Какво има във "Фейсбук" профила на един български президент

Така изглежда официалната фен-страница на президента Георги Първанов във социалната мрежа "Фейсбук"

© Facebook

Така изглежда официалната фен-страница на президента Георги Първанов във социалната мрежа "Фейсбук"Снимки с настоящи и бивши световни лидери, както и фотографии от от младежките години и със семейството му. Това са част от албумите на президента Георги Първанов, споделени в официалната му фен-страница в социалната мрежа "Фейсбук". Тя беше пусната миналата седмица и вече е набрала малко над 1000 почитатели.


Впечатление правят снимки на Първанов от казармата, под които пише: "Във времето преди модернизацията на Българската армия" и "Всички сме били новобранци". "Гледам и не вярвам на ушите си" е текстът под снимка от предизборната кампания на президента преди втория му мандат, като един от феновете на страницата е коментирал "Сега остава проф. Вучков да Ви покани и Вас за гост в своето предаване :))".


"Джордж и Джордж. Някой друг път ще разкажа за този разговор", пише под снимката на Георги Първанов с бившия американски президент - Джордж Буш.
"Със следващия македонски президент Бранко Цървенковски. Какво е хорото - македонско или българско?" пита Георги Първанов под една от фотографиите. Срещата с руския премиер Владимир Путин е останала в спомените на президента с текста "Дали опонентите ми не са пропуснали да преброят тази среща?".


На страницата са поместени и 14 карикатури на Първанов, публикувани от различни медии. "Любими карикатури от печата, които съм събирал през годините", пише под албума.


На няколко от снимките е един от домашните любимци на българския президент- вълчицата Зорница. За да отглеждаш вълк в домашни условия обаче трябва да имаш разрешение от регионалната инспекция по околната среда и водите. Първанов нямал издадено разрешение по данни на инспекцията, а това е нарушение, което Министерството на околната среда и водите санкционира с отнемане на животното, съобщи в. "24 часа". Според Закона за защита на животните "собственикът на диви животни, отглеждани в домашни условия ги регистрира в регионалната инспекция по околната среда и водите в 14-дневен срок от придобиването им".


"Здравейте, приятели! Дойде време за личното ми присъствие тук. Благодаря на тези, които сега правят мои профили и ги каня да се присъединят към истинската ми страница. Можете да сте сигурни, че общуването, което ни предстои, ще е активно и с личния ми ангажимент, освободено от каноните на протокола и строгите формалности на официалните изявления" - така Първанов се обръща към посетителите на страницата си. Повечето от коментарите под този пост са с поздрави към президента, не липсват и няколко въпроса към него. Все пак инициативата на Първанов предизвика противоречиви чувства в социалната мрежи. "И ни направете една услуга - след като най-после си отидете от президентския пост - пенсионирайте се и оставете България на мира", пише Pavel Nachev. В същото време Toshko Vartinkov пише: "Г-н Президент Вашето присъствие винаги е било в нас. Да незабравяме, че Вие сте Българския ДЪРЖАВЕН ГЛАВА, а не някой друг. Така че добре дошъл в световната социална интернет страница". Той призовава всички: "Нека не забравяме, че той е ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ и му дължим нужното уважение и почит"


Публикувани са и линкове към официалната страница на президентската институция - www.president.bg, с позиции на Първанов по темата ситуацията в Либия, земетресението в Япония и съдбата на АЕЦ "Белене". В по-неформален стил, в събота Първанов пише: "По повод дебата около АЕЦ "Фукушима", напомням, че ядрената енергетика трябва да се развива в безусловно съответствие с модерните изисквания за сигурност. Не мога обаче да се съглася България да "изгори" със спирането на "Белене", заради избирателите в някои от европейските ни страни-партньори. Очевидно, при това стечение на нещата, въпросът за референдум за развитието на ядрената енергетика у нас става наложителен".


В графата информация, Първанов е публикувал биографична справка и дълги списъци с любими филми, музика и книги. "От съвременните български автори често препрочитам книгите на Антон Дончев, Йордан Радичков, Стефан Цанев, Любомир Левчев, Виктор Пасков, Павел Матев, Дончо Цончев... Съжалявам, ако някой е пропуснат", пише действащият президент. Изброяването на любими песни пък започва с "Я кажи ми, облаче ле бяло" и "Хубава си, моя горо".


Не малко от българските политици отдавна имат официални фен-страници във "Фейсбук". Европейският комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева и министърът на външните работи Николай Младенов са сред най-активните в социалните мрежи.


Други политици имат профили, които не са поддържани от тях. Премиерът Бойко Борисов има около 10 профила във "Фейсбук", като най-посещаваният е с 123 512 почитатели. Изследване на медийните експерти Георги Лозанов и Орлин Спасов за 2010 г. показа, че повечето български политици са били три пъти по-активни в мрежата малко преди и след изборите през 2009 г.


Използването на социалните мрежи като допълнителен канал за комуникация с избирателите не е новост за чуждите политици. По време на президентската кампания Барак Обама използваше всякакви възможности за пряко общуване с гражданите, включително "Фейсбук" и собствен блог. Една от най-популярните "Фейсбук" страници на политици пък е на италианския министър-председател Силвио Берлускони, която обаче не е официална.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK