"Топлофикация" пак предлага наказания за абонатите


Само половината парно се плаща

Общинската администрация да отказва услуги на абонати на "Топлофикация - София", които не са платили дори и една сметка за парно. Това предлага общинското дружество като част от мерките за оздравяване на финансовото си състояние.


Промените са внесени за обсъждане в общинския съвет, както и в министерството на енергетиката, съобщи БТА. Предложенията са по-скоро за дисциплиниране на абонатите и повишаване на събираемостта, но не и за подобряване на ефективността на компанията и намаляване на разходите.
Ръководството на дружеството предлага и законови промени, които да му помогнат да си събере неплатените сметки. Сред тях е връщането на възможността "Топлофикация" да може да спира парното на цели блокове, ако две трети от абонатите в тях не плащат сметките си.


Преди няколко години от компанията приложиха мярката, но тя беше отменена от съда като незаконна, а дружеството беше санкционирано с 300 хил. лв. от Комисията за защита на конкуренцията за злоупотреба с монополно положение. За пореден път се иска и инкриминиране на кражбата на топлинна енергия.


От "Топлофикация" настояват още при забавени сметки да може да постановяват незабавно изпълнение и да издават изпълнителен лист за събиране на дълговете. В момента принудителното събиране става след съдебно решение, като делата може да се точат с години.


За повишаване на събираемостта от "Топлофикация" предлагат абонатите да плащат 12 равни месечни сметки. Те трябва да се определят на базата на отчетеното през предишната година потребление, като то бъде разделено на 12.


Сега сметките отново са прогнозни, но са различни в зависимост от сезона, като са най-високи през зимата, когато се плаща и за отопление, и за топла вода. Мотивът за новото формиране на сметките е, че така абонатите по-лесно ще планират бюджета си. Запазва се изпращането на изравнителна сметка след засичането на топломерите и реалното потребление през годината.


Към края на 2010 г. несъбраните вземания на "Топлофикация" са около 358 млн. лв., а задълженията - близо 547 млн. лв. Събираемостта от битовите абонати към края на миналата година е 49.12%, което означава, че половината от потребената енергия не се плаща. Фирмите са доста по-редовни - 91% плащат. Според статистиката на дружеството една трета от гражданите редовно закъсняват със сметките.


Това е вторият план за оздравяване на дружеството, представен от ръководството му в последните пет месеца. Първият беше дело на предишното ръководство на компанията и беше върнат от общинските съветници на ГЕРБ и кмета Йорданка Фандъкова, защото съдържал основно предложения за съкращаване на разходи, които не били достатъчни. Това беше и една от причините за освобождаване на тогавашната управа на "Топлофикация".

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай
  Николай
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Тоя план съдържа ли някакви мерки насочена към подобряване на структурната ефективност на самата топлофикация или се опитва да пришие огромната си торба с проблеми на гърба на клиентите. Тия я подкараха на Ришельовския принцип: "Народът е като магаре - колкото го натовариш, толкова ще носи" А както обикновенно Фандъкова скромно стои от страни и само чаровно движи миглите си. Какво пък толкова: ако не мине има още заместници за уволняване.

 2. 2 Профил на hristo1951
  hristo1951
  Рейтинг: 395 Неутрално

  коментари.или !!!!!!!!!!!!!!!

 3. 3 Профил на ivan
  ivan
  Рейтинг: 395 Весело

  А защо да не се промени конституцията и да се вмени на всички, живеещи в София конституционно задължение да плащат на топлофикация ? Или публичен бой с пръчки за длъжниците им?

  Вместо да се мисли как това предприятие да стане нормално, се търси начин да се "дисциплинират" потребители, които от години не искат да имат нищо общо с услугите на топлофикация.

  "Never Underestimate the Power of Stupid People in Large Groups."
 4. 4 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 63 Неутрално

  Пълен бойкот на топлофикация.

  Orda
 5. 5 Профил на ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ
  ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ
  Рейтинг: 8 Гневно

  А стига бе. Тоя политически избор не е ли чел закона. Не плащането не е повод за отказ на административна услуга. Има и решение на Висшия административен съд по тоя повод. Новия чорбаджия на Топлофикация се прави на мъж.
  Защо до сега не се отговори защо два пъти се плаща на Топлофикация. Един път за произведена ел. енергия и един път за топло пренасяне. Къде потъват едни от парите. Второ защо няма отговор за експертно доказани кражби на Вальо Топлото.Съдят га за пране на пари. Аза открадната пари нищо не се говори. Топлофикация е касичка но политиците.
  По оценка са отклонени средства , които гарантират три години безплатно топлоснадяване.
  Аз мисля , че трябва всенароден почин срещу Топлофикация.Да я залее с писменни питания и отказ от плащане доката не се изяснят финансиите на това Убийственно Дружество.
  Като докажат истинноста на калкулациите и приспаднат приходите от ел. енергия може да платим за последните 36 месеца. Това е положението.
  Да изгоним крадците от политиката.
  Ние когато плащаме ставаме съучастници в техните престъпления.

 6. 6 Профил на parnoto
  parnoto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Топлофикация се опитва да си вземе парите, но това ли наистина е начинът? Дори и тя да успее да си събере вземанията, хората трябва да искат по-добра услуга.

  Ако тези пари бъдат използвани за подновяване на мрежата, намаляване на загубите на топлина и бъдат издавани коректни и ясни фактури, тогава едва ли щеше да се стигне до тук. Вие как мислите?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK