Случаят "Цветанови": Няма стандарт на живот, статистиката е ориентир

Случаят "Цветанови": Няма стандарт на живот, статистиката е ориентирНяма понятие стандарт на живот, данъчната проверка се интересува от разходи, обосновани с документи, и ползва за ориентир данните на НСИ
Росен Бъчваров, говорител на НАП

Стройната на теория методология как се проверяват физическите лица се оказва със сериозни пукнатини в практиката поне в случая с вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. По-подробен преглед на месечните разходи на неговото семейство, признати от данъчните, показва как проверяващите стриктно ползват данните на Националния статистически институт за домакинските бюджети независимо дали проверяваното семейство може да се причисли към средностатистическото българско домакинство или не.


Справката от над 100 страници беше раздадена от НАП на 24 февруари при представянето й пред антикорупционната комисия в парламента. Тогава шефът на данъчните Красимир Стефанов обобщи, че вицепремиерът Цветанов е с чисти сметки и няма разминаване в доходите и разходите на семейството. Проблеми имало обаче с тези на тъста и тъща му. Проверката отне на НАП почти пет месеца.
Пред депутатите Стефанов спомена за някои липси на документи - например, че за 13 от пътуванията си зад граница министърът не могъл да представи документи, затова и част от разходите за екскурзии са изчислявани пак по статистически данни и по пазарни цени на две туристически агенции... Анализирането на информацията показва други парадокси, които логически водят и до изводи как лесно всъщност може да се избегнат проблеми с данъчните.


Няколко примера:


1. Експертите от НАП са приели, че годишната издръжка на 4-членното семейство Цветанови - за храна и напитки, комунални сметки, облекло, транспорт и съобщения, медицински и всякакви други разходи за 2009 г., е 9074.36 лв., или по 756.19 лв. на месец. Тази сума е само с 1055 лв. по-голяма от разходите за издръжка за 2009-а според НСИ. Данъчните без проблем приравняват към средностатистическото домакинство и семейството на Цветан Цветанов, което през същата тази година е платило 10 462.5 лв. за лизинг на лек автомобил (купен от съпругата на вицепремиера) и е дало над 8000 лв. за екскурзии и пътувания в чужбина. За почивките и ваканциите в страната от НАП признават, че няма как да открият данни.


Същата е ситуацията и през 2008 г. - 8488 лв. за живот и почти 11 100 лв. за пътувания. През тази година сем. Цветанови купуват и прословутите апартаменти в столичния квартал "Изток" - сделка, която стана повод за сигнала на РЗС и последвалата данъчна проверка.


2. За проверяващите няма проблем да приемат, че издръжката на семейството е средностатистическа - 478 лв. месечно за 2007 г., и да отчетат 606 лв. месечна сметка към мобилен оператор на Десислава Цветанова.


3. Без коментар е и фактът, че тежестта на индивидуалните комунални разходи на семейството на вицепремиера, открити от данъчните - за парно, мобилни и стационарен телефони - е с 50% по-голяма от приетата от НСИ. В средностатистическия домакински бюджет разходите за всички комунални услуги и за съобщения заемат около 20% от месечните сметки. Изчисленията, показват, че при семейство Цветанови само тези за парно плюс сметките за телефони надхвърлят 30%.


4. Тук стигаме до следващия парадокс - кой плаща сметките на вицепремиера за ток и вода? Оказва се, че данъчните не се интересуват от това. Причината - партидата в електроразпределителното дружество на апартамента, който от 1991 г., по нотариален акт е собственост на Цветан Цветанов, не е нито на негово име, нито на съпругата му.


Това се оказва достатъчно основание за проверяващите да усреднят статистически сметките за ток на семейството, което плаща по 150 - 200 лв. парно на месец.


"Това е проверка на физическо лице, не на имот, и нас ни интересуват документираните разходи на лицето, което то е направило, не разход на трето лице. Това е базов принцип - не български, а световен", обясни пред "Дневник" говорителят на НАП Росен Бъчваров на въпрос не е ли абсурдно данъчните да не установят кой е плащал тока в жилището и какви са истинските разходи за тази услуга. Има данни само за сметките за ток на къщата в село Шума, които са на името на Цветанов - малко над 700 лв. за 2009 г.


Още по-странна е ситуацията със "Софийска вода". Там Цветанов става титуляр на партидата на собственото си жилище през май 2006 г., като до края на 2007 г. според отчетите в проверката е платил само пет сметки на обща стойност 104 лв. През 2008 и 2009 г. такива разходи не фигурират в документацията на НАП. Обяснението - зачислено е всичко, подадено от концесионера.


Освен ваканциите в чужбина всяка година за стандарта на живот на семейство Цветанови, който видимо се повишава след напускането на МВР и началото на партийната му кариера (виж графиката), говори и ремонтът на къщата в село Шума за около 60 000 лв. (по документи), както и езиковите ваканции за по-голямата дъщеря, стрували 3000 евро на семейния бюджет за 3 години. "Няма понятие стандарт на живот, данъчната проверка се интересува от разходи, обосновани с документи, и ползва за ориентир данните на НСИ", заяви пред "Дневник" говорителят на НАП.


Въпреки че признават несъвършенствата на методологията на НСИ, чрез която се определят нужните средства за живот на едно домакинство, според Бъчваров данъчните нямали друг инструментариум за определяне на битовите разходи, тъй като всяка оценка извън тези на НСИ, ако не е доказана с документи, би отпаднала при едно обжалване в съда.


Странни движения по банковите сметки на семейството
Още след представянето на резултатите от проверката на семейство Цветанови медиите отбелязаха странното движение на средствата, дарени от родителите на г-жа Цветанова за покупката на двата апартамента в кв. "Изток" с обща застроена площ от 193 кв.м през 2008 г. Според декларацията на вътрешния министър средствата са от ипотечен заем - 59 хил. евро, и дарения от родителите на съпругата му - 48 377 евро и 3223 долара.


Сумите обаче са преведени на пет транша от тъщата Стефанка на дъщеря й Десислава. На 17 октомври 2008 г. тя е внесла 5500 долара, три дни по-късно захранва сметката с 11 106.84 евро, на 21 октомври прави два нови превода - от 4410 евро и от 11 650 евро, а ден по-късно внася нови 15 700 евро. При превод на суми над 30 000 лв. законът изисква банките да уведомяват финансовото разузнаване в ДАНС.


30 000 лв. е и дарението от тъстовете на Цветанов за ремонта на къщата в с. Шума. Парите са дадени в брой и удостоверени от нотариус на 17 април 2007 г., въпреки че ремонтът е платен през септември-ноември 2006 г. Не става ясно защо дарението за ремонта е направено 4 месеца след неговото приключване.


Данните от проверката са предадени на прокуратурата, а НАП проверява в момента доходите на тъщата и тъста на Цветанов. Ще им бъде направена данъчна ревизия за преизчисляване на данъчната основа и определяне на данъците, които трябва да платят.
НАП проверява и строителната фирма на Тодор Бояджиев, от която семейството на министъра е купило през 2008 г. двата апартамента в квартал "Изток". Проверката е за продажба на имоти на стойност под пазарната цена.Няма понятие стандарт на живот, данъчната проверка се интересува от разходи, обосновани с документи, и ползва за ориентир данните на НСИ
Росен Бъчваров, говорител на НАП

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ремонта на къщата на Цветанов в с. Шумата е направено от фирма "Гарантстрой"-Генка Партениева-Ботевград. Тъй като тя е активен член на ГЕРБ не е лошо (стига да има кой) да провери дали действително е получила 60000 лв. за ремонта на къщата

 2. 2 Профил на naso
  naso
  Рейтинг: 442 Гневно

  Спрете да ровите!Доказа се ,че при Цветанов всичко е наред.Защо други политици не постъпят като него-фискална проверка в качеството им на физически лица и отказ от вякакви забрани за разгласяване на информация.

 3. 3
  stoicho2
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 4. 4
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:03 на 20/03/2011 от неговия автор.

 5. 5 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Мдаа, а какво ли ще изскочи, след като вицето престане да е вице?
  Сега тази проверка е тантела- откъдето и да я погледнеш, пропуск, пропуск, пропуск.... И то, разбира се, все еднопосочни - в полза на проверявания.
  Пак питам: на мястото на закупените на смешни цени, "в груб строеж" апартаменти в квартал Изток сега има завършени и обзаведени жилища. Взети ли са предвид тези разходи на семейството? Защото къща се вдига до покрив с материали, а после се довършва с пари. С много пари.
  Колкото до банковите сметки, особено за тези в чужбина, там можем да се надяваме на истина само чред уикиликс. Засега. Фактът, че вицето е излизал и влизал през границата над десет пъти , без да бъде отбелязвано в паспорта му, показва какъв е контролът за хора като него.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 6. 6 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  БРАВО "ДНЕВНИК"– изключително добра статия!
  Въпросите, които повдигате като различни видове "несъответствия", действително са от компетенцията на прокуратурата.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 7. 7 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#5] от "mi6osp":
  ++++++++++++++++++++++++++++++

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5384 Неутрално

  как стои въпросът с обзавеждането на имотите.
  ако нямат методология да питат кушлевите

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1049 Весело

  Навремето,преди 9.9 1944 година, в кръчмите са пеели:
  "Що не съм богатско чедо,
  Буров да ми беше дедо".
  И аз съм от "завистниците",които не са случили на тъща и тъст.

 10. 10 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Статистика.....стъкмистика - все е тая.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 11. 11 Профил на Zhivko Matev
  Zhivko Matev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кокошкарска работа.
  Занимават ви с глупости.

 12. 12 Профил на djonironi
  djonironi
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#2] от "naso":

  Кой го доказа и как-с лъжа и измама.На запад подават оставки,а тук се правят на ангели небесни.Че той само за парите които е взел от ГЕРБ трябва да се измита,защото по време на изборите тръбяха наляво и надясно,че са си заложили имотите да теглят кредити за кампанията,а той човекът взимал хонорари като председател на партията.Нали са нямали пари,що не работил в ползу роду.И тия не се наядоха ,ей.....Да му мисли матрияла!

 13. 13 Профил на jmi4ko
  jmi4ko
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Много добра статия, Браво Дневник

 14. 14 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Проверката смърди, откъдето и да я погледе човек! Интересно как така данъчните приемат началното салдо към 01.01.2004 г. от 30 000 лв. в брой!?! Тогава г-жа Цветанова не е ли била в отпуск по майчинство? Тогава от къде толкова пари да държат в къщи и то пък точно социално слабите Цветанови? После дори и при използването на данните от НСИ от проверяващите взимат средните разходи за живот на домакинство, а не на брой членове в това домакинство! Само за пояснение - за статистиката едно домакинство се състои от 2,5 души, а до началото на тази година с-во Цветанови са 4 души. Много проблеми ще имат от НАП при всяка следваща проверка на ФЛ след учебникарския пример с Цв. Цв.!

 15. 15 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 776 Любопитно

  Какво става с проверките за имотното състояние и сметките на Президента? Изкача по нещичко и всички замлъкват. Вероятно се очаква края на мандата му.
  Също така уж имаше дискове с информация за влогове на българи в чужди банки, които са били интересни....?
  За 3-те сметки на Станишев през пролетта на 2009 г в Брюкселски банки (общо 30 млн евро), само се спомена в пресата... Говорят и за негови авоари в Москва...
  За сметки на Костов в Италия ...

 16. 16 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Статията наистина е много добра. Лошото е, че ще остане глас в пустиня - последствия никакви. А на Цвъко му дреме на шушулката.

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 17. 17 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  този цецо и тази проверка са ясни, също толкова колкото експертизата на бойковите флашки. мирише на хроничен сюргюн.

  Времето е наркотик, много от него убива.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK