДАНС Константин Казаков (на преден план), новият зам.-шеф на агенцията Димитър Йорданов и другият зам.-председател Иван Драшков представиха вчера пред депутатите доклада, който народните представители похвалихаМеждународният тероризъм, религиозните секти, корупцията, действията на чужди специални служби, липсата на модернизация в транспортната и енергийната инфраструктура, спекулата, проблемите в здравеопазването и миграцията са били сред основните заплахи за националната сигурност през миналата година, сочи доклад на ДАНС. Част от него е публикувана на интернет страницата на ведомството.


Изводите от документа бяха представени пред парламентарната комисия за контрол на ДАНС вчера, но с мотива, че съдържат класифицирана информация, подробности не бяха оповестени. Председателят на звеното Камен Костадинов от ДПС само увери, че той е "изключително цялостен, добре направен, с изключително плътни, сериозни изводи и отразява обективната картина в страната и заплахите пред националната сигурност в изключително съвременна гледна точка".


Корупцията представлява съществен риск за националната сигурност поради деструктивното й влияние върху социалната среда, икономическото развитие и международния имидж на България, се казва в документа, озаглавен "Среда за сигурност – рискове и заплахи за националната сигурност за 2010 г."
В документа се обобщава, че "със значителен деструктивен потенциал са корупционните практики и опитите за реализация на чужди държавни и частни икономически интереси във вреда на обществените при изграждане, ремонт и експлоатация на обекти от критичните инфраструктури".


Като пример за проблеми в изпълнителната власт се посочва възлагането на обществени поръчки , при които традиционно се манипулират критериите за оценка на кандидатите, монополизират се определени дейности от тесен кръг от фирми и директно се договаря между възложителя и изпълнителя за завишаване на стойността на поръчките. В местната власт пък се обобщава, че има икономически необосновани разпоредителни сделки с общински имоти.


За съдебната система агентите на ДАНС предупреждават, че особено опасни са нерегламентираните контакти между магистрати с лица от активния криминален контингент и говорят за "оказване влияние върху хода и решенията на съда и за конфликт на интереси".


От ДАНС посочват, че заплаха за националната сигурност са и проблемите в здравеопазването, като източването на здравната каса, както и остарялата инфраструктура. Най-проблемни са пътищата, които застрашават живота и здравето на хората, цялата железопътна мрежа, огромна част от пристанищата и дори летищата.


Според доклада в енергийния сектор също няма инвестиции в модернизация на съоръженията, а ЕРП-тата необосновано и спекулативно завишават цените.


Международният тероризъм пък продължавал да е заплаха, въпреки че няма данни за пряка опасност, заради присъствието на българския контингент в Афганистан. Те говорят и за опити да бъдат създадени клетки на терористични организации в страната, както и за това, че на нетрадиционни религиозни секти и окултни течения да привличат последователи в България.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Имам чувството, че заключенията са преписани от тези за 2009-та и предходни години, защото същите фактори са заплаха от 1990 г. насам.

 2. 2 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 551 Неутрално

  ДАНС е най-голямата заплаха за националната сигурност.

 3. 3 Профил на lehchevo
  lehchevo
  Рейтинг: 112 Неутрално

  Корупцията представлява съществен риск за националната сигурност поради деструктивното й влияние върху социалната среда, икономическото развитие и международния имидж на България.

  Така е!

  А 5-тата колона на корупцията е българският съд с байрактар Красьо Черния! 4. 4 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  "със значителен деструктивен потенциал са корупционните практики и опитите за реализация на чужди държавни и частни икономически интереси във вреда на обществените при изграждане, ремонт и експлоатация на обекти от критичните инфраструктури"

  Имам чувството, че този пасаж от доклада е писан по повод АЕЦ Белене

  Кирил Кирилов
 5. 5 Профил на granik
  granik
  Рейтинг: 165 Неутрално

  Верно ли бе ДАНС ? А аз си мислех ,че най голямата заплаха за националната ни сигурност е нарасналата популация на таралежите.

 6. 6 Профил на Моканина
  Моканина
  Рейтинг: 426 Неутрално

  20 те лева дето ме одраха катаджиите у наше село - Данко Хаирсъзина и Ванко Толупа бяха парите ми за катинар за обора.
  Сега го връзвам с тел, та не знам за националната, ама моята сигурност е директно ущърбена.

  Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!
 7. 7 Профил на alejandro...
  alejandro...
  Рейтинг: 531 Весело

  И понеже корупцията била най-голямата заплаха за националната сигурност, предвид това как се борят в България с корупцията, човек може да си представи каква е и националната сигурност...

  Тоест - такава няма, понеже държавата е просмукана от корупция... Тя кога ли не е била, ама хайде...

  Само не разбирам какво ми се лигавят и ми плещят някакви високопарни думи? Каква заплаха бе? Българите и Балканите въобще - ако не вземат и не дават рушвети, направо ще умрат... Че това е втора природа, истинската кожа на балканеца...

  На Балканите се живее, диша, ляга и става с мисъл за подкуп, за кражба, за връзки, за уреждане на нещо чрез някой - само и единствено... За премятане, за ментарджийство, за удряне на "кьоравото", за гратис, за минаване "метър", за разрухата на нещо, ии поне очернянето му, а ако може - и смъртта му... Ако е човек, или добра идея...

  Така устатото иначе население на Балканите обаче, хем прави всичко това, хем после реве като магаре, че на него му правели така... Балканска работа...

 8. 8 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 636 Неутрално

  трябва сега да назначат някой имам от дпс да бори ислямистите и красьо черния да бори корупцията

 9. 9 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Корупцията? През 2010? Не може да бъде. Тия клатят правителството. Тия, от ДАНС са фърлиле една цистерна вода у лодката на ГЕРБ с този доклад. Лъжат. Лъжат мамка им думбашка. Откак са ГЕРБ на власт корупция нема. Има падни, на колене, абсолютен престъпник.
  Абе, как може да търпите подобни доклади. Та тия още малко ще кажат, че БоБо е кат Доган. Верно, излезнаха едни апартаменти, ама те - от тъщата и тъста. И една бира се разля, така, из ефира, ама премиера не е като президента. Като обещае нещо - спазва го.
  Нищо де. То ще се разчуе. Щом е от ДАНС да чакаме флашки, Патрашки и Яне.
  Бе като казах, че премиерът си държи на думата, се присетих че едни зърнопроизводители викат че лъжел. Като дърт циганин. Подписвал наляво и надясно, а после - йок. Ама верно. И хартия на копието у Фермер забили. Баш като Иваня Асеня ІІ при Клокотница. Там беше май, а?
  http://fermer.bg/news/2532/1/naz-vadi-memoranduma-s-pravitelstvoto-kojto-ne-se-izpylniava.html

  Ecrasez l’infâme
 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#9] от "Graf":

  В доклада трябва да има данни всяка заплаха в каква степен е неутрализирана, а не просто да бъдат изброени. Защото запознаването на обществото с тях не ни прави по-спокойни, а те като държавна агенция са призвани със сигурността.

 11. 11 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Направихме цяла агенция, за да разследва това, което са и забранили да разследва, т.е седят и само вземат заплати, а реално никой не им дава, да не кажа че и не могат да разследват корупцията. В резултат има още една държавна синекурна служба, набедена за "Българското ФБР", в която никой нищо не прави по отношение на основната дейност, освен някое друго скандалче с подслушване, за да се радваме ние в държавата на Шоуто на Слави и На кафе.

 12. 12 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 740 Весело

  Щом от ДПС са харесали доклада, значи не го бива! Ама като не се споменава за консултантски хонорари, а само за корупция, на тях им е симпатичен.

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 13. 13 Профил на alejandro...
  alejandro...
  Рейтинг: 531 Весело

  То поне някой да я бореше тази корупция, та да се виждаше, че нещо нещо се прави. А то? Дрънканици и КОНСТАТАЦИИ, че видите ли - нещо имало, запалашвало сигурността, ама ние пак така ще си караме...

  На тоя народ му дойде до гуша от констатации. Всичко живо констатации прави. И то за неща, които всеки знае, и на никого няма какво вече да се каже и обясни, понеже се повтаря едно и също, ама до втръсване...

  Действия обаче - никакви...

  Да си ги наврат някъде тези констатации... И ДАНС, и тъпите български партии, и правителството, и журналистите, и цялата нация ако щете...

  Само приказки, разтягане на локуми, чешене на езици и напразно философстване...

  ДАНС какво седи като британската кралица, та не помръдва да се бори с корупцията, а ми бичи констатации?

  Така и баба знае...

 14. 14 Профил на 0nzi
  0nzi
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#13] от "alejandro...":
  Не бе те просто са пропуснали една дума ...
  Корупцията в ДАНС е най-голямата заплаха за националната сигурност

  Реалността е състояние на духа, предизвикано от липсата на алкохол.
 15. 15 Профил на alejandro...
  alejandro...
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#14] от "0nzi":

  Хахаха! Май така излиза... Виж, и на мен не ми хрумна това, но има логика, има резон... Те май уж борещите се с корупцията са по-корумпирани от всички останали...

 16. 16 Профил на flex
  flex
  Рейтинг: 426 Весело


  Това не е верно.

  Рапона изкорени корупцията още 2009 .

  Справка цв цв .

 17. 17 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 433 Любопитно

  А резултати ???

  Констатациите ги усещаме ежедневно
  =====================
  http://www.dans.bg/images/stories/promzak/zdans-091201-bg.pdf

  "(2) (Нова - ДВ, бр. 93 от 2009 г.) Държавна агенция "Национална
  сигурност" самостоятелно или съвместно с други държавни органи извършва контраразузнавателна дейност за наблюдение, разкриване, противодействие, предотвратяване и пресичане на замислени, подготвяни или осъществявани посегателства срещу националната сигурност, включително в структурите на
  Министерството на отбраната по чл. 77, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България."

 18. 18 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1589 Любопитно

  Тези от ДАНС се шегуват. Нескопосано. По-лошо - те направо бламират министЕр-0-председателят.
  Всички знаем че заплаха за националната сигурност НЯМА, И НЯМА И ДА ИМА!
  ЗАЩОТО НА ВСЕКИ ЪГЪЛ ИМАМЕ ДЮНЕР!!!!!!
  Бойко Борисов го заяви. А той уж беше началник на ДАНС.
  Това не е просто заявление. Това е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА Доктрина за Национална Сигурност. С източник министЕр-о-председателят.

 19. 19 Профил на tuk
  tuk
  Рейтинг: 531 Весело

  До г-н. "Бойко Цветанов"!

  Вместо да се мъчите използваите готови материали: http://www.youtube.com/watch?v=-b6xVnqn8zE

  I'm not crazy. My reality is just different than yours.
 20. 20 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  В ДАНС са около 3000 комунистически отрепки назначени от Румен Петков,които са най големите съучастници и помошници на висшата престъпност в БГ

 21. 21 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Разстроено

  Чак учудващо точно и конкретно е казано от държавен орган това, което знаят всички вменяеми люде!

  "Читател"(1) казва правилно, че това е така от 20 г.
  А аз бих добавил, че е така от 65 години!
  За невменяемите люде, които до ден днешен легитимират партията, която е в основата на всичко това, просто не ми се говори!

 22. 22 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Що е ДАНС? Явно се занимават с криминална статитистика. Открийте си стенвестник и си пишете к'вото искате. Време ви е да вИ закрият........Имало корупция ХАХАХАХА

 23. 23 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 479 Неутрално

  и трябва да плащаме една камара пари , за да напишат нещо , което и децата в предучилищтна възраст го знаят

 24. 24 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 576 Разстроено

  Част от голямата корупция започва от бившият служинел на Данс ..... трактора ,... който беше обвинен за рекет , проституция , пране на пари за милиони , наркотици ... но човека си плаща и Съда го пуснаха на свобода ...

 25. 25 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Най голямата заплаха за националната сигурност е организираната некадърност или неправилното структуриране доведоха държавата до този хал! Липсата на ясна визия за развитие, липсата на мениджмънт в човешките ресурси, политиката на евгеника в последните над 25 години водят до разруха и самоунищожение на нацията.
  По темата може много да се напише и да се говори, но има ли кой да чуе!?
  Решенията са прости но мерките са непопулярни!
  Никой от псевдо елита не иска да си направи ефтаназия, а знаят че не са за там защото им е известно че нямат нужния интелектуален потенциал да са "елит".

 26. 26 Профил на Varnalis
  Varnalis
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Това че корупцията е опасност номер 1 го знае всеки.Няма нужда да се плащат милиони за подобно умозаключение .Трябва съдебна система която да се справи с корупцията но от видяното до сега е ясно че те нямат изгода от това защото са също в графата КОРУМПИРАНИ

 27. 27 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 479 Неутрално

  “в енергийния сектор също няма инвестиции в модернизация на съоръженията, а ЕРП-тата необосновано и спекулативно завишават цените”
  В ДАНС сигурно имат и друга информация , свързана с по-голяма конкретика за начините да се овладеят позиции или да поставят под контрол важни сфери от българската икономика. Какво е участието на българи от ЕВН , ЕОН , ЧЕЗ , Енел ТЕЦ МИ-3 , БТК-Виваком и други в това? Самият факт , че още с идването си в България , австрийците от ЕВН започнаха систематично да преместват от едно населено място в друго , притискат и освобождават, опитни кадри и специалисти чрез съкращения (под предлог за икономия на работен капацитет ).Икономиите на работен капацитет и икономии не се постигат, а напротив.Разходите се увеличават. След време, на тяхно място се назначават неопитни двуезични българи и чужденци, които не са специалисти дори при тях , а тук се учат. Причината е , както се изрази в приятелски разговор австриец , че им трябват "информатори". Тези хора заедно с предишната номенклатура и участниците в управителните съвети са отлично заплатени , което осигурява преданността им към новите собственици. Всички чужди собственици действат по този начин.
  Кой и как тогава ще защитава интересите на България и българите?

 28. 28 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  След като го казва ДАНС,че Корупцията е била сред основните заплахи за националната сигурност през 2010 г.,това означава,че правителството на Герб е корумпирано.Ако не е така,Бойко Борисов трябва да ги изгони всичките и да назначи други,които да не го клеветят......................освен ако не е и той същата комунистическа отрепка като тях

 29. 29 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Отдавна е ясно , че има платени и безплатни агенти у нас , на руската, държавна , тоталитарна , МАФИЯ :)
  ………………………………………………………………………………….
  Но , алооооо, прокурорчетата, КОГА ще има „проверка’ и следствие за това ???
  Един български гражданин,златевчето , участва в МЕЖДУПРАВИТЕЛСТВЕНА СРЕЩА на две държави , а НЕ -в частна среща на ЧАСТНИ компании !!??

  Очевидно е , че проблемът за строеж на АЕЦ – все още е междудържавен въпрос , а не частен !!! Имат думата правителствата , а НЕ – частни фирми ..И като е така :
  ЗАЩО този „български“ гражданин седи на ПРОТИВНАТА , отсрещната страна ..ЧИИ интереси защитава ???
  Алоооо, велчев , има ЧЛЕНОВЕ за шпионаж и вредителство /104 и 107 от НК / има и такива за стопански престъпления /224 НК / …Че и баща ти е руски агент , велчев, е ясно ..Но сега :
  ПИТАМЕ…

  , докога ??? ВЕЧЕ не се и криете, руските слуги и агенти!!!
  ЧАКАМЕ следствие , плужек …-срещу самозабравил се руски агент …
  Чакаме да научим – КОИ интереси е защитавал? Като какъв е там на срещата – междуправителствена !!?? Какви държавни тайни е ИЗДАЛ ?? КАК е възпрепятствал и пречил на българската позиция ?? ЗА КОГО и КОЯ страна е „ходатайствал ???
  ЧАКАМЕ отговор , плужек , наречен ‘главен“ прокурор….

  BIG AL
 30. 30 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 733 Гневно

  Най -голямата заплаха за националната сигурност това е самата държава в лицето на министерства ,агенции,ведомства ,общини и тн.Уви битката е загубена ,жалко за хубавата територия.

 31. 31 Профил на janet123
  janet123
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "Читател":

  Съгласна съм.Наслушали сме се на тези приказки.Време е вече да има резултати.

 32. 32 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1104 Любопитно

  Когато комунистите измислиха ДАНС се учудих. Приликата в името с ДС ми се стори случайна. Обаче когато ченгетата дойдоха на власт и не я махнаха всичко ми се изясни. Тази организация е създадена само и единствено с цел да помага на управляващите да ръководят мафиотските си историйки.
  Някой да ми каже и една полза за народа от ДАНС. Няма такава. Каква национална сигурност, кви 5 лева? С обикновената престъпност имаме МВР - 80 хиляди хашлака. За мафията има БОП. За чий чеп ни е ДАНС?!

 33. 33 Профил на taco
  taco
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Optimum Human Population Size
  Оптимален брой хора на земята
  Автор Horus
  19 April 2007


  1995 г. Сан Франциско. Среща на фондация “Горбачов”. Поканен е елитът на истинската световна власт – цялата Уол Стрийт, Трилатералната комисия, Световния икономически форум, института “Аспен”, Съвета за чуждестранни връзки, Римския клуб, Билдербергския клуб и други. 400 поканени, между които Джордж Шулц, Джеймс Бейкър, Маргарет Тачер, Збигнев Бжежински, Рупърт Мърдок, Тед Търнър, Бил Гейтс и др.
  Горбачов: “Трябва да контролираме потребителските, културните (!) и духовните (!) нужди на човечеството”.
  Барбара Хубърт – психоложка: “От целия спектър на човешкия род ¼ сама избира да
  умре, ¼ е разрушителна и с дефектно семе. В миналото на тези хора се позволяваше да умират от естествена смърт. Но сега нямаме време и тази ¼ трябва да бъде отстранена колкото се може по-бързо от общественото тяло”.
  Сам Кийн – философ-хуманист: “Да се намали населението на света с 90%, така че на
  планетата да няма много хора, които да й нанасят екологични удари”.

  Заключение:
  Предвид настоящето нарастване на населението, трябва да бъдат отстранени 5-6
  милиарда души. Много сериозна задача, която изисква мобилизация на голям и качествен научен и военен потенциал. За алтернативна няма да говорим, защото възможността, неподкрепена от силните, не може да бъде наречена алтернатива.
  Като се вземе предвид голямата численост на “материала”, подлежащ на “саниране”,
  възможностите за реализация на “функцията”, се очертават сами:
  1) Ядреното оръжие, поради опасност от замърсяване на средата за необходимата част
  на човечеството, може да се използва само за подготовка на действията, описани в
  следващите точки.
  2) Снижаване на жизнения стандарт и здравеопазването до ниво, позволяващо на широко
  известните епидемии да реализират част от необходимата редукция.
  3) Създаване и разпространяване на заразоносители, предизвикващи епидемии от нов тип (СПИН, луда крава и т.н.), борбата с които поради специфичните качества на
  причинителя (дълъг инкубационен период, съвършено нови механизми на поразяване на организма и оттам неприложимост на стандартните лечебни процедури, разпространение по хранителен или полов път и т.н.), е практически недостъпна за индивидите с ограничени финансови средства и култура, а на определен етап и от липсата на елементарна възможност за предприемане на някакви защитни действия.
  4) Снижаване или ликвидиране на функционалната способност на формации от тип
  “държава”, които могат ефективно да организират действия на по-големи групи “обекти” с цел предпазване или противодействие срещу елементите от Програмата. Ефективно средство е поставянето на власт на индивиди, достатъчно мотивирани чрез предоставяне на материални гаранции за собственото им оцеляване и на които се оказва неограничена подкрепа до определен момент. Особено въздействащо е използването на момента на етническо противопоставяне и приложението му се препоръчва навсякъде, където това е възможно.
  5) Създаване (чрез средствата за масово въздействие, като кино, преса, жизнено
  равнище и т.н.) на нация, способна психически, физически и материално да изпълнява в сравнително продължителен период действия, осигуряващи същинското изпълнение на Програмата. Индивидите на тази нация трябва да бъдат достатъчно свободни от морални “предразсъдъци”, да имат вътрешно убеждение в неизбежността и нуждата от провеждането на Програмата и да притежават необходимата подготовка и умения за употреба на необходимите средства (оръжия) за материално или психическо въздействие върху “реципиентите” на процедурата. Мотивацията “превъзходство” трябва да се съпровожда с убеждението “безопасност при действие” за колкото е възможно по-дълъг период от време.
  6) Крупните огнища на съпротива с достатъчно силна централна организираща сила,
  сравнително лесно могат да бъдат вкарани в състояние на хаос, посредством филигранно по точност приложение на мощни средства, ликвидиращи комуникациите, снабдяването и транспорта и/или повлияващи пряко на психическото състояние на съставящите ги “екземпляри”. След преминаване в състояние на хаос, върху такава формация могат да бъдат приложени и всички други екологично чисти механизми за ефективно “редуциране на числеността”.
  7) Русия представлява определена опасност. Възможно е да се наложи нанасянето на парализиращи удари да бъде извършено с носители тип “Пършинг”, поради уязвимостта на балистичните носители. Проблем е само територията за базирането им. Европейските държави биха се съгласили базата да е разположена само в България. Преобладаващите западни ветрове и наличието на буферна зона – Югославия – ще намали до минимум радиоактивното замърсяване на териториите им при неизбежното ответно действие на Русия. Неудобството е причинено от възможността местното население да се поддаде на руско влияние. Сегашните власти успешно изпълняват операцията по прочистване на територията от славянското население. То вече не е в състояние да спре процеса и проблемът се приближава до благоприятното си решение. Властите са готови да окажат всяческо съдействие без оглед на предложената форма. Налага се ускоряване на развитието на събитията. Анализът на съответните институти показва, че бързото привеждане на Русия в състояние на способност за отбрана е невъзможно в кратки срокове. Новите им разработки трябва да бъдат изпреварени във времето. Същото се отнася и до Китай. Налага се съкращаване на етапа “нежно” третиране на “обектите”.
  Компютърният анализ на групата от Майкрософт показва, че това няма да доведе до
  сериозни затруднения.
  8) Разсекретяването на част от Плана през миналото десетилетие се оказа оправдано. Западноевропейските държави попадат в квота за разрешена численост и ще окажат съдействие или както показва анализът няма да създадат значими препятствия.

  http://dieoff.org/page99.htm
  Gretchen C. Daily University of California (Berkeley)
  Anne H. Ehrlich and Paul R. Ehrlich Stanford University (July 1994)
  Дискусия във форума: http://www.xnetbg.com/www/site/smf/index.php?topic=3160.0

  Каквото и да ви говорят става дума за любов!
 34. 34 Профил на Posting Canter
  Posting Canter
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  поне един от елементите на борбата срещу корупцията е създаването на обществена нагласа тя да се толерира все по-малко и по-малко. неслучайно докладът отбелязва високата търпимост сред населението и възприемането й за нормална практика като фактори за повсеместността й.

  корупцията работи по най-простия икономически модел - търсене и предлагане: ако подкуподателят предлага или се поддава на натиск да дава, то винаги ще има наглеци в администрацията, които да изискват. не казвам, че реалността на администрация с увеличени правомощия и съдебна система с ниска компетентност да регулира терена не мотивират българина негативно да плаща подкупи, но просто предлагам тезата, че има възможност средният гражданин да не се надява държавата да разреши проблема (държавата, ако префразираме луи xvi, е администраторът), а да преприеме някакви мерки:

  1. с наличието на нови и евтни технологии, да се направи запис на разговори или срещи, където подкупеният общинар/администратор/полицай иска подкуп и този запис да се циркулира чрез имейл. всеки с мобилен телефон с камера може да го направи;

  2. тъй като докладването на издудвачество от чиновници при правоохранителните органи рядко води до нещо, тези истории могат да се докладват до пресата, която винаги е гладна за подобни истории; а когато нещо е във вестниците, то е много по-трудно да се третира като маловажно, за разлика от някакво си единично дело в районното;

  3. допълнително, предлагам и умишленото използване на частни следователи или подставени лица, които фиктивно да се нуждаят от услуга, за предлагане подкупи на корумпирани чиновници, които предварително да са "обзаведени" със скрити камери и/или микрофони.

  успехът на българската демокрация е в ръцете на гражданите.

  qui desiderat pacem praeparet bellum
 35. 35 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Следните заключения казват всичко за икономиката ни и за играчите в нея:

  "Определени икономически субекти използват набраните
  финансови средства в контролираните от тях пенсионни дружества за финансиране на свързани с тях публични дружества. Тези практики прехвърлят рисковете от общата стопанска дейност на икономическия субект върху партидите на осигурените във фондовете лица. Възможно е при евентуално намаляване на доходността да се нанесат щети върху
  пенсионната система и социалната икономика чрез намаляване стойността на активите по индивидуалните партиди на осигурените лица.

  По отношение на застрахователните компании основните рискове за финансовата стабилност са свързани с извършване на
  различни видове измами. Установена е тенденция, при която
  застрахователните компании, използвайки различни застрахователни продукти, участват в схеми за избягване на плащания на дължими данъци към бюджета.

  При небанковите финансови институции проблем
  представлява нестабилното състояние на лизинговите компании, които изпитват финансови затруднения поради свиването на пазара и нарастване броя на забавените вноски или необслужваните кредити. Предприеманата от тях политика е насочена към свиване на разходите, съкращаване на персонала, ограничаване на кредитирането и насочване на усилията към
  събиране на вземанията. Значим проблем са щетите от измами, свързани най-вече с т.нар фирми „бушони”, които след сключване на сделката не погасяват дължимите вноски. Съществуват данни, че на някои лизингови
  компании умишлено са нанесени финансови щети от високопоставени служители или са използвани от организирани престъпни групи за извършване на различни данъчни нарушения.

  По отношение на контролните органи може да се каже, че те
  изпълняват възложените им функции съобразно действащата правно-нормативна рамка и не са констатирани нарушения в дейността им.

  Потенциален риск за сигурността по отношение на този сегмент от средата за сигурност би могъл да се породи чрез оказване на влияние върху самите институции и техни служители или чрез лобиране за тяснокорпоративни интереси от страна на отделни субекти. Посочените процеси генерират съществени рискове за
  финансовата сигурност, свързани с:
   нарушаване на условията за устойчиво икономическо
  развитие и подобряване благосъстоянието на населението чрез:
   извършване на данъчни измами. Прилагането на схеми за
  избягване плащането на следващи се данъчни отчисления към държавния бюджет и неправомерно усвояване на данъчен кредит оказват пряко въздействие върху стабилността на фискалната система и способността на държавата да провежда адекватна икономическа и социална политика.

  Налагането на данъчните измами като модел на поведение на
  икономическите субекти нарушава принципите на свободната пазарна икономика чрез въвеждане на извънпазарни фактори за подобряване на конкурентоспособността. Извършването на подобни престъпления на територията на държави от ЕС с участието на български физически и юридически лица допълнително уврежда бюджета и може да възпрепятства реализацията на национални интереси и приоритети във
  връзка с членството ни в съюза;
   легализиране на средства, придобити по престъпен начин.

  Освен ощетяване на държавния бюджет и стимулиране
  извършването на предикатните престъпления, е възможно компрометиране на финансово-кредитната ни система и дискредитиране на България в международен план, особено когато средствата са на международни престъпни групи или терористични организации. Акумулираният ресурс увеличава финансовата мощ на участниците в схемите и може да се използва за влияние в икономическата и социалната сфера и за
  въздействие, нарушаващо принципите за демократично функциониране на институциите;
   престъпни посегателства срещу, предоставени на финансови институции, средства на физически и юридически лица или
  срещу активи на тези институции. Реализацията на риска е свързана с увреждане на права и интереси на физически и юридически лица и намаляване на доверието към финансовата система. При посегателства в значителни размери могат да се създадат условия за нарушаване стабилността на отделни институции, което да рефлектира върху цялата финансово-кредитна система. Освен преки материални вреди подобни
  посегателства могат да доведат и до косвени последици, свързани с отлив на инвестиции и трайно нарушена конкурентноспособност. В отделни случаи (особено при злоупотреби с активи на пенсионни дружества) поради силната чувствителност на обществото може да възникне социално
  напрежение и необходимост от намеса на държавата за регулиране на нарушените от посегателството отношения;
   възникване на ликвидни проблеми в отделни институции,
  които могат да нарушат стабилността на финансово-кредитната
  система. Рискът е потенциален, но поради значителните вреди, които могат да настъпят за обществото, е необходимо непрекъснато наблюдение на средата в този аспект;
   съмнителни операции чрез фондовата борса, в т.ч.
  непрозрачни операции с дялове, изпиране на пари и др. Подобни действия повишават рисковия компонент за операции на българския капиталов пазар, което формира допълнителни бариери за участие на чуждестранни инвеститори."

  911,959,964,993
 36. 36 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 575 Разстроено

  Докладът на ДАНС е много добър, но какво от това? Не докладът е важен, а какво ще стане след него, какво ще се предприеме. Аз мисля, че нищо и в това е проблема. Само отчитаме активно мероприятие без последствия... Защото ако трябваше да има такива, доста държавни служители трябва да отидат на прокурор, а разни групировки да бъдат разследвани и "санкционирани". Няма да стане, защото за това се искат топки, воля и принципи. Такива като че ли липсват както на политиците, така и на полицаи,прокурори и съдии. Защо ли? Ами защото определени "субекти" на различни нива получават едни финикийски знаци... Това преведено на чист български се нарича корупция.

  911,959,964,993
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK