Първанов: Резервиран съм към идеята военната операция в Либия да е отговорност на НАТО

Първанов: Резервиран съм към идеята военната операция в Либия да е отговорност на НАТО

© Анелия НиколоваПрезидентът Георги Първанов публикува своя позиция за военната операция в Либия във "Фейсбук" и в новата си лична страница http://georgiparvanov.bg. Пред "Дневник" ръководителят на прессекретариата на президента Бойка Башлиева потвърди, че това действително е личната страница на Първанов, пусната днес.  


"Както вече обявих, аз съм резервиран към идеята военната операция да бъде отговорност на НАТО", пише държавният глава в интернет.


Първанов изброява три аргумента:
1. Защото ако това трябваше да се случи, Алиансът трябваше да планира и осъществява нещата от самото начало. А НАТО дори не беше представен на срещата в Париж.


2. Защото това е трудно постижимо - някои от държавите са с резерви, които може да запазят до края.


3. И най-важното  - това ще означава, че държавите от НАТО трябва да имаме готовност да пазим мира, да сме гарант на място за стабилното следвоенно развитие на Либия. На фона на проблемите в Афганистан това ще бъде доста тежък ангажимент.


Първанов определя като разумно намерението на НАТО да концентрира своите усилия и ресурси за контрол за спазване на оръжейното ембарго и осигуряване на хуманитарна мисия, съвместно с други организации. "Паралелно с това трябва да продължат усилията по по-сложната задача – постигането на консенсус в рамките на НАТО за контрол на зоната, забранена за полети, както и изготвянето на визия за следконфликтното стабилизиране и възстановяване на Либия като суверенна и демократична държава", подчертава той.


Ден -по рано Първанов публикува на страницата си във "Фейсбук" кратък коментар - че ангажирането на НАТО с военната операция в Либия означава и трайно поемане на отговорността за мира и стабилността там. "А на фона на тежката мисия в Афганистан, това е изключително голяма отговорност. Резервиран съм. Повече по темата – утре", написа той.


Днешната си публикация, озаглавена "Отново за войната и мира", Първанов започва така: "Преди няколко години бях в Бенгази, държах ръцете на болните от СПИН деца, разговарях с майките им. От тях разбрах, че Кадафи не е стъпвал от години в града... Искрено желая на хората в този град и в цяла Либия да се радват на свобода и нормален живот."


Припомня мнението си, че българите са най-заинтересувани от отстраняването на полк. Кадафи, но и че България не трябва да участва във военните действия на "коалицията на желаещите".


Особено безпокойство предизвиква прехвърлянето на отговорността и противоречивите предложения за субекта на по-нататъшните действия, пише още президентът. Според него България трябва да има готовност за подкрепа на съюзническите мисии. "Виждаме, обаче, как търсенето на решения се измества в посока към отделни "оси и многоъгълници", на различни издания на "коалиция на желаещите". Не приемам тази тенденция", гласи позицията му.


"Когато преди години казах, че не може и не бива да делим диктаторите на "добри и лоши", на "наши и чужди", получих много гневни реплики и обвинения. А тогава Кадафи не беше нито по-добър, нито по-малко диктатор. Тогава, когато някои сключваха изгодни сделки с него и търпяха капризите му", отбелязва още той.


Президентът прави паралел с военното участие на България в Ирак. "Ние обявихме участието на нашите бойци в Ирак за успешно. И те наистина се представиха достойно, с висок професионализъм, мъжки, по-добре от редица други контингенти. Но дали имаме усещането за победа; дали са успешно реализирани целите на коалицията? Не съм убеден", пише той.


Посочва, че ако "след сегашната война Кадафи остане, той ще налага своята представа за мира с още по-голямо насилие, със средствата на най-грубата разправа". Ако пък бъде изправен пред трибунала в Хага, това не само ще е търсене на възмездие, но и шанс за развитието на страната и региона, смята той.


Подчертава още, че е много по-лесно да започнеш една война, отколкото да я завършиш. "Впрочем и юговойната, и военните действия в Афганистан, и операцията в Ирак, а сега и военната акция в Либия, започнаха без ясна визия за изхода, за това, което предстои след края на военните действия. А новата история ни дава нови факти за това, че военната част от стратегията е по-лесната. За пълната победа не е достатъчно да спечелиш войната, трябва да спечелиш и мира", смята президентът.


Определя като дълбоко погрешен стремежът да се изнася демокрация по западен модел на изток. Подчертава и традиционно добрите връзки на България с държавите от съседните региони. "Това позволява в определени случаи ние да бъдем активната част от дипломатическите усилия за изход от конфликтите", пише още Първанов.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK