Румен Петков: Американският посланик гони туристите от България към Турция

Румен Петков

© Георги Кожухаров

Румен ПетковС обявяването на България и Румъния за земетръсна зона американският посланик Джеймс Уорлик работи за интересите на Турция и гони туристите натам. Това заяви в Плевен депутатът от БСП Румен Петков по повод интервю на американския посланик Джеймс Уорлик, публикувано днес във в. "Труд", цитиран от агенция "Фокус". В него дипломатът на въпрос за проекта АЕЦ "Белене" и заявява: "България е земетръсна зона. Неминуемо ще има земетресения и тук, и в Румъния, и в района в бъдеще. Ще бъдат ли реакторите в безопасност? Този въпрос трябва внимателно да бъде разгледан."


Посланикът и бившият вътрешен министър от кабинета на тройната коалиция влязоха в задочен спор чрез медиите по повод отнемането на визата на Петков за пътуване в САЩ през ноември миналата година. Оттогава Уорлик няколко пъти заявява, че забраната на Петков да посещава страната е във връзка с разследване срещу него, но не дава подробности, докато Петков отрича. Депутатът представи документи от съда и прокуратурата, че не е разследван, и обвини дипломата, че е използвал леки наркотици и дори се е обявил за легализирането им в България.


"Интервюто на посланик Уорлик в "Труд" е пряко посегателство върху българския национален интерес. Интервюто удря един от ключовите сектори на българската икономика – туризма", каза още Петков в Плевен. По думите му трябва да има много остра реакция на българските държавни институции. Според него Уорлик иска да се отложи във времето проектът АЕЦ "Белене", с което също работи за интересите на Турция, тъй като "там много агресивно се води политика на изграждане на ядрени мощности".


Румен Петков и този път не пропусна да поиска американският посланик да отговори на въпросите му за употребата на наркотици: "Той за пореден път лъже, казвайки, че е пределно откровен с българските граждани. Като е пределно откровен, да отговори – употребява ли наркотици?"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK