За две години абортите са се увеличили, раждаемостта е намаляла

За две години абортите са се увеличили, раждаемостта е намаляла

© Анелия НиколоваПрез последните две години раждаемостта в България намалява, а желаните аборти се увеличават, съобщиха днес на пресконференция гинеколози.


Официалната статистика, с която разполагаме към момента е, че през 2009 г. са извършени 34 000 аборта, от които 20 000 заради нежелана бременност, а останалите по медицински причини, съобщи главният редактор на в. "Български лекар" д-р Тотко Найденов. Той допълни, че за същия период са родени 81 000 деца.


Доктор Методи Янков, изпълнителен директор на болница "Сердика" в София, пък допълни, през 2010 г. са извършени над 46 000 аборта, което е с 10 000 повече от предходната. Според него обаче отчетените аборти са много по-малко от реално извършените.
"12 000 - 13 000 аборта остават неотчетени. Желанието да се скрие на тази манипулация води до все още съществуващия черен пазар на абортите, т.е. криминалните аборти", обясни той. По думите му през последните две години са намалели ражданията на второ дете и се запазва се броя на двойките, които предпочитат само едно дете.


Той уточни, че черният пазар на абортите е предимно сред момичета в тийнейджърска възраст 15-16 г., както и млади жени на възраст 20-22 години.


При криминалните аборти липсва профилактика, а това често води до инфекции и трайни увреждания, които от своя страна повишават стерилитета при младите жени, предупредиха лекарите и припомниха, че 10 процента от населението е стерилно, тоест над 100 000 двойки не могат да имат деца.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK