Сметната палата напомни на партиите да предадат отчетите си до края на март

Крайният срок, в който партиите трябва да представят финансовите си отчети за миналата година, е 31 март 2011 г. Това напомниха от Сметната палата. Според закона за политическите партии те трябва да представят и списъкът на физическите лица, направили дарения. От началото на 2009 г. със законови промени беше наложена забрана партиите да получават дарения от фирми и фондации. Годишните финансови отчети трябва да имат заверка от независим одитор, ако партията е получила или изразходвала суми над 50 000 лв.


Ако партиите не представят или пък закъснеят с отчетите си, не обявят дарителите си или не водят публичен онлайн регистър, им се налага глоба от 5000 до 10 000 лв. Те губят и правото си на държавна субсидия до следващите парламентарни избори.


До 15 април пък Сметната палата трябва да публикува на интернет страницата си отчетите, декларациите с данни за дарителите, списък с партиите, които не са подали отчети си в срок, както и кои от тях са получили държавна субсидия през предходната година. Миналия април например палатата огласи, че от 192 регистрирани партии 48 са нарушили закона и не са представили в срок отчетите си.
В 6-месечен срок палата прави одит на подадените данни, проверки прави и Националната агенция за приходите (НАП). Ако се установят нарушения, документите се изпращат на Софийската градска прокуратура.


По закон Сметната палата издава и удостоверения за представените в срок годишни отчети за последните три години, а за новорегистрираните партии - от датата на съдебната им регистрация. Тези удостоверения са условие за участие в изборите и се предоставят пред Централната избирателна комисия.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK