Още 4% от чиновниците ще бъдат съкратени до края на годината

Симеон Дянков

© Асен Тонев

Симеон ДянковДо момента правителството на ГЕРБ е съкратило 12% от чиновниците, или 9 хил. души, до края на годината се очаква държавната си работа да загубят още 4%, или около 3500-4000 "бюрократа". Това ще даде възможност от 2012 г. да се спестяват около 200 млн. лв. разходи годишно, съобщи пред журналисти вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, след като участва в представянето на редовния доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за страните в преход през последните 10 години.


Само от създаването на Агенцията за контрол на храните и промените в резултат на други административни структури ще бъдат съкратени 300-400 души, което пък щяло да доведе до по-високо заплащане на оставащите в администрацията.


Симеон Дянков съобщи и че през следващата седмица ще бъде публикуван годишният доклад за административната реформа в България, за която той отговаря в качеството си на вицепремиер. Той уточни, че съкратените 9 хил. души са спестили 90 млн. лв. публични разходи, а с намаляването на администрацията общо с 16% до края на годината бюджетът ще спестява от 2012 г.-2013 година по 200 млн. лв. годишно. 
В отговор на въпрос от бизнеса кога България ще има електронно правителство Дянков отговори, че това ще стане, когато администрацията бъде принудена. Той призна, че решаването на този проблем се отлага от десетилетия и даде за пример себе си, като обясни, че той не приема документи на хартия в Министерството на финансите и всичките му служители знаят, че ако не са в електронен вид, няма да бъдат прочетени. 


"Администрацията не трябва да мисли, а да изпълнява законодателството. Затова е важно тя да е добре квалифицирана", каза още Дянков в отговор на въпрос от бизнеса. 


В последния си доклад за страните в преход ЕБВР посочва, че държавите, в които работи, започват да излизат от кризата, но е абсолютно необходимо да бъдат направени реформи. 


"Растежът се връща, споменът за кризата избледнява, цените се увеличават, сега е моментът за реформи. Трябва да се гарантира по-устойчив растеж в дългосрочен аспект", посочи главният икономист на ЕБВР Ерик Берглоф.


На свой ред финансовият министър Симеон Дянков посочи, че досега не е имало политическа воля за реформи, защото "има хора, които печелят от липсата им". Той обясни, че когато това правителство е дошло на власт, е имало тежката задача да извършва отлагани реформи. Като успешни Дянков посочи намаляването на държавните разходи през първата година на управление с 15% и с още 10% през втората, което е довело до финансова дисциплина. 


"С почти 40% намалихме публичните разходи, а увеличихме значително националните и европейските средства за инфраструктура, защото това са инвестиции, които подобряват други сектори в икономиката", обясни финансовият министър. 


Като успешна той посочи направената до момента пенсионна реформа и възможността търговско дружество да се регистрира с 2 лв. капитал. 


В графата неуспешни до момента министърът постави сферите на здравеопазването и образованието, но подчерта, че се правят усилия.


Да се работи за правителството е по-забавно, отколкото да си съветник. Разликата е, че като си в управлението, като кажеш нещо, има последствия, отговори министърът на въпрос от бизнеса как оценява личния си опит като експерт в Световната банка и като министър. 


"Когато работех в Световната банка, две правителства съветвах да намалят капитала за регистрация на дружество и не го направиха. Това е първото, което направих, като дойдох на власт", коментира той. Дянков посочи и че важен урок, който е научил като министър, е, че ако си реформатор, "никой няма да те харесва. Много политици не успяват, защото искат да се харесват от всички и така отстъпват от намеренията си за реформи".  

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1036 Весело

  Долу ръцете от народната милиция/полиция/полюция!

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 648 Неутрално

  А близо 20-те хиляди паразити в МВР? Те кога ще бъдат съкратени? Вероятно когато българският народ изчезне, те ще измрат от глад, защото няма да има чия кръв да пъят, а циганите и турците, които ще ни наследят едва ли ще ги търпят.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 4. 4 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  До тук добре и поздравления.
  Какво правим с полиция, армия и съответните реформи там

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 5. 5 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Давай, Дянков, бой по тази напаст.

 6. 6 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ''Като успешна той посочи направената до момента пенсионна реформа ''


  На дядо пенсията я увеличи с 4лв.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 7. 7 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 648 Весело

  Очаквам, кога спомена за Дянков ще избледнее!

 8. 8 Профил на Николай
  Николай
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Дянков посочи и че важен урок, който е научил като министър, е че ако си реформатор" - ако бъде така любезен да каже какво е роформирал Дянков извън рутинните преструктурирания и съкращения из министерствата обичайни за всяко ново правителство.
  "Администрацията не трябва да мисли, а да изпълнява законодателството" - поредната крилата фраза, която не издава нищо повече освен капацитетът на автора си
  "увеличихме значително националните и европейските средства за инфраструктура, защото това са инвестиции, които подобряват други сектори в икономиката" - е от това по - конкретно изказване и то от финансов министър не може да има . Браво!
  Явно г-н Дянков днес е бил във форма след като бившите му работодатели от Световната банка излязох с доклад, че основно липсата на действия /най - вече негови/ са утежнили икономическото положение в страната. Те надали са и очаквали друго от него. В крайна сметка твърдо и учтиво настояха да напусне Световната банка. А след това на някое кръстовище се е засякъл със суверена.
  Сериозно - Дянков е толкова неподготвен, като икономист та чак би ми било смешно ако не патих и аз.

 9. 9 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Хаха..на този завършен лъжец Дянков някой вярва ли му още?? Според данните на НСИ за цялата минала година в държавното управление са били съкратени едва 1000 души!!! Писна ми от лъжи !

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 10. 10 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Без коментар.

  "Администрацията не трябва да мисли, а да изпълнява законодателството. Затова е важно тя да е добре квалифицирана", каза още Дянков в отговор на въпрос от бизнеса.

  Започва да ми става страшно.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Чакай бе, 4000 души и разход 200млн? Това прави месечни разходи 1850лв за един хрантутник, който би трябвало да взима не повече от 700лв заплата, и да има разходи по него не повече от 350лв месечно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 689 Весело

  Определено се правят големи реформи, само смяната на кметството с министерство на земеделието е достатъчен пример!!

 13. 13 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 849 Весело

  Дянков режи от МВР - там е най-голямото трошене на пари! Съдебните лапачи също!

 14. 14 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Да бе и после да бъдат увеличени с 14% все здрави ГЕРБерски кадри.

  Orda
 15. 15 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тони!":

  Не във всички администрации се взимат 700лв чисто, а разходи се смятат с брутни заплати.

 16. 16 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Това "съкращаване" на никога незаемали се длъжности ми е ясно.. Ясно ми е и "уволняването" на по-свои хора с обезщетение 20 заплати и назначаването им на друга позиция след месец дори с по-висока заплата..Хмм..хубаво е да получиш бонус от 20 заплати, един месец отпуск и назначение на по-доходна работа из аналитичните нищовършещи органи на правителството..не мислите ли??

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  Айдеее, и на тоя му падна гарда и започна да си говори в стил "поток на съзнанието".
  И лъсна ...

  Няма и да се занимавам точка по точка.
  То си се набива в очи.

  Не, че не си го знаехме.
  Ама от собствената му уста си е друго.

 18. 18 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 754 Весело

  Малко са. Но наистина, кога ще започнат с МВР?

 19. 19 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "Да се работи за правителството е по-забавно, отколкото да си съветник. Разликата е, че като си в управлението, като кажеш нещо, има последствия, отговори министърът на въпрос от бизнеса как оценява личния си опит като експерт в Световната банка и като министър."

  ____________________


  Става ясно, че "ТУЙ" е дошло тук да се забавлява. Щото жена му не го е водила достатъчно в Дисниленд, или на стриптийз, или по каквото си пада "туй", освен експерименти с цели държави.

 20. 20 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Негативизма на пазара на труда продължава да се задълбочава...
  Хората искат да чуят за откриване на нови работни места в провинцията!

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 21. 21 Профил на pornpig
  pornpig
  Рейтинг: 221 Весело

  Може да е всякакъв, ама поне не е руски агент.
  Дянков - премиер! Дянков - премиер!

 22. 22 Профил на huh
  huh
  Рейтинг: 488 Неутрално

  емо общо взето държавната администрация е покрила наполовина изискването - и без това не мое да мисли, пък за спазването на законите - да се учат от депутатите

 23. 23 Профил на Ivki4
  Ivki4
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Администрацията не трябва да мисли, а да изпълнява законодателството. Затова е важно тя да е добре квалифицирана"

  Ново 20!

 24. 24 Профил на pornpig
  pornpig
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Р.С.: А и май е последната ми надежда да се разминем с Бомбелене ...

 25. 25 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Този трябва не да се изпрати , а да се обеси .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 26. 26 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#16] от "ostin22":

  Те и за отпуските от по 200-300 дни така пищяха, и за пенсиите, след което изплатиха на определени пенсионери 10 годишни заплати ги назначиха наново.
  Реално съкращение с 15% означава 3-4 министерства да изчезнат от правния мир. Не е зле да се започне със социалното и земеделското, занимават се предимно с глупости.

 27. 27 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 656 Неутрално

  За все още вярващите наивници на лъжеца Дянков:
  http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=26
  Обърнете внимание на "държавно управление" и после ми кажете дали все още вярвате на Дянков и неговите лъжливи цифри!..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 28. 28 Профил на myrddraal
  myrddraal
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на Дянков. Можеше и повече да съкратите (50%?), но нищо, догодина пак. Важното е, че се действа в правилната посока.

 29. 29 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Симеон Дянков посочи, че досега не е имало политическа воля за реформи, защото "има хора, които печелят от липсата им". Той обясни, че когато това правителство е дошло на власт, е имало тежката задача да извършва отлагани реформи"

  Мдааа.... Отлични реформи - примерно увеличаване на възрастта за пенсиониране с дългосрочна цел въобще хората да не могат да се пенсионират, също супер реформа за бизнеса е увеличаването на данък сгради с 200-300 процента и продължение на безумието наречено такса смет, супер реформа и при стандарта на живот и доходите - и двете падат всяка година поради увеличените разходи за ток, вода, наем и основни стоки, невероятна реформа в болниците и здравеопазването - тука е без думи направо. Най-добрата реформа пък явно е в правосъдието, МВР и полицията - гениално просто.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  До коментар [#19] от "heineken":

  Тц!

  Става ясно, че ТУЙ е било с ясното съзнание, че никога не е носил отговорност. Докато стана министър.
  А после е открил, че "отговорността" е хептен вятър работа.
  Виж как смята, че е "велик реформатор", как оправил "пенсионната реформа", радва се, че "цените растат", смята, че администрацията "не трябва да мисли" и това я правело "компетентна"...
  И му е забавно.

  Честно казано - и на мен на негово място би ми било забавно.
  Ако бях социопат, както точно го характеризира Графа...

 31. 31 Профил на liberville
  liberville
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Малко са 4%! И 40% да е съкращението, няма да се влоши работата на администрацията...

 32. 32 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 648 Разстроено

  До коментар [#30] от "xm...":
  Вируса дянков повече му приляга , прецака цялата ни и без това болна икономика . Прави впечатление и че баща му се е отказал от него !

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 33. 33 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1372 Весело

  "Дянков посочи и че важен урок, който е научил като министър, е, че ако си реформатор, "никой няма да те харесва. Много политици не успяват, защото искат да се харесват от всички и така отстъпват от намеренията си за реформи".

  Той за шефа си ли говори или така ми се струва...????
  За това ли Бойко не прави нищо?

  Жената е покана за щастие
 34. 34 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Весело

  Хаха..на този завършен лъжец Дянков някой вярва ли му още??
  Дянков ще си замине когато всички останат с празни джобове

 35. 35 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 813 Любопитно

  Едно време учителките по български език,даваха като пример за ролята на запетайката в езика следния пример:"Един човек бил осъден и се чакала телеграма дали да го обесят или е вече помилван.Дошла телеграма с текст:Да се обеси,/тук запетаята/не да се помилва! А трябвало запетаята да бъде след "не",т.е.Да се обеси не,да се помилва!".
  Ако става дума за г-н Дянков къде ли трябва,според българите да е запетаята в сл.текст:"Да се изгони/тук/ не/или тук/ да се търпи"-преди или след "не"-то?

 36. 36 Профил на Анна Тодорова
  Анна Тодорова
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#21] от "pornpig":
  да му имаш достойнствата,когхато за един човек и една добра дума не можеш да кажеш,тогава се радваш на това,че не е нещо си!Поздравления-вие само го изтипосахте

  bravy
 37. 37 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тони!":

  Чакай бе, 4000 души и разход 200млн? Това прави месечни разходи 1850лв за един хрантутник
  -------------------------------

  Нали трябва да им изплатят и отпуските за х-число години, които вероятно са ползвали, но като е нямало контрол....

  un buen dia empieza con un solo rayo
 38. 38 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 689 Неутрално

  На едно място вече са го изгонили с камъни, така че и тука май така ще трябва да стане!

 39. 39 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2950 Весело

  До коментар [#35] от "benkovski11":

  Чак пъл толкова?

  Кратко и ясно: Огън!

 40. 40
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:49 на 22/03/2011 от неговия автор.

 41. 41 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#35] от "benkovski11":

  А тиренце(тук) не(там) трябва ли да има и тиренце?

  Жената е покана за щастие
 42. 42 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Какви 4% бе непрокопсаник крадлив. 40 е по-точната цифра.Чиновници, калпазани мързеливи...хрантутници нагли.

  Да живее България и българският народ.
 43. 43 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#35] от "benkovski11":

  Да се изгони не да се уволни! Слагай запетаята по твое успотрение, и в двата случая печелим

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 44. 44 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Тази новина ми харесва определено , бих бил по-доволен ако можех да си върша услугите предоставени от държавната администрация директно през интернет ,а не като първобитен да се редя по опашки и да ми обяснават ,че ще чакам щото половината персонал е отишъл в почивка !

 45. 45 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#27] от "ostin22":

  Абе че си тъп ти го доказа, но като даваш данни от НСИ защо не се замислиш или провериш какво влиза в тези данни. И дали "Даржавно упрваление" е само администрацията. Тогава може и да си отговориш на въпроса как за два месеца заетите в "държавно управление" нарастват с 3 хиляди и за още няколко месеца пък намаляват с 4 хиляди. Бе то голямо текучество било в тая администрация!
  Така че първо мисли и после хвъряй с епитети като "лъжец" около себе си...

 46. 46 Профил на radoslavdj
  radoslavdj
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#4] от "Gopeто":

  Мисля, че пак в интервю с Дянков се говореше, че в армията се правят съкращения, но ефект от тях ще има след 2012 поради това, че се изплащат по 20 работни заплати на съкратените.

 47. 47 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Дянков става смешен,може би само той не знае,че бюрокрацията в държавния сектор се е увеличила.Пред очите на вмсички,комуниста бойко борисов продължава да назначава крадливи комунистически отрепки на важни държавни постове,последен еу случая с петко сертов

 48. 48 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1024 Весело

  "Администрацията не трябва да мисли, а да изпълнява законодателството" - ами виждаме, все пак това го казва висш представител на администрацията...

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 49. 49 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#46] от "radoslavdj":
  В българската армия генералите са 57,а в германската 34

 50. 50 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 654 Неутрално

  А иначе Дянков може да го мразите, защото не ви бил вдигнал заплатите (като че ли това зависи от него а не от вас самите) и най-вече защото няма стил "бабаит" или "партиен секретар", които най много се харесват у нас, но това не променя изкючителните му успехи в това да ни запази най-стабилното място в региона с най-ниските данъци. Това е факт който не може да бъде оспорен.
  Желая му успех в административната реформа! Тази корумпирана бюрокрация е най-голямата отрова за бизнес средата у нас (наред с липсващата ни правоухранителна система).

 51. 51 Профил на parche
  parche
  Рейтинг: 434 Неутрално

  браво. до края на годината поне още 5%

 52. 52 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  До коментар [#46] от "radoslavdj": Ако се правят е добре. Дано и в полицията се действа. И дано не се действа на принципа на "бройката", защото това ще поредната пепел (исках да кажа прах) в очите на обществото. Ефекта от намаляване на администрацията е нормално да не се прояви веднага. Важно е обаче да се прави оптимизация, а не съкращаване. Защото същата административна тежест , бюрокрация и безмислени процедури върху хора и бизнес, аз не виждам голям смисъл

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 53. 53 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#27] от "ostin22":

  Е, не си прав! Според НСИ през август 2009 в държавното управление са били 131 726 наети, а в края на 2010 са 117 314, а това са -10.9%.
  Въпросът е друг! Средната заплата през 8.2009 е била 778 лв, което прави 102,5 милиона на месец. Обаче в края на 2010 е била 874 лв, което прави пак 102,5 милиона на месец. Т.е. парите са същите само са се разпределили от по-малко хора. Единственото намаление е от инфлацията.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 54. 54 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#45] от "antikommunist":

  Ама и ти си един наивник от класа! Давам тези данни, защото само те са обществено достъпни, а и дават достатъчна информация и доказват че цялостна реформа няма-има прехвърляне от пусто в празно...Ама да ти не преча..вярвай си на кумира....то без "вервачи" светът нямаше да е интересен..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 55. 55 Профил на ddj29393868
  ddj29393868
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Когато работех в Световната банка, две правителства съветвах да намалят капитала за регистрация на дружество и не го направиха. Това е първото, което направих, като дойдох на власт"

  И какво от това г-н Дянков? Какво от това че намалихте капитала за регистрация?

  Това само не стига! И да Ви обясня защо:

  - Първо във всеки един търг изискванията към кандидатите са жестоки и само големи и стари фирми отговарят на тях, а се говори че всеки търг се прави за дадена фирма, което не мога да твърдя!
  - Няма гратисен период за данъците на новосъздадените фирми!
  - Няма никакви облекчения!
  - Последния търг които разглеждах беше за няколко десетки малки обектчета - свързани с АЕЦ козлодуй, които спокойно могат да бъдат разделени и дадени на стотици малки фирмички, коитода вземат глътка въздух и да живнат, а заедно със тях и регионите в които те работят! Но уви това не е направено , защото търгът мастодонт не може да се спечели от малки , новосъздадени с 5 лева фирми.

  НЯМА ДЪРЖАВНИЧЕСКО МИСЛЕНЕ! НЯМА!

  А КАКВИ ИЗВОДИ СИ ПРАВИМ НИЕ ОТ ТОВА, ВАШИТЕ ВЕЧЕ БИВШИ ИЗБИРАТЕЛИ!

  ЩЕ ВИДИТЕ НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ!

 56. 56 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 640 Весело

  Не 4%, а 44% трябва да се уволнят.

  Ще видите вие на изборите бял вълк по пладне, смешници такива!

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 57. 57 Профил на kento
  kento
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До момента правителството на ГЕРБ е съкратило 12% от чиновниците, или 9 хил. души, до края на годината се очаква държавната си работа да загубят още 4%, или около 3500-4000 "бюрократа"
  ----------------------------------------
  Значи бройката на плювачите по форумите ще нарасне!

 58. 58 Профил на nikif
  nikif
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Абе я съкратете на 100% администрацията. На 100% армията. И накрая вземете я закрийте тая държава.

 59. 59 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  "С почти 40% намалихме публичните разходи, а увеличихме значително националните и европейските средства за инфраструктура, защото това са инвестиции, които подобряват други сектори в икономиката"

  Тоя е излезнал от нивата с картофите и не е погледнал бюджета си. Мутрата трябва да спре с тази терапия, щото пицарят е взел да гледа странно. И да плеска лъжи.
  Ако напълно изоглавеният идиот мисли, че националното финансиране на "националните обекти" на милиционера не са публични разходи, то е необходимо да му се бие шута немедлено от министерството на фантасмагориите. Ако чакащият края на кризата си мисли, че местейки едни пари от една посока в друга ще намали "публичните разходи", то пак е загубил връзка с действителността.
  Пълен буклук е, ама ще трябва да търпим социопатиите му. До изборите. После ще са наред прокурорите.

  Ecrasez l’infâme
 60. 60 Профил на kento
  kento
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#55] от "stoiloff":

  ЩЕ ВИДИТЕ НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ!
  ---------------------------------
  Да,ще видим колко са недоволните!Но пък е малко тъпо с такъв заканителен тон!И това,че"Няма гратисен период за данъците на новосъздадените фирми" не е неправилно на този етап,Дянков си знае работата!Всички червени мегафирми ще се пръснат на стотици парчета и ще ощетят и бюджета и другите фирми,това е положението засега!

 61. 61 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  До коментар [#59] от "Graf":

  Що си се разлютил?
  Нищо ново. Дянковщини.

  Той така "оправи" и дефицита, та трябваше да го плеснат от Европа.
  Ама за пред мат'ряла явно върви. Я виж как се забавлява ...

 62. 62 Профил на kento
  kento
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#61] от "xm...":

  Ама за пред мат'ряла явно върви. Я виж как се забавлява ...
  -------------------------------
  Ти да не си ми съсед бе,хм...точно танцувах пред компа?

 63. 63 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#55] от "stoiloff":

  "Първо във всеки един търг изискванията към кандидатите са жестоки и само големи и стари фирми отговарят на тях"

  Абе ти май само обществените поръчки гледаш. И май не схващаш, че това е най-големия проблем на икономиката ни - всички чакат държавата да ги оправи - ако не директно да им "вдигне заплатите" - то чрез държавнипоръчки. А ни е нужно предприемачество което да може да издържи на свободния пазар, имате свободен достъп до най-големия общ пазар в света - Европа. Действайте! А ако не можете обвинявайте себе си, а не държавата че не ви "оправяла"!

 64. 64 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  Аз мисля, че Дянков въври в правилна посока. Не виждам защо под статия за една чисто дясна мярка има толкова критики.

  Любовта ще спаси света!!!
 65. 65 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Понеже Дянков не може да се похвали с друго, приказва приказки от 1001 нощ. Всеки иска да чуе нещо лошо за администрацията и той го казва, щото никой няма инфо за сравнение...

 66. 66 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 488 Неутрално

  а колко техни ще си назначат? не го казва...

 67. 67 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 968 Неутрално

  По-вероятно ще бъдат съкратени още празни щатове. А и 4000 души на фона от около половин милион е мизерен процент.

 68. 68 Профил на Dumont d'Urville
  Dumont d'Urville
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Проблемът на България не е БЮДЖЕТНИЯТ ДЕФИЦИТ, че да се налага да бъдат намалявани разходите на централното правителство - проблемите на икономиката са РЕЦЕСИЯТА и свързаната с нея БЕЗРАБОТИЦА... (уволнявайки държавни служители Дянков решава несъществуващ проблем, задълбочавайки реален такъв)
  Стагниращият частен сектор, обаче, който при това се радва на едно от най-ниските нива на корпоративно облагане - 10% (почти като в офшорна зона) очевидно не е в състояние да инвестира в икономиката, така че да задвижи растежа...
  Алтернативата (по Кейнс) са бюджетни инвестиции, насочени към растеж, заместващи дезертиралия частен сектор - напр. в строителството...
  А и в цялата тази ултра-либерална (по Рейгън) каша има нещо шизофренно, не мислите ли!? - член на правителството да работи за... намаляване ролята на правителството!!!

  If you understand, or if you don’t, If you believe, or if you doubt; There is universal justice, and the eyes of Truth are always watching you...
 69. 69 Профил на joshua
  joshua
  Рейтинг: 767 Любопитно

  До коментар [#6] от "ARRI":

  Ако под "пенсионна реформа" разбираш "увеличаване на пенсиите", бъркаш фундаментално.
  Изобщо не става въпрос за тавани и размери на пенсии, осигурителни вноски и тем подобни. Цялата уредба на пенсионната система в Западния свят трябва да се промени базово. Държавата на благоденствието не може да съществува повече в този си вид. Дълга тема, както и да е.
  Иначе плодовете на работата на Дянков ще се видят след време (дали са положителни или отрицателни). Има факти обаче, които са неоспорими. ПО време на криза е необходима здрава бюджетна дисциплина, а раздутата администрация е несъвместима с такава фискална политика. Дали мерките на правителството за постогане на тази ц ел са адекватни, не коментирам.

 70. 70 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е финансова институция, която използва инвестиции като инструмент за развиване на пазарни икономики и „демокрации“ в 27 страни от централна Европа до централна Азия.
  Уставът на ЕБВР постановява, че банката трябва да работи само в демократични страни и да съдейства за „екологически благоразумно и устойчиво развитие“. Въпреки това, някой от най-големите критици на банката твърдят, че банката не винаги изпълнява собствените си указания и финансира неблагоприятни за околната среда проекти.Въпреки че акционерите ѝ са от публичния сектор, банката инвестира главно в частни начинания, обикновено заедно с търговски партньори. ЕБВР финансира работата си като от своя страна взима изгодни заеми използвайки кредитната си репутация. 71. 71 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ясно е какво ще стане - след първата вълна, втора вълна, трета вълна от съкращения на публичната администрация –тя ще спре да функционира, ще се блокира нейната дейност. По смисъла на чл. 116, ал. 1 от Конституцията държавните служители са замислени като траен, независим от политическите промени гръбнак на държавата, а тази функция изисква стабилитет на служебното им положение. Затова, кагато те бъдат освобождавани от длъжност безконтролно и по усмотрение, това противоречи на изискването за служебен стабилитет на държавните служители. Без служебен стабилитет не може да се постигне и обезпечи надлежно изпълнение на възложените им функции. Мишел дьо Нострдам е предсказал така образно варианта с вълните. Да уточня, че Нострадамус предрича за три вълни които ще унищожат планетата, освен ако благословен човек не ги спре. В конкретната ситуация, това може да се окажат трите вълни на съкращения, които ще унищожат държавата. Намаляването на служителите трябва да е продиктувано не от ограниченията в бюджета и политическите решения, но преди всичко да се направи на базата на задълбочен анализ. Без истински реформи съкращенията, ще забавят работата на публичната администрация и ще намалят още повече качеството на нейната дейност, което ще е болезнено във времето на сегашната икономическа и финансова криза.

 72. 72 Профил на bosworld
  bosworld
  Рейтинг: 427 Неутрално

  be moje i s 1%, ama da pochnat otgore nadolu ...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  чичковите червенотиквеничковчета
 73. 73 Профил на safo
  safo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нали знаете как ще се направи и това като всички техни "реформи" до момента- половинчато, някак си, недообмислено и ще изхвърчат по дифолт все кадърни хора. Тези, безгръбначните ще си останат там да обслужват нечие самочувстие и комплекси. Верно си разказва вицове

 74. 74 Профил на interesen1
  interesen1
  Рейтинг: 541 Весело

  Не може все неща против хората да предприемаш и да те уважават

 75. 75 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2950 Любопитно

  До коментар [#69] от "joshua":

  ...Има факти обаче, които са неоспорими. ПО време на криза е необходима здрава бюджетна дисциплина, а раздутата администрация е несъвместима с такава фискална политика...

  И що си мислиш, както се подразбира от поста ти, че този води здрава бюджетна дисциплина? Щот' сам ти го казва от талавизуръ?

  А кой раздаде резерва?
  А кой си спретва тези тарикатски бюджети с раздути прогнозни приходи за да си има и завишените съответно разходи?
  Кой прогнозира за миналата година инфлация 2,1-2,2%, а накрая му беше 4,5%?

  Колкото до администрацията - тези 12% с които се хвали забележи, че са като брой служители.
  И си спомни, че те наследиха раздутия от Триглавите по схемата 3:5:8 апарат.
  Излиза, че особена рИформа няма. Само леко кастрене на обрасналото.
  Освен онези от сливането в Агенцията за контрол на храните. За тях съм съгласен.

 76. 76
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:54 на 14/06/2011 от неговия автор.

 77. 77 Профил на joshua
  joshua
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#75] от "xm...":

  Къде съм споменал, че мисля, че Дянков води бюджетна дисциплина? Казвам единствено, че тя е задължителна в настоящата ситуация.
  Дребнави и ограничени хора, които обръщат всеки спор в политическо заяждане, колкото искаш в България.
  И пак говоря по принцип, не в частност

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK