Икономисти: Нова вълна на несигурност може да засегне и България

Макар България да не провежда активна парична политика, действията на големите централни банки в Европа и САЩ влияят на инфлацията и унас.<br />

© Юлия Лазарова

Макар България да не провежда активна парична политика, действията на големите централни банки в Европа и САЩ влияят на инфлацията и унас.Икономическите трудности на Япония няма как да не се отразят на глобалното следкризисно възстановяване и проблемите, които азиатската нация изпитва в момента ще създадат несигурност на международните пазари. Това, както и други фактори, може да засегне и България, заявиха макроикономисти, обединени в коментарната група "Макроуоч".


Звеното, което на всеки 4 месеца представя анализи по икономически въпроси от значение за България, включва Георги Ангелов, Георги Ганев, Георги Прохаски, Георги Стойчев, Димитър Чобанов и Лъчезар Богданов.


До колко тези външни фактори ще засегнат България обаче зависи и от устойчивостта на българската икономика. Ако има финансова дисциплина и воля за реформи, които да подобрят бизнес средата и да повишат доверието на инвеститорите, със сигурност забавянето ще е по-слабо, а в обратния случай политическите решения може да доведат и до повтаряне на рецесията, бе мнението на Георги Ганев.
Той допълни и, че инфлацията в последните месеци е следствие също на международни фактори, подобни на предишните ценови шокове, но за разлика от предишни години крайните потребителски цени нарастват значително по-ниско и навярно инфлацията ще остане по-ниска.


Причината е, че домакинствата се въздържат от потребление за разлика от 2007 и 2008 година, когато доходите им нарастваха по-бързо от цените. Той обаче разкритикува призивите на бивши управляващи политици за държавна намеса в ценообразуването. "Намесата на държавата винаги е водила до още по-големи дисбаланси, затова не мога да си обясня как хора с управленски опит сега призовават за действия, които те самите не са си позволявали да предприемат", заяви той. Ганев визира изявления на бившия премиер Иван Костов (ДСБ) и на бившия министър Румен Овчаров (БСП). Костов и лидерът на СДС Мартин Димитров обвиниха правителството, че е влязло в съглашение с монополите, както и че държавните регулатори не си вършат работата.


Различна прогноза за нивото на инфлацията изрази Димитър Чобанов, според когото поскъпването се влияе от разхлабената монетарна политика на големите централни банки. Затова, докато те увеличават паричното предлагане, може да се очаква цените на природните ресурси и енергийните суровини да поскъпват, както и инфлацията да остане висока и да надмине сегашните равнища.


По думите му промяна на тази парична политика обаче може да забави икономическия растеж, включително и възстановяването в България.


Георги Ангелов коментира, че 2010 година е пропусната за каквито и да било реформи, а за приватизацията е направо нулева. Важността на реформите той изтъкна и поради факта, че България има нужда не просто да отчита икономически растеж, а той да бъде по-висок отколкото в Западна Европа, защото само тогава може да се повишат доходите и да се води борба с бедността.


Георги Прохаски пък представи анализ за най-необходимите действия, с които да се подобри бизнес средата. Най-неотложните по думите му са въвеждането на "мълчаливото съгласие", като защита на бизнеса от бавна администрация, облекчаване на регулациите, приватизация и по активен процес наконцесиониране, въвеждането на електронно правителство, и премахване на крлъговете от фирми, при които едни компанииполучават привилегировано третиране от страна на държавните органи.


Той представи и няколко световни класаци с факторите, влияещи на бизнес средата като по всички от тях България е в долните позиции.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Венета
  Венета
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Сигурност и България в едно и също изречение избиват на асоциация с един добър оксиморон

 2. 2 Профил на razumyt
  razumyt
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Така ще е като правителството съсипа процъфтяващата българска икономика! Да не говорим за усвоявяането на евросредства, което е направо спряло и за ограничаването на капиталовите разходи заради някакъв скапан валутен борд, което остави стотици хиляди хора безработни!

 3. 3 Профил на razumyt
  razumyt
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#1] от "Венета":

  Макропоказателите на България бяха много стабилни до преди да дойдат ГЕРБ, а в момента сме супер застрашени от фалит! Всичко това е заради скапаните гербери - колко още ще ги траем!?

 4. 4 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 838 Весело

  Аз това го предрекох преди няколко дена и форумните идиоти ми се смяха !!!!

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 5. 5 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  И без да съм от коментарната група "Макроуоч" бих казал същото!
  Всички ние- от Япония, през Либия, та чак до Долно Камарци, сме в една лодка!

 6. 6 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До редакцията на "Дневник";

  Очаквам да публикувате мнения и на други "коментарни групи".
  Прекалено апокалиптична е прогнозата им, което ми прилича на поръчково говорене.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 7. 7 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#3] от "razumyt":

  Бяха. Най-добрите в Европа бяха към 01.август 2009 г. Факт е. Единствената държава дето не намали заплати и пенсии. И не помоли за нищо МВФ. Даже Полша опря до тях.
  А на ГЕРБ бяха оставени таман 8.2 милиарда кеш и 14% от БВП публичен дълг. В средата на 2009 година(юли месец), дефицитът бе 0.2% от БВП, а безработицата - 7%.
  Бяха. Ама вече не са.
  Цъ. Не сме застрашени. Вече сме във фалит. Само държавата мърда, зарад резерва дето оставиха Радев, Велчев и Орешарски. Ама и той се топи кат мартенския снег.
  Да бе

  Ecrasez l’infâme
 8. 8 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Спокоооооооооо,другаря борисов нали ни обеща,че всичко ще е ОК

 9. 9 Профил на razumyt
  razumyt
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#7] от "Graf":

  Така е! Добре, че бяха правителствата преди тях да изградят работеща икономика и да съберат резерв, който сега да ни спаси от гладна смърт! До последния месец на предходното правителство приходите растяха и преизпълняваха бюджетната прогноза при 5% ръст и като дойдаха тези боклуци стана 5% спад! Смятай само за каква некадърност се говори! Да не говорим, че Станишев раздаваше щедро на края на годината по няколко милиарда, а тези смешници нищо не раздават. Вместо да ни подмине кризата, тя се стовари върху нас с цялата си сила поради неадекватната им политика!

 10. 10 Профил на munerasi
  munerasi
  Рейтинг: 419 Неутрално

  добре де а когато японците беха добре и произвеждаха стотици автомобили на ден що тогава не ни засегна нещо ?докога сичко лошо ше ни засега а доброто ще ни заобикаля?

 11. 11 Профил на razumyt
  razumyt
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#10] от "munerasi":

  Хаха, засяга ни! Само, че когато нещо добро се случва - то е наш принос! Когато се случи лошо - то е световен проблем Иначе казано ако махнем "добрите" неща, които са допринесли за развитието на България в световен аспект може да се получи, че управляващите у нас нямат никакъв принос за развитието....

 12. 12 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#9] от "razumyt":

  А кризата се задълбочи. Дянков все виждаше краят и , а тя, въпреки знанията и усилията му....
  Стои мамицата и, и не мърда. Безработните - 370 иляди. Заплатите растат, ама щото 100 лева ги делят не десет човека, а осем, а тия от СБ викат, че благодарение на усилията му, местната фауна спряла да ходи на лекар и пестяла от храна....
  А вчера БНБ пуснала отчета. Вика, че у касата на кабинета останали 4.1724 милиарда. Тъжно....
  Абе, дали и това лето ще ни прати на море изцъкления, или вече се е осъзнал.
  Май се е осъзнал. Вика на охлосът да харчи спестяванията. Като него. Зарад икономиката. Не вервам че ще го послушат, ама има развитие. Вече не му се привижда ЕРМ2.

  Ecrasez l’infâme
 13. 13 Профил на concept
  concept
  Рейтинг: 727 Неутрално

  аз като видя "анализ" на Георги Ангелов и изпадам в див екстаз.

  На този човек му липсва връзката с реалността, а знанията му по икономика са в най-добрия случай хаотични. От там идват и неговите писаници. Те звучат наистина убедително и впечатляващо когато се четат от стоматолози, художници, музиканти, химици, астрономи, поети, бабички от Клуба на Пенсионера и тираджии по бензиностанциите.

  Прякорът му в УНСС е бил Жоро Дървото. Без коментар.

 14. 14 Профил на razumyt
  razumyt
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#12] от "Graf":

  Предлагам незабавно да го опазндизят, щом резервът е под законовия минимум! Да му слагат прангите и да намерят някой кадърен финансист като Орешарски например или Софиянски, в краен случай Костов, който да изправи държавата на крака за един-два месеца! При това ниво на приходи, резерв и печалби на държавните предприятия, от което дебилът си разпредели дивиденти дори, на което пое тази просперираща държава, той успя да затвори половината предприятия, а други ги докара до там, че да трябва да се преструктурират!

 15. 15 Профил на waffenss
  waffenss
  Рейтинг: 450 Разстроено

  До коментар [#7] от "Graf":
  При друго правителство, бая щех да поспоря, че даже и при сегашните показатели, пак мое да се измъкнем.
  Ама при това правителство, че си мълчим.

 16. 16 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Вече категорично правило -всичко лошо ни засяга , всичко добро ни подминава! А каква е ролята на Б.Б. за това е ясно и без обяснение , нали?

 17. 17 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Добре ще е да приемем,японци от засегнатите райони.По този начин ще им помогнем и те на нас,като стимулират потреблението,тогава несигурността ще е по малка!

 18. 18 Профил на ner0n
  ner0n
  Рейтинг: 547 Неутрално

  герб трябва да бъдат свалени с камъни. Само по този начин ще има някякво спасение за България.
  Дано хората гласуват правилно на бъдещите местни и президентски избори, защото иначе..

 19. 19 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Графе,
  Тия дето са те учили как да водиш политпропагандата са си загубили напразно времето.За разлика от икономическите ти познания в нея допускаш една огромна грешка.Подценяваш аудиторията.
  Да се върнем на примера ти с Полша-възможно най неудачния.
  Кажи на останалата част от форума какъв тип споразумение сключи Полша с МВФ и защо?И как си манипулираха курса поляците.
  Второ ако ти се правиш ,че не знаеш ,някои помнят как любимия ти Орешарски отскочи също за 2 дни да се срещне с господата от МВФ но на него такъв тип заем му беше ОТКАЗАН!!
  Не казвам ,че голяма част от писаниците ти не са верни ,но не прекалявай с агитацията!!

 20. 20 Профил на razumyt
  razumyt
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#19] от "al64ad":

  Ти да не се опитваш да твърдиш, че във форума на "Дневник" има хора, които не познават фактологията на икономическите събития у нас, но се мъчат да леят мозък във всяка подобна тема без да имат основата и знанията за дори повърхностни коментари! Е в такъв случай ти подценяваш аудиторията!

 21. 21 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Тука кръгът "Мисъл" пак се разписал. Кога най-накрая ще кажат НГО у нас кой ги спонсорира, че поне да е ясно като излезе поредният коментар какво са им платили да напишат...

 22. 22 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Щом и сигурността стана предмет на търговия, светът съвсем се е оплел. Време му е да се създаде фондова борса за продажба на деривати за сигурност... Очевидно парите вече не стават за измерител, златото - хептен.

 23. 23 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Иде време на нов паричен световен знак - 1 барел. Това се нарича глобализация на малоумието и алчността.

 24. 24 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#20] от "razumyt":

  Като си голям разбирач хайде обясни вместо Графа какъв тип заем ни беше отказан от МВФ тогава.Няма нужда да обясняваш защо са го отказали....

 25. 25 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 561 Гневно

  които да подобрят бизнессредата

  Какво и е на бизнессредата?Имат най евтината работна ръка и най ниските данъци в Европа.От това ли се опакват номенклатурчиците-робовлаелци?Не е ли малко нагло?Шепа олигарси направихте Българите на маймуни.

 26. 26 Профил на Брадвата
  Брадвата
  Рейтинг: 506 Неутрално

  На тези "икономисти" мнението им не струва и 2 ст.Кризата в България се казва Дянков и с него ще си замине и кризата-колкото по-бързо-толкова по-добре!

  treasurer
 27. 27 Профил на razumyt
  razumyt
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#24] от "al64ad":

  Това е спекулация! Няма как Орешарски да е искал помощ от МВФ, защото както по-горе споменахме България имаше страхотно добри макропоказатели, бюджетните приходи се преизпълняваха и ежегодно се раздаваха по няколко милиарда на края на годината за да имат хората да си харчат! Отделно имахме огромен резерв и огромно количество инвестиции. Как ти се връзва тази картнка със споменатия от теб заем от МВФ. Това си е чиста пропаганда! Друго доказателство е, че Орешарски е българин, патриот и не би ни предал като сключи договор с МВФ!

 28. 28 Профил на ivan_nikolov
  ivan_nikolov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  А какво може да прави едно ново правителство, посрещайки световна икономическа криза, ако не да харчи? Икономиката трябва да се стимулира! Не мога да поярвам, че някои от вас са способни да принизят всяка една тема до българската политика. Кризата е породена от Щатите, а не от ГЕРБ. Всяко правителство се опитва да реагира максимално адекватно с наличния инструментариум.

 29. 29 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#25] от "detonator9":

  За евтината работна ръка и данъците е вярно.
  Но пък имат и най-тъпата, корумпирана и спъваща работата администрация в комплект с най-многото лицензионни и разрешителни режими също така.

  Едно на друго това е по-кофти комбинация от скъпа раб. ръка, по-високи данъци и германски чиновници например...

 30. 30 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#27] от "razumyt":

  Според твоите думи Орешарски е пълен некадърник ,като икономист.
  Е ,да, но той не е некадърник .
  П.П А па ти направо си отсъствал/ла/ от часовете по политагитация-с тия глупости дето пишеш постигаш обратен ефект.

 31. 31 Профил на razumyt
  razumyt
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#28] от "ivan_nikolov":

  За какво въобще говориш! Никой не усещаше кризата преди да дойде това правителство! Тя тъкмо ни подминаваше и хоп смепред фалит!

 32. 32 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#30] от "al64ad":

  А и пропуснах -МВФ отпускат 2 вида "помощи"
  До единия вид ще опрем най-късно следващата година.

 33. 33 Профил на razumyt
  razumyt
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#30] от "al64ad":

  Би ли обяснил по-подробно на какво се базира екзистенциалния ти извод и структурирането му по икономически фактори?

 34. 34 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Значи лошото предстои Колко мило от тяхна страна да ни осведомят.

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 35. 35 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Светът вече не е монетарен.

 36. 36 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1059 Гневно

  "До колко тези външни фактори ще засегнат България обаче зависи и от устойчивостта на българската икономика. Ако има финансова дисциплина и воля за реформи, които да подобрят бизнессредата и да повишат доверието на инвеститорите, със сигурност забавянето ще е по-слабо, а в обратния случай политическите решения може да доведат и до повтаряне на рецесията,"
  Устойчивостта на българската икономика, доколкото я има, се дължи само на сивата част от нея. Всичко останало е с единия крак над пропастта- ха духне вятър, ха е фалирало.
  Колкото до второто изречение, то спокойно може да бъде съкратено до: "АКО баба ти бе мъжка .....".
  Всички буфери са изпапани - Graf №7,12 го е дал с цифри , няма време. Навлезли сме в етапа"...самовар на ?уй надели, и газяйку под?бли".

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 37. 37 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#33] от "razumyt":

  Като пишеш "сложни"думички в нищо не казващи въпроси още веднъж доказваш правотата на това което съм писал по-горе,доближавайки се плътно до нивото на форумния герберски мунчо "значката"

  Рабатодателите ти спешно трябва да те подменят .

 38. 38 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#36] от "mi6osp":

  Имат още един буфер: МВФ в "лошия" му вариант,но го пазят за годините на истината 12 и 13 /ако додрапат до тях/

 39. 39 Профил на razumyt
  razumyt
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#37] от "al64ad":

  С думи прости - как реши, че според моите думи Орешарски е некадърник?! На какво конкретно се базира изводът ти?

 40. 40
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:50 на 20/03/2011 от неговия автор.

 41. 41 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#2] от "razumyt":

  "...Така ще е като правителството съсипа процъфтяващата българска икономика! Да не говорим за усвоявяането на евросредства..."
  Вероятно визираш предходната тройна коалиция.

 42. 42 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#39] от "razumyt":

  Само некадърник не би могъл да предвиди какво чака Бг следващите години ..и да не се опита да смекчи последствията от 2-та криза-чрез изгодния вариант.Човека направи опит,макар шанса МВФ да ни се върже, да не бе голям.
  Още повече ,че резултатите от изборите не бяха на 100 % ясни тогава.
  Камък му е паднал от сърцето в изборната нощ със сигурност

 43. 43 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До № 38:
  Няма да е МВФ, ще е СБ- едно вице има да плаща ипотека в САЩ .
  Този буфер го знаем, казал попът- да му мисли попадията!

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 44. 44 Профил на razumyt
  razumyt
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#42] от "al64ad":

  Той го беше предвидил - нали за това раздадоха 4 милиарда в края на 2008-ма на народа, за да може кризата да премине леко!

  "Камък му е паднал от сърцето в изборната нощ със сигурност "

  А това как да го тълкувам?!

 45. 45 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#43] от "mi6osp":

  СБ не става и не стига доникъде.Той и облигацийки ще емитира "като му дойде времето" завещано му от Миленчо Велчев

 46. 46 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#44] от "razumyt":

  Ами ,че е бил по-радостен от резултатите даже от нищо неразбиращото жертвено ягне ББ.

 47. 47 Профил на razumyt
  razumyt
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#45] от "al64ad":

  Хайде стига оправдания с предишните! Има достатъчно време за да вземе адекватни действия!

 48. 48 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  "Ако има финансова дисциплина и воля за реформи"...Първото го има, второто - не?

 49. 49 Профил на razumyt
  razumyt
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#46] от "al64ad":

  Е да ама защо?

 50. 50 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#46] от "al64ad":

  Точно така.

  Което не оправдава обаче гербавите за идиотиите, които натвориха през първите 9 месеца на управлението си.

 51. 51 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#44] от "razumyt":

  Точно тия 4 млрд НЕ трябваше да /си/ раздават предизберно.Уверен съм ,че Ореха е бил против това.

  С елементарните безплатни уроци сме ДОТУК
  Явно на Позитано са я закъсали финансово ,щом един свестен форумен трол не могат да си позволят....

 52. 52 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 729 Неутрално

  "...не мога да си обясня как хора с управленски опит сега призовават за действия, които те самите не са си позволявали да предприемат"
  Г-н Гнев и прозорливата част от форума, свидетели сме на небивала кампания подета от сини и червени комунисти в създаване на напрежение и търсене на всякави поводи за това.

 53. 53 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#50] от "xm...":

  толкова могат.
  отделно това е и вероятно целта на авторите на проекта ББ

 54. 54 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#38] от "al64ad":

  Именно -12,13 и мисля 2014.
  Когато ще трябва да ни цакат яко с лихвите по "блестящото превъртане на дълга" от "блестящите" икономисти на мадридския айдук.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 55. 55 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#54] от "navy":

  То да бяха само лихвите.........

 56. 56 Профил на razumyt
  razumyt
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#51] от "al64ad":

  Как да не трябваше да ги раздват! Поне ги разпределиха справедливо вместо крадливите гербери да ги откраднат! Да не казваме, че очакванията на Орешарски бяха за 5% растеж през 2009-та, прогноза която се сбъдваше докато не дойдоха некадърниците!

 57. 57 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#53] от "al64ad":

  Еее, чак пък толкоз конспирация!

  Просто пуснаха нахъсания и напомпан некадърник да опере пешкира.
  Специално Дянков в началото натвори две-три идиотии, които със силно отрицателния си ефект явно не можеше да бъдат "планирани".

 58. 58 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Предстои врече светът да разбере, че е ипотечен (ипотекарен, както казват) длъжник на Земята. Ако длъжникът не разбере, кредиторът ще наложи своето.

 59. 59 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#20] от "razumyt":

  Да и затова на изборите им биха шута, понеже безработицата беше ниска, икономика цъфтеше и т н. По други причини ги пратиха в Бокса с една дума щото КРАДАТ. Излишно се правиш на интересен, дано да пишеш с ирония която долавям.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 60. 60
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:39 на 20/03/2011 от неговия автор.

 61. 61 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#57] от "xm...":

  Макар и да прозвучи нескромно........
  Моя милост беше наясно с истинското предназначение на проекта още от началото 2006 година.Когато се прекали някой трябва да опере пешкира и негативите ,за да се върнеш на бял кон след това.Не говоря за младежа станишев ,който в началото доста напомняше комсомолеца от Пловдив.
  "Нахъсания" им дойде дюшеш и заради световната криза ,която не бяха предвидили.

  Единственото което не ми беше ясно тогава бе: дали напомпаният схваща ролята, която му е определена и въпреки това заслепен от властта и славата играе играта.
  Вече ми се изЯсни.............

 62. 62 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#19] от "al64ad":

  Мнението на графа е равносилно на едно обикновенно комунистическо мнение! На тъпотиите му може да се вържат представители на червения електорат съставен от утайката на обществото! А същото това лице разбира от икономика толкова, колкото един индианец от ядрена физика! Доказан и преценен като комунистически отпадък!

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 63. 63 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 664 Весело

  До коментар [#62] от "Раз печки, раз кюнци":

  Срамота ще е герберите да не те включат в партийните листи на следващите избори. Искам да те виждам на парламентарна трибуна как защитаваш икономическите политики на герберите( в случай че пак управлявате). Ако ти се отвори парашута, дай сигнал че си ти -примерно лекичко си докосвай лявото ухо като да зачиташ реч...

 64. 64 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#58] от "moon74":

  Американската мечта...пардон и нашата мечта в действие

  http://www.youtube.com/watch?v=ZPWH5TlbloU&feature=player_embedded

  Съжалявам ,но не я намирам на бг език. Но бг език е само майчин език на някво племе в Трансилвания,та на американците не им хрумнало да го преведат

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 65. 65 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#39] от "razumyt":

  Ти не си добре! На тъп ли се правиш? Кое му е хубавото на Орешарски? Точно същия разпределяше порциите по общински проекти където се заграбиха млрди!

  например: Според обвинението, в периода 2006-2007 Веселин Георгиев е нарушил Закона за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки и е одобрил сключването на договори между ръководената от него агенция и фирмите "Биндер" АД, "Имот" ООД и гражданското сдружение "Инфраструктурни обекти" с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви.Поръчките били на стойност над 120 млн. лева, предаде КРОСС.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 66. 66 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#61] от "al64ad":

  Еваларка тогаз.

  Аз не му обръщах толкова внимание защото мислех, че просто го надуват за да "организира" очакваните разочаровани в очакванията си маси.

  Усетих се когато почнаха устремно да го преекспонират успоредно с първите повеи на кризата - някъде края на 2007.
  И след като въпреки "онзи" материал за Конгреса това продължи.

  А дали си е разбирал ролята?
  И да не е - вече сигурно е разбрал.
  Напоследък му падна нещо гарда и се изпуска ...

 67. 67 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Соросоидите от "Макроуоч", мълчат, мълчат, па туко изтропат нещо малоумно. Несигурността ще дойде оттам, че сега "демократичните" страни нападнаха Либия и петрола отново ще скъпне, печатниците на долари и евро не са спирали да работят, което ще доведе до ново поскъпване на храните, а Б.Б. с нерешителното си управление и непридвидимите си и непоследователни стъпки води България до още една национална катастрофа.

 68. 68 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#66] от "xm...":

  Такава шеметна кариера даже в мътилката на царистите не става току така.
  Много вероятно е първоначално да са го готвели за твоя вариант като Я Я .Но ,после азбукарчето се е сетило ,че има живот и след втория мандат.

 69. 69 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 775 Весело

  Ще ни плашат те! Българина и България отдавна са фалирали
  вече ще стане година сега следва конфискация на имуществото.
  Всичко върви по план ,кораба потъва бавно но сигурно и вода е подсигурена за всички от 2 и 3 класа .Лодките са само за първа класа.

 70. 70 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#68] от "al64ad":

  Сетило се или са го пуснали?
  По-скоро второто.
  Отвън ...

 71. 71 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#63] от "Сгугню":
  А ти откъде знаеш, че Кюнеца не е един от тези безименни войни на Боко, населили НС от различни села и паланки?! Може и да не се е изказвал в Парламента, но участва активно на форумния фронт, а това вероятно също се цени. Така че, ако чуеш скоро, че поредният никому неизвестен човечец главоломно се издигнал в държавната или партийна йерархия, изобщо не се чуди. Може пък да е нашият любим Кюнец!

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 72. 72 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#67] от "_dan_":

  печатницата на евро плаавно спира.На Германците им държи още топло от 23г и последиците от това.Но за закъсалите "европейци" това почти е равно на фалит.
  Ще има много интересни месеци пред нас

 73. 73 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#70] от "xm...":

  За абв говорех.

 74. 74 Профил на barcelona_oleee
  barcelona_oleee
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#2] от "razumyt":

  Така ще е като правителството съсипа процъфтяващата българска икономика! Да не говорим за усвоявяането на евросредства, което е направо спряло и за ограничаването на капиталовите разходи заради някакъв скапан валутен борд, което остави стотици хиляди хора безработни!-и много мигрира6ти

 75. 75 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#25] от "detonator9":
  За българските "бизнесмени" средата за правене на икономика ще не оптимална , когато държавата им плаща субсидии за да правят "бизнес" Иначе наистина какво повече може да направи държавата?Най-ниският корпоративен данък в Европа(че и в света), ама като нямаш идеи, квалификация, образование, акъл и т.н. и с пари и без пари нищо не можеш.Конкуренцията е глобална, нашите "бизнесмени" довчерашни андрешковци трябва да се конкурират с Австрия, Германия, Швеция, Япония, Китай, Корея и т.н.Как ще стаен това, акъла ми не го побира как довчерашни ченгета и сервитьори могат да градят стратегии, че и да ги прилагат.Това не ти е да гепиш някое парче земя край морето чрез далавера със земеделското министерство.Жалки типове

  ZeroOne
 76. 76 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#73] от "al64ad":

  Въх!
  Къде го сложи него?

  Сети се чий посланик беше непрекъснато по медиите да го защищава.
  След идването на Обама, войната с Грузия и кризата настъпиха явни размествания.
  Ама май объркаха коня. Надцениха го ...

 77. 77 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#74] от "barcelona_oleee":
  "процъфтяващата българска икономика".Пропуснал си скобите и се шегуваш нали

  ZeroOne
 78. 78 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Правителството хич да не умува за чуждите страни , дали да участва или да не участва "някъде си по света ", а да си направи сериозни СеДянки и незабавни мерки за реакция на икономическите последици. В какво трябва да инвестира и какво да произвежда България с оглед на новите реалности. Трябва да се търси и намира рационалното , а не да се пишат депресиращи предсказания , които още повече увеличават стреса и събарят самочувствието ни. В природата празно няма и всички освободени от последните събития икономически пространства , ще се заемат от по - чевръстите и умните държави.

 79. 79 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Който иска си го постига, от БСП от 2 години разправят как не може, на зле ще се тръгне, не можело то, ако мантрата на Дянков беше, че криза няма и кризата свършва (като конкурентни изказвания), то на БСП мантрата от 2 години е "о, ужас, леле, драма" и само една подробност, ако ще Ивет Лалова да си, някой като те спъне може хубаво да се претърколиш. БСП да си изяснят намеренията и постиженията по отношение на българската икономика, особено в последните 2 години, най-вече под формата на съботаж, защото в подкрепянето, подпирането и помощта, макар опозиционна, не ги бива. Да кажат също така за властта на всяка цена, не е техен патент уви, гледала съм изказвания на Камерън преди да стане премиер, не знам дали е добър премиер сега, но със сигурност е бил ужасна опозиция преди. )) Не знам, няма ли такова нещо като подкрепяща опозиция, и защо у нас нещата винаги опират до плюенето, псуването, ръчкането, ръгането и прочее.

  Също така БСП е добра в настройването на масите анти-герберистки (за про-бспистки е по-скоро трудно), да си кажат какво постигнаха с това, и дали към нечия некадърност не се е добавило и нечие желание за провал. И нека не разправят как нямали възможност и механизми за правилно (и позитивно) влияние върху нещата, при положение, че са в парламента, но имат и президентско място, горките, те са толкова встрани от политиката, че могат само да критикуват.

 80. 80 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#19] от "al64ad":

  Поляците са експерти по икономически международни отношения, за разлика от нас. Тях не ги гледай.

 81. 81 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Коя е е къде е българската икономика? Има ли икономическа доктрина в държавата? Всеки селянин може да строи, макар и некачествено, но един държавник строи върху построеното. Когато построеното е разрушено, строи се въз него нещо ново.

 82. 82 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#14] от "razumyt":

  ха ха аз за малко ти повярвах, ама казвам ти добър си
  ++++++++++++++++++++ човече за всичките ти коментари
  До коментар [#65] от "Раз печки, раз кюнци":

  Мисля, че той има изтънчено чувство за хумор, само, че повечето няма да го разберат, а графа направо му се хвана и аз за малко

 83. 83 Профил на Мартин Аргиров
  Мартин Аргиров
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Георги, Георги, Георги... само Георги Първанов липсва в комисията

 84. 84 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#15] от "waffenss":
  До коментар [#27] от "razumyt":

  Верно е патриот. Орешареца де. Даже и врътката с ББР направи за изцъкления. Ми да. Увеличи и капиталът, а изцъкленото се сети, че може да прави врът-врът на бизнеса от там. В смисъл, цесийки да връткат, с 10% сторно.
  Виж сега разумний, гледам у форума чувството за хумор е приключило. Не разбират от намеци. Карай го направо. Че кюнецът с право се е притеснил. Някак, ем тезата ит изглежда понятна, ем - истинна. Проблеми му създаваш на дебилчето. Дожаля ми чак.

  Ecrasez l’infâme
 85. 85 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#27] от "razumyt":

  Да, до 2008 беше натрупан значителен фискален резерв, но крадливите и некадърни ГЕРБ го опоскаха

 86. 86 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1456 Весело

  До коментар [#82] от "diogen_1":
  Силно ме подценяваш. Не е много разумно от твоя страна.

  Ecrasez l’infâme
 87. 87 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 890 Весело

  Един е изводът-за всичко лошо в минало време, са виновни предишните,а за всичко добро в бъдеще време- сегашните управници.А ние,все така продължаваме да си живуркаме на кръстопът,между миналото и бъдещето- в сегашно време.
  Ако нещо не ни харесва сега,най-виновен е Хан Аспарух,че е спрял около река Дунав,а не е стигнал до Алпите,около бреговете на Женевското/именувано така, сега/ езеро.

 88. 88 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 506 Неутрално

  От всичко най-трагична като резултат е галопиращата безработица. Седянков нито веднъж не се почеса по главата и да произведе мерки за нови работни места.Безработицата сред циганите води до много висока раждаемост , престъпност и разхищение на социални фондове. Безработицата сред младите българи води до емиграция , ниска раждаемост , а при над 50г. до болести , липса на перспектива за работа и пенсиониране. Досега у нас не се провежда целенасочена политика за подпомагане на такива рискови безработни , загубили работа след приватизации и съкращаване на работни места, не се създават на мястото на ликвидираните , други нови възможности за работа.

 89. 89 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 968 Весело

  До коментар [#88] от "miet":

  Ти в коя година си бе! Дянков да създадял работни места! Ще припадна вече! Има програми за временна заетост, които служат за да закърпиш докато си намериш начин за препитание! Дянков работата му е да съкращава разходи, не да трупа нови!

 90. 90 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 968 Весело

  До коментар [#87] от "benkovski11":

  Мда има резон! По тази логика - Борисов е виновен, че милиардите след втората световна война са се изляли в Германия!

 91. 91 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 506 Неутрално

  неолибралите изпълняват същата роля в обществото, като мършоядите в природата. не могат да живеят ако няма криза. кризите (незавсимо какви - природни, икономически, финансови) им позволяват да изпълзят на светло и да се ровят с удоволствие в мъката на другите.

  gorskia
 92. 92 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 506 Любопитно

  До коментар [#89] от "nqma zna4ka koi":
  Нещо много ти е весело , да не си прибрал и ти някое куфарче и да се правиш на отворко?

 93. 93 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 968 Весело

  До коментар [#92] от "miet":

  За толкова години не разбрахте, че бедните страни като нас не може да са социално ориентирани като Запада! За това винаги ми е весело като видя някой, който чака да държавата! Това всъщност означава перманентна мизерия! Държавата няма ресурс за да се справи с това нещо, нито пък може да проведе политика в тази насока.

 94. 94 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#93] от "nqma zna4ka koi":
  Ако съм се осигурявал на 2000лв, трябва да получа адекватен достъп до фондовете за безработица и програмите за обучение.Между другото и до европейските такива - за обучение на английски примерно. Парите потъват в пясъка на фирми и работодатели , които след това съкращават хората. Е не трябва ли Седянков да поработи малко? Трябва да има правилно разпределение и помощ за обучение и работа към безработните , според осигуровките и времето за тях. Иначе за какво да плащаме десетки години осигуровки? Или по добре е да се крият данъци и осигуровки?

 95. 95 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 968 Весело

  До коментар [#94] от "miet":

  Ако си се осигурявал на въпросната сума ще получаваш обезщетение за безработица в размер на 1560 лева в първите месеци - това между другото го приеха ГЕРБ, а всички други бяха против! Колкото до курсовете по английски, не само такива - има голям набор от курсове в бюрата по труда, стига да не си лентяй и да чакаш парите да те бият по кратуната!

 96. 96 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 968 Любопитно

  До коментар [#95] от "nqma zna4ka koi":

  Поправката е в сила от тази година!

 97. 97 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#95] от "nqma zna4ka koi":
  Да , ама не ! Сега дават до 1200лв , но от юни 2010г , а нас преди това ни прекараха с 240лв. А, за английския - за безработни - не може, драги ! Само за работещи и фирми - може! Иначе за безработни има курсове за 7-ми клас , по готварство , фаянсаджии, водопроводчици и т.н.. Не ни интересуват , защото когато търсим работа - искат и добро владеене на английски или друг западен език.( досега няма никава помощ от бюрото)
  На времето не можехме да го изучаваме , защото руския бе задължителен.

 98. 98 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#96] от "nqma zna4ka koi":
  Браво ! Много добре се справяте с материала !
  Назидателният ви стил, напомня много на стила на номенклатурата. Тя продължава да си живее добре и да раздава съвети , защото е свикнала да работи на празен ход.

 99. 99 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#13] от "concept":

  Не може без коментар! Има дърво и дърво.Ако е липа, можеш да го работиш, да го ваеш и ще излезе нещо от него.Ако е чвор, както и да се мъчиш, нищо нема да излезе.Само въглен и пепел.Така че не обиждай дърветата.

 100. 100 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#65] от "Раз печки, раз кюнци":

  Абе, какво стана с тоя Георгиев бе? На тоя ли му викаха батко и братко? Нали нещо затвор, това ,онова? Ааа, сигурно ще чака новите затвори! Ей, за тия ,бившите ще строятнови, а кокошкарите ще се натискат в старите пандели.Но що ли си мисля че днешните дават на заден?Миро Найденов беше дал на Велчев 5500 сигнала, пък оня му ги върна! Да ги подготвел по закон, пък тогава.Лош прокурор,бе.Така ,както върви, новите зандани май ще са за сегашните.Пу, да не чуе дявала!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK