Ресорните министри изолирани от срещата за цените на горивата

Икономическият министър Трайчо Трайков минути след края на заседанието на Министерски съвет

© Юлия Лазарова

Икономическият министър Трайчо Трайков минути след края на заседанието на Министерски съветМинистърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков не присъства на днешната среща в Министерския съвет, между правителството, вносителите и производителите на горива и превозвачите, както първоначално беше обявено. Това стана ясно от думите на самия министър, който напусна правителствената сграда след края на заседанието на кабинета.


На въпросите на журналисти дали умишлено няма да присъства или е отстранен, и защо, министър Трайков не отговори, но поясни, че на нея не присъства и транспортният министър Александър Цветков. Единствените участници от страна на правителството са премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Симеон Дянков, посочи той.


Според днешна публикация на "24 часа", която се позовава на запознати, отсъствието на Трайков от разговорите е по искане на "Лукойл". "От нефтената компания били готови да седнат на масата, ако преговорите се водят от вицепремиера Симеон Дянков или от транспортния министър Александър Цветков", пише изданието. Конфликтът на икономическия министър с ръководството на петролната рафинерия за производствените й  цени продължава от миналата седмица - от предишната среща между правителството и превозвачите.
Трайков съобщи, че е получил писмо от "Лукойл",  което съдържа само формални отговори на  неговите въпроси, но "в действителност не му отговарят".


Министърът определи  въпросите към него на "Лукойл" (която беше попитала може ли министърът да смята и интересува ли се от икономика) като ПР акция. Това е безпрецедентен тон от една чужда компания към
българското правителство, поне от времето на това правителство. Досега само една друга компания си е позволявала подобен тон - "Росатом", каза Трайков без да конкретизира по какъв повод е била реакцията на руската компания.


Трайков коментира, че след досегашните действия на кабинета пазарът на горивата вече се движи в правилната посока. По думите му докато преди една седмица в 10 страни от ЕС цената на дизела беше по ниска отколкото е в България, то сега тези страни са само пет.


Запитан дали вижда смисъл да остане в правителството, в което неговото мнение няма значение, той отговори: "Виждате, че има смисъл, моето становище има значение".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK