ДСБ: Цената на горивото не зависи от Либия, внасяме само от Русия

ДСБ: Цената на горивото не зависи от Либия, внасяме само от Русия

© Георги КожухаровЦената на горивото не зависи от Либия, а от Русия, които единствени внасят петрол у нас. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов по повод твърдението на премиера Бойко Борисов, че международното положение повишава цените на горивата, а той не може да влияе върху него.


Според Костов започналата операция "Зората на Одисеята" не оказва влияние върху цените на петрола, защото Либия са малък играч на пазара. "Не обръщайте внимание на опитите ставащото да бъде обяснено с международното положение. Това са уроци от Тодор Живков", коментира още лидерът на ДСБ и съпредседател на "Синята коалиция".


Лидерът на ДСБ отново обвини правителството за скрити договорки с монополистите. Дори напомни изтеклият от "Галерия" аудиозапис между министър-председателя и Мишо Бирата от януари. Чухме Бойко Борисов как казва, че е обещал на този да не го закача, бих казал, че е крайно време да започне да ги закача, защото не може да не закачаме този, да не закачаме онзи, коментира лидерът на ДСБ.
По темата за цените на горивата съпредседателят на "Синята коалиция" направи паралел с Австрия - "Работниците, които преработват петрол, получават 15 пъти по-ниски заплати, служителите на бензиностанциите имат по-ниски заплати, наемите са по-ниски, въпреки това горивото у нас е по-скъпо, отколкото в Австрия", аргументира се Костов.


Да излезем всички на съботно-неделна молитва към монополите
"Да тръгнем да молим всички - и производителите на олио, на хляб, на горива, а накрая да излезем на голяма съботно-неделна молитва", така Костов упрекна премиера Борисов за молбата му към "Лукойл" поне за едномесечен мораториум върху увеличение на цените. 

Костов повтори позицията на "Синята коалиция", че Комисията за защита на конкуренцията се изживява като Комисия за защита на монополистите и не защитава интересите на потребителите. Преди седмица от ДСБ поискаха пълна реформа в четири от държавните комисии, включително в КЗК.


Според Костов предложенията на управляващите за справяне с високите цени са социалистическа пропаганда. "Вървете да си садите картофите на село" ми звучи като самозадоволяване", така Костов коментира предложението на премиера за завръщане към собственото производство на всеки, който не може да си купува храна от магазина. "Даваха по половин-един декар на хората да садят картофи, за да се самозадоволяват. Връщане към тези най-мрачни, най-безумни времена на социалистическа пропаганда вместо смела реформа, смели антикризни действия, показват какъв е характерът на управлението на ГЕРБ", каза още Костов.


На въпрос за недоволството сред земеделските производители, които отново протестират, Иван Костов каза: "Една огромна част от еврофондовете за земеделие се взима от фирма "Октопод", останалите излизат на протест."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK