Борисов: Ако "Лукойл" спре за ремонт, какво правим с бюджета

13 май 2010 година - министър-председателят Бойко Борисов и президентът на ОАО "Лукойл" Вагит Алекперов участват в церемонията по пускането в експлоатация на нови инсталации в "Лукойл Нефтохим Бургас" АД.

© БТА

13 май 2010 година - министър-председателят Бойко Борисов и президентът на ОАО "Лукойл" Вагит Алекперов участват в церемонията по пускането в експлоатация на нови инсталации в "Лукойл Нефтохим Бургас" АД.Бюджетът на държавата е поставен в зависимост от определени фирми и в частност от "Лукойл Нефтохим". Това стана ясно от интервю на премиера Бойко Борисов по ТВ7 тази сутрин. В него министър-председателят посочи, че ако през лятото рафинерията излезе за четири месеца в планов ремонт, на което има право по закон, това ще намали приходите в бюджета с 2 млрд. лева и финансовият министър няма да може да изпълни плановете си.


"Ние сме заварили това положение и можем само да го утежним", добави Борисов. Той припомни, че е разпоредил всички възможни мерки, за да бъде намалена цената на горивата, но същевременно защити и "Лукойл".


"Когато е изградена по социалистическо време, рафинерията е разчетена да преработва 12 млн. суров петрол, сега преработва 5 млн., а експлоатационните разходи (ток, работни заплати и т.н.) са едни и същи", каза Борисов. Подобно изявление наскоро направи и шефът на "Лукойл Нефтохим" Валентин Златев.
В отговор на въпрос дали се толерира бизнесът на Валентин Златев, за когото се твърди, че е в близки отношения с премиера Борисов, отговори: "Най-лесно е да кажеш, че някой ти бил приятел или не. И какво като ти е приятел. На кой сме дали нещо или сме толерирали в момента. Да е мислил Костов като го е продавал ("Нефтохим", бел. ред.).


Борисов каза още, че е направил забележка на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков за изказванията му за "Лукойл Нефтохим", защото те са били прибързани и не са били съгласувани с вицепремиера Симеон Дянков. Според премиера един министър не може да се изказва като опозиция или като недоволен за компания, в която държавата има златна акция.


"Ако министърът е знаел нещо, е трябвало да го доложи. Инструментариумът, с който може да реши тези въпроси, е в него", каза Борисов.   

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK