Администрацията намаляла с 9 хил. бройки за година и половина

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ясно е какво ще стане - след първата вълна, втора вълна, трета вълна от съкращения на публичната администрация –тя ще спре да функционира, ще се блокира нейната дейност. По смисъла на чл. 116, ал. 1 от Конституцията държавните служители са замислени като траен, независим от политическите промени гръбнак на държавата, а тази функция изисква стабилитет на служебното им положение. Затова, кагато те бъдат освобождавани от длъжност безконтролно и по усмотрение, това противоречи на изискването за служебен стабилитет на държавните служители. Без служебен стабилитет не може да се постигне и обезпечи надлежно изпълнение на възложените им функции. Мишел дьо Нострдам е предсказал така образно варианта с вълните. Да уточня, че Нострадамус предрича за три вълни които ще унищожат планетата, освен ако благословен човек не ги спре. В конкретната ситуация, това може да се окажат трите вълни на съкращения, които ще унищожат държавата. Намаляването на служителите трябва да е продиктувано не от ограниченията в бюджета и политическите решения, но преди всичко да се направи на базата на задълбочен анализ. Без истински реформи съкращенията, ще забавят работата на публичната администрация и ще намалят още повече качеството на нейната дейност, което ще е болезнено във времето на сегашната икономическа и финансова криза.

 2. 2 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Герб лъжат !
  Комуниста Борисов продължава да назначава крадливи комунистически отрепки на отговорни постове в държавните структори

 3. 3 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Дневник, какви са тия простотии едни и същи статии да се пускат през няколко часа с различно заглавие. Същата статия я има малко по-надолу с заглавие "Още 4% от чиновниците ще бъдат съкратени до края на годината".
  На вас на оборот ли ви плащат?

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 4. 4 Профил на 1lady
  1lady
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Абе как така намаляла аминистрацията? Та дори в закона за бюджета разходите са повече от лани.

 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Тези намалели бройки не са от съкращения, ами от пенсиониране. Все още хиляди пенсионери се трудят на държавна хранилка??? Помислете за младите....

 6. 6 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1274 Весело

  Още може! Много повече от до сега - да се закрият всички дублиращи агенции, комитети, областните управи, Министерството на младежта и спорта каква работа върши?

 7. 7 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 638 Неутрално

  В Глупландия водена от Рапончо всичко е възможно.

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 8. 8 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Браво. Трябва още да режат от МВР. Също и военните не са се отчели, какво чакат

 9. 9 Профил на jochanson
  jochanson
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Със съкращения и увеличаване на безработицата (независимо дали става дума за държавни служители или не) не се хвали никой нормален министър в ЕС.

  Това става само в някои африкански държави, които са в топли връзки със Световната банка.
  А пропуснах и президента Медведев от матушка Рус - той също като малоумника обещава да уволнява, че очаква и аплодисменти за това.

  Това е нивото на нашите Мунчовци - Африка, в най-добрия случай - Медведев.

  Защо сме член на ЕС тогава? За да ни се подиграват?

 10. 10 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  Съкращавате 100 и в същото време правите дублиращи структури и безсмислени агенции, в които се назначават 300. Не вярвам на изнесените данни. Нека се обхване цялата картина с реални чиновници, а не да се публикуват съкратени кухи бройки.
  Настоявам за електронна администрация и 40% съкращение на администрацията.

 11. 11 Профил на Андрей Ляпчев
  Андрей Ляпчев
  Рейтинг: 409 Неутрално

  http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=26&a1=705&a2=706&a3=707&a4=905#cont

  Дрянков е лъжец

  Жените се влюбват с ушите си, а мъжете с очите си. Светът никога не е знаел накъде отива,за да намери верния път.
 12. 12 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Така като ни бомбардират само с цифри и цитати от стари отчети , е малко трудно да се разбере, дали са добри или лоши тези мерки? От тези 12% (9 хил.), колко са били незаети , какви са действително работещите съкратени- експерти, хигиенисти , счетоводители , деловодители и т.н. ? Новите бройки 4% ( 4 хил.), какви са ? Каква е възрастта на тези хора , които действително са останали без работа , колко от тях са пенсионери и къде ще работят останалите? Има ли програма за алтернативна заетост ? Какви , къде и колко са новите назначения ?
  Отговорът на всички тези въпроси ще изясни , как и за сметка на кого , решава проблемите на България , правителството ?

 13. 13 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Винаги , когато чета съобщения за съкращения , реорганизации или други подобни сътресения както за работещите , така и за обслужваните от тях граждани, мисля за ползите от това. Дали не са били съкратени служители и администрация от едни места , а да са увеличени на други места. "Аутсорсването" на дейности и служители не увеличава ли разходите за услуги от външни фирми , не се ли отплаща с комисионни и се източват пари? Това не е характерно само за държавната администрация. Това е същият начин , по който източват приватизаторите от ЕВН , ЕОН и ЧЕЗ , бившите ЕРП-та. Спомнете си за прогнозните сметки и съкратените инкасатори на ЧЕЗ. Важното е , че и в двата случая страдат гражданите. Лишават се и отдалечени населени места от обслужване. Затова хората мигрират и прииждат в София и големите областни градове , където е съсредоточена администрацията. Всеки търси работни места , по-добро обслужване и начин на живот.

 14. 14 Профил на nikif
  nikif
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Съкратете цялата администрация! Съкращения, съкращения! Съкратете и правителството! И светия синод! И там трябват съкращения!

 15. 15 Профил на bubolino
  bubolino
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Сега искам да видя дали ще стане по-ефективна!!! Аз лично се съмнявам

 16. 16 Профил на Андрей Ляпчев
  Андрей Ляпчев
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Същевремнно няма достъп до информация в МОн, в енергетиката , културата... Никой от министрите няма приемно време, чиновниците се гаврят с хората, на бюрата им седят снимки на Боко картофа.... Лъжат като за последно и крадат.

  Жените се влюбват с ушите си, а мъжете с очите си. Светът никога не е знаел накъде отива,за да намери верния път.
 17. 17 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#4] от "1lady":

  Излплащат се големи обезщетения, само един военнослужещ като освободиш трябва да му платиш обещетение средно 25000 лева. И другите получават обезщетения, не можеш да съкратиш бройка и да пратиш човека без обещетение да си ходи. Също са предвидени средства за преквалификация. От намалена администрация реална полза се вижда до 2 години след като си я извадил.

 18. 18 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#15] от "bubolino":

  по ефективна може да стане според мен, като бъде до голяма степен заместена от т.н. електронно правителство, колкото по малко досег има човек с тези колекционери на финикийски знаци, толкова по са те ефективни по отношение на интереса на данъкоплатеца и като не им гледаш сурите светът отделно ти става по добър.

 19. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  АЕЦ Козлодуй в края на 2010 г. са работили на щат 4 529 човека. На въпрос, защо в по-стар тип централа със същата мощност във Франция работещите са само 600, отговорът беше, че тук държат кибиците с идеята един ден да ги прехвърлят на АЕЦ Белене. 4000 излишни бройки по 1500 лева заплата х 12 месеца = 72 милиона лева годишно източване на НЕК, + източване на пенсионната система чрез "категориен труд" - ранно пенсиониране.

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  В търговския регистър се вижда, какво харчи АЕЦ Козлодуй за заплати, според отчета си за приходи и разходи.

  138 милиона левая годишно за 4529 работника. Над 2000 лева средна месечна заплата.

  138 милиона лева за заплати и 4529 работника на щат за една що-годе автоматизирана дейност. То бива популизъм, бива, ама...

  Който не вярва, ето Булстат:

  106513772

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 21. 21 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  До коментар [#17] от "diogen_1":

  .."не можеш да съкратиш бройка и да пратиш човека без обещетение да си ходи"..Не пиши неверни неща. Само определена категория получават обесщетения - държавните служители.

 22. 22 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1274 Весело

  До коментар [#19] от "cinik":

  Има идея Белене да се строи след 10 години. Защото след 15 г. ще закъсаме за ток...

 23. 23 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#21] от "dobrich":

  нещо не те разбрах какво ми казваш,

  Кодекс на Труда

  Обезщетение при уволнение на други основания
  Чл. 222. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) При уволнение поради закриване на предприятието или на част от него, съкращаване в щата, намаляване обема на работа и спиране на работата за повече от 15 работни дни работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя. Обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец. С акт на Министерския съвет, с колективен трудов договор или с трудовия договор може да се предвижда обезщетение за по-дълъг срок. Ако в този срок работникът или служителят е постъпил на работа с по-ниско трудово възнаграждение, той има право на разликата за същия срок.
  (2) (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение поради болест (чл. 325, т. 9 и чл. 327, т. 1) работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, ако има най-малко 5 години трудов стаж и през последните 5 години трудов стаж не е получил обезщетение на същото основание.
  (3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., бр. 2 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, а ако е работил при същия работодател през последните 10 години от трудовия му стаж - на обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца. Обезщетение по тази алинея може да се изплаща само веднъж.

 24. 24 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1274 Весело

  ..." военнослужещ като освободиш трябва да му платиш обещетение средно 25000 лева"....За такова обезщетение имах в пред вид.....

 25. 25 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  СЪКРАЩАВАЙ СОЦ-ТЪРТЕИТЕ! НЕКА ДА РОВЯТ В КОФИТЕ!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 26. 26 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1274 Гневно

  На работилите в бекапето, комсомола, казионните профсъюзи, оф, бзнс/оказионен/ и т.н. да не им се зачита този вид трудов стаж. Да вземат само социални пенсии......А иначи навсякъде има много излишна администрация. Последното нещо за което се сещам е ХЕИ!?-

 27. 27 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "latch059":
  Явно си дългогодишен чиновнешки плъх.
  Съкращенията болят, но са необходими.
  КОЛКОТО ПОВЕЧЕ СЕ ОРЕЖЕ ОТ щАТА НА МЕСТНО И ДЪРЖАВНОТО ПРАВИТЕЛСРТВО ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ СА НАРОДА И ИКОНОМИКАТА.
  Така че те трябва да продължат! Браво!
  Неща които не би могъл да разбереш!

 28. 28 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#24] от "dobrich":

  добре неправилно се изразих, но то си е вид обещетение, изплащат им суми в рамките на двадесет заплати, не знам обаче дали на всички, мисля, че поне на повечето, не ми се рови в закона за армията, но знам, че горе долу така беше, казвам сумата средно по хиляда лева има с по ниски и по високи заплати, това имах в предвид.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK