Руски учени ще изследват структурата на Черно море край Варна

Руският научно-изследователски кораб "Мезен" ще изследва дълбоката структура и геодинамиката на Черно море. За целта на утрешното си заседание правителството ще разреши на плавателния съд да пребивава в "изключителната икономическа зона" на България от 1 април до 10 август.


Според българското законодателство това е морското пространството на 212 мили от брега. В тази зона България има суверенни права за проучване, използване, опазване и стопанисване на природните ресурси.


Руският геофизичен кораб ще посети пристанище Варна в периода 28-29 май и 15-16 юни. Целта на проекта е да се изследва границата на земната кора и да се събере информация за геодинамиката и историята на образуване на Черноморския басейн, обясниха от правителствената информационна служба.
Досега подобни проучвания не са правени в акваторията на Черно море. Изследването ще продължи три години, като през 2011 г. се очаква да завърши набирането на данни, а през следващите две те да се обработват и анализират.


В българския сектор на Черно море ще участва и корабът "Академик", собственост на Института по океанология към БАН. Научните изследвания ще се извършват с безопасни методи и средства и не създават затруднения за страната при упражняване на суверенните й права и юрисдикция, се казва в съобщението на правителствения пресцентър.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK