Финансовото министерство проспа иск за 2.45 млн. лв. срещу бивш здравен министър

Делото срещу бившия здравен министър Божидар Нанев започна и ще се гледа по съкратена процедура.

© Юлия Лазарова

Делото срещу бившия здравен министър Божидар Нанев започна и ще се гледа по съкратена процедура.Финансовото министерство проспа иск за 2. 45 млн. лв. по делото срещу бившия здравен министър Божидар Нанев. Той е обвинен за неизгодна сделка за антивирусни препарати, с която е ощетил държавата с 2.45 млн. лв. На първото заседание днес представител на финансовото ведомство, който е бил редовно уведомен, не дойде.


Съдът по искане на защитата одобри делото да се гледа по съкратената процедура. При този вариант за бързо разглеждане на делото подсъдимият не признава вина, а само облекчава процеса, като се съгласява с показанията на свидетели по време на разследването и така те не се разпитват на ново от съда. За това той не получава намаляване на присъдата.


В залата ще бъдат призовани само свидетелите Радост Димитрова, Димитринка Цветкова и Мирела Атанасова. Показанията на останалите - Ангел Кунчев, Тенчо Тенев, Мира Кожухарова и още шестима свидетели, ще бъдат прочетени.
Заедно с Нанев пред съда ще се изправи и шефът на дирекция "Бюджет и счетоводство" Димитринка Николова. Тя вече работи в Корпоративна търговска банка в дирекция за работа с корпоративни клиенти.


Двамата ще отговарят за това, че през декември 2009 г. са сключили два договора за доставка на антивирусния препарат "Тамифлу" с "Рош България" ЕООД. Те бяха подписани по време на масовите случаи на свински грип в Европа. В България нямаше ваксини и през декември министерството възложи на фирмата доставка за 6.5 млн. лв.


Препаратите бяха купени и доставени след края на грипната епидемия и почти всичките 200 хил. дози останаха неизползвани. Освен това се оказа, че Националната здравна служба на Великобритания е предложила много по-изгодна оферта като цена и условия на доставката, отколкото "Рош". Разликата е в тези 2.45 млн. лв., с които според прокуратурата Нанев е ощетил бюджета.


"Винаги съм си изпълнявал съвестно задълженията като министър. Аз съм направил това, което позволява законът. Точно с тези мои действия, съм убеден, че са спасени стотици човешки животи и е помогнато на много хора – да бъде опазено здравето им", заяви Нанев на влизане в съдебната зала. Той каза, че не очаква нищо тревожно от процеса, както и че очакванията му се базират на факти. "За мен е ясно, че няма извършено престъпление." Попитан дали се чувства жертва на рейтинга на премиера Бойко Борисов, Нанев отговори, че няма място за чувства.


"От медицинска гледна точка осигуряването на антивирусни препарати е единственият начин да се противостои на грипната пандемия", заяви Ангел Кунчев, шеф на "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Според него тази зима за борба с грипа са ползвани препарати от
националния резерв, където са доставени купените от Нанев медикаменти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK